Със суровоядство:по-млади,по-красиви,по-слаби!

• 70 423
  • 322
  •   1
Отговори
# 255
тялото може да си произвежда самО витамини и ензими...Но намери правилните книги.

Скорбутът е липса на вит.Ц.

Пък ескимосите си набавят не витамини,а омега к-ни(които тялото не синтезира)...

така че...работата не опира до суровоядството,а до това какво получават с приема на тази храна.
Съгласна съм.

Срещу скорбут се е яло и много лук.

"А билка накисната със студена вода за няколко часа ме съмнява,че може да извлече всичко докрай."
Не извлича, пробвала съм.

Повечето суровоядци са вегани.
Кои са те?  Laughing
Не познавам такива.

Не съм от обутите, обаче.  Joy

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 04:28 от Вери

# 256
http://en.wikipedia.org/wiki/Scurvy
Fresh meat from animals which make their own vitamin C (which most animals do) contains enough vitamin C to prevent scurvy, and even partly treat it. This caused confusion in the early history of scurvy, since the disease was only seen in people eating long-preserved diets or canned goods, but not in people eating any sort of fresh diet, including arctic diets primarily based upon meat. In some cases (notably in French soldiers eating fresh horse meat) it was discovered that meat alone, even partly cooked meat, could alleviate scurvy. Some of these observations that scurvy was only associated with preserved foods, prompted explorers to blame scurvy upon some type of tainting or poison which pervaded tinned foods.

Тук в Уикипедия се казва точно това, което казах аз за моряците и ескимосите. Месото съдържа витамин Ц.

По отношение на билките във вода - аз ги държа 12 часа през нощта в 1 л. вода и след това продължавам да ги пия до следващата вечер, без да ги вадя от водата. Ефект имам от тях и даже се притеснявам да не са прекалено силни при този начин на консумация. Типичен начин на суровоядците да правят чай е на слънце в стъклен буркан.

Къде са суровоядците - в Интернет (на английски). Запознах се със суровоядството в САЩ.

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 04:56 от adiba

# 257
За САЩ и света знаем от интернет.  Laughing
Понеже писа, Адиба, че щели да се шашнат като четат за риба и месо тук, предположих, че ще да е някой разбиращ български.

Какво се пише във виртула - вярвам вече на малко хора.
Продължавам да твърдя, че в България не познавам веган суровоядец и то дългогодишен.
А на чужда земя - малко са тези. Повечето суровоядци не са вегани. Поне тези, с които съм се срещала.

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 05:12 от Вери

# 258
За САЩ и света знаем от интернет.  Laughing
Понеже писа, Адиба, че щели да се шашнат като четат за риба и месо тук, предположих, че ще да е някой разбиращ български.

Какво се пише във виртула - вярвам вече на малко хора.
Продължавам да твърдя, че в България не познавам веган суровоядец и то дългогодишен.
А на чужда земя - малко са тези. Повечето суровоядци не са вегани. Поне тези, с които съм се срещала.
Вери, за мен това не е някакъв съществен въпрос. А не са ли поне вегетарианци, ако не вегани? Аз самата виждаш, че не съм веган. Поне американските суровоядци мисля, че са основно вегани. Във форумите им изглежда така. Има и така наречените fruitarian, макар че наистина възниква въпроса дали това е нещо, което може да се спазва доживот. Но Карол Алт, пионер в суровоядството с книгата си Eating in the Raw, не е веган, яде риба.
В крайна сметка мисля, че темата е за да си споделяме някаква полезна информация, пък кой е веган и кой не мисля, че си е лично решение. Аз нямам проблем с това. От морално-етична точка ми се струва че веганството е нещо положително и въобще да не се убиват по-висши форми на живот.

# 259
Разбира се, че не е важно кой какъв е. Simple Smile Никога за мен не е било важно и нямам проблем с хората, консумиращи животински продукти. Писала съм преди доста време за това. И после започна да се повтаря като развалена грамофонна плоча от разни люде. "Имам проблем" с тези, които си противоречат, пропагандират, превъзнасят се и преекспонират нещата относно суровоядството ( веганството ще го оставим сега, има си друга тема).

"От морално-етична точка ми се струва че веганството е нещо положително..."
да, по принцип, да...но дълга тема. Оставям специалистите да се изкажат, а те се нароиха напоследък много.

Темата вече забравих защо беше пусната. Но отдавна бие в посока, дето аз лично не я схващам. Най-малкото е в подраздел диети.  Laughing

Така де...включих се най-вече да драсна, че съм съгласна с някои неща, които ОМ е писала. Посочила съм кои. Преди време имахме спор. Тогава може би хормоните се шегуваха с мен, не зная. Пък може така модерно сега да съм се духовно извисила.  Joy

Тези, с които не съм съгласна ( не от ОМ написани, защото знам нейната позиция), ще ги прескоча, понеже няма смисъл да се дискутира и накрая да се завърши с това: достатъчно съм чел. Wink

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 07:06 от Вери

# 260
Adiba, и аз съм на мнение, че дългогодишни суровоядци вегани няма. Най-малкото, защото почти всеки консумира пчелни продути. Колкото и блогове и сайтове за суровоядство съм срещала всеки в даден момент включва или сурово козе сирене или сурови яйца, сурово масло или сурова риба, но тук става въпрос за инцидентни случаи. Преобладаващата част от менюто остава растителна и сурова. Просто всеки в даден момент включва жив.продукт и в това няма нищо лошо според мен. Но иначе съм срещала доста вегански блогове, които си държат на раст.храна, но най-вече готвена и допълнително вземат добавки като DHA, витамин Д3, витамин К, витамин В 12.
В крайна сметка по-важно за мен е какво е преобладаващото хранене, а не инцидентното включване на някакъв жив.продукт.

