Как да възпитаме сина си да бъде мъж?

• 6 538
  • 79
  •   1
Отговори
Мили момчешки майки,кажете как възпитавате своите момченца?
Не знам за вас,но аз много недолюбвам глезени мамини момченца,който не могат да живеят,ако мама не им каже как. Е,да,ама сега като си имам и аз едно такова невероятно сладко момченце,което обожавам да целувам,гушкам,глезя и което не мога да си представя как ще допусна да се отдели от мен се плаша да не станата същото обсевщо чудо(вище)  Confused
Докога е допустимо да ги лигавим,да ги целуваме,да ги държим за ръчичка? Толкова искам да е самостоятелен,да може да се справя сам,да не чака на мама и тати,а в същото време се ужасявам от мисълта,че след няколко години ще трябва да го пусан сам до магазина,да не говорим за излизане с приятели,каране на колело,игра без да е пред очите ми. Бррррр
Предполагам,че е хубаво да има и силно мъжко присъствие около себе си,да има на кого да подражава,но нашия тати е доста импулсивен и се страхувам,че всеки път,когато се сдърпа с някое детенце той ще ходи да го спасява и да се разправя и пак сина ни ще бъде покровителстван.
А очаквам и сестра си да пази Simple Smile

# 1
Синът ми много кратко ще е син и много дълго съпруг и гражданин.
Понятието мъж е много разтегливо и всеки му лепва един образ, както му изнася в момента. Зависи, какво разбираш:
-  тестостеронов неандерталец тип "мачо" , който вечер след работа няма никога сили или желание да ти помогне или да обърне внимание на детето, но пък никога не е изморен за едно ресторантче, да отиде на гости или друго по- лукративно мероприятие.
- или чувствителния, помагащ и прояваващ разбиране към чувствата на другите,  равностоен партнор и родител, който прекарва свободното си време с детето в игра и забавления или миене на чинии и прахосмучене.
Ние се опитваме да подготвим синът ни за второто. Получава много ласки и целувки, говорим открито за чувствата ни, които неговите постъпки пораждат, насърчаваме самостоятелност, учим го на вербално решаване на конфликти, толерантност и справедливост, както и да участва в домакинската работа.
Има една книга "Майките правят мъжете", там са описани хиляди грешки, които майките правят, понякога просто защото са майки, понякога просто защото си нямат друга работа, понякога просто защото са пълен с предразсъдъци продукт на едно общество.

# 2
Има разни книги по темата, така че потърси заглавия от рода на "Да възпиташ син" - има интересни и полезни идеи.

# 3
  • UK/София

Докога е допустимо да ги лигавим,да ги целуваме,да ги държим за ръчичка? Толкова искам да е самостоятелен,да може да се справя сам,да не чака на мама и тати

Детето ти е още много малко.Наслаждавай се на всеки миг в който го галиш, целуваш и държиш за ръка, без никакви скрупули!

Когато поотрасне в един момент той сам леко ще се отдръпне.Но според мен никога не трябва да преставаме да ги целуваме и галим, те винаги имат нужда да усещат, че са обичани.

С течение на времето сам ще започне да става самостоятелен, когато започне с градината, училището, собствените приятели.Тогава трябва да бъдем приятели с децата си, да ги научим да споделят, да ги насърчавме и поучаваме когато е нужно, да ни имат доверие.

Едва ли някой харесва мамините синчета и едва ли много майки оставят синовете им да станат такива съзнателно.Постепенното отделяне и насърчаването за самостоятелност са важни да не станат такива.

Големият ми син постепенно го свиквам с приучаване към оправяне, помагане във формата на игра в домакинството.Баща му е идол за него  и постоянно го насърчавам, че е като него когато направи някоя "мъжка" постъпка.Обясняваме какви са мъжете(малко е мит, но хайде Simple Smile), как пазят семейството си, колко са силни, храбри и т.н.Обяснаваме му и как е по-голям от брат си и трябва да го пази......поне за сега има ефект.

Не знам, може и да допускам грешки, но за сега съм доволна от това което виждам като характер и самостоятелност.

