От кога е "модерно" да си "престъпник"?

• 2 437
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Не е модерно да си престъпник. Модерно е да си гангстер.
Иначе според мен всяко поколение е склонно да преувеличава какво е било "преди", какво е "сега" и видиш ли, лелеее, какво ще е "утре".
Авторът излишно се тревожи. Хайде няма да цитирам Сенека, че ще ме помислят за по-умен отколкото съм...  Crazy

Престъпник или гангстер - за мен няма значение.
Преувеличава се "преди", пренебрегва се "сега", драматизира се "утре" - съгласен съм 100%.
Но...
(корекция: изглежда аз съм в грешка тук Царя, май беше пръв, който назначи хора без заплата - някакъв вид гаранция, че те не са корумпирани. Първия въпрос е защо обществото се нуждае от такъв вид гаранция (или реклама).)
Първите избори преди 20 год. на плакатите и по телевизията казваха - кой какъв е, какво семейство има, деца. Т.е. това е морален човек, има съвест, добре е да гласуваме за него. Наскоро да сте чули нещо за морал? Мен ме съдят според закона. Парламента от друга страна приема закони. Ако в парламента ходи всеки, спокойно могат да приемат закон "убийството е морално" и след това накъде.
Вярно е, че малко драматизирам за да обрисувам това което остава незабелязана, когато то се променя бавно, ден след ден.

Някой каза - винаги е имало и ще има възходи и падения. При нас прехода поражда неуравновесеност. Да вземем Дания като уравновесена държава. Вероятно автора напразно се тревожи, но станаха 20 години, в коя област поне малко сме се доближили до Дания?

# 16
Но ако успееш да ме обориш, че свободата ни не е криворазбрана - ще се радвам Simple Smile

Свободата в много отношения зависи от толкова много неща. Например свободна съм да отида където си пожелая, но ако нямам средствата да го направя, все едно не съм свободна.
Освен това съм против обобщенията. За мен хората са различни и всеки разбира свободата различно.
Има си някакъв установен обществен ред, но това не значи, че автоматично всичко ми харесва в него. С някои неща се съобразявам защото няма начин, с други защото наистина ми харесват нормите, а трети направо потъпквам. Но това е моят начин, за другите със сигурност е друг.

# 17
С някои неща се съобразявам защото няма начин, с други защото наистина ми харесват нормите, а трети направо потъпквам. Но това е моят начин, за другите със сигурност е друг.
Хм, вярно е, че хората са различни...
Обаче - един потъпква едно, друг - второ, трети - трето...
И накрая, според мен, общият резултат е (глобалната картина) - всичко е потъпкано...
Разсъждавам си, де...

# 18

Обаче - един потъпква едно, друг - второ, трети - трето...
И накрая, според мен, общият резултат е (глобалната картина) - всичко е потъпкано...

Ами така е, няма как всички да са доволни. Светът не е идеален. Не може това, че мнозинството решават нещо да се смята, че е универсално правилно за останалите. Аз говоря за обществените норми, но те са измислени от хора. Това, че на някого това му се е сторило приемливо и добро, не го прави автоматично действащо за добро и на останалите.За това всеки действа според собствените си разбирания. Не виждам друг начин. А и да си идеален в неидеални обстоятелства е самоубийствено понякога. Не всеки е готов да се жертва заради добрата кауза.
Както се вижда и Раят не  идеален за всички, за това ще приемат по списък само тези, които биха отговорили на райските критерии.  Laughing

# 19
Ами така е, няма как всички да са доволни. Светът не е идеален. Не може това, че мнозинството решават нещо да се смята, че е универсално правилно за останалите. Аз говоря за обществените норми, но те са измислени от хора. Това, че на някого това му се е сторило приемливо и добро, не го прави автоматично действащо за добро и на останалите.За това всеки действа според собствените си разбирания. Не виждам друг начин. А и да си идеален в неидеални обстоятелства е самоубийствено понякога. Не всеки е готов да се жертва заради добрата кауза.
Както се вижда и Раят не  идеален за всички, за това ще приемат по списък само тези, които биха отговорили на райските критерии.  Laughing

Един пример:
- аз обичам тишината, а в същото време да си хвърлям боклука през терасата...
- в същото време комшията обича силна музика в неподходящо време, но пък е чистник и си хвърля боклука в кофите...
Още:
- аз обичам да карам с 50 км/ч  Twisted Evil
- друг обича да кара с 200 км/ч в града..

А защо, когато стане дума за морал, първо се възприема лошо, второ - се правят аналогии с рая или с "не кради, не лъжи..."? Simple Smile
Не разбирам, не сте ли съгласни, че моралът и съвестта са хубави неща?
Не е ли вярно, че селяните в парламента като се видят с пари, са голяма напаст? -  Защото си нямаме политици, които държат на името и достойнството си... В другите страни това са хора от аристокрацията, която при нас липсва...

