Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 617
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
  • София
  Суси постепенно ако имаш желание, има начин да се мине само на гърда. За съжаление правилното поставяне и наместването с две бебенца на едновременно кърмене е трудно да се опише по интернет. В блогът ми съм качила голям брой снимки, на майки кърмещи едновременно.
http://atwins.wordpress.com/breastfeeding_positions/  - по-надолу са групирани според начина по който се държат двете бебенца
  Това, че изпускат гърдата и се сърдят, може да се дължи от отчасти неправилната поза и липсата на опора. Важно е в позата в която ги кърмиш да имаш добър контрол над тях и да са плътно до гърдата, така че да не се изхлузват и изпускат.
  Хубаво е да прецениш кой от двата варианта е по-удачен за теб. С малко повече упоритост е възможно да се мине на кърмене само от гърда, като така и лактацията се стимулира по-лесно и отпада нуждата от цедене. Храненето от шише с изцедена кърма също има известно предимство за някои майки, но тогава също е нужно упоритост и изцеждане на равни интервали с необходимият брой изцеждания за да се поддържа нужното количество.
  При желание винаги може да се уговори домашно посещение от мен или от друг наш консултант за да се помогне с поставянето на бебетата и да се дадат насоки за кърменето и или изцеждането. Посещението е безплатно Simple Smile

# 706
Айла, аз пак с моя проблем, но става вече доста неприятно. На 10 март спрях нощното (те не се будеха, аз ги будех, за да имам кърма). От 11 май насам едната гърда, която винаги е била много пълна и с която дохранвах детето, което се хранеше от другата (по-празната) гърда, вече не се пълни каот преди. Не стига кърмата, днес едната изсука преди лягане 80, другата с мъка 100гр. Но не им стига.
Допреди рязко да намалее кърмата, едната сучеше дневно около 850 гр. (сега вече с грубо 100 гр. по-малко), другата от 770 до към 830 (тя доста варираше в дневните мл., но пак н еправеше по-малко от 770 дневно).
Значи, до 10 март имахме 7 кърмения, едното нощно.
От 11 март насам - 6 кърмения (отпадна нощното). Децата си търсят мляко, искат, но аз нямам. Не съм променяла нищо друго в режима. Сега реално се хранят така: 06.40 (или най-късно 7.00 сутрин), после към 9-9.30, 12-12.30, 15-15.30, 18-18.30, 21до към 22 (вечер сучат почти час и пак ен могат много да изсучат). Общо взето от обедното хранене (това в 12) нещата са зле, но в 18 и 21 вече става трагично.
Дали  е заради отпадналото нощно и дългата пауза или е свързано с цистита, който имах (съвпадна по време с намаляването на кърмата), или пък да се е деформирал някой канал (спомнам си, че преди да намалее кърмата леко ме болеше едната гърда, две каналчета).Сега (понякога сутрин се пълни повече, но не като преди) та като е по-пълна, точн отези две каналчета болят неприятно.
Много се сдухвам, защото, ако така продължават нещата, ще спрем кърменето и ще минем на АМ,...напраов не знам как бих могла да кърмя още, ако с такива темпове намалят количествата...просто е кошмарно...

# 707
  • София
  Бръмбарче, опитай да прочетеш поста си, но от друг ъгъл, като че ли друга майка иска съвет и ти се опитваш да и помогнеш, ако е възможно. Опитай се  да определиш и дефинираш проблема или да се успокоиш и откриш, че реално няма такъв, поне това е моето лично мнение.
  Децата са на десет месеца, на тази възраст трябва да получават средно по 500 мл мляко максимум на дете за денонощие и останалото да е твърда храна, защото те имат нужда от нея и всичко, което тя им предоставя. Млякото все още е много важно, да така е, но по-важното е да получават необходимото им количество допълнителна енергия, желязо и микроелементи от твърдата храна. Количествата които те изсукваха и изсукват винаги са били дори повече от средните за кърмачета и в посочените от теб количества не виждам абсолютно никакъв проблем. На тази възраст трябва и е нормално, децата да допълват приема си от кърма с твърда храна, като това са препоръките на абсолютно всички педиатри и световни педиатрични организиции.
  По-спомени последният месец сте качили напълно нормално и са пораснали. За мен лично, а и предполагам за педиатъра децата се развиват перфектно и няма никаква причина и повод за тревога.