# 4
  • София
Много се кахърите за глупости! Момчетата стават мъже не само поради нашето поведение като майки, а и покрай всичко останало. Малко фройдистко пада, ама ние като техни майки така или иначе сме идеални.  Laughing По-скоро е важна ролята на бащата и най вече дали той присъства и общува с детето. Детето така или иначе в един момент ще започне да дърпа повече към баща си, да му се ежи, да се конкурира с него, но и да търси авторитета му.
Синът ми е почти на 10 и все още обича да го прегръщам и целувам. Това не накърнява по никакъв начин усещането му за мъжественост. Няма и защо да го уча да защитава семейството си, защото това той го научава в самия живот и по примера на баща си.

# 5
Възпитавам дете, а не мъж. Убедена съм, че мамините синчета, които не могат да взимат решение без мама, не са станали такива от обич, грижа и нежност.
Не знам как се възпитава едно дете да бъде мъж, според мен не трябва и не знам защо някои родители на момчета ги гони страх, че невръстните им синчета не са мъжествени. И се опитват да ги направят "мъже" като не им дават да плачат, не ги утешават и ги насърчават да се бият и репчат. Не ти го препоръчвам това, много грешен подход, особено ако момченцето е добра и нежна душица.

# 6
  • Между гори и планини
Много бързаш! Възползвай се докато ти позволява да се гушкате и целувате... ето моят син, макар и на 3 годинки вече започва да ми отказва това удоволствие, сам решава кога ще се гушнем.
За самостоятелността - пак бързаш... Ще дойде ден и ще искаш да е повече край теб, а той ще е пораснал и независим. Наслаждавай се на детството на детето си и не си пълни главата с бръмбари.

# 7
Хубава тема  Simple Smile Много ми хареса написаното от ila11, ние се стараем също към подобно възпитание.
Майката е изключително важен човек за синовете - както казваше /Наполеон ли беше?  Thinking/ - една майка може да направи сина си велик човек, както и убиец. Мисля, че гушкането и целуването не са никакъв проблем за бъдещия мъж  Grinning Когато на него му стане неудобно, сам ще си покаже, както каза Биляна.
Проблемът за мен идва от обсебваща майка понеже свекърва ми е такава. Сега се понаучи малко да остави децата й да живеят според техните си разбирания, но имайки предвид, че мъжът ми е почти на 40 ми се струва доста късничко  Crazy И той, и брат му са били супер покровителствани, обсебени, само тя е взимала решенията и все още другият й син, който не живее при нея повече от 7г вече и гони 30-те й се обажда по телефона да я пита каква ризка да си вземе  Rolling Eyes Понеже приятелката му се кара много, сега е прехвърлил взимането на решения за всичко на нея, нещо като Едипов комплекс. Ей, това е опасно за децата и ще се постарая да не го правя, да не навлизам в по-пикантни подробности, че ще ви уплаша направо  Mr. Green
Отсега му оставям право на избор, сега за глупави неща - коя блузка искаш, къде да отидем на разходка, избери си сам еди какво си... но по-натам ще се придържам към тази схема и ще го уча да е самостоятелен. Не, че не бих се радвала да съм нещо като гуру за него и само аз да знам според него кое е най-доброто за него, но за самия него това не е хубаво.
Иначе ще го гушкам и целувам докато дава  Laughing

# 8
  • Пазете Гор
Трудна работа е това, хеле ако се прави съзнателно, сякаш го учим да смята. Може да му се предадат някои норми на етикета, но да си мъж е още една камара работи.
Не само мъжете се възпитават  да бъде добър човек, да помага, да е почтен и мил.
Тези и подобните черти се придобиват най-вече подражателно.
Та ако никой от обкръжението му не е такъв - как ще стане.

А типично мъжките черти: хладнокръвие, смелост, решителност, разумност..има и други, та те също идват подражателно.
Синът Ви ще стане мъж, ако има модел за подражание с подобни черти наоколо - може да е бащата, но и дядо, брат или дори съсед. Ако няма модел - жалко.

# 9
Аз се наслаждавам на гушакнето и изобщо,ама изобщо нямам намерение да спирам и дори и той да поиска не знам аз как ще го допусна - в това е проблема  Confused
А толкова се дразня на мъжа ми,че приема майка си едва ли не като негова жена,че за всичко трябва да пита мама,даже един аспирин да трябва да изпие,и от друга страна тя е слепена за него,сякаш друго дете няма . От това ме е страх,да не се превърна в същото,което мразя и да навредя на сина си.ЗАщото искам да е силен,да обича семейството си,да се грижи за тях,да уважава съпругата си,да бъде любвеобилен ,да може да взима решения сам.И изобщо не мисля,че е рано за възпитание,точно сега е момента.Ако чакам да стане на 18,че да го уча как да се държи с жените или как да взема решения ,ще съм изпуснала фронта.
Много искам да мога да го оставям да се оправя сам,но като ме погледне с тези сладки очички и ми каже - мама да ми помогне ,направо не мога да се сдържа. А трябва  Rolling Eyes Дори не искам да си помислям,че ще стане голям и няма да има толкова нужда от мен.

# 10
  • София
Ама, ти с това да беше започнала, с мъжа си и майка му!
Във всеки случай ще ти кажа едно - не се опитвай чрез възпитанието на детето си да компенсираш недоволството си от отношенията на мъжа ти с майка му. Повече ще навредиш на сина си, ако се опитваш да го отделяш о себе си по-рано, отколкото му е времето, отколкото ако го гледаш просто като свое дете. Детето ти е твърде далеч от възрастта 19, че отсега да му вменяваш някакви очаквания и изисквания.

# 11
  • Бургас
Всичко ще си дойде на мястото постепенно.В ранна детска възраст малките момченца имат нужда да усещат любовта на мама.Понякога мъжът ми се дразни,от желанието на малките постоянно да ги гушкам и целувам,но сама му казвам,че и той е бил същият на тяхната възраст.Това го знам по инфо от свеката.Слава богу родителите на моя мъж са го възпитали да не е такова дразнещо мамино синче на зряла възраст,надявам се и ние да съумеем да направим малките момченца мъже,но постепенно с времето. Grinning

Аз почти сама възпитавах големият си син,някак си от само себе си това постоянно гушкане  и оплакване на мама  го израснахме и двамата.А и покрай малките възмъжа и започна да се държи като голям.Понякога дори ми се иска пак да го гушкам,но виждам,че той се смушава и се усеща като мъж. Grinning

# 12
Не мога да давам съвети, защото личният ми опит в това отношение е още беден, но си мисля че,  детето ти е още малко, че да го лишаваш от топла прегръдка и целувка, с идеята, да не стане мамино синче.  Отношенията на мъжа ти и неговата майка са си техни отношения. Аз бих се концентрирала върху отношенията ми с моето дете, без да си правя погрешни изводи на базата на чуждия опит. Всеки човек е индивидуалност, която се развива, но като майка ти можеш да даряваш обич, разбиране и сигурност, с които детето ти да се чувства обичано и закриляно по пътя, който трябва да измине, за да стане мъж.
Моето момче си го гушкам и целувам и не смятам, че това е грешка във възпитанието.

# 13
Ами говоря за моя мъж и майка му,защото ние сме две сестри и нямам друг пример Simple Smile
Аз пак казвам,че не искам да спирам да го гушкам,а че ще ми е трудно да го направя,когато му дойде времето  Confused Как да възпитам по-скоро себе си да не го покровиелствам прекалено,да му давам свобода да прави грешки,а не да бдя като квачка над него. Вярно,че то това важи и за момичето,но е някак си по-естествено момичетата да тичат при майките си,отколкото момчетата Simple Smile
Хем искам да бъдем приятели,да ми споделя всичко,хем искам да е самостоятелен.
Трудна задача е да си родител  Rolling Eyes
Ще потърся някоя от тези книжки,макар че едно е да четеш,друго е да го направиш.

# 14
  • Бургас
Аз пак казвам,че не искам да спирам да го гушкам,а че ще ми е трудно да го направя,когато му дойде времето  Confused Как да възпитам по-скоро себе си да не го покровиелствам прекалено,да му давам свобода да прави грешки,а не да бдя като квачка над него.

Няма да е трудно ако учиш детето на самостоятелност и отговорност.То само няма да ти позволи да му висиш постоянно на главата като квачка. Peace

Общи условия

Активация на акаунт