# 261
Вери , Hug
адиба,благодаря за позволението да пиша тук.Между другото знам,че си по наясно с билките,но само да кажа че въпросните олиа за мазане са ефективни,когато се загряват до 39-40 град. преди употреба.Така проникват по-добре в кожата и си вършат по-добре работата.Но ти си знаеш най-добре.
Деси,ние не сме това,което ядем,а това,което усвояваме-това е друг космически закон.Относно точките изброени по-долу :
1.В суровата храна има ензими,но в суровите плодове ензимите са за да смилат самите плодове,т.е. на теб тези ензими не ти вършат работа.Сурови ядки и семена без накисване пък затрудняват смилането,ако не са накиснати предварително във вода,за да  се активират ензимите им.Т.е. ако не ги накиснеш и да ги ядеш сурови,тялото ти ще харчи от собствената си Е,за да ги смели.
2.Киселинно-алкалният баланс не зависи само от храната-ако имаш голям стрес и тревоги,баланса ти ще се промени независимо от консумираната храна.Подправките в готвената храна пък например поддържат този баланс,ако са правилно подбрани.
3.Суровата храна е с виско качество,ако си я намериш такава.Сготвена храна с предварително избрани "чисти" продукти е също с високо качество,ако знаеш как да я приготвиш,така че да ги запазиш максимално.
4.По-ароматна е,ако изходният продукт е току-що откъснат,а не престоял на рафтовете.Като си я сготвя мога да докарам неповторим аромат,от което храносмилателните ми ензими директно се активират.Подправките са много важни не само за аромат!
5.Ами ако човек не умee да готви може да му отнеме и много време Grinning
6.Това е смешно,оставам го без коментар.
7.Ммм,добрата домакиня не загаря яденето.
8.Надявам се никой не вярва вече в това.
9.Не знам дали предпазва,но знам че може да ги предизвика,защото предизвиква натрупване на слуз...
10.Не е нужно да се дават много пари за храна,готвя по-малко и не изхвърлям,тигани ползвам-в чугуна си обогатявам храната с желязо,здравната ми застраховка е задължителна Sad,витамини и добавки пият всички-независимо с каква храна се хранят.

# 262
ОМ, за много от коментарите по точките си права! Но аз съм ги пояснявала на друго място, в моя блог. Така че тук няма повече да коментирам. Всеки има право на мнение и аз го уважавам, както и твоето. Всеки си има негова истина както казах. За теб истината е в готвената храна, а за мен - в суровата и предпочитам да ям предимо такава, защото имам само положителни ефекти. Не се опитвам да убеждавам никой! Peace

# 263
Adiba, и аз съм на мнение, че дългогодишни суровоядци вегани няма. Най-малкото, защото почти всеки консумира пчелни продути. Колкото и блогове и сайтове за суровоядство съм срещала всеки в даден момент включва или сурово козе сирене или сурови яйца, сурово масло или сурова риба, но тук става въпрос за инцидентни случаи. Преобладаващата част от менюто остава растителна и сурова. Просто всеки в даден момент включва жив.продукт и в това няма нищо лошо според мен. Но иначе съм срещала доста вегански блогове, които си държат на раст.храна, но най-вече готвена и допълнително вземат добавки като DHA, витамин Д3, витамин К, витамин В 12.
В крайна сметка по-важно за мен е какво е преобладаващото хранене, а не инцидентното включване на някакъв жив.продукт.
Деси, по принцип съм съгласна с теб, че важно е какво е преобладаващото хранене. Ям доста храни и не съм човек, който е фанатичен с храната, макар че спазвам някакви свои принципи. Аз дори съм всеядна. Но съм православна и спазвам всички пости, така че 2/3 от годината съм веган общо взето, с изключение на дните когато се позволява риба (песко-вегетарианка). През останалото време се случва да ям и месо. Иначе започвам да имам проблеми със съня. Дано с времето да се преборя с това. Едно време не можех и да постя. После успях. След това се научих да постя без олио през строгите пости, трудно го постигнах, а и през останалото време да консумирам минимални количества мазнини... Така че човек еволюира. Благодаря ти за положителната енергия! Аз самата на суровояден режим се чувствам изключително добре и се подмладявам. За мен 70% суровоядство е в реда на нещата. Старая се всичко, което е възможно да го консумирам сурово.
За останалите, не искам никого да засегна, обидя или уча какво да мисли и да прави! От друга страна, това че съм казала че суровоядците са вегани едва ли е някакво толкова голямо престъпление. Честно казано, никак не ме вълнува...

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 22:37 от adiba

# 264
От друга страна, това че съм казала че суровоядците са вегани едва ли е някакво толкова голямо престъпление. Честно казано, никак не ме вълнува...
Не знам защо така прие иронията ми.  Laughing
И мен не ме вълнува кой какво прави и за какъв се мисли. Ако ще и камъни да яде.
Единствено ме вълнува това как се подвежда народа, изопачават се нещата и не се представя цялата истина...

Направих си труда да се прочета от началото на темата. Simple Smile

"Суровоядството наистина е начин на живот и помага за много неща."
Интересна е втората част от изречението.  Laughing
Да, помага - да ги изброя ли? Няма да се харесат....

"А при суровоядството няма начин гладен и лишен да останеш."
Има, има. Wink

Други забележки нямам към себе си. Е, малко по-приповдигнат тон, ама то е нормално.

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 23:05 от Вери

# 265
Мисля, че друг не е говорил за животински продукти в тази тема освен мен.
Също до преди да се включите говорех за отслабване, но нещата се попромениха.
Днес хапнах просчуто крудо.

Да добавя, че за да се интересувам от здравето си не считам за необходимо да съм ню ейдж, хипарка и да се занимавам с мантри, будизъм и аюрведа.

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 23:24 от adiba

# 266
Говорил е.
Както писах, прочетох отново цялата тема.
Примерно аз съм споделила, че готвя месо за някои мои гости - далечното лято на 2009-та.
След това също - киселото мляко. И момичето не е анатемосано.
После също са се коментирали животинските продукти. Да не правя анализ на цялата тема. Simple Smile

Хубаво е човек да е критичен понякога, дори и към самия себе си.
Моите виждания относно суровоядството като цяло, като концепция не са се променили.
Изложени са и тук в началните страници.

Да добавя, че за да се интересувам от здравето си не считам за необходимо да съм ню ейдж, хипарка и да се занимавам с мантри, будизъм и аюрведа.
Не е задължително и не е необходимо, разбира се.
Но както вече споменах, нещата около суровоядството са твърде изопачени в България. Мои лични наблюдения. Имайте едно на ум.

Успех Ви желая с обмяната на полезна информация.
Аз достатъчно съм допринесла и за тази тема. Simple Smile

# 267
Струва ми се, че никой не е говорил за СУРОВИ животински продукти. Но тъй като наскоро се заинтересувах от темата с паразитите, мисля че с тях трябва да се внимава.
Аз самата съвсем не съм фанатизирана суровоядка. За билките - просто така реших. Иначе сама бях писала че през постите и готвих и ядох печен хляб. Истината е, че нямам възможност да се отдам изцяло на суровоядството...
Мисля че разбрах идеята ви, да не се залита в крайности.
В крайна сметка, при даденостите в България и възможностите, които имаме, правим каквото можем, както и всеки се справя според ежедневието си и обстоятелствата в живота си.
Искаме да сме здрави, хубави, енергични. Това е естествен човешки стремеж. И дано да го постигнем!

# 268
Струва ми се, че никой не е говорил за СУРОВИ животински продукти. Но тъй като наскоро се заинтересувах от темата с паразитите, мисля че с тях трябва да се внимава.
Аз самата съвсем не съм фанатизирана суровоядка. За билките - просто така реших. Иначе сама бях писала че през постите и готвих и ядох печен хляб. Истината е, че нямам възможност да се отдам изцяло на суровоядството...
Мисля че разбрах идеята ви, да не се залита в крайности.
В крайна сметка, при даденостите в България и възможностите, които имаме, правим каквото можем, както и всеки се справя според ежедневието си и обстоятелствата в живота си.
Искаме да сме здрави, хубави, енергични. Това е естествен човешки стремеж. И дано да го постигнем!

Адиба, аз също изказах мнение, че някои вегани суровоядци след време започват да ядат сурови жив.продукти от време на време или правят някои експерименти. Чела съм за подобни неща с прием на сурови яйца за опр.период от време. Затова и казах че и аз не съм срещала дългогодишни вегани суровоядци. Иначе въобще не е безопасно заради паразитите. Трябва да са от гарантиран източник, което в България или няма как да се случи или е доста трудно. Особено пък вредни са за бременни жени.
Иначе напълно те подкрепям, че е хубаво човек да еволюира, но за съжаление много хора са със закостеняло мислене, и си стоят на едно и също ниво цял живот без да имат желание да научат или възприемат нещо ново. Точно и поради тази причина суровоядството трудно се възприема в България. На запад, то вече се е превърнало в индустрия и там бих казала, че е изопачено. Има много ресторанти със сурова  гурме кухня, предлагат се много добавки, произвеждат се сурови крекери, барове, шоколади и въобще всякакви други сурови нещица.  Това няма как да се случи в България . Просто е невъзможно на този етап.  Но затова пък е хубаво да се говори за това и дано темичката да не замре още веднъж! Хубава и слънчева неделя желая! Grinning

Последна редакция: нд, 22 апр 2012, 08:54 от desi82

# 269

Как стигна до този интересен извод? Shocked

Общи условия

Активация на акаунт