Работя с майка с близначета родени по 1,5 кг, която първите два месеца е цедила по 300 мл общо за денонощие от двете гърди и която се опитва да направи всичко възможно, за да увеличи максимално производството сега след изписването. Обади ми се майка с бебенце родено 700 грама, което е вече 880 грама , а тя успява да изцеди 10 мл на цедене, но иска много да кърми. Имам майка, която с голям труд махна добавката, но се наложи тежка операция, след това имаше влошаване и в момента успява да изцеди максимум 15 мл общо, а бебето отказва да суче.  
  Споделям, за да се погледнеш и от другата страна и да се успокоиш, че в действителност при вас всичко върви много добре, и макар да имаше трудности ти ги преодоля. Децата са вече големи, на тази възраст по-важно е самата ти и те да се успокоите, да спреш с меренето, да кърмиш и после да предлагаш твърда храна или дори първо твърдата храна, а кърмата за десерт.

Eто малко информация от препоръките на Световната Здравна Организация, за допълващите храни след шесият месец - http://whqlibdoc.who.int/paho/2003/a85622.pdf
  Най отдолу от таблиците

Цитат
AMOUNT OF COMPLEMENTARY FOOD NEEDED.  Start at 6 months of age with small amounts
of food and increase the quantity as the child gets older, while maintaining frequent breastfeeding.  The energy needs from complementary foods for infants with "average" breast
milk intake in developing countries are approximately 200 kcal per day at 6-8 months of
age, 300 kcal per day at 9-11 months of age, and 550 kcal per day at 12-23 months of age.
In industrialized countries these estimates differ somewhat (130, 310 and 580 kcal/d at 6-
8, 9-11 and 12-23 months, respectively) because of differences in average breast milk intake.

Цитат
For the average healthy breastfed infant,
meals of complementary foods should be provided 2-3 times per day at 6-8 months of age and
3-4 times per day at 9-11 and 12-24 months of age, with additional nutritious snacks (such as
a piece of fruit or bread or chapatti with nut paste) offered 1-2 times per day, as desired
Feed a variety of foods to ensure that nutrient needs are met.  Meat, poultry, fish
or eggs should be eaten daily, or as often as possible.  Vegetarian diets cannot meet nutrient
needs at this age unless nutrient supplements or fortified products are used (see #9 below).
Vitamin A-rich fruits and vegetables should be eaten daily.  

Цитат
MEAL FREQUENCY AND ENERGY DENSITY.  Increase the number of times that the child is
fed complementary foods as he/she gets older.  The appropriate number of feedings
depends on the energy density of the local foods and the usual amounts consumed at
each feeding.  For the average healthy breastfed infant, meals of complementary foods
should be provided 2-3 times per day at 6-8 months of age and 3-4 times per day at 9-11
and 12-24 months of age, with additional nutritious snacks
(such as a piece of fruit or
bread or chapatti with nut paste) offered 1-2 times per day, as desired. Snacks are
defined as foods eaten between meals-usually self-fed, convenient and easy to prepare.
If energy density or amount of food per meal is low, or the child is no longer breastfed,
more frequent meals may be required.

И още малко сметки. Те имат нужда от 300 kcal per day at 9-11 months от твърдата храни и около 550 калории от твърдата храна, към млякото от годинка до две годинки. Като тук си остава допълнително прием на мляко разбира се. Млечните продукти допълнително не е нужно да са в течна форма, а може да са под формата на сирене, кашкавал, млечни каши и тн.
Тук може да видиш и ориентировъчните калории на зеленчуци в 100 грама -
Моркови, броколи към 30 калории, картоф около 70 калории, месото вече  пиле - 140 кал, заек 170 кал, свинско - 350 , но това е в сто грама храна. В зависимост от количеството калории, обема на твърдата храна е различен, който трябва да се поема. Именно затова препоръките на СЗО са да се дава храна богата на калории на тази възраст, тъй като все още количествата, които поемат не могат да са големи.
Според мен е разумно да се опиташ да увеличиш приема на твърда храна, тоест първо да предлагаш твърда храна и тогава да кърмиш. Ако на тази възраст бебетата приемат тези количества мляко, които са описала, най-вероятно приемат по-малко количество твърда храна или тя е с ниска енергиина стойност. Напълно нормално е когато приема на мляко е по-висок, те да приемат по-малко твърда храна, това е често срещано при кърмачетата, но не трябва да се търси умишлено, е единствено ако детето само отказва твърдата храна. Предлагането първо на гърда и след това на твърдата храна е само първите месеци, особено ако се захранва по-рано.
На вашата възраст е хубаво първо да предлагаш твърда храна 3-4 пъти на ден и след това гърда.
Малката се събуди, трябва да ставам.

