Истината за Запряна или какво следва?

• 49 107
  • 1 206
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ама не е ясно кой се е наакал. Нали затова се изка да излезе експертизата. Ако се окаже, че някой лекар в държавна болница се е наакал при някоя от другите две операции, какво - ще кажем на другите обвинени извинявайте?

След като още доц. Дянкова в Онкологията казва, че матката не е изчистена - как мислиш - кой се е наакал?

# 136
По лигиката "Защо не тогава,защо сега?" никой няма да се къпе -  защо да го прави днес,като не го е направил вчера?
Къде се прави протеста според мен няма дори кой знае какво значение,щом самият той ще е мирен може и да е на ски пистата в Боровец. В случая е пред мазнейковата клиника тъй като е организиран от обезумял от болка и мъка човек,който естествено търси вината в Мазнейкова,дори да предположим,че не е в нея. Хора,младото семейство Коледарови не са лекари,отиват при лекар,който поема раждането,как може този лекар след това едва ли не да ги изостави да се лутат сами и да не знаят към кого да се обърнат,като по този начин губят ценно време. Болничните заведения непременно трябва да бъдат свързани и щом д-р Мазнейкова не е успяла да помогне на Запряна не би следвало да я изпише,а да развтрти 100телефона на още толва колеги и да призове за помощ "Хей,при мен има родилка с 40 температура,дай да видим какво да правим имате ли идея от какво може да е"...а вместо това - айде изписваме те,пък се оправяй както намериш за добре. ... Имайки в предвид това,намирам за нормално Коледаров да иска да протестира там...мисля,че това го разбират повечето хора.

А ако си спомним скорошните протести заради нелепата смърт на Стоян Балтов,например? Смятам,той(протеста) също имаше по-дълбок смисъл от самото възмездие.Тук случая не е по-различен,поне така го усещам.

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 12:58 от ProstoAz

# 137
Добре, ivonska  и Mi6, искате да кажете, че е редно родилка да бъде изписвана с 40 градуса температура?
Искате да кажете, че е нормално съпругът да обикаля болниците със Запряна със собствен транспорт?
И как може Мазнейкова да твърди, че проблемът не е гинекологичен, след като и тя не знае какъв е (по нейни думи)?

Протестът ще се състои, въпреки жалките ви провокации.
В писмото от петицията са цитирани и други случаи, не само този. Прочетете го!

И да, против частните клиники съм и ще бъда, докато не престанат с порочната си практика. Забатачат родилка - пращат я в държавна болница, забатачат бебе - хайде пак натам.
Аман!

# 138
  • София
Престанете вече.
Подкрепих петицията. Подкрепих я защото едно дете остана без майка, защото едни съпруг остана без съпруга, защото лекарите са за това да бъдат лекари...не бездушни същества, защото за пореден път парите бяха най-важното. Това трябва да спре.

Кой да престане? Ние, които призоваваме да не се протестира само срещу регламентирано взетите пари в частни клиники и лош развой, а и срещу алчните мародери из "големите болници"? Това ли имаш предвид?

# 139
  • София
Оставам с впечатлението, че някои тук си пишат, без изобщо да са чели петицията.
Затова ще цитирам някои изречения:

Поводът за настоящото отворено писмо е трагичната смърт на една млада жена от Петрич, издъхнала в болница само няколко дни след като е станала майка, без да успее да прегърне детето си.
...............
Поради тази причина, дами и господа от отговорните институции, задаваме следните въпроси в това отворено писмо:
1. Защо 90 дни след този драстичен случай няма никаква информация за резултатите от съдебно-медицинската експертиза и разследването на смъртта на Запряна?
2. Извършва ли се изобщо такова разследване, извършена ли е експертиза?
3. Кои са органите и длъжностните лица, които в момента работят по случая и в какво се изразява тяхната работа?
4. Какво са свършили досега?
5. Установени ли са виновни за трагичната смърт на Запряна?
6. Какви последствия очакват лекарите, в случай че бъде доказана лекарска вина за смъртта на родилката?
7. Каква е диагнозата на Запряна?

Настояваме за конкретни отговори по конкретния случай.
Искаме също да знаем каква е причината за всички трагедии с родилки през последните години, търсят ли се виновните и какво се случва с тях. Или се забравят, тъй както се забравят и жертвите им?
Спомня ли си все още някой за Елвира от Варна, изпаднала за десетки месеци в кома след секцио в частна акушеро-гинекологична болница? За 35-годишната Ирена от Девин, издъхнала от кръвозагуба без да дочака нужната й за преливане кръв? За 29- годишната Нина от Димитровград, починала поради небрежност на лекаря й, който беше глобен от съда заради смъртта и с 1000 лева, освободен от наказателна отговорност...
Всички тези случаи и резултатите от тяхното разследване създават огромна несигурност и безверие у хората в разтърсваната и без това от проблеми през последните години българска здравна система. Създава се впечатление, че не съществува лекарска грешка, която да бъде разследвана обективно. А още по-малко – да бъде справедливо наказана. Ако това е така, значи обществото ни е стигнало до отчаянието да приеме, че човешкият живот и съдбите на хората вече нямат никаква стойност според държавата, институциите и отговорните лица, избрани от същите тези хора, за да бъдат защитавани.
...............

