Отговори
# 165
  • София
мили момичета, много благодаря за мненията и съветите!

# 166
 Hug Мари Рус   newsm51 smile3525 стискам палци този път всичко да е наред и да гушкаш бебче през март Simple Smile

За Варицелата: Преди малко се обаждах на доки и тя ме успокои, че няма нищо страшно нито за бебето нито за мен през тези месеци дори и да се разболея Simple Smile .На 16.07 съм на консултация да видя колко е порасъл малкия сладур в корема ми Simple Smile ... Струва ми се че този месец не съм наддала много но ще видим ... (Нарочно не се тегля на кантарчето в къщи, за да не се плаша  Joy Joy Joy)

Благодаря за своевременните отговори момичета... толкова се бях притеснила за здравето на бебо Praynig

Приятен ден от мен Simple Smile   bouquet

# 167
  • Пловдив
Оранжево и сиво става ли за момченце? (питам за цвета на количката) newsm78

Аз си харесах Peg Perego, точно в сиво-оранжево, а на живо много ми хареса и сиво-зелено. Да поясня, че и аз избирам за момченце.

# 168
Здравейте,вчера бяхме на ФМ при Марков и много сме доволни.Всичко с бебето е наред,100%момиче. Grinning
И за първа страничка -ще раждам в Шейново

# 169
Здравейте, всички Сладурани изпълнени с живот!

Аз съм от редките "писатели" във форума, но от честите читатели. Сега попаднах на един проблем на работното ми място и реших да се консултирам с вас.
След като уведомих работодателя си, че съм бременна, устно се разбрахме, че при задължителните ми прегледи при док ще си взимам по 1 или 2 часа от работния ден (тези часове включваха и обедната ми почивка)
Днес получих, обаче, една форма, в която трябва да преброя всички прегледи и да ги впиша като отпуск на основание чл. 157, ал. 2 от КТ, който гласи следното:
"Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177."
Помолих  счетоводителката за разяснение и тя ми обясни, че този отпуск е включен в 20 дневния годишен отпуск, който се полага на всеки работник.

Аз обаче не и се доверявам много и затова реших да се обърна към вас.
Някой изпадал ли е в такава ситуация?

Благодаря ви за помощта предварително!
Усмивки за всички!

# 170
Мари-рус страшно много се радвам за теб,мила newsm44 Лека и безпроблемна бременност този път и през март на-сладкото бебче newsm32
   elvireste ние с милото живеем на семейни начало от 5 год. и сме решили да отидем да подпишем,но чакаме кумовете ни да се върнат от Гърция в начолото на септември и тогава.И аз се притеснявам, въпреки че ще се съберем само семейството то си е напрежение,но ако се чувствам добре мисля,че няма проблем.Тогава ще сме в края на 7 месец.
   За цигарите-аз ги отказах от раз щом разбрах,че съм бременна и много се гордея,че преодолях това,защото бях заклета пушачка от 15 годишна и на ден една кутия не ми стигаше дори. Laughing

# 171
  • София
Привет и от мен.
Мари Лус радвам се за добрата новина, не съм те засичала защото съм се включила по късно във темичката. Пожелавам ти лека бременност и щастлив финал.
AlexLidiya  Нищо не знам по въпроса, ако искаш питай в "счетоводни" там може някой да ти даде инфо.
Варицела: Моя приятелка я кара в 3 месец, паралелно с 2 годишната и дъщеричка и беше много уплашена. Слава богу всичко е наред и чакаме нейната беба в средата на Август Grinning
Елена Василева: Аз си слагах глобулите 6 вечери, но те са и толкова в опаковка. Излекуваха ми гъбите и течението, но за кратко...сега пак имам течение(без гъби обаче Simple Smile). На мен ми беше още по странно защото моят доктор не ми взе секрет, предписа ги възоснова на оплакванията ми. Но пък и слушкам и много мами казват че е добър доктор. Та така от мен толкова Heart Eyes
Честито на мамите с добрите резултати и научили цвета на ританките Hug

П.П Имам предложение за мамите от Люлин, които са си у дома и имат време за среща.
Ще ходя до пазара да си купя разни нещица и лекрства ooooh! и ако някой иска и има време да се видим нека ми пише на лични. Ще ми бъде много приятно. Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 12:18 от Кики - cicico

# 172
Интересен казус, поставяш Алекс.....мисля, че не би трябвало да ти ги приспадат от полагаемия платен отпуск....ще почета малко.....