# 708
Айла, знам, че моят проблем изглежда малко маловажен, но за мен не е. Притеснява ме това, че с тези темпове, с които намалят количествата в гърдите при непрекъснато търсене и съответно изпразване (децата изяждат всичко от тях), скоро няма да имам достатъчно преди сън и сутрин рано (дори сутрин вече не се пълнят добре, предвид, че именно сутрин изяждат големи количества наведнъж). Аз също бих искала да мина с две кърмения на ден, в които да изяждат нужното и после само твърда храна, но уви - не става. Исках да кърмя и след годинката, но ако така намалят количествата при непрекъснато търсене...мен това ме притеснява. А иначе, аз винаги ще намеря какво друго да им дам, но нали не е полезно, в смисъл, ако мога да давам кърма сутрин и вечер, защо да преминавам към сирене и пр., които вече не е ясно колко точно са полезни. В смисъл, че поне кърмата е полезна и предпочитам да направя всичко възможно да хапват кърма преди сън, вместо кисело мляко (просто като пример го давам).
Поради тези мои убеждения не съм махнала нито едно кърмене, а просто, когаот виждам, че не им стига, давам допълнителни неща, докато децата искат. Така тврдата храна на ден име  около 300гр. (понякога просто не искат нещо и не го ядат). Отделно гледам и вода да им давам, но те пък не я искат изобщо. Чешат си зъбите на биберона на шишето или частта, от която трябва да пият (при чашите).

# 709
  • София
  Бръмбарче, 700 мл на дете не е малко количество, даже е много за възрастта им. Да намаляло е със 100 мл, но самата ти споделяш, че се е и увеличила твърдата храна. Реално това е точно, това което е нормално и желателно. Заместване на млякото с твърда храна и намаляване приема на мляко за сметка на други храни. Гарантирам ти, че няма никакъв начин ако останат цели 6 кърмения, което в никакъв случай не е необходимо, млякото да изчезне просто така. Няма никаква нужда да ги мериш и да се интересуваш кога, кое бебе колко изсуква. Както ти посочих по-горе препоръките са вече за 3-4 твърди храни, тоест на всяко хранене почти да предлагаш първо твърда храна и след това да им даваш да сучат, като е нормално да получават средно около 450-500 мл мляко.
  Реално точно това от което се притесняваш трябва да се случва. Да намалява количеството изсукано мляко, за сметка на твърдата храна.

# 710
Ами аз се притеснявам за рано сутрин (6.30-7.00) и последното - вечер (21-21.30). За другите - не, защото си хапват нормално денем твърда храна и млякото не е толкова важно за тях, но тези двете, особено последното, си ги търсят и като няма....някак оставам с усещането, че не са се нахранили, не са удовлетворени (все пак кърменето не е само пълнене на стомаха).

Ами дано наистина не ми намалее съвсем, поне, докато все още усещат глад вечер и търсят (аз съм решила към 18 часа да им предлагам супа) така поне ще знам, че не са гладни. После към 21 часа ще хапват кърма, но дори и да е малко, мисля, няма да са гладни.

