За тези, които нещо ги вълнува, но не искат тема

• 69 044
  • 781
  •   1
Отговори
# 705
Вече сме в нов апартамент и засега не сме се включили към Топлофикация , а и явно няма да стане този отоплителен сезон и трябва да си купя ел. уреди (че преди бяхме на ТЕЦ и имам само една духалка Mr. Green). Спряла съм се на маслен радиатор за детската и моля ако някой има впечетления да каже - затопля ли добре и колко вата за 13 м2 стая да си купя .

# 706
Имам въпрос за металните щори - добре ли затъмняват?

Искам да мога да изолирам по-добре светлината, но не бих искала да дам много пари за това. За това питам за металните щори като по-евтин вариант. Но приемам и други съвети, разбира се.

# 707
  • София
Вече сме в нов апартамент и засега не сме се включили към Топлофикация , а и явно няма да стане този отоплителен сезон и трябва да си купя ел. уреди (че преди бяхме на ТЕЦ и имам само една духалка Mr. Green). Спряла съм се на маслен радиатор за детската и моля ако някой има впечетления да каже - затопля ли добре и колко вата за 13 м2 стая да си купя .
Ако сметнем, че стаята е висока 2,50 м. ви е достатъчен радиатор с мощност 1,6 кв. Ние сме на ТЕЦ, но въпреки това купихме един маслен радиатор да се намира из вкъщи, на Уфеса е/ мога само да го похваля, това е марка на Бош/Сименс/ - нашият е общо 2кв. като може да се пуска на 1,2 и 0,8 или общо 2 кв. Стаите са ни малко по-голями от твоята, но на 1,2 кв. си отоплява идеално преди да пуснат ТЕЦ-а.

Имам въпрос за металните щори - добре ли затъмняват?

Искам да мога да изолирам по-добре светлината, но не бих искала да дам много пари за това. За това питам за металните щори като по-евтин вариант. Но приемам и други съвети, разбира се.
Белите метални щори /алуминиеви, хоризонтални са вкъщи/ не бих казала, че добре затъмняват. В едната ни стая са сив металик, там определено е по-затъмнено. Ако пък избереш някой тъмен цвят, със сигурност ще затъмняват добре, но белите определено не. Peace

# 708
Ника   bouquet

Потвърждавам за белите щори-не затъмняват достатъчно.

# 709
Mademoiselle Chocolate, вкъщи съм с такъв цвят щори и е достатъчно затъмнено.

# 710

Не знам дали се брои на ватове или на ребра. Принципът е, че колкото са повече ребрата, толкова повече топли. Радиаторите са добри, ако сте си вкъщи по цял ден и го държите включен през цялото време - понеже докато загрее маслото... докато започне да отдава топлина... минава поне час (но пък и след като го изключиш отдава поне час). В другия случай -  ако се прибирате вечер и трябва веднага да стоплите стаята, - духалката е по-удачен вариант - пречупва студения въздух веднага, в стая като вашата мисля, че ще затопля добре.

# 711
  • В.Търново
Ника , ние в нас имаме сини  метални щори и според мен затъмняват доста добре .Другото което е през лятото ако щорите са спуснати слънчевите лъчи рефлектират и в стаята не е толкова топло ,преди когато бяхме със старите щори (от едно време) лятото в стаята беше като в парник  smile3521

# 712
Ние имаме радиатор на Теси. Един от тези е. Ребрата му са по-тесни и съответно е по-компактен, а освен това си има и вградена духалка. Държим го ей така, за резерв.

# 713
  • София
Ника , ние в нас имаме сини  метални щори и според мен затъмняват доста добре .Другото което е през лятото ако щорите са спуснати слънчевите лъчи рефлектират и в стаята не е толкова топло ,преди когато бяхме със старите щори (от едно време) лятото в стаята беше като в парник  smile3521
Да, и аз това казвам, че тъмните цветове ще затъмняват добре, бялото определено не става за тая работа. Дори мислех това лято да сменя щорите в детската с тъмни с дървесен мотив, ама то лятото си мина.  Laughing

Аргун, има си формула за изчисление колко киловата ти трябват, от там вече си купуваш готов маслен радиатор с нужните киловати или например ако си на ТЕЦ и искаш алуминиеви радиатори, си смяташ колко ребра ще ти трябват за дадена стая - всеки размер ребро си има определени ватове.

Формулата е кубратурата на стаята умножена по 0,05 - това са киловатите, които са ти нужни.
Например - стая 13м2 х 2,50м. викочина = 32,5 кубика е стаята х 0,05 = 1,625 киловата са ви нужни за отопление на тази стая. Вида на самото отопление вече сами си решавате. Винаги се закръгля на по-долното, т.е. на 1,6 киловата. защото в стаята все пак има и мебели, които отнемат от общата кубратура. Peace

Последна редакция: сб, 10 окт 2009, 19:54 от Ника

# 714
Здравейте!
Имам малък проблем със съседите, макар всъщност те абсолютно да не са виновни за него.
Те живеят в тавански апартамент и се оказва, че м/у нас и тях няма плоча, а гредоред и отгоре там..кой каквото си е сложил.Кухнята им е над спалнята ни..та можете да си представите, всъщност съм будна сега,защото жената приготвяше нещо и всяко движение и падане на нещо- сякаш пада у нас, да не говорим пък ако си говорят в кухнята- чувам всичко без да се напрягам.Шумът от хладилника също е доста неприятен, макар с него да се свиква лесно..
Въпросът ми е, ако си купим тапи за уши, дали биха помогнали поне малко?
Никога не съм ползвала, но се притеснявам как ще си чуваме алармите сутрин  newsm78

# 715
и при нас е така просто свиквай,но моите съседи имат и две хлапета ,голям цирк е

# 716
  • France
Дайте съвет как да почистя щори, тип "виетнамски", от тези с дървените пръчици? Yсещам, че миришат на прах...

# 717
  • София
nurfeyster, от години спя с тапи за уши и няма случай да не съм си чула алармата. Далеч не спират шума стопроцентово, не се притеснявай. Освен това може да не си ги напъхваш докрай в ушите, поне в началото. Аз си вземам от най-обикновените, някъде по 50-60 ст. са.

# 718
  • Пловдив
Здравейте ...да попитам и тук   bowuu
 Някой знае ли дали се продават газови амортисьори за офис столове  newsm78

# 719
  • София
ако някой знае ,как се почистват маслени картини?Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт