Дискриминация???

• 3 822
  • 75
  •   1
Отговори
# 45
Много сте ми смешни. По цял свят успяват да правят бизнес без да тропат по масата, че работодателят коли и беси, че даже и печелят като рекламират липса на дискриминация, а ние тука пискаме как нямало да върви бизнеса, ако трябва да спазваме законите.
Не съм много сигурна, че по цял свят работодателите колят и бесят само.
Защото в някои държави те канят на интервю само, за да не ги осъдиш за дискриминация и хиляди примери...
Моят скромен опит е, че съм работила до сега само с чужденци работодатели.
При български работодатели съм ходила само на интервюта, в зората на професионалното си развитие и съм се отвратила...
Много на сериозно са се взели, а има още доста хляб да изядат...
А и тук не става дума за неспазване на закони, защото, ако погледнем реално, работодателите в родината ни са хората, които най-много грешки правят спрямо закона...
Но и това е друга тема на разговор...

# 46
Много сте ми смешни. По цял свят успяват да правят бизнес без да тропат по масата, че работодателят коли и беси, че даже и печелят като рекламират липса на дискриминация, а ние тука пискаме как нямало да върви бизнеса, ако трябва да спазваме законите.

Бизнесът е тъп просто. Естествено, че ще си назначиш човек, който ще ти върши работа срещу заплатата, която предлагаш. Твое право е да избереш кой да е този човек от интервюираните. И въобще кого да поканиш на интервю. Но самият факт, че още има обяви, касаещи възраст и пол е скандален и наистина всеки, който е бил априрори отхвърлен по този признак трябва да сезира комисията. 

# 47
Наскоро ми разказваха за една дама в САЩ, позната на моя приятелка, която работи посредник между работодатели и служители. Нещо като терапевт се явява. Например по следния казус: служителката Х закъснява, не си върши работата съвестно и прочие, но шефката не смее да й направи забележка и да я накаже, защото първата веднага ще я обвини в дискриминация - била лесбийка. И дамата се явява като "съдия", терапевт или не знам какво между двете, за да могат да разговарят за трудовата дисциплина...   

# 48
  • някъде под слънцето...
Дискриминация има и винаги ще има,било то,че имаш дете,че си по възрастен,че си дебел или грозен,че имаш някакъв недъг и т.н Това е България! Peace
Не само в България я има... Тук например  за да назна4ат 4ужденец, трябва да прежъзхожда местните, а  в държавните институции могат да работят само и единствено испанци.
Така 4е ни6то ново под слънцето

Това е напълно нормално и законно. В крайна сметка държавните служители се издържат от данъците на испанските граждани. Все едно да назначим тук чиновници от Чехия или Румъния. А в частните фирми - ако получиш право на работа и постоянно пребиваване - би трябвало да няма разлика.
А за6то да няма 4ехи или румънци  не е ли по важно работата да бъде добре свър6ена?
4ужденците тук  съ6то пла6таме данъци еднакви с тези на испанците..., така 4е аргумента за издръжката отпада.
Би трябвало да няма разлика , но има.... От десет години съм тук и от 9 имам постоянно пребиваване с разре6ителни за работа...от самото на4ало работила  само в испански колективи  и по4ти винаги съм била единствената 4ужденка, на местата където съм работила...За да предпо4етат 4ужденец(дори и да е натурализиран, с испанско гражданство, пак си остава 4ужденец), пред испанец, първия трябва да е по добър и да им изкарва  достатъ4но пове4е пари...При по4ти равни дадености изборът е ясен.

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 23:45 от sl

# 49
Но самият факт, че още има обяви, касаещи възраст и пол е скандален и наистина всеки, който е бил априрори отхвърлен по този признак трябва да сезира комисията. 

Някои хора, явно поради късния час, не се усещат и говорят глупости.
Айде сега ми кажи къде си виждала 50 годишна, 100 килограмова стюардеса. Във всяка обява за стюардеси присъстват ограничения по пол, възраст и килограми... И не само присъстват ами и отхвърлят кандидати които не отговарят на тия условия.... И кво правим сега. Всяка обява за стюардеси я даваме на съд ли?

# 50
[/quote]
А за6то да няма 4ехи или румънци  не е ли по важно работата да бъде добре свър6ена?
4ужденците тук  съ6то пла6таме данъци еднакви с тези на испанците..., така 4е аргумента за издръжката отпада.
Би трябвало да няма разлика , но има.... От десет години съм тук и от 9 имам постоянно пребиваване с разре6ителни за работа...от самото на4ало работила  само в испански колективи  и по4ти винаги съм била единствената 4ужденка, на местата където съм работила...За да предпо4етат 4ужденец, пред испанец, първия трябва да е по добър и да им изкарва  достатъ4но пове4е пари...При по4ти равни дадености изборът е ясен.
[/quote]

Всяка държава има закони, които защитават собствените й граждани на трудовия пазар. Когато ЕС стана истински Европейски съединени щати, това ще отпадне. Не знам как точно стоят нещата в Испания. Но ако станеш гражданин, със сигурност правата ти на трудовия пазар ще са по-големи.
Но самият факт, че още има обяви, касаещи възраст и пол е скандален и наистина всеки, който е бил априрори отхвърлен по този признак трябва да сезира комисията. 

Някои хора, явно поради късния час, не се усещат и говорят глупости.
Айде сега ми кажи къде си виждала 50 годишна, 100 килограмова стюардеса. Във всяка обява за стюардеси присъстват ограничения по пол, възраст и килограми... И не само присъстват ами и отхвърлят кандидати които не отговарят на тия условия.... И кво правим сега. Всяка обява за стюардеси я даваме на съд ли?

А не трябва. Какво пречи да има 50-годишна 100-килограмова стюардеса, ако медицинските изисквания (поради спецификата на работата във въздуха) й позволяват? В крайна сметка стюардесата е сервитьорка в самолета, не е танцьорка на еротични танци. Аз лично съм летяла със западни авиокомпании, в които има стюардеси доста над 40 г. и с килограми над 70, даже повече. Много мили, усмихнати и професионално държащи се.

# 51
  • София /Абсурдистан
Пикла!  Crossing Arms
Почакай да минеш 40-те, да те питам тогава що е то възрастова дискриминация и има ли почва у нас...  Tired
newsm10 newsm10 newsm10
Много вярно, за съжаление ...

# 52
  • някъде под слънцето...

Всяка държава има закони, които защитават собствените й граждани на трудовия пазар. .... Не знам как точно стоят нещата в Испания. Но ако станеш гражданин, със сигурност правата ти на трудовия пазар ще са по-големи.

Много ме развесели

За6то  ре6и 4е след като ти не си наясно със ситуацията в Испания   би могла да ми я разясни6?
Много интересно определение за ЕС

Когато ЕС стана истински Европейски съединени щати, това ще отпадне.

не забравя6 ли 4е в Америка, вси4ки са американци, докато тук всеки е гражданин на страната си. и 4ужденец( с малко пове4е права) в останалите държави от об6тността?

# 53
Умрях да се хиля с тази тема, но ще си спестя коментарите.

Борисе  Peace

служителката Х закъснява, не си върши работата съвестно и прочие, но шефката не смее да й направи забележка и да я накаже, защото първата веднага ще я обвини в дискриминация - била лесбийка.

Егати недомислицата.  Joy

# 54

Когато ЕС стана истински Европейски съединени щати, това ще отпадне.

не забравя6 ли 4е в Америка, вси4ки са американци, докато тук всеки е гражданин на страната си. и 4ужденец( с малко пове4е права) в останалите държави от об6тността?
[/quote]

Да, а доколкото си спомням планът е ЕС някъде в някакво бъдеще да стане обща държава... Не всички са съгласни засега обаче. Но ако стане и ако си EU citizen, ще имаш всички права във всяка точка от ЕС.

А без да съм наясно със законодателството в Испания, няма начин да нямат протекционизъм на трудовия си пазар.

# 55
Аз само искам да кажа, че има професии, в които законът позволява да се дискриминира, защото работата не може да бъде свършена иначе. Например при актьорите, спортистите, военните, сигурно и при стюардите. Доколкото ми е известно можеш за всяка професия да оправдаеш дискриминация, ако докажеш, че изискването ти е задължително за работата. Например, искаш сервитьорки за стриптийз клуб. Но "търсиме сервитьорки за ресторант" е просто неоправдано, защото отдавна е доказано, че мъжете са също толкова добри келнери.

Истина е, че на запад могат да те поканят на интервю колкото да не е явно, че имат предразсъдъци. Но пък и отдавна са се научили, че им е най-изгодно да нямат предразсъдъци.

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 04:51 от Hear Again

# 56
Работодателят има право на подбор на кадри.
И един виц по повод дискриминацията:

"Шефът на малка фирма събрал всичките си четирима подчинени и им казал:
- С голямо съжаление ви съобщавам, че трябва да уволня един от вас…
- Аз съм от малцинство! Ще те съдя за расова дискриминация – казал чернокож служител.
- Аз съм жена! Ако ме уволниш, ще те съдя за полова дискриминация!
- А аз ще те обвиня в незачитане на възрастните – казал побелял служител.
Тогава всички погледнали към беззащитния млад, бял мъж. Той размислил за момент и после казал:
- Мисля, че бих могъл да бъда гей…" 
Laughing

А ето и пример, как се решават такива проблеми:

" Европейската комисия (ЕК) упражнява дискриминация, като не предлага работа на независими преводачи, навършили 65 години. Това е заявил европейският омбудсман Никофорос Диамандурос, призовавайки евродепутатите да го подкрепят, съобщава Euractiv. Комисията обаче е отхвърлила обвиненията на Диамандурос, като се е  аргументирала с необходимостта от назначаване на млад и квалифициран персонал.
... Необходимо е да се предприемат мерки за насърчаване на младите и квалифицирани кадри на пазара на труда, твърдят от комисията. "

# 57
Аз се чудя на тези работодатели, които предпочитат 20годишни да им работят.Ами те мислят само за кафетата и маникюра/да ме прощават младите съфорумки/.Влизам в магазин и малките седят.........не знам, но мисля, че хората около 30 год са по-съвестни в работата си.Може и да има изключения, но......

# 58
Около мен колегита са на по 20+
преките им началници ги обиждат,заплашват,нагрубяват и те се шашкат и притреперват.
А дали на мен,ще и стиска на пряката,която е на 20+,да ми държи този тон?
Младите по лесно се контролират,зомбират и най-лесно се гонят и те не ритат.
За това са предпочитаните кадри за ПОВЕЧЕТО работодатели.

# 59
  • София /Абсурдистан
Младите по лесно се контролират,зомбират и най-лесно се гонят и те не ритат.
За това са предпочитаните кадри за ПОВЕЧЕТО работодатели.
А и се съгласяват обикновено да работят за по-малко пари, често и без осигуровки или с осигуровки на минималната, тъй като не издържат семейства и могат да си го позволят, родителите им имат грижата за това /с малки изключения/. А пък на младите майки, изобщо им заявяват, че децата им пречат и пак не ги назначават.

Общи условия

Активация на акаунт