# 711
brumburche, както ти е писала Айла - излишно се тревожиш. Аз отбих на годинка и 2 месеца, много плавно т.е. като почнах от навършен 6-ти месец захранване, започна да отпада по едно кърмене на месец - месец и половина, като на годинка бяха останали сутрин и вечер. Никога не съм мерела бебчетата повече от веднъж на ден и то само първия месец, докато си достигнаха термина и когато нещата още не бяха урегулирани. Никога не съм знаела точно колко изсукват. Случвало ми се е, например, едното ми бебе, след като се нахрани, да иска просто да си посуче "на сухо" за комфорт и успокоение и да се дразни, че нещо му тече в устата Simple Smile Случвало се е и да търсят още в дните покрай цикъла, когато кърмата времнно намалява. Имала съм чувството, че не им достига кърма и съм споделяла с педиатърката ми - да е жива и здрава - и тя ми е казвала "ами колкото има", разбира се, след като сме установили, че наддават добре. Помисли за кърмата като за някоя друга полезна храна - никога няма да имаш неизчерпаеми количества от някаква храна в хладилника - ще им дадеш колкото има. А при теб има не малко, освен това ми се струва, че те сучат за комфорт, а ти го тълкуваш като търсене на още. Според мен сте достатъчно големи, за да се интересуват от множство други храни и неща за правене, за да се развиват добре и не е нужно да се вторачваш, а покрай себе си и тях в това непрестанно настояване за кърмене и мерене и количества. За информация - ще стане половин година, откакто отбих, няма никаква стимулация на гърдите и все още ако тръгна да се цедя, излизат капчици кърма. Да отбележа, че никога не съм имала бучки, запушвания, болки и т.н., т.е. без гърдите да се пълнят и запушеат, аз все още произвеждам някакво минимално количество кърма, което вероятно се абсорбира ли - не знам. Но вероятно, ако един месец след отбиването бях поискала отново да кърмя, нямаше да е невъзможно, така че изобщо няма за какво да се притесняваш - кърмата не спира за ден-два така изведнъж. Между другото, ако заместиш кърмене, за следващото ще си доста пълна, така че останат ли ти две дълго време няма да има от какво да се притесняваш. И малко си противоречиш - хем "кърменто не е само пълнене на стомаха", хем ти настояваш, че сучат и търсят, защото не им стига. Ако кърменето не е само пълнене на стомаха, значи има нормална и ясна причина за сучене и след като е напълнен стомаха, която ти погрешно тълкуваш като търсене на още кърма.

# 712
Елрой, децата сучат, но гърдата не пуска, те се нервират, нервно с рев пускат, после пак захапват и така няколко пъти. Това не са деца, които просто сучат за успокоение. В смисъл, че аз си ги познавам кога искат храна, кога просто сучат за успокоение.
При теб нещата са ставали плавно, а при мен - за един ден нещата се промениха и то драстично, това ме притеснява мен, че този драстичен спад в лактацията за една вечер точно, продължаващ на всяко хранене, може да доведе до минимални количества на деноношие преди годинката дори.
А твърда храна не им липсва, иначе нямаше да акат по 2-3 пъти на ден.

# 713
Ами лошо, след като поемат 750мл кърма на денонощие и продължават да искат още, а за възрастта им е добре да е около 500мл, значи трябва да се постараеш да им създадеш по-голям интерес към твърдата храна и към други занимания, освен яденето. А вероятно им липсват течности в това топло време - трябва да ги научиш да пият вода. Децата растат и постояният натиск да бъдат непременно кърмени и да поемат непременно някакви точни количества кърма, им е създал прекомерен интерес към кърменето, който най-малкото ще доведе до трудно отбиване. Те един ден може да искат и по три порции за обяд да изяждат, това не значи, че за тях е полезно и хубаво. Разбира се, кърмата е нещо прекрасно, но има случаи на прехранвани бебета, дори и с кърма. А на теб кърмата ти трябва да намалее още повече, за да поемат достатъчно твърда храна и вода, от която на този етап вече имат нужда. Така че, ако имаш някакъв проблем, според мен, той не е в количеството кърма, а във вманиачаването в това кърмене, което явно се предава и на децата. Извини ме, ако съм прозвучала малко рязко, но наистина искам да помогна, защото виждам, че напълно излишно се тревожиш, а това не добре за никого от вас.  Що се отнася до мен - нямам никакви "доказателства" колко плавно са ставали нещата, защото никога не съм знаела колко кърма има, колко изсукват и т.н. Гледала съм, че са спокойни и спят хубаво нощем, наддават добре и това е Simple Smile

