От описаните ми , дошли в момента мисли излиза, че проблемът си е строго субективен-на ръководителите на институциите са дадени правомощия, в повечето случаи надхвърлящи възможностите им и непокриващи амбициите . Самото общество изобщо не е наясно за какво става дума. Все пак хората, които имаме достъп до глобалната мрежа сме прекалено процентно малко, както и тези, които биха искали да вникнат в проблемите, за да са полезни безсребрено. Ако има сериозна нагласа за промяна на нещата в тази сфера изобщо, би трябвало да се започне отдолу. Би трябвало такива заведения да се изграждат в областните и големи градове, за да може контролът да е непрекъснат, пълен и децата да са на нивото, което очакваме от тях.Явно това трябва да стане политика на всеки регион и то приоритента-ако това се случи сигурна съм, че за по-малко от 1-2 години нещата ще се променят.
Може би постът ми ще остане неразбран за доста четящи го, но тези, които се сблъскваме често с проблемите на настанетите деца в институциите ще ме разберат напълно. Сигурно някъде не съм права и затова очаквам включването на всички от ДБМ с мнения, а и не само от нас-време е тук да започнат да пишат и хората, работещи в заинтересованите сфери. Колко пъти ни се е случвало тук да пише някой директор/примерно/ на дом/общо казано/? Колко пъти имаме мнението на соц. работник?...или психолог, да не говорим пък за възпитател.Спирам!
Вие сте!
-------------------------------------------
Белоградчик. 280 000 лева е стойността на проекта „Реформиране на детския дом за деца, лишени от родителска грижа „Надежда” в Белоградчик, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Видин. Проекта е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Част от сградата на детския дом ще бъде преустроена в преходно жилище, съобщиха от общината. Инициативата за тази социална услуга е на Община Белоградчик, а проекта е разработен съвместно с фондация ЕКИП и Движението на българските майки – клон Видин. В преходното жилище ще бъдат настанени 8 деца от 13 до 18 години. Идеята е те да заживеят в условия, близки до семейната среда. За целта персонал от 7 души ще е на разположение 24 часа в денонощието, който ще оказва грижи за децата. Обучението на персонала включва 6 етапа, два от които вече са приключили. В проекта са включени част от идеите на Движението на българските майки – клон Видин, свързани със свободното време на децата и повишаване на социалната и здравната им компетентност.