Със суровоядство:по-млади,по-красиви,по-слаби!

  • 70 413
  • 322
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 1 273
desi82, и аз стигнах до извода че суровите животински продукти е най-добре да се консумират инцидентно. Все пак и пушените и сушените меса могат да съдържат и паразити и да навредят на черния дроб.
И в Била на Славейков видях сурово италианско овче сирене - грана падано. То е нарязано и вакуумирано на триъгълни парчета. В Карфур беше една пита с огромен размер, внос от Испания, режат ти го зад щанд, не е готово пакетирано.
Мога ли да те попитам къде намираш конопен протеин? Засища ли те добре? Суров ли е наистина?
Бадемовото мляко сама ли си го правиш? А крекерите? Предполагам разполагаш с дехидратор...
Какво правиш за витамин Б12?
Браво на теб че можеш да изкараш така бременност!

# 241
  • Мнения: 56
Благодаря за информацията, Адиба! Аз не че съм се засилила за сурово сирене, но е добре да се знае като информация. Все пак не всички суровоядци са вегани.
Конопеният протеин ми е подарък от една приятелка от Америка, с органичен произход е. Изключително много ме засища, един шейк или един бар ме държат поне 4-5 часа. По принцип на опаковката трябва да пише дали е суров. Той е пълноценен източник нан протеини и има идеално съотношение на омега 3 и омега 6 мазнини. И белено конопено семе консумирам, но го слагам в салати, в 6 с.л. има 30 грама протеин.
Бадемовото мляко сама си правя, като накисвам бадемите във вода за 1 нощ, след това блендирам 1 чаша бадеми с 3 чаши вода и прецеждам през торбичка за ядково мляко, но може да се използва и тензух. Крекерите приготвям във фурната на много ниска температура - малко под 50 градуса, но долу горе 1 път в месеца. Има периоди в които въобще не ми се ядат. Например 1 месец въобще не ми се ядяха, но миналата седмица бях предвидила някои по-засукани рецепти и затова си приготвих 2 вида.
За В 12 имам по-различно мнение от общоприетото, защото дори и да го приемаш с храната не е гаранция, че и ще го усвоиш пълноценно. Освен това вече има изследвания, че В 12 се произвежда в стомаха ни, само ако бактериалната чревна флора е е в отлично състояние тоест преобладава полезната микрофлора, което се случва доста рядко напоследък. Затова е препоръчително да се приемат пробиотични храни като кисело зеле, ферментирали ядкови дипове, реювеюк. Аз за момента разчитам на български пробиотици като добавка, за да се подсигуря, защото бременните са предразположени към кандида.

# 242
  • Мнения: 1 494
Аdiba, и аз се присъединявам към тебе. Преди 5-6 години бях на такова хранене и нямах никакви излишни кг с напълно младежка фигура, влизах си в дрехите от ученичка!!! Но също като тебе поради семейни ангажименти ( раждане и отглеждане на малко дете) почнах да се храня като другите хора, но това никак не ми се отразява добре. Тези дни виждам, че съвсем не си влизам в дрехите, имам излишни около ...!!!15 кг!!!. И то около 10кг. натрупани след раждането. Четох за диети зоната и други подобни, но суровоядството вече съм пробвала. Твърдо съм за вегетарианството ( по вътрешни причини) и знам, че суровоядството е изключително природосъобразно и подмладяващо. Не мога да си представя да се лиша от плодове или плодове сокове, както това се изисква в Зоната. Освен това е доста по-достъпно отколкото "Зоната" или Дюканската диета ( имам предвид и финансовата страна на въпроса). Така че, присъединявам се към отбора!!! Радвам се, че сме заедно!!!

# 243
  • Мнения: 1 273
radhika, добре дошла! Мисля, че сега е отличен сезон за преминаване към суровоядство. Времето се затопля, вече излязоха пролетните зеленчуци, скоро ще дойдат и черешите. До към края на октомври ще имаш най-различни възможности за сурово хранене на добра цена... Като нищо можеш да се оттървеш от колограмите!

# 244
  • Мнения: 56
Radhika, чудесно е че си решила да се вталиш със суровоядство. За мен това си е начин на живот, а не временна диета. В тази връзка, аз въобще не мога да възприема цялото това разнообразие от диети, които се спазват само за опр.период и след това хората се връщат към старите си навици и се получава йо-йо ефект. За мен суровоядството е по-скоро като естествено продължение на разделното хранене с преобладаваща консумация на много плодове и зеленчуци. Възприех го когато бях на 18 години, а сега съм на 30. Признавам си, че тогава смятах суровоядството за крайност, но с повечко любопитство, четене и намиране на правилната информация осъзнах, че няма как да е крайност след като съществува от хилядолетия. Не сме открили топлата вода! В днешно време месото и млечните продукти са пълни с хормони и антибиотици, които се отразяват много зле на хормоналния ни баланс и на здравето. Аз лично възприех суровоядството точно когато търсих решение на дългогодишния си хорм.проблем, а не заради отслабване. Никога съм нямала особени проблеми с теглото. Дори сега от както съм бременна до момента съм качила само 3-4 кг, а съм в средата на 8-ми месец. Качвам само на коремче.  Grinning

# 245
  • Мнения: 2 761
Аз пък знам,че човек от хилядолетия е открил огъня и си обработва храната.Даже по-последни данни 1млн. години.
Пък докато/ако е ядял сурово,то менюто му е било доста слабо откъм разнообразие и е наблягал на диви видове.Обаче как са му понасяли не знам,защото някои диви видове съдържат отровни вещества,които се разграждат само при топлинна обработка.Може би все пак си ги е прекарвал през огъня
Проблемът не е в готвената храна,ами в това какво е качеството на използваните продукти.Защото дори човек да се храни с плодове и зеленчуци,ако те са обработени с пестициди,фунгициди и инсектициди(както е масовата практика),то няма никакава полза от такава изядена храна,понеже е лишена от най-важното-т.нар. прана.
Поне при топлинана обработка % химия се намалява.
Хормони в растенията също има,така че това също не е спасение.Още по-зле е,че хормони са открити и в питейната вода.
Така че освен за временно сваляне на излишни кг,в дългосрочна перспектива суровоядството намирам за опасно.

# 246
  • Мнения: 56
Според мен пък в готвената храна няма виталност. Като я минеш през огъня почти нищо не остава. Това е доказано! 50% от протеините се разрушават, 80 до 100% от витамините и минералите и 100 % от ензимите.
Иначе съм съгласна, че в днешно време трудно може да се намерят качествени плодове и зеленчуци, а пък какво остава за останалите храни с голям срок на годност - рафинирани и консерирани храни, пастьоризирани млечни продукти, месни продукти, соеви продукти и глутеносъдържащи продукти. Затова е важно човек да търси сигурни източници и да си отглежда част от храната вкъщи - кълновете и пониците са 100%органични. А питейната вода е препоръчително да се филтрира. За първи път чувам за хормони в растенията! Би ли пояснила, ОМ?

# 247
  • Мнения: 1 273
Наистина - когато са унищожени витамините и ензимите храната изстисква нашите сили.
За хормоните - фитоестрогените могат да ни въздействат, но мисля, че това не са точно хормони. Дори пластмасите и химичните парфюми ни въздействат като естрогени... Дори да са сготвени, пак са налице.
Човек може да е готвил откакто го има, но се е хранил и със сурова храна. Само колко техники има за съхраняване на сурови храни - сушени, пушени меса, туршии, сушени плодове, традиционното консервиране на плодове в суров мед, сирена от сурово мляко, сушени подправки, чушки, гъби, домати, ошави и пр. Значи човекът винаги е ценял суровите храни, особено когато ги няма. Някога дългите моряшки експедиции се проваляли заради скорбут - по причина липсата на сурови храни. Докато моряците измирали, ескимосите живеели нормално на базата на сурови риби и меса - и нищо друго в диетата им, тъй като там нищо не расте.