# 714
Интерес към твърдата храна си имат, денем хапват непрекъснато разни нещица, сирене, жълтък (така си го хапват), корички хляб, банан, круша, бисквитки и т.н., отделно пюрета (на обяд и следобяд). Но вечер си търсят мляко (все пак бебенцата си имат нужда от мляко и ми се струва прекалено рано, на 10 месеца, да им махна вечер и сутрин млякото). А за да имам вечер мляко, денем също трябва да цокат. Поне моите гърди са такива, имала съм много кризи, в които децата сучат неперкъснато и не могат да се нахранят, просто защото няма никой, но са били временни.
Сутрин също си търсят (говоря за 7 сутринта) и то доста, аз даже винаги ги връщам, ако искат след оригане още, защото преди не го правех и в един момент се оказа, че всъщност не са се хранели достатъчно, дори памперсите не пълнеха редовно.
За прехранени с кърма - не са. Предвид кг., които са в сравнение с на мои познати кърмените наборчета (по месеци говоря), които са доста над нас и на см., и на кг. Сучат, колкото те си искат, просто са научени, че се яде в определени часове и ако искат да са сити, трябва да си изядат храната (аз си запазих режима, създаден в родилното, по-удобно ми е).
Аз цикъл все още нямам и при мен кризите не са предизвикани от него, затова именно се притеснявам, ако си знаех, че е от цикъла, нямаше да го мисля изобщо, защото след няколко днивсичко отминава.

# 715
Сега чакам и Марая Кери да кърми  Simple Smile

Брей, чувствам се почти като пророк  bowuu

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/06/08/marah-carey-karmi-bliznaci/

# 716
  • Русе
Моля за помощ!
Близнаците ми са на 2 месеца и 2 сеедмици, родени са със секцио 2 седмици преди термина (37 г.с. + 6 дни) – здрави и доносени - 2690г/47см и 2450г/46см
Сложих ги за пръв път на гърда на 2рия ден след операцията. Кърмата ми слезе едва на 4тия ден. Първия месец беше недостатъчно, за това се налагаше да ги дохранвам (средно с по 30мл АМ на всяко ядене, давах Лактана Био). За първия месец бяха наддали около килограм всеки от тях. Постепенно успях да увелича количеството на произвежданата кърма и започнах да намалявам добавката (прехода стана за около седмица). Изцяло на кърма са от началото на 2рия им месец, т.е. вече месец и половина. За втория месец наддадоха по 700 -800 г и към момента двамата са почти еднакви на тегло – всеки по 5 кг.  Кърмя на поискване – нямат стриктен режим. Напоследък все по-рядко се будят нощем и така ни се събират 5 хранения за 24 часа – 6.30, 10.30, 14.30, 18.30, 22.30 (часовете са приблизителни). Кърмя винаги двете бебета едновременно – най-често във футболна поза (подпрени с възглавници), разменям ги на всяко ядене – ляво/дясно. Държа ги минимум по 20 мин на гърда – докато пуснат зърното – около 30 мин.
Моят проблем започна още докато ги дохранвах с АМ. По време на кърмене бебето започва да плаче – внезапен, силен истеричен плач. Изведнъж както се храни (обикновено около 10тата минута от началото на кърменето), пуска зърното и се разплаква, започва да пищи и да се дере с цяло гърло. Опитвам се да му върна зърното в устата, но то отказва. Или то само се опитва да продължи да се храни, но се спира по средата и отново извръща глава и реве с пълна сила. И се почва една страхотна борба... Проверявала съм не веднъж - мляко имам предостатъчно (цедя след всяко кърмене по около 30 мл – трупам запаси за всеки случай). Този плач се случва почти на всяко хранене, и с двете бебета, и на двете гърди. Често се случва плачът да започне почти едновременно при двете бебета.  Пробвах различни пози – без резултат. Пробвах да ги храня от шише с прясно изцедена кърма – тогава не плачат. Явно проблема е в гърдите ми, или в начина на сукане – те са доста лакоми май – гълтат задъхано. Единственото облекчение , което сме открили до сега е оригването – уви, и то не помага всеки път. Случва се понякога нищо да не може да ги утеши. Налага се да правим пауза – да се гушкаме и разхождаме. След 5-10 мин , когато ги сложим обратно на гърда , си засукват без проблем, все едно че нищо не се е случило. Понякога се налага да правим повече от една такива паузи на хранене. Случва се и понякога да не плачат (в около 10% от кърменията) – обикновено когато са сънени.
Не знам дали има връзка с моя проблем, но и двете бебета не пълнят редовно памперсите – правят го веднъж на 7-10 дни (дори до 14 дни стигнахме веднъж). Иначе мокрят обилно памперсите, и ги цапат по малко почти всеки път – петно с размери на монета от 1 лв. Видимо нямат проблем с това неизхождане според мен – весели са, изхождат се без чужда помощ – изпражненията са нормални, кашести, жълто-охра на цвят.

