Отговори
# 210
  • Мнения: 1 236
Имам и аз въпрос: защо винаги когато готвя ориза ми е вдлетен ?

Друг вид ли трябва да си купувам незнам

Най-лесно се готви продълговат ориз, защото той не залепва. Кръгловатия, с който сме свикнали традиционно, има много нишесте вътре, което го слепва. Затова, за улеснение някои предпочитат да мият кръгловатия ориз, така се маха слепващото вещество.

Но има и начин да се готви перфектно ориз от всякакъв вид. Трикчето се състои в това: първо, съотношението на мерките е 1ч ориз и 3ч вода. Солта е на вкус, 1чл да речем. Слагаш ги заедно в тенджерка с капак и кипваш. Като кипне, намаляваш котлона на 1 (най-слабото възможно). И оставяш за 15мин (с капак). После сваляш от котлона, оставяш настрани като махаш капака но покриваш с кърпа. Преди сервиране бутваш вътре 1чл масло, и разрохваш ориза с шишче (от онези за готвене на шишчета).

Иначе най-вкусен ориз по български тертип (щото горното е по азиатски) става като първо запържиш ориза в оливийце, докато стане прозрачен. После добавяш водата - с пилешки бульон става още по вкусно. Фърляш вътре 1-2 дафинови листа и 1\2 чл чер пипер на зърна. Съотношението с водата и готвенето нататък е същото като по-горе. Това много върви с винен кебап.   bouquet


# 211
  • Мнения: 1
Къде в София да намеря принадлежности за правене на тори: форми, приспособления..................и т.н.т. Виждам, че в чужбина това не е проблем, но унас не съм срещала такива глезотии.

# 212
  • София
  • Мнения: 12 577
Къде в София да намеря принадлежности за правене на тори: форми, приспособления..................и т.н.т. Виждам, че в чужбина това не е проблем, но унас не съм срещала такива глезотии.

Във всеки магазин за домашни потреби и големите хипермаркети.

# 213
  • София
  • Мнения: 1 341



Къде в София да намеря принадлежности за правене на тори: форми, приспособления..................и т.н.т. Виждам, че в чужбина това не е проблем, но унас не съм срещала такива глезотии.

Такъв специализиран магазин има в Подуене - на ул. Кадемлия.
Най-добре питай в тортената тема, защото не знам  на кой номер се намира магазина......

# 214
  • Мнения: 9 446
на 6.

Но съветвам първо да започнеш от нормалните форми, после да минеш към глезотиите  Peace

# 215
  • Мнения: 1 254
момичета, специални благодарности за "оризовите" обяснения. Имам въпрос към Кремче ванилия и Руска, виждам че те не го пържат самия ориз-слагате ли нещо допълнително напр. ч.л. лимонов сок за да не се слепва?

# 216
  • Мнения: 1 236
момичета, специални благодарности за "оризовите" обяснения. Имам въпрос към Кремче ванилия и Руска, виждам че те не го пържат самия ориз-слагате ли нещо допълнително напр. ч.л. лимонов сок за да не се слепва?

Не пържа дългия ориз. "Обикновения" го пържа ако искам да е по-мазничка манджата  (при ризото например или за пълнени чушки, тиквички и т.н.). Е, освен когато сме на здравословна вълна  Laughing
Лимон добавям за вкус. Също, лимонът прави ориза беличък като сняг и става хубаво за снимки  Simple Smile   bouquet

# 217
  • Мнения: 7 723
  Аз пък нищо не слагам... Thinking
Но утре ще правя пиле с ориз и обещавам да сложа
лимонов сок, за да го снимам специално за тебе  Hug

# 218
  • Мнения: 1 254
Мерси!   bouquet

Какво ще ми предложите да направя от 1/2 сварено пиле?
Тази вечер ще го готвя и ще го разеделя на 2-едното ще е с грах и картофи, какво да е другото? (само да не е пил.супа или пиле с ориз)  chef

# 219
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Правя торта,но крема който си избрах от нета нещо не се получи - 4 белтъка разбити на сняг с миксер,8 с.л. захар се карамелизират с 1/4 ч.ч. вода и се пребавя към разбитите белтъци....това е крема ooooh! 
Предложете ми изпитан крем за торта,но не ме пращайте в тортената тема Crossing Arms  И какво да правя с 8 жълтъка??? #Crazy
 smile3547

# 220
  • Мнения: 1 798
Мерси!   bouquet

Какво ще ми предложите да направя от 1/2 сварено пиле?
Тази вечер ще го готвя и ще го разеделя на 2-едното ще е с грах и картофи, какво да е другото? (само да не е пил.супа или пиле с ориз)  chef
Пиле със зеле,пиле фрикасе,пиле яхния.

# 221
  • София
  • Мнения: 3 414
Крема от" Шоколадово бисквитената" заквасена сметана и течен шоколад,какво ще кажеш?
И аз за това ровя из темите че загорих едно мляко и сега май ще иде в мивката,нали няма друг вариант за него?

# 222
  • Мнения: 1 798
Крема от" Шоколадово бисквитената" заквасена сметана и течен шоколад,какво ще кажеш?
И аз за това ровя из темите че загорих едно мляко и сега май ще иде в мивката,нали няма друг вариант за него?
Виж тук - http://www.gotvetesmen.com/useful/advices/category_10/advice_13.php

Ако прясното мляко е загоряло, трябва да се прелее в друг съд, да му се добави щипка сол и съдът да се потопи в студена вода.
/от друг форум/

Последна редакция: ср, 15 юли 2009, 14:40 от delicate

# 223
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 563
Мерси!   bouquet

Какво ще ми предложите да направя от 1/2 сварено пиле?
Тази вечер ще го готвя и ще го разеделя на 2-едното ще е с грах и картофи, какво да е другото? (само да не е пил.супа или пиле с ориз)  chef

Накъсваш обезкостеното и  сварено пилешко месо, заливаш го със сос от кисело мляко и топено сирене / половин кофичка мляко и около 100гр. топено сирене, това за половин пиле, аз цяло правя с 1 коф. к. мляко и една опаковка топено сирене/, слагаш в йенски съд с похлупак и във фурната за около 30- 40 мин. на 200 гр.

# 224
  • София
  • Мнения: 1 341

Правя торта,но крема който си избрах от нета нещо не се получи - 4 белтъка разбити на сняг с миксер,8 с.л. захар се карамелизират с 1/4 ч.ч. вода и се пребавя към разбитите белтъци....това е крема ooooh! 
Предложете ми изпитан крем за торта,но не ме пращайте в тортената тема Crossing Arms  И какво да правя с 8 жълтъка??? #Crazy
 smile3547

Сливница, мисля, че имаше един сладкиш с жълтъци - Агнес, но не съм го правила с години.....

Общи условия

Активация на акаунт