# 20
Как така си хвърляш боклука през терасата? Shocked

# 21
smile3532
Това беше само пример за различно поведение...

# 22
Servallan, в такъв случай ти спираш да си хвърляш боклука през терасата, а комшията ти намаля звука  Grinning

# 23
smile3532
Това беше само пример за различно поведение...
Аха, значи съседът не е мърляч, за какъвто го мислех, а е просто различен. Ехх, как съм се заблудила само. Laughing

# 24
Не бе, така излиза, че Servallan е мърляча  Joy

# 25
Не, той е Хер Мустерман в случая. Wink

# 26
Не разбирам, не сте ли съгласни, че моралът и съвестта са хубави неща.

Чия съвест? За мен има значение какво казва моята, предполагам на комшията му е все едно дали го намирам за морален или пропаднал, както и на мен за неговото мнение по въпросите за моите действия.
Понятията добро и зло са доста относителни. Има някакви общи груби очертания, но в ситуации на избор между моето (и на близките ми)  или чуждо щастие, много ясно че няма да се жертвам доброволно.
Пример в стая с приятели, аз не искам да ми пушат в лицето, те пък се чувстват ощетени, че им отнемам правото на удоволствие от цигарите? Е, за много от ситуациите в живота е нещо подобно.

# 27
  • Му Кинд Оф Плаце
Сервалане, крайностите са присъщи на жените, но винаги дразнят. Между умишления патос и копелдашкото поведение има голяаааамо разстояние (така си мисля, де, знам ли как е по широкия свят).

ПРиемам, че авторът е решил, като преекспонира, ще докосне струна в душата ни и ще се излеят едни реки какви са лоши другите, как присъстващите правят изключение и как ние много се стараем.

Преди се казваше "Учи, за да не работиш" и "Моето е мое, общото-наше", но, естествено да си престъпник е станало "модерно" има - няма преди 3 месеца.

В другите държави депутатите не са аристократи, да си аристократ, не те прави доблестен и стойностен човек. Нали за безкласово общество се борехме, другари! Но приемам, че там избират хора, които малко повече държат на имиджа си, малко по-устроени са и са малко по-уплашени от законите, толкоз. Другото е ненужен патос и хабене на ценен въздух.

Личното ми мнение по повечето въпроси за родината е, че за съжаление и напалмът няма да помогне.

# 28
Преди се казваше "Учи, за да не работиш" и "Моето е мое, общото-наше", но, естествено да си престъпник е станало "модерно" има - няма преди 3 месеца.

До колкото си спомням се казваше по-скоро "Учи, за да успееш", а днес се казва "Не учи, щото няма смисъл, татко ти е станал голем мъж не с учене.."
И точно така "моето е мое, общото е наше" беше - т.е. лично се грижиш до някаква степен и за общото - етажната площадка, междублоковите пространства, паркове, градинки и т.н.
А днес е "моето си е мое, а чуждото е общо" - как така съседа ще има хубава ограда, затова дай да я надраскаме и безброй примери...
Тук го пиша без всякаква носталгия по отминалото време...

В другите държави депутатите не са аристократи, да си аристократ, не те прави доблестен и стойностен човек. Нали за безкласово общество се борехме, другари! Но приемам, че там избират хора, които малко повече държат на имиджа си, малко по-устроени са и са малко по-уплашени от законите, толкоз. Другото е ненужен патос и хабене на ценен въздух.

Личното ми мнение по повечето въпроси за родината е, че за съжаление и напалмът няма да помогне.

Точно, де, и аз това се опитах да кажа... И не мисля, че е хабене на въздух и време, а по-скоро разговор за осъзнаване на някои неща по-добре...

По повод родината - и аз съм на същото мнение като теб...

# 29
...умишления патос...
...авторът е решил, като преекспонира, ще докосне струна в душата ни и ще се излеят едни реки...

...да си аристократ, не те прави доблестен и стойностен човек...

Нямам такива желания. Изв. ако примерите са такива. Както казах - вероятно има по-добри примери.

Иначе съм уморен от хорската глупост (не че аз съм идеален). Неприемливо е "глупостта" да е на всяка крачка. Пресен пример от съседният форум за "превземки". Там има 10 примера в ресторант и 2 коментара от рода: "как ще го ядеш, нали ще ти се изплюят";  "понякога не успявам да събера сили да си поискам нови прибори (защото тези са мръсни)". Нормално ли е през цялото време да си на нокти: в магазина - какво пише на етикета и за колко го таксуват; когато си в ресторанта; вечер кой съсед ще се разтропа; по улицата кой колко бърза; на морето - върху чий боклуци ще легнеш и т.н. и т.н.

Няма драма, няма патос - аз наистина не разбирам как се получава - уж искаме по-добро, а става по-лошо. Вероятно глупаците са 10% или по-малко, но някак си тровят всички останали.

За аристократите - за мен, "човек от народа" имаше смисъл преди. Сега мисля че по-добре да те управлява "роден богаташ" отколкото "новобогаташ".

Общи условия

Активация на акаунт