Пробвала съм вече какво ли не:
- смяната на позите (т.к. едното бебе доста повръща - кърмих го почти прав) - но уви, никакъв ефект нямаше. Опитах дори да ги кърмя обратно на гравитацията - аз легнала по гръб, а те - захлупени върху мен - и това не помогна. Когато кърмя във футболната позла се опитвам да ги намествам с възглавниците така че коремчетата да са по-долу от главичките - да са под наклон телцата им
- да се кърмим на почивки - да ги махам от гърдата преди да са се разплакали - еми не работи - те започват да плачат пак истерично (този път от глад) и ефекта е нулев
- да им давам малко водичка преди храненето - уж да им залъже глада и да не гълтат лакомо в началото - и това не работи
- пробвах да давам водичка след като се разплачат (за успокоение) - пак никакъв ефект - пийват малко, и после продължават да плачат
- пробвах да им давам малко кърма от шише първо, и после да ги слагам на гърда - без успех - пак си плачат като ги сложа на цицата
- в началото още пробвах да изключа разни храни от менюто си, но после се убедих, че проблема не е в качеството на кърмата.
- пробвах да мажа гърдите си с едно олио на Веледа - уж за равномерно потичане - и то не ми помогна.
- пробвах и да изцеждам 5-10 мл от гърдите точно преди кърмене - да не би да им идва силна струята - и пак ефект никакъв. Не мисля, че имам проблем с хиперлактация - да, случва ми се да се събудя сутрин с протекли гърди (след 8 часова пауза), но все пак храня 2 бебета и ми се струва нормално да са ми пълни гърдите сутрин. През деня не ми се случва така. Не мисля че имам някакъв проблем с гърдите (поне външно) - не са нито огромни, нито много малки, зърната са добре оформени, мисля че са им точно по размер на устичките -  захапват ги добре - никога съм нямала рани

Наистина ми се изчерпа фантазията вече, а инстинкта ми изневерява и не ми подсказва къде точно греша. Готова съм да експериментирам какво ли не, само и само да открия пътя към истината. Така че ще съм благодарна на всякакви съвети.

Моля, ако някой има идея какъв може да е проблемът и как да го преодолеем – да ми пише. На път съм да се откажа да кърмя – гледката на 2 ревящи гладни бебета, които отказват гърдите ми ме побърква!

# 717
  • София
  Здравей,
поздравления за успешното кърмене на близнаци.  Hug
  От поста си личи, колко си мотивирана и добре запозната с основите на кърменето и възможните проблеми и техните решения.
  Единственото което при вас се отклонява до известна степен с най-често срещаното поведение на деца на възраст 2-3 месеца е честотата и броя на кърменията за денонощие. На тази възраст все още повечето дечица се кърмят по-често и имат повече и по-малки на брой като количество хранения. Средно децата изсукват около 90-100 мл кърма и сучат около 8-12 пъти за денонощие. Като правят една по-голяма пауза нощем, средно около 4-5 часа обаче, а през деня се хранят на 2-3 часа. По този начин те поемат по-малки количества, не огладняват много преди кърмене, сучат по-спокойно и по-помалко, както и общото време пракарано в кърмене е по-дълго, тъй като на някои от тези хранения основното е задоволяване по-скоро на сукателният рефлекс и много малък прием на храна, отколкото единствено кърмене. Реално те имат 5-6 основни кърмения и поне 2-3 междинни хапвания отделно, за кратко.
   Средното количетсво кърма за едно денонощие на бебе е около 750 мл.  При петкратно кърмене, както е при вас, това означава че всяко едно бебе трябва да получи поне по 150 мл на хранене, като паузите са 4 часа през деня и 8 часа през ноща. Често такива големи интервали и малък брой кърмения могат да доведат до намаляване на производството и проблеми с количества, но в зависимост от капацитета на гърдите е напълно възможно да няма проблем и общо количествата и производството да не бъдат накърнени при подобни паузи.
   За съжаление си остава момента, че това се различава от типичният начин на хранене, а именно по-често и по помалко.
   В твоят случай според мен поведението се определя именно основно от това, че храненията са малко на брой, с по-големи количества. От една страна след четири часа, бебетата са много гладни и се хранят бързо и искат да погълнат големи количества. Тъй като ти нямаш проблеми с производството съответно от гърдите тече много бързо, съответно те се хранят много бързо, с големи количества и в началото тече страшно силно и бързо. Но тук е момента да се каже, че често при майки с по-голямо производство децата свикват буквално млякото да се излива в устичките им и към края на кърменето стават нервни, от намалялата струя и усилието което те трябва да полагат за да слезе следващата порция или просто защото вече тече по-бавно, особено ако са гладни. От друга страна бързото хранене в началото и лакомото гълтане също може да доведе до известен дискомфорт, ти самата споделяш, че оригването и успокояването често помага. В сънено състояние те сучат по инстинкт и именно затова дори и към края на храненето не се сърдят от намалялата струя и по-малкото количество мляко. От шишето от друга страна основната разлика е не че тече по-лесно, защото от гърдата особено когато е пълна тече в пъти по-бързо и силно, а основно че там струята е равномерна  и постоянна, тоетс няма го това забевяне и нуждата от сукане на сухо известно време за да слезе следващата порция към края на кърменето. Отделно в началото го няма това бързо гълтане и получаване на голямо количество храна за кратък интервал.
   В случая от полза може да е да опиташ леко да промениш ритъмът на хранене, а именно да кажем на три часа през деня, така те ще поемат средно по окло 100-120 мл кърма, няма да са толкова гладни в началото на храненето, ще сучат по-бавно и спокойно. Гърдите няма да се препълват и ще е по-равномерно храненето през цялото време на сукането. (
   Дечицата постепенно се нагаждат към даденият ритъм и начин на сукане, основно ако не получават храна по друг начин, след време се научават как да се справят със силната струя в началото и че след това когато намалее струята, ако продължат да сучат спокойно ще слезе още мляко. По-честото хранене обаче с по-малко количество мляко, може да минимизира този ефект и проблеми.
  Разбира се остават си оригването по време на кърмене, кърменето така че коремчето да е по на ниско, в сънено състояние.
   Пишеш, че памперсите са напишкани, но акото е разредено, но кашаво и обилно. Искам да попитам от колко време сте на пет хранения и засичано ли е наддаването за този период. Отново пиша, че е напълно възможно да се кърмят близнаци изключително с пет хранения за денонощие и и имаме и други майки тук, хранели по този начин, но това не е типичното поведение и понякога може да доведе до проблеми с наддаването. Затова за всеки случай се интересувам ако може и ти е известно да споделиш какво е наддаването последните две седмици да кажем Simple Smile

# 718
Браво и от мен за успешното кърмене, Liteto !

Също както Аила искам да отбележа, че 5 кърмения в денонощието на тази възраст може да са малко  Peace Има, разбира се, и бебета, които се хранят по толкова пъти, но след като забелязваш някакви проблеми, те може да се дължат точно на това.
А колко са напишканите памперси на денонощие? Урината светла и без мирис ли е?

# 719
  • Русе
Aila, fata ® , благодаря за коментарите  Hug

Ето това е графика ни за хранене през последния месец (през уикендите не съм била много редовна в попълването, за това има бели петна) - надявам се да се ориентирате в табличката
Де факто на 5 хранения са били само през последните 4 дни - и пак да кажа - децата сами си наложиха този режим - аз само ги следвам (понякога разбира се се налага да будя някое дете ако прави по-дълга пауза, а брат му е буден и гладен).  Днес се очертава да имат 6 хранения (отново те така си пожелаха) , но положението е още по-трагично от вчера - плачат много повече.

Относно наддаването: децата са родени на 21 Март, на 21 Април бяха:
бебе1 (роден 2690 г) - 3900 г
бебе2 (роден 2450 г) - 3500 г
Изцяло на кърма са от началото на м. Май. На 26 Май бяха:
бебе1 - 4600 г
бебе2 - 4530 г
Днес са точно по 5 кг и двамата

Памперси сменям преди всяко хранене, или при нужда. Обикновено са доста тежки и мокри. Урината е светла, без мирис.

Пропуснах само да споделя (не знам дали се вижда добре в табличката), че децата разредиха храненията след прегледа при педиатъра за 2рия месец (26 май) - тогава им сложиха и ваксините - не знам дали може да има връзка с храненето това или е съвпадение

Общи условия

Активация на акаунт