Примерна схема на захранване (17)

• 40 139
  • 715
  •   1
Отговори
# 375
veneraj , защо не се поровиш малко в нета и да изчетеш поне тая тема, че май доста хаотично се движиш- както си почнала до 2 седмици ще си въвела всички основни храни, плодове и зеленчуци. А като почетеш малко ще разбереш и че при захранване голяма част от децата се позапичат и че не е толкова редно да сменяш храните така рязко и бързо и че е по-добре да поразреждаш малко пюренцата с някаква течност- или кърма или АМ...... абе вземи да спреш и да почетеш.

# 376
sasha_boris,  ето поста на КОсе Босе за продуктите за начало- за и против:

ЗЕЛЕНЧУЦИ
За
- имат по-неутрален вкус (в сравнение със сладките плодове)
- слаб алерген (картоф; тиквичка; тиква; морков)
- разнообразен витаминен и минерален състав
- колкото по-рано се въведат, толкова по-лесно се възприемат
Против
- зеленчуковата целулоза е сравнително тежка
- някои дечица ги възприемат по-трудно заради вкуса

ПЛОДОВЕ
За
- имат сладък вкус като млякото и това прави прехода по-лесен
- подходящи са само нискокиселинни плодове - напр. банан или авокадо
- бързоусвоими захари, добра калоричност
Против
- плодовите киселини са сериозен проблем за нежното стомахче, дори в по-късна възраст
- детето може да изгради предпочитание към сладникавия вкус
- не могат да заместят хранене

ОРИЗОВА КАША
За
- слабоалергенна
- щадяща за крехкото храносмилане
Против
- кърмата/АМ са богати на въглехидрати и няма нужда първите храни да са житни
- не толкова разнообразен витаминен и минерален състав
- евентуално може да запича

# 377
Благодаря много!  newsm20  smile3529

# 378
veneraj,това е от Косе Босе,има отговор на всичките ти въпроси:

Как се въвежда нов продукт:

1) Добавя се 1 лъжичка нов продукт към вече въведен, после 2 лъжички нов за сметка на по-малко количество въведен и т.н.
Предимство: така детето приема по-лесно новия вкус, особено някои не съвсем привлекателни на вкус зеленчуци.

2) Първо се дава 1 лъжичка нова храна, после се дохранва с въведената.
Предимство: така детето усеща и разпознава чистия вкус на новите храни.

3) Дава се 1 лъжичка нова храна и се дохранва с мляко, после 2-3 лъжички храна плюс мляко и т.н.
Предимство: така се въвеждат храни, които трудно се комбинират с въведените, или се включва второ хранене за деня.
Недостатък: не се създава ритъм на захранване с твърди храни, тъй като количествата се менят.

Най-лесният и най-практикуваният начин е първият.

Не е задължително да се спазва толкова буквално правилото 'лъжичка по лъжичка'. Но всяка нова храна се въвежда сама за себе си и плавно, независимо какво количество е достигнато до момента с предходните храни. Колкото по-голямо количество нова храна се вкара наведнъж, толкова по-силна и по-опасна е алергичната реакция. Отделно голямото количество нова храна може да затормози нежното храносмилане.

Дни за нова храна
В началото на захранването т.е. до 8-9 месец спокойно могат да се отделят по 3-6 дни за всяка нова храна.
С напредване на захранването т.е. на 9-12 м. разумният интервал е поне 3 дни, 72 часа е времето за проява на алергична реакция, отделно е факторът настройване на стомахчето към новите храни.

Елементарната сметка показва, че дори с интервал на захранване по 3-5 дни, за периода от 6(4-5) месеца до 1 год. могат да се въведат достатъчно храни.
Идеята на захранването не е максималното разнообразие и да се върти брояча, а да се покрият основните групи храни. Плюс поне 500-700 мл мляко на ден.

Причини за запек при захранване:
- стомахчето не е свикнало с твърдата храна, има нужда от време
- достигнато е голямо количество пюре прекалено бързо
- не се дават достатъчно течности (мляко, вода)
- кашата или пюрето не е било разредено в началото и е затормозило стомахчето

Как да се избегне запек при захранване:
- първата храна се дава 7-10 дни, следващата поне 5-7 и т.н.
- прави се гимнастика с крачетата (на тази възраст все още помага и е безобиден метод за справяне със запека)
- повече мляко преди/след храната (както и достатъчно мляко в рамките на деня)
- със захранването се предлага вода (не е задължително детето да пие)
- дават се 1-2 лъжички леко затоплена вода преди хранене (подобрява перисталтиката)
- при кърмаче може да се влияе чрез кърмата

Запек е налице когато:
- детето пропуска повече от 4-5 дни
- изхожда се трудно и твърдо
- коремчето е подуто и болезнено

Стомахчето е в период на адаптация, ще го израсте.
Няма нужда да се скача от храна на храна.

