как се организира кръщене?

• 6 287
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
Само да питам защо да са бели дрешките с които се облича после детето

Защото символизират святостта и чистотата на Светото Кръщение.
Също и новото начало, като християнче (на детето).
Т.е. детето вече е "пречистено" или "чисто", и за него започва едно ново начало.

# 16
  • София
И аз да попитам нещо за предстоящото кръщене.
Решили сме кръстници да са девер ми и сестра ми, но ми казват че може само един кръстник да е????
Или най-добре да си питам попа дали има нещо против:)

# 17
И аз да попитам нещо за предстоящото кръщене.
Решили сме кръстници да са девер ми и сестра ми, но ми казват че може само един кръстник да е????
Или най-добре да си питам попа дали има нещо против:)

Не е въпросът дали има нещо против.
Кръстникът е един, а това, че с него е съпругата му, или приятелката му, не е проблем.
Само той, обаче, е кръстник.

# 18
И аз да питам нещо може ли кръстникът да е непълнолетен  newsm78 (ще трябва да питам в църквата,но все пак някой може да знае)

# 19
И аз да питам нещо може ли кръстникът да е непълнолетен  newsm78 (ще трябва да питам в църквата,но все пак някой може да знае)

Може.
Със сигурност ти казвам.

# 20
благодаря за бързия отговор   bouquet
винаги отзивчива  Hug

# 21
Кръщенето се организира ,както ти си решиш.Виж само колко много и различни неща изисква всяка църква.
Първото ми дете е кръстено от сестра ми.Сега ще кръщаваме малкия в друга църква,а там кръстника не може да е роднина.
Дъщеря ми беше с розово рокля купена от мен не от кръстницата.
Сега на малкия кръстницата ще купува дрешките.
В библията описват кръщенето в реката със същите дрехи,и пари не са били нужни.Така ,че...........................

# 22
  • след Околовръстното
Първото ми дете е кръстено от сестра ми.Сега ще кръщаваме малкия в друга църква,а там кръстника не може да е роднина.
Не че разбирам, ама църковните закони не са ли едни за всички църкви?

# 23
  • София
Аз кръстих 2рия си братовчед преди много години. Всъщност кръстник трябваше да е дядо ми, но той зе че закъсня за кръщенето в селската църква. И кръстница станах аз. Била съм може би на 7г.
Знам, че условието е кръстникът да е кръстен.

# 24
Знам, че условието е кръстникът да е кръстен.

Задължително е.
Искат кръщелното му свидетелство.
  Peace

# 25
Не че разбирам, ама църковните закони не са ли едни за всички църкви?

И аз не разбирам,но мисля ,че трябва да са.Но не са.

# 26
 Тъй като на двадесет и пети юли кръстихме бебенцето ни,ще ти напиша с подробности как е протекло и дано ти е от полза.
 Две седмици по - рано уговорихме датата и поканите.Кръстницата трябваше да донесе кърпа и сапун,които се дават на свещенника;сладка питка и малко мед;дрехи за детето и кръщелното си.Както и хавлиена кърпа за да подсушим малката.В точния час отидохме в църквата.Записаха всички данни за да ги впишат в кръщелното,платихме тридесет и пет лева плюс още толкова за камера.Купихме толкова свещи колкото са поканените и една голяма за бебето.Видяха и кръщелното на кумовете.След като влязохме в стаичката и всички си запалиха свещите от голямата(която запали свещенника),започна едно повтаряне на думи свещенник - кръстник.Аз държах детето през цялото време(около 20 мин).Към края свещенникът мазва беби с малко мед по бузките и челцето,топва я във водата и след като кумата я преоблече, резва три пъти от косичката.Накрая се кръстим и целуваме иконата.Голямата свещ,букетчето и косичката се дават на майката.Отвън кумът чупи питката над главата на бебето и всички си хапват с малко мед.Почерпихме се и със сладки.Следваха снимките и хайде вкъщи на софрата.Кумата беше поръчала и питка за трапезата.На нея се поставя кърпичка и всеки оставя пари,накрая кума я връзва и пожелава нещо,след него и всички останали.Парите се прибират и върху питката се поставя кърпа за подаръците.Следва наздраве....папкане...надговаряне и няколко подпийнали cheers cheers cheers beer
 ИИИИ...  clean clean clean

# 27
Тъй като на двадесет и пети юли кръстихме бебенцето ни,ще ти напиша с подробности как е протекло и дано ти е от полза.
 Две седмици по - рано уговорихме датата и поканите.Кръстницата трябваше да донесе кърпа и сапун,които се дават на свещенника;сладка питка и малко мед;дрехи за детето и кръщелното си.Както и хавлиена кърпа за да подсушим малката.В точния час отидохме в църквата.Записаха всички данни за да ги впишат в кръщелното,платихме тридесет и пет лева плюс още толкова за камера.Купихме толкова свещи колкото са поканените и една голяма за бебето.Видяха и кръщелното на кумовете.След като влязохме в стаичката и всички си запалиха свещите от голямата(която запали свещенника),започна едно повтаряне на думи свещенник - кръстник.Аз държах детето през цялото време(около 20 мин).Към края свещенникът мазва беби с малко мед по бузките и челцето,топва я във водата и след като кумата я преоблече, резва три пъти от косичката.Накрая се кръстим и целуваме иконата.Голямата свещ,букетчето и косичката се дават на майката.Отвън кумът чупи питката над главата на бебето и всички си хапват с малко мед.Почерпихме се и със сладки.Следваха снимките и хайде вкъщи на софрата.Кумата беше поръчала и питка за трапезата.На нея се поставя кърпичка и всеки оставя пари,накрая кума я връзва и пожелава нещо,след него и всички останали.Парите се прибират и върху питката се поставя кърпа за подаръците.Следва наздраве....папкане...надговаряне и няколко подпийнали cheers cheers cheers beer
 ИИИИ...  clean clean clean

Това с питката и парите , а после и подаръците не го бях чувала . Всъщност това не е ли ритуал за питката, която се прави след 40-тия ден от раждането?

# 28
Да си кажа истината не съм наясно с обичаите,но бабите си казаха думата и отсекоха.А и съчетахме всичко в едно,защото в България се прибираме рядко и за кратко.Хубави спомени остават.

Общи условия

Активация на акаунт