затварят 110 Основно училище - единственото в кв. "Захарна фабрика"

• 5 458
  • 25
  •   1
Отговори
Търся връзка с родители от кв. Захарна фабрика. На последното заседание на СОС е внесено предложение за затваряне на 110 училище в кв. "Захарна фабрика". Това решение на СОС ще доведе до сериозни проблеми за децата от квартала, тъй като там няма друго училище, но има 2 ДГ, които са пълни с деца. В Училището имаше записани около 50 деца и те са насочиха временно към 3 помощно училище и др. от съседни квартали, но това е изключително неудобно особено за малките деца от начален етап на образование. Моля за съдействие да е спре затварянето на училището. Това е неразумно управленско решение. преди затвориха детските градини, сега пищим, че ги няма. Сега е на мода да се затварят училищата и ясно е, че след точно няколко години ще пропищим, че няма училищни сгради. Време е общината и министерството да се ангажират с предложения за гъвкава политика за справяне със ситуацията, а не да затваряме и унищожаваме. Има успешни европейски модели за децентраизация на образованието, които могат да са ни полезни. Може би отново чакаме да открием сами топлата вода!
Цитат от 45 заседание на СОС
"21.Доклад вх. № 93-00-238/22.07.2009 г. относно закриване на 110 ОУ „Проф. Гавраил Кацаров”, кв. „Захарна фабрика”, район „Илинден”.
Докл. Александър Цветков"
Интересувам се защо и с какви мотиви се прави закриване на единственото училище в квартала?

# 1
# 2
Цитат
Според докладната записка на директора на училището тенденцията към намаляването на учениците в него е започнала от 2002/2003 година, когато е имало 255 деца, а през тази учебна година – едва 52 деца.

Причина за намалелия брой ученици в школото е близостта му до "гетото" в квартал "Захарна фабрика", а родителите открито заявявали, че не желаят децата им да учат заедно с роми и ги премествали в съседни училища, пише още Трайков.

Според докладната му в същото време децата от ромски произход са недостатъчни като брой, за да бъдат формирани паралелки.

След въвеждането на делегираните бюджети училището е било преместено със заповед на районната администрация на "Илинден" в сградата на 3-то СОУ заради необходимостта от пестене на средства, посочва директорът на 110-то СОУ.

По думите му за идващата учебна 2009/2010 година в училището, ако то запази самостоятелността си, ще има само две паралелки - в трети и четвърти клас.

Всичко това вярно ли е?
Ако ДА - защо търсите под вола теле?
Вероятно, защото в България всеки разбира от всичко и най-вече от управленски решения.   ooooh!

Аз пък мисля, че е време администраторите да отрежат възможността на гости да пишат в този подфорум.

# 3
Това звучи много интересно, аз чувам две неща: децата от гетото - не са деца! Те къде ще учат като се затвори училището или те не са достатъчно деца, за да учат!
Второ, ако има само две паралелки в начален етап, то тогава да го преобразуват в начално училище, а не да го затварят! Не става въпрос за "вол под теле", за бъдещето на може би малкото 52 деца, които искат да учат в това училище. България се е ангажирала да гарантира достъп до образование на децата, без значение на техния произход, етнос, възраст и квартал, ако щете!!! Или може би това са само думи, но като трябва да се изпълнят предпочитаме интереса на пестене на средства. По-добре е да се преобразува едно училище и де се пести, отколокото да се закрива и да се "спести" - какво обаче "ще се спести"?

# 4
  • Sofia
Търся връзка с родители от кв. Захарна фабрика. На последното заседание на СОС е внесено предложение за затваряне на 110 училище в кв. "Захарна фабрика". Това решение на СОС ще доведе до сериозни проблеми за децата от квартала, тъй като там няма друго училище, но има 2 ДГ, които са пълни с деца. В Училището имаше записани около 50 деца и те са насочиха временно към 3 помощно училище и др. от съседни квартали.
Защо децата са насочени към 3 Помощно училище. В статията пише, че са насочени към 3 СОУ. Кое е вярното?

# 5
Това звучи много интересно, аз чувам две неща: децата от гетото - не са деца! Те къде ще учат като се затвори училището или те не са достатъчно деца, за да учат!
   Ами ще учат, където ще учат останалите деца, които живеят в същия район, но посещават други училища!

Второ, ако има само две паралелки в начален етап, то тогава да го преобразуват в начално училище, а не да го затварят!
   Началното образование обхваща децата от първи до четвърти клас. Щом се очертава в училището да има само две паралелки - трети и четвърти клас, то догодина ще има само една. Икономически целесъобразно ли е да се издържа такова училище? Все пак говорим за София, а не за някое село на трийсетина километра от най-близкия град...

Аз пък мисля, че е време администраторите да отрежат възможността на гости да пишат в този подфорум.
И не само в него!  newsm10

Последна редакция: нд, 26 юли 2009, 18:08 от Анонимен

# 6
  • Sofia

Има логика наистина. Не е рентабилно за 2 паралелки да се поддържа цяло училище. Но ми стана интересно, защо аворката на темата пише, че децата са насочени към Трето помощно училище...

# 7
То това 3ПУ е далече от епицентъра на събитията,чак в "Надежда" е.
Става въпрос за 3СОУ,което от другата страна на улицата. Whistling

# 8
  • Sofia
Тогава какъв е проблема за децата, кое е неудобството да пресекат улицата ли? Ако става въпрос за 3 СОУ има логика, но като прочетох 3 помощно се учудих много как така деца от масово училище ги насочват към помощно, защото им затварят школото.

# 9
  • Sofia
Аз живея в кв. Захарна фабрика и лично се интересувам от съдбата на това училище. Наистина съжалявам да прочета, че това училище ще бъде затворено. Дъщеря ми догодина ще е в 1-ви клас и беше голяма вероятността да я запиша именно в това училище. Това, което всъщност най-вече ме е е притенсявало е именно наличието на многото роми в училището, но така или иначе не бях взела никакво окончателно решение. Наистина на всички живущи в квартала, това със сигурност е най-удобното място децата им да учат там. За качество на обучение...нямам представа. Жалко все пак...

# 10
  • София
Явно съдбата на у-щето е решена. И според мен е нерентабилно да се поддържа цяла сграда за 2 паралелки.
В у-щето на Дияна само 1вите класове бяха 60+. У-щето е основно. Живеем в Надежда. Има доста ромчета, но това не е претекст децата да се местят по други у-ща.
3то помощно се намира в един двор с у-щето на Дияна. Далеч от района на Захарна фабрика.

# 11
  • Sofia
Според мен проблемът на училището е ромите, колкото и кофти да звучи. Много родители се отдръпват именно поради този факт, нещото заради което и аз самата имах колебания. Иначе базата ми се струва добра, поне така забелязах, като ходих да гласувам. А авторът на темата е имал/а в предвид 3 СОУ, което наистина се намира в близост до 110-о, но аз едва ли ще се възползвам от услугите му.

# 12
  • Sofia

3то помощно се намира в един двор с у-щето на Дияна. Далеч от района на Захарна фабрика.
Знам и затова се учудих. Какво стана с авторката на темата?

# 13
Аз не съм от квартала, но познавам района и ако човек си направи труда да види адресите на училищата, ще установи, че 3-то въобще не е от другата страна на улицата.

Щеще да е по-добре автора/ката да се регистрира, а пък ние да не скачаме така като не сме запознати. Едва ли щеще да ни е такава реакцията, ако става въпрос за собствените ни деца. Щом няма деца, ок. Да го дадат цялото под наем на частно школо, както са направили с първия етаж и да чакаме по-добри времена.

# 14
  • Sofia
Но авторката е писала, че училището ще се затваря. Никой не знае дали няма да се отдаде под наем или да се реконструира в детска градина например. Така, че темата не е какво ще стане със 110 ОУ след затварянето му, а че ще се затвори. И аз съм на мнение, че трябва да се използва сградата по предназначение. Това ще реши обаче МОН.

Последна редакция: пт, 31 юли 2009, 12:42 от ivben

Общи условия

Активация на акаунт