запек при захранване

# 379
veneraj, ерота ме изпревари и много хубаво ти е отговорила. По мое мнение, спри за седмица, за да се оправи стомахчето, пък и бебата е малка - няма закъде да бързате. И после почваш бавно, 1 л. разреждаш с кърма и й даваш, на следващия ден 2 л. и тН., от едно и също еднокомпонентно пюре. Така - 5, 6 дена, без да сменяш пюретата. Можеш да почнеш с морков, че май вече си давала. Аз не мисля, че бебата се е запекла (а и няма нужда да я ръчкаш всеки ден с тоя сапун, кърмено бебе до седмица не се счита за запечено). Според мен колики е получила и затова ти предлагам да почнеш със зеленчуци или оризова каша. Моят момък от плодовете му се дразнеше стомахчето, пък беше доста по-голям.

# 380
Някой може ли да ми каже, с кой от млечните продукти е най-добре да се започне и колко време от въвеждането на глутена може да се даде? Благодаря предварително! Simple Smile

# 381
  • Велико Търново
А мен ме интересува тия месните пюрета, които са само от месо как се дават. Досега съм давала на HIPP пуешко с картофено пюре и сладка царевица, но не зная пюретата които са само от месо дали трябва да се смесват с нещо или се дават така.

# 382
Здравейте на всички. Днес бебчо става на 5 месеца и реших от днес да започна захранване, т.е. златната среда- от 5 месеца. На обяд му дадох за първи път 3-4 лъжички тиква на Hipp. Много я хареса. За мое учудване изобщо не се уплеска, даже си облиза устничките, така че не остана нищо за бърсане. После си дояде със 180мл. кърма. Утре ще увелича количеството на тиквата до 6 лъжички.
Мисля да давам тиква 5 дни, а след това с какво ще ми препоръчате да продължим???

# 383
Честит "Рожден месец" да сте живи и здрави baloni. Ние започнахме с картофче, после морковче, а към края на седмица ще даваме тиква. Бих ти препоръчала да продължиш с картоф тъй като е по-неутрален и се комбинира с много други зеленчуци.

# 384
Мерси много. Аз също си мислех да продължа с картоф, но по-скоро тиква с картоф!
Успешно захранване ви желая!

# 385
Тиква с картоф е едно много хубаво пюре.....може после морков с картоф или чист морков на гербер са в по-малки разфасовки и са по-подходящи за захранването като са мънички.

# 386
благодаря много на erota и Шамс  Simple Smile,да оставих бебето на кърма и вече е добре отново гука и е щастлива,спокойна,стомахчето се успокои,тъй като я гледам съвсем сама в момента и не разполагам с кой знае какво свободно време ,бихте ли ми дали линк където да прочета в какъв ред по новите методи се въвеждат храните,идеално сте ми обяснили как се въвеждат и безкрайно ви благодаря  Hug

# 387
Здравейте мамчета! Влизам с въпрос,тъй като срещнах трудности в захранването на моя Малчо. (а в прочетеното до тук не намерих отговор...) започнахме захранването на 6м и 4дни с оризова каша много плавно. Трудно, но успявах да дам определеното количество. Така 5 дни. Да вметна, че е само на кърма на поискване. Продължих с банан,авокадо(по препоръка на педи), картоф, сладък картоф(този с цвят и вкус на тиква), морков-всяка нова храна по 3 дни... Но Малчо нищо не харесва-или не отваря уста, или избутва с език,или ако случайно отвори и лапне нещо, го изплюва... нищо, ама наистина нищо не поглъща(дори вода-с лъжичка или биберон)... Понякога държи малко пюре в устичката известно време , но накрая пак го изплюва... Реших, че моите домашно проготвени на пара пюрета,разредени с кърма или водичка, в която са варени, не му харесват  Embarassed и вчера му купих готови. Предложих му пак зеленчуково, но тц- не иска и това... Не мисля че проблема е във вкуса им, той просто не може да преглъща,дори редки да са... Единственото което смуче с удоволствие е банан от сакче... но защото е по-близко до сукането... Бабите веднага ме нападнаха че много късно съм захранила и затова е така... Rolling Eyes
Къде греша?  newsm78 Ако имате идеи, ще ви бъда благодарна да споделите  Hug
А така ми се иска поне едно ящно дете... Аз ще продължавам да предлагам по моята си схема новите храни, но сега съм в чуденка мога ли да смятам, че съм въвела вече даваните...  newsm78 newsm78 newsm78

# 388
dannyny, аз давам едно пюре чисто месо разделено в 2 поредни дни, смесено със зеленчуци.

# 389
  • Велико Търново
change of heart, аз така правя със смесените пюрета  - месо и зеленчуци и затова се чудех как се дават тия пюрета, които са чисто месо - дали няма да пресядат на бебо. А ти зеленчуците домашноприготвени ли ги даваш или и те от пюре?

Общи условия

Активация на акаунт