# 173
elvireste според мен, дори да се чувстваш добре тогава ще ти трудничко и тежичко. Така че аз лично бих си го спестила. Но ти сама можеш да предцениш как се чувстваш и дали би се справила.
Цигарите за пореден път станаха повод за спор. Не искам да го задълбочавам или да ви връщам на него. Просто ще ви помоля да не излизате от рамките на добрия тон независимо колоко голям противник сте на нещо. Не съдя мамите, които си припалвяат макар че не съм от тях слагам . и се надявам занапред да сме малко по-толерантни защото жената която сподели се чувстваше виновна след нападките тук едва ли вече сподели нещо което и тежи. Защо не се опитате да влезете в положение
МИР ВАМ
Аз следващата седмица излизам в болничен (за жалост неплатен и малко ще ни дойдат накъсо паричките но ще се справим някак) Не мога всеки ден да треперя от нерви заради една злобна колежка, която дори не заслужава да я споменавам тук. Та с милото решихме, че няма по-важно от спокойствието ми сега и няма смисъл да оставам на работа. Пари се намират. Ще си намеря някоя лека и ненатоварваща надомна работа и ще я караме някак. (Впрочем ако някой може да ме насочи към някаква надомна - сайт или фирма или каквото и да е бих била благодарна)
Радвам се страшно много за мари рус и се надявам че ще влиза честичко, защото ще можем да сме и полезни, а и си се познаваме
AlexLidiya аз също излизам по време на работа за изследвания и т.н. именно на основание на този член. Отнесох в счетоводството бележка че съм бременна от гинеколога и всеки път когато ми се наложи просто пускам молба на основония споменатя чл. Тази отпуска обаче не ми я приспадат от 20 дневния годишен тя си е като задължения на работодателя да те пуска за час, два три (разбира се в рамките на разумното). Мисля че в самия закон си беше упоменато в някоя от алинеите че не става въпрос за годишен отпуск а за освобождаване по време на работа за изследвания. Знам че не съм много конкретна но сега нямам възможност да се ровя как беше точния текст на закона. Не се оставяй да ти пипат годишния. Длъжни са да те пускат. Поне аз така мисля
Желая ви приятен и хубав ден на всички

# 174
  • Пловдив Белащица
elvireste, ако са ти близки приятели и се разберете, че няма да те тормозят да се включваш в хората, мисля не е проблем. Иначе, че ролята на кума/кумата е голяма - така е. Но не е чак толкова тежка и мисля, че ако не спазвате всичко, както е, всеки би те разбрал. Че няма да си много фина и елегантна - то е ясно, но пък втори случай да станете кумове може да не ти се отдаде, а е голямо уважение някой да иска да му станеш кум.
Иначе ако гледаме според термина месеците, ти на 8 септември влизаш в 8-ми месец. Така че горе долу са ти правилни сметките. А ти на сватбата като кума или не, пак ще трябва да се отчетеш с присъствие, така че стоенето седнала на стола дълго време пак ще ти тежи. Но ти си помисли добре.

И пак съвет към все още пушачките. Сега се сетих за нещо, което мисля много ми помогна в отказването. Една седмица като ми се припушеше много, молих да си дръпна от на мъжа ми цигарата, но той да я държи, забраних си да я барам. Така 1-2 дръпвания дневно горе долу ми засищаха никотиновия глад, докато на седмия ден като ми се припуши много си запалих цигара, но бяхме на село и седнах до печката, дръпнах 3-4 пъти и с много усилия я хвърлих в печката. Тогава вече ги отказах, когато и установих, че повече жаждата ми е да си я държа и въртя в пепелника цигарата, отколкото да пуша. Дано успеете  Peace

AlexLidiya, а как точно смятат да ти я приспадат от годишния отпуск? Ще ти броят часовете и за 7 посещения по грубо 1,5 часа, ще ти се падат 10-12 часа. Т.е. после  ще ти пишат, че ти остава да ползваш 18,75 дни (на пример) отпуск ли или какво  smile3555
И аз доколкото съм чела съм останала с впечатление, че е задължение на работодателя да те пуска по време на работа за прегледи, без това да ти се отразява на отпуск или заплащане  Peace. Питайте и в Майчинството счетоводно, там отговарят момичета, които са компетентни по въпросите.

