Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да се справя с предизвикателствата, проблемите и натовареното кърмене на близнаци?
Как мога да увелича производството на кърма?
Как да се справя с проблемите със сукането и наддаването на тегло при близнаци?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да се справя с предизвикателствата, проблемите и натовареното кърмене на близнаци?
При кърмене на близнаци е важно да поддържате лактацията, дори ако бебетата не се хранят директно от гърдата. Изцеждането на кърмата е от съществено значение, като стимулацията между 3 и 8 сутринта е особено ефективна. Помпи за кърма, както и лактогонни чайове, могат да помогнат за увеличаване на количеството кърма. Важно е да поставите бебетата на гърдата, дори ако не се хранят директно, за да поддържате контакта кожа-кожа и да стимулирате лактацията. Кърменето на близнаци може да бъде предизвикателство, но е важно да изберете подходяща позиция и техника за кърмене. Разгледайте различните позиции за кърмене в блога Aila_24 и се консултирайте с консултант за допълнителни съвети. За ефективно кърмене на близнаци е важно да организирате и използвате подходящи пози и захапки. Едновременно кърмене може да бъде от полза, тъй като бебетата си помагат едно на друго и спестявате време. Важно е да поддържате честото кърмене и да наблюдавате за правилно засукване и трансфер на мляко.
-
Как мога да увелича производството на кърма?
За да увеличите производството на кърма, опитайте изцеждане около 8 пъти в денонощието, масаж на гърдите, изцеждане на всеки 3 часа и продължителност на изцеждането. Освен това консумирайте лактогонни чайове, много течности и ябълков сок. Бъдете постоянни и търпеливи в усилията си. Освен това опитайте да кърмите или изцеждате през нощта, да сменяте гърдите по време на хранене, да предлагате гърда преди глад и да се уверите, че сте добре хидратирани и имате балансирана диета. Можете също така да използвате добавки като фенигрик и силиконови зърна при необходимост.
-
Как да се справя с проблемите със сукането и наддаването на тегло при близнаци?
Сукането на близнаци може да бъде предизвикателство, но е важно да поддържате контакт кожа-кожа и стимулация на лактацията. Помпите за кърма, цеденето и поставянето на бебетата на гърдата, дори ако не се хранят директно, могат да помогнат за улесняване на сукането. Важно е да използвате различни позиции за кърмене, като легнало положение, ръгби позиция и други, за да намерите удобна позиция за кърмене, особено ако има здравословни проблеми като счупен крак. Наддаването на тегло при близнаци може да бъде предизвикателство, особено по време на кърмене. Важно е стриктно да наблюдавате теглото им през първите месеци. Педиатърът препоръчва опит за хранене на всеки 3 часа и половина вместо 3 часа, за да се избегнат проблеми с наддаването. Освен това споделянето на опит относно поставянето на бебетата върху постелка или място, където имат повече пространство за движение, може да насърчи тяхното развитие. Също така е от съществено значение да наблюдавате нивата на витамин D, особено през зимните месеци, когато те прекарват по-малко време на открито.
-
Какви са някои съвети за изцеждане на кърма след операция на рамот?
-
Какви са някои съвети за увеличаване на кърмата и улесняване на кърменето след раждане?
Нямам възглавница за кърмене, но тъй като неизползвахме юрганчетата, навивах едното и поставях бебетата върху него. Отдолу и отстани при нужда, може да се добавят възглавници, но всичко зависи и от това колко седнала/легнала си ти. При тази поза аз поддържах бебетата с краката си и ми трябваха само още 2 възглавници за тях. За мен също - дебели, не прекалено меки, така че да ми поддържат гърба и да си отпочивам. предварително си взимах и гооолямо шише с вода. И така си откарвахме по час-час и нещо на всеки около 3 часа. Не сучеха през цялото време,
и при мен това с пощипването нямаше особен ефект, но като ги поизчакам малко и някой се сещаше пак. После ги смъквах,
оставях ги да си подремнат и след това сменях памперси (междувременно наакани - накрая започнах да не сменям преди кърмене, а само след това) и ги слагах в креватчетата и лягах да спя (или отивох да хапна, да сготвя, ...). Практикувах така - когато първия се събуди и заплаче, събуждах и втория и отново. С времето се научих да ги смъквам направо на леглото, а не на краката ми, така че да мога да свърша нещо и докато си придремват и това защото не бяха на отделни възглавници, а заедно на юрганчето, кото може да се навие по-широко или по-стегнато...
Поздравления на новите кърмачки и невръстни кърмачета 
В първите седмици и при мен единственият проблем беше, че често девойките бяха сънливи и заспиваха бързо на гърдата, тогава прилагах най-различни „трикове”, за да ги държа колкото се може повече будни – гъделичкане под брадичката, смяна на памперса, оригване, събличане само по памперс... На тази снимка кърмя през нощта скоро след раждането, покрита с една завивка и с две възглавници в скута. На таблата на леглото се вижда освен бутилката вода (изпивах по една на всяко кърмене!!!) и бадемовото олио, с което си мажех корема преди раждането и все още съм нямала време да махна 

А даването на допълнителни течности може само да намали приема на мляко и да се отрази негативно и на кърменето. Можеш също така да оставяш бебенцето в много светла стая само по памперс (сега е топло), без да го излагаш обаче на директна слънчева светлина, това също спомага да спадането на нивото на билирубина (един вид домашна фототерапия)

... макар ние да сме далеч още, вече гледам да се информирам.