Не е ли ясно, че макар и поводът да е частен случай, се търсят И принципни отговори и решения?
Целта изобщо не е да се линчува Мазнейкова, а да се огласи истината.
Да научат безхаберните и безотговорни лекари, че хората вече ще задават въпроси и няма да се примиряват.
Запряна е постъпила не само в частната клиника на Мазнейкова, а и в 3 държавни болници. Ако експертизата, която се чака толкова дълтго време, покаже, че вина имат и лекарите в тези държавни болници, иска се отговорност да бъде понесена и от тях-от виновните, които и да са те.
Защо пак се отплесваме в посока "частно срещу държавно" здравеопазване?
Кой казва, че в случая не се иска отговорност да понесат и държавните лекари, ако се установи, че имат вина?

Халал да са й парите на Мазнейкова. Дай боже всекиму да ги има. Не става въпрос да й гледаме в канчето. Никой не подскача срещу нея, защото била богата.

# 140
Ивонска, прочети тая петиция най-накрая, и стига си дъвкала името на Мазнейкова вече, главно ти го правиш от няколко десетки страници насам и се правиш, че не разбираш за какво става дума.

# 141
"Не е ли ясно, че макар и поводът да е частен случай, се търсят И принципни отговори и решения?
Целта изобщо не е да се линчува Мазнейкова, а да се даде огласи истината."
Мисля, че е ясно, Vivi, за всеки, прочел линковете от началото на темата. Лично мен не ме интересува точно дали Мазнейкова или д-р Х от Н-ската болница е поводът, просто винаги трябва да има конкретен повод, за да се тръгне от отправна точка в определена посока.
Пука ми на мен има ли Мазнейкова пари, няма ли и болницата- частна ли е или не.
А в случая повод е налице, има и конкретен организатор, лично пострадал човек.

# 142
  • София
Оставам с впечатлението, че някои тук си пишат, без изобщо да са чели петицията.
Затова ще цитирав някои изречения:
....

Поради тази причина, дами и господа от отговорните институции, задаваме следните въпроси в това отворено писмо:
1. Защо 90 дни след този драстичен случай няма никаква информация за резултатите от съдебно-медицинската експертиза и разследването на смъртта на Запряна?
2. Извършва ли се изобщо такова разследване, извършена ли е експертиза?
3. Кои са органите и длъжностните лица, които в момента работят по случая и в какво се изразява тяхната работа?
4. Какво са свършили досега?
5. Установени ли са виновни за трагичната смърт на Запряна?
6. Какви последствия очакват лекарите, в случай че бъде доказана лекарска вина за смъртта на родилката?
7. Каква е диагнозата на Запряна?

Настояваме за конкретни отговори по конкретния случай.

...

Добре. Чакаме отговори. Тоест, вина твърдо не е доказана. Защо тогава звучите като експертите на Страшния съд и давате воля на обиди и клетви?

# 143
 И аз го правя. И не защото не съм чела петицията. Даже я подкрепям,но смятам че от хубава инициатива се превръща в линч и се опорочава цялата идея.

Nellina, имаш право да си против частните клиники и тогава не ходиш там. На други им взимат пари в държавни клиники въпреки безплатното раждане. Всеки решава какво е правилно за него.

# 144
  • София
И аз го правя. И не защото не съм чела петицията. Даже я подкрепям,но смятам че от хубава инициатива се превръща в линч и се опорочава цялата идея.Nellina, имаш право да си против частните клиники и тогава не ходиш там. На други им взимат пари в държавни клиники въпреки безплатното раждане. Всеки решава какво е правилно за него.

# 145
Ивонска, да не си психолог?  Доста грубо опитваш да манипулираш темата..

# 146
За мен по- скоро за обществеността е важно дали и кога ще бъдат дадени отговори. Също ме интересуват резултати от експертиза, както и информация какво е свършено до момента по този и други случаи, за които се спомена конкретно.
Защото грешки има, но наистина се потулват по трасето, а дори и да има някакви резултати за доказана вина, то те не достигат до масата.
Лично аз нямам никаква определена настройка, защото с фактите съм запозната от пресата, т.е. не от първа ръка и нито мога да ги проверя, нито мога да направя някакви генерални изводи за конкретния случай.

# 147
  • София
Ивонска, да не си психолог?  Доста грубо опитваш да манипулираш темата..

Ти като психолог ли разбра колко грубо манипулирам темата?

# 148
Nellina, имаш право да си против частните клиники и тогава не ходиш там. На други им взимат пари в държавни клиники въпреки безплатното раждане. Всеки решава какво е правилно за него.

Права си. Така е. Peace
Но има и друго.
Ако една жена получи усложнения при раждане, от държавната болница не се "отървават" от нея, като я пращат в частна за лечение, нали? Wink
Или някои мислят, че държавните болници са благотворителни дружества?

П.П. Извинете за оф топика.

# 149
@Daikatana: "но знайте че това е пътя и ми се струва, че усещам някакви наченки на гражданско общество."

Как е възможно да говориш за гражданско общество...на фона на тежкото комунистическото мислене, което струи от този форум, в коментарите към петицията и в мненията към статиите по случая със Запряна.

Общи условия

Активация на акаунт