# 175
  • София, Борово

Помолих  счетоводителката за разяснение и тя ми обясни, че този отпуск е включен в 20 дневния годишен отпуск, който се полага на всеки работник.

Счетоводителката ви е в грешка! Не може да ти приспада от годишната отпуска, но пък и до колкот ознам не трябва да отсъстваш цял ден. Т.е. законодателят има предвид, че през работно време не може да ти се отказва няколко часа за преглед.
Весел ден на всички  bouquet

# 176
Здравейте и от мен! smile3525
Наистина темата за цигарите е спорна и е време да и се сложи край. Виждам ,че са различни мненията на мами, които са пушили и на тези, които не са запалвали цигара или са ги отказали много отдавана.Но никой няма право да осъжда другите.Всеки има право на личен избор и на мнение, без мнението му да наранява някой друг. Цигарите са си порок, и като всеки порок са трудни за отказване, особено ако си пушил доста.Аз лично се срамувам ,че не съм успяла да ги откажа съвсем, но пък от друга страна се гордея със себе си ,че успях максимално да ги намаля- от 20 на 2 си е постижение за мен.Сега се опитвам да пуша по 1-2 цигари през ден, през два, по нататък -през седмица и така до два месеца се надявам да ги спра напълно тъкмо защото времето на кърмене наближава.
lusia_ , ние вчера като гледахме колички и таткото точно в оранжево хареса. Между другото има намаления на Лолата в Малечко на някои цветове- от 750 на 635 лв. И макар че на мен много ми харесва зелената 115 лв не са си никак малко и то само заради цвета. Та и аз това се чудех дали оранжево става за момченце  newsm78
http://www.malechkobaby.com/products_photos/im/6458_21.jpg
Желая ви лек и усмихнат ден!  newsm51

# 177
Здравейте мами,

благодаря на всички за мненията относно моето пушене, радвам се, че не останахте безучастни. Не се сърдя на никой, имах нужда от смъмряне  smile3513

Искам да ви попитам, подстригвате ли се от както сте бременни  newsm12

Има много суеверия, но аз лично незнам нито едно, а и не съм много суеверна, но все пак питам  newsm03

А относно боядисването на косата? Има ли проблем? Аз лично се боядисвах на 2 седмици преди, за последно се боядисах точно преди да разбера, че съм бременна и то с естествения ми цвят, защото бях решила да си почина малко. Сега искам да променя нещо, но незнам дали е безвредно.
Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 12:56 от sunshine*uk

# 178
Еееее Кики аз излизах до пазара(но преди да пуснеш поста),ей сега се прибрах..можехме де свидиме..нищо другия път. Wink
Вижте дайте да спреме с темата за цигарите защото,ще се изпокараме.На мен лично не ми е приятно да има отрицателен тон в темата.Вече почнахме да се отплесваме и да се нападаме...моля ви да сложим найстина точка. Hug Hug Hug
предлагам да видите тези сладурски снимки на бебоци-ЦЪК

# 179
Здравейте, дами.
Днес установих, че единственият панталон, който ми беше по мярка, ми е отеснял в шкембето, много ми беше удобен и довечера ще си потърся пак такъв, но по-широк.
elvireste,
аз на твое място не бих била кума в тези месеци, особено ако трябва да се надигравам под звуците на ръченицата с някой момък от другата рода. Ако си обикновен гост, можеш да си тръгнеш по всяко време, а като кума ще трябва да седиш до края, от кумова срама  Laughing
Цигарената тема предлагам да не я обсъждаме тук, има си тема за скубане на коси в майките, даже май съм се отчитала в нея  Mr. Green
nana5kova,
каква е тази злобна колежка, че те изкарва извън нерви  Close Заради бременността ли те тормози или просто си е такава по принцип?
На мен пък ми прави впечатление, че най-нетолерантни и груби с бременните са една порода застаряващи лелки, които са вкиснати като кисело зеле през март - ще те избутат с чантата си, само и само да си претеглят краставиците преди теб в магазина или да седнат на по-сенчестото място в рейса. Кучки. Като се случи да се срещнем с такава, поне моят син ги нарежда както подобава на едно 6-годишно и обикновено го класифицират в раздел невъзпитано дете Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт