Примерна схема на захранване (17)

• 39 458
  • 715
  •   1
Отговори
# 165
sirena_si , малко по-надоло пак някой питаше за това и има отговори (в предната тема също Wink)....а след като сте алергични май трябва доста да внимаваш, според мен питай специалисти за това.

Espa , н ако евикаш чашка с мек накрайник, че нещо не схващам- моят син също отказва водата и ряко го излъгвам, все ми се иска поне 20-30 мл да пийва вече, преди като не му давах повече й налиташе, ама сега и той дъвче биберона на бутилката и прави разни трикове само и само да не отпие (е понякога когато е много гладен до излъгвам).

# 166
gundie, за ето от този вид става дума.
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … c7a3847b2e9bc2103
има стоп клапа, за да не се разлива, но си мислех тези дни да я махна, за да тече по-лесно. Ще пробвам. Другия начин по който предлагам вода е с лъжичка, но тогава прави балончета с уста и ме окъпва Laughing

# 167
Да, иамам няколко такива чаши, но на две от тях само открих надпис за възръстта и пише че са от 6+ и чакам още малко за да дам от тях вода (а дали н емога и сега), но пък ти ме светна на клапите каква им е идеята-понеже моите са различни видове и на едните клапите са подвижни (явно може и без тях)

Сори за отклонението  bouquet
Еспа, мерси много!!!  bouquet  bouquet

# 168
Бебата досега не е имала проблеми, но се притеснявам да няма на по- късен етап, затова я захранвам бавно. Май ще поизчакам с млечните продукти, а може би и с някои други като жълтък напр., и няма да е зле да се обърна към специалист, само че не знам къде да го търся в нашия град. Искам да споделя и нещо друго- откак съм я захранила започна да се буди отново в 4-5 ч. да яде, а напоследък и много по- рано и по- често, въпреки, че не съм заместила хранене. Преди това спеше по цяла нощ. Сигурно е криза  или такъв период, който ще отмине с времето, само дето напоследък съм доста изморена, но така ще е. Поздрави на всички! Simple Smile

# 169
Ще повторя въпроса си - мога ли да въведа 7-10 дни елда и веднага след това месо?

# 170
Вчера и днес давах пюре от тиквички с царевица /царевицата е новата храна/, но се зачервиха бузките на бебка /няма пъпчици, а само червени бузки и нос около 2 часа след приема се получава/. Дали това е алергична реакция и какво да правя от сега нататък?

# 171
И аз да се включа в потока от въпроси. Каква е дневната здравословната доза на маслото? Изобщо понеже използвам и зехтин какво трябва да бъде съотношението му спрямо маслото в менюто на едно 10 месечно бебе?
Благодаря!

# 172
И аз да се включа в потока от въпроси. Каква е дневната здравословната доза на маслото? Изобщо понеже използвам и зехтин какво трябва да бъде съотношението му спрямо маслото в менюто на едно 10 месечно бебе?
Благодаря!

От Косе Босе днес си го копнах:

Мазнините са много важни до 2-годишна възраст:
- участват в изграждането на ретината, мозъка, нервната система, хормоните, клетъчните мембрани, защитната обвивка на вътрешните органи и др.
- подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини (А, D, E, K)
- повишават енергийната стойност (много калории в малък обем, това е важно предвид малкото стомахче и изключително интензивния растеж)

Едно примерно съотношение на мазнините в детското хранене:
* 2/3 ненаситени, от които:
         - половината са мононенаситени (зехтин, рапично олио, авокадо и др.)
         - половината са полиненаситени (слънчогледово олио, риба, ядки)
* 1/3 наситени (краве масло, кокосово масло и др.)

Дневната норма от мазнини обикновено се покрива с храната и кърмата/АМ, плюс добавянето на 1/2 до 2 ч.л. мазнина в пюрето или кашата. Обикновено половината от това допълнително количество е масло, другата половина – някакво растително олио.

Ползата от ненаситените мазниние в ясна, въпреки че пренасищането с някои от тях може да има обратен ефект. Маслото е наситена мазнина, но предвид няколкото ценни витамина в него и калориите е важно за възрастта. Наситените мазнини са ‘лоши’, но само ако се прекалява с тях; те участват в ключови процеси от формирането на организма.

Ескимо и изобщо рибеното масло може да бъде само от полза.
Но съвсем не е задължително да се дава.
Силно препоръчително е в случаите на дерматити и екземи примерно, за по-добър апетити и тонус като цяло и др.

Има някои разлики между продуктите с рибено масло, но не са чак толкова съществени.
Вместо капсули може да се заложи на риба в менюто (тези с омега 3) и други храни (ленено семе, авокадо и пр.)

# 173
Ще повторя въпроса си - мога ли да въведа 7-10 дни елда и веднага след това месо?

Това пак от Косе Босе

Месото е добре продължение след кашата.

Първото месо може да е:
- пуешко (тъмно и светло)
- пилешко (тъмно и светло)
- заешко
- телешко
- агнешко

# 174

Това пак от Косе Босе

Месото е добре продължение след кашата.

Първото месо може да е:
- пуешко (тъмно и светло)
- пилешко (тъмно и светло)
- заешко
- телешко
- агнешко

И пак от нея

Царевичната каша може да се вмести между пуешкото и броколито, за да има разнообразие и възможност за редуване на зърнените храни. Може и преди/след пилешкото. Става и още един вариант - да дадеш царевица в пюре за 3-4 дни (от 7 месец може), а после да въведеш царевичната каша по-бързо, защото вече са давани два вида каши и е въведена царевицата като нова храна.

# 175
Каква е дневната здравословната доза на маслото? Изобщо понеже използвам и зехтин какво трябва да бъде съотношението му спрямо маслото в менюто на едно 10 месечно бебе?
Благодаря!
От Косе Босе:

Масло

Количество по възраст
До 12 месеца: до 5 г масло + до 5 мл олио (общо от 1/2 до 2 ч.л. дневно)
12-18 месеца: 5 г масло + 5 мл олио (общо 2 ч.л. дневно)
18-24 месеца: 10 г масло + 10 мл олио (общо 3-4 ч.л. дневно)

Мерителни единици
5 г = 1 кубче масло 1 х 1 х 1 см = колкото лешник
7 г = 1 кубче масло 1.5 х 1.5 х 1.5 см
10 г = масло колкото орех
5 мл = 1 к.л. олио
10 мл = 1 с.л. олио

Не че маслото е задължително всеки ден – но спокойно и без притеснение може да се предлага всекидневно в указаните количества. Няколко важни витамина и много калории в малък обем. Освен това витамин Д в маслото подпомага усвояването на калция – което осмисля от друга гледна точка комбинацията от сирене и масло в различните варианти на зърнени закуски.

# 176
Може. Не са 'особени' храни.

Щом спира да яде след първите няколко лъжички, причината не е толкова в самата храна, колкото в загубата на интерес и търпение. Обогатявай постепенно менюто с нови вкусове, но невинаги вкусът и видът на храната са причината детенцето да се откаже да яде.

60 г е нормално количество след месец захранване.

Вчера и днес давах пюре от тиквички с царевица /царевицата е новата храна/, но се зачервиха бузките на бебка /няма пъпчици, а само червени бузки и нос около 2 часа след приема се получава/.
Дали това е алергична реакция и какво да правя от сега нататък?
Прилича на алергия, но само дерматолог може да потвърди или да отхвърли това.
Да не би пюрето да има друга съставка - целина например или друго?
Царевицата се счита за алерген в по-ранна възраст, макар че от 6-7 месец нататък би трябвало да се толерира добре.

Спираш проблемната храна и продължаваш само на въведени храни. Не е нужно да се минава само на кърма, ако всичко е отшумяло и няма друго неразположение като стомашни болки, раздразнителност и др.

Ако има подозрения за алергична реакция, проблемната храна се пробва отново след 3-4 седмици или месец. Има и препоръки да се изчаква две седмици, тъй като теоретично това е времето, за което организмът се изчиства от натрупаните алергени.

# 177
Косе Босе, gundie, благодаря за помощта!  bouquet

# 178
  • София
Здравейте Simple Smile
Имам следния въпрос, за който не видях подобен и не открих информация - кога може да се въведе червено цвекло в менюто на детето? На баткото бях давала някъде към 8 месечна възраст...Сега ми попадна една глава и се чудя. Чувала, че червеното цвекло е полезно и богато на желязо, ако не се бъркам...За уточнение - захранване почнах преди 2 седмици на 5.5 месеца. Досега е опитвал само еднокомпонентни зеленчукови пюрета.

# 179

Общи условия

Активация на акаунт