Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 23

• 10 961
  • 289
  •   1
Отговори
# 270
  • Толбухин
Благодаря на всички за топлите думи.   bouquet  bouquet  bouquet
skrech честита победа и на вас.   bouquet
Да се предадат,ако има други без бой.

# 271
марисса, поздравления за успешния край на едно толкова хубаво кърмене!   bouquet Лека бременност и едно прекрасно ново бебче!

За религиите и кърменето - за мюсюлманите го знаех, тук нали има много, въпреки че и при тях пък в последно време става едва ли не модерно да си храниш детето с АМ.  Confused Един вид по-престижно  ooooh!
Интересно е и нещо от юдейската религия, и там освен, че се препоръчва дълго кърмене съветът е майката да кърми веднага детето си от лявата гърда, т.е. тази до сърцето  Heart Eyes
Ако някой знае за други религии и култури да казва  Simple Smile

# 272
Извинете, ако съм прозвучала фанатично!
Не е така!  Peace  Аз също се присъединявам към твоето любопитство. Хубаво е да знаем тези неща за религията си. Е, аз лично не съм религиозна, но тази е религията, която се изповядва в нашата държава. Ще чакам някой да напише нещо от Библията по въпроса или да даде линк.  Hug
Още не съм доизчела линка за Корана, но е любопитно и ще го довърша утре. Но като цяло мнението ми за нещата до тук е, че мъдростта си е човешка, в смисъл, примерно за развитието на плода в утробата - ами, толкова бременни са абортирали и умирали в миналото като не е можело да им се помогне (аутопсията, дори и да не са я наричали така, едва ли е била непозната). Някои от другите цитатите не бяха, според мен, в качеството на доводите, за каквито ги представят. Примерно, "до върха на пръстите" - човешкото тяло просто там свършва, така да се каже, а не, че задължително Коранът казва, че всеки човек има уникални отпечатъци. Дано не обидя някой с разсъжденията си, още повече, че не съм убедена, просто споделям на първо четене, аз не съм експерт в тази тематика все пак. А относно разбирането за кърменето в религиите мисля, че е логично някак да е дълъг периодът, който се препоръчва - мисля, че в миналото просто така са живеели, дългото кърмене се е налагало, тъй като не е имало АМ и може би в повечето случаи кърменето е бил дори по-лесният вариант за гледане на детето. А в днешно време, понеже всички се доверяваме повече на науката, вместо на опита, затова и приемаме неща от рода на това, че кърмата над годинка губи свойствата си, защото се предполага, че който го твърди е чел (или чул поне) за направени изследвания и заключения по въпроса.

# 273
... че кърмата над годинка губи свойствата си, защото се предполага, че който го твърди е чел (или чул поне) за направени изследвания и заключения по въпроса.

Това е една грешна интерпретация на твърдението, че след определена възраст, детето има нужда и от друга храна, освен кърмата, защото става по-активно и изразходва повече енергия. Иначе, докторите твърдят, че запасите от желязо в бебешкия организъм, които са натрупани в утробата, се изчерпват около 6 месеца след раждането. Не знам колко е вярно, но аз се доверих и започнах захранване горе-долу тогава. Но и децата вече проявяваха интерес. А на кръвните изследвания, които се правят на 6 месеца, синът ми беше с хемоглобин 106, дъщеря ми - със 121.

# 274
ми интересно е за религиите защото там се дават напътствия за начина на живот на човека като цяло, какво е редно да прави и какво не, но до тези изводи са стигнали според мен след дълъг период на наблюдение защото има много общи неща между здравословния начин на живот и това което се пише в библията като постите например и други неща които с времето учените са установили, че е съобразено с природата на човека, въобще смятам че хората от миналото не са били толкова прости и са знаели много повече неща за света около тях от колкото предполагаме ние.

# 275
По повод на темата за кърменето и християнството, се сещам, че има такъв тип икони на Света Богородица, на които тя се изобразява кърмейки.

# 276
  • София
Аз даже си мисля, че това са първите и икони, които са рисувани, а по-късно по "религиозни" и свръх морални причини започват да я рисуват некърмеща. Беее, тъпаци(както се изразява мой близък в такива случаи)

# 277
... че кърмата над годинка губи свойствата си, защото се предполага, че който го твърди е чел (или чул поне) за направени изследвания и заключения по въпроса.

Това е една грешна интерпретация на твърдението, че след определена възраст, детето има нужда и от друга храна, освен кърмата, защото става по-активно и изразходва повече енергия. Иначе, докторите твърдят, че запасите от желязо в бебешкия организъм, които са натрупани в утробата, се изчерпват около 6 месеца след раждането. Не знам колко е вярно, но аз се доверих и започнах захранване горе-долу тогава. Но и децата вече проявяваха интерес. А на кръвните изследвания, които се правят на 6 месеца, синът ми беше с хемоглобин 106, дъщеря ми - със 121.
Настя беше с 113, което означава, че кърмата ми и е осигурявала достатъчно хемоглобин! Аз по принцип не вярвах на това твърдение и собственото ми дете допълнително го опроверга. По този въпрос мисля, че е индивидуално - при някои хемоглобина е по-малко и от преди 6-те месеца, но при други не се променя и до годинката, дори и да са основно на кърма.
Иначе детето си има нужда от друга храна, в това съм убедена. Настя на годинка, като отказа да яде твърда храна, колкото и да сучеше, започна да отслабва, но това не означава, че кърмата ми сама по себе си, не е била хранителна, просто не и е била достатъчна. Това е все едно да кажем - не трябва да ядем нещо си, от което не се наддава, примерно краставици и да наблягаме само на калорични храни. Така, че ползата от кърмата си е неоспорима и това се е знаело от хората още в дълбока древност, а не само в божествените книги.  Wink

# 278
ми за хемоглобина аз съм с малко нисък и дъщеря ми и тя малко под границата беше ама не е нещо опасно не мисля че ако беше на АМ щеше да е по добре, а това е един от доводите които съм чувала против кърменето, че щом си с нисък хемоглобин не трябвало да кърмиш не било добре за теб  Crossing Arms аз верно много отслабнах ма не мисля че е толкова от кърмене колкото от недоспиване, недояждане и т.н.

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 12:15 от sofi82

# 279
  • София
Не харесвам отклоненията от темата, но все ми се ще и аз да добавя нещо  Blush
 Моя хемоглобин е в норма, а на детето на 1г беше 76. Въпреки че бях много притеснена се радвах, че кърмя, защото знаем са процентите усвоено желязо от кърмата и от адапте. Е, на бащата и родата мнението не беше такова, та за тяхно убеждение и мое любопитство си правих изследване на кърмата  bowuu . Всичко ми беше наред след 1г3м лактация. Сега се радвам, че мъжа ми настояваше за това изследване, защото сега им го навирам в носовете на компетентните  роднини и нероднини.

# 280
Многознайковци за "вредата" от кърменето има много. Тезите им също...
Аз 4 години кърмя с Хб около 90 (с анемия таласемия съм). И дупето ми голямо Blush, и съм здрава и права.
Дори напротив таз теория  - от както съм родила кърмя обилно - кръвното ми налягане се нормализира (преди винаги ми е било ниско), а сега залепя 120/80.

За кърменето и религиите - мисля имаше тема с доста примери.

# 281
skrech, не се отклоняваме от темата, споко - хемоглобинът повреме на кърмене си е точно в темата. Искам да те питам къде си направи изследване на кърмата и как става точно, за колко време и т.н. повече подробности. А педиатърът (или друг лекар, който ползвате) какво обяснение/предположение даде за това, че все пак хемоглобинът на детето е толкова нисък?

# 282
  • Варна
Пролетна Фея,здравей  bouquetДа,на аватара сме аз и Милана,но снимката е доста стара.Кърмим се все още и то предимно(вече дори се плаша,защото тя друга храна напълно отказва) Rolling Eyes.И аз те помня от Априлките-мамата с 4 деца newsm51Радвам се да срещна познати и тук.А дали знаеш от априлките кои мами са все още кърмачки?Ще ми е интересно да разбера. Peace

airin555 и аз се радвам да те видя тук.   bouquet И ние се кърмим и Невена е предимно на кърма, ако не й предложа друго, хич няма да се сети да иска. Малко останахме кърмачките от априлския отбор, но се сещам и за ritka и ВаняМ

# 283
Не знам колко е Хб на Ясен, тук не правят кръвни изследвания просто ей така. И моя не знам колко е. По принцип все съм на границата. През бременността беше паднал даже на 90. И кръвното ми е ниско 90/60, за мен това е нормално. Спя си и си хапвам добре, отслабнах даже / -10 /, не помня кога съм била 50 килца.  Simple Smile Важното е, че се чувстваме и аз и той добре. Simple Smile

# 284
Аз с този прословут хемоглобин си докарах доста излишни главоболия, затова като имам друго детенце съм решила, ако поради някаква причина не се налага, изследването на кръвта на 6м. да го пропусна, а още повече и тези изследвания от пръстчето не са точни. Сега на 6м. ни изкараха с хемоглобин на долната граница(104) и според педиатърката трябваше да давам железен препарат, аз това го пропуснах, но реших при захранването да наблегна на храни богати на желязо, да обаче малката до годинката не се оказа готова да яде някакви съществени количества твърда храна и само излишно хабих нерви да се чудя как да я накарам да хапва повечко. На една година хемоглобинът беше 101, тогава  пък педито каза да съм давала повече железни храни и само, ако искам желязо.  Crazy
Сега съм оставила детето да яде каквото и колкото иска(само да не е от боклуците де Simple Smile), давам му само пчелен прашец, има си червени бузки и засега не смятам да го тормозя с нови изследвания!

Общи условия

Активация на акаунт