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 19:17 от adiba

# 248
  • Мнения: 2 761
desi82,за ускоряване растежа при растенията,подобно и при животните,земеделците използват растежни хормони.На мен лично ми се случва да си купувам домати,където изрично пише,че не са използвани хормони.Но пък където липсва информация изобщо не е ясно какво ям.

adiba,тялото може да си произвежда самО витамини и ензими...Но намери правилните книги.
Скорбутът е липса на вит.Ц.Така че като им светнало това на моряците започнали да ядат повече цитруци и нещата се оправили.Пък ескимосите си набавят не витамини,а омега к-ни(които тялото не синтезира) от суровата риба и протеини от нея и месото(защото в суровите меса са най-много,и най-трудно се смилат,ама и явно че не ядат по-3 пъти на ден най-малко ,така че могат все някак да ги смелят),така че...работата не опира до суровоядството,а до това какво получават с приема на тази храна.
Та в суровото лошо няма,стига да не е 100%,а  до 30% и то предимно от плодове(това е моето виждане за нещата), и то приети при определени условия и изгорени после.
Та едно време човек може да е ял сурово,ама се е движел доста повечко от съвременния човек.
Иначе за консервите...надали пра-човека си е правел компоти в буркани примерно....А подправките са хубаво нещо,ама за да се извлекат ценностите им трябва да се загреят...
При манджите в олио,при чая в гореща вода.Иначе няма никакъв ефект от сушените билки.
Фитоестрогените не са хормони,но влияят на хормоните  и поради тази причина бобовите храни примерно се обработват по специален начин преди и по врмеме на готвене,така щото да се извлекат и храната да стане смилаема.Хормоните от месото също се премахват при топлинна обработка-бялата пяна при варене на месо се отстранява съвсем умишлено.

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 11:29 от ОМ

# 249
  • Мнения: 1 273
desi82,за ускоряване растежа при растенията,подобно и при животните,земеделците използват растежни хормони.На мен лично ми се случва да си купувам домати,където изрично пише,че не са използвани хормони.Но пък където липсва информация изобщо не е ясно какво ям.

adiba,тялото може да си произвежда самО витамини и ензими...Но намери правилните книги.
Скорбутът е липса на вит.Ц.Така че като им светнало това на моряците започнали да ядат повече цитруци и нещата се оправили.Пък ескимосите си набавят не витамини,а омега к-ни(които тялото не синтезира) от суровата риба и протеини от нея и месото(защото в суровите меса са най-много,и най-трудно се смилат,ама и явно че не ядат по-3 пъти на ден най-малко ,така че могат все някак да ги смелят),така че...работата не опира до суровоядството,а до това какво получават с приема на тази храна.
Та в суровото лошо няма,стига да не е 100%,а  до 30% и то предимно от плодове(това е моето виждане за нещата), и то приети при определени условия и изгорени после.
Та едно време човек може да е ял сурово,ама се е движел доста повечко от съвременния човек.
Иначе за консервите...надали пра-човека си е правел компоти в буркани примерно....А подправките са хубаво нещо,ама за да се извлекат ценностите им трябва да се загреят...
При манджите в олио,при чая в гореща вода.Иначе няма никакъв ефект от сушените билки.
Фитоестрогените не са хормони,но влияят на хормоните  и поради тази причина бобовите храни примерно се обработват по специален начин преди и по врмеме на готвене,така щото да се извлекат и храната да стане смилаема.Хормоните от месото също се премахват при топлинна обработка-бялата пяна при варене на месо се отстранява съвсем умишлено.
Суровото месо съдържа ензими, които помагат за смилането му. Така или иначе, не го препоръчвам, освен ако не е било дълбоко замразено дълго време, поради риска от паразити.
Най-редовно си правя воден извлек от билки като ги накисвам в студена вода от вечерта. Някои хора си правят чай в стъклен буркан на слънце.
Тъкмо съм си накиснала едно мляно семе от копър в зехтин за три седмици, след което ще го прецедя и ще го ползвам. Определено се извлича доста от билката.
Трудно ще искарам на 30% сурово, когато ми се яде цял панер салата. Simple Smile
Имам роднина професор по имунология, който яде само плодове и зеленчуци, които се белят. Страх го е от паразити, предполагам...
Определено европеецът пробвал да се храни като ескимосите нямал скорбут, сега не помня подробности, отдавна го четох. Но ако не е било замразено месото и рибата си е източник на паразити!

# 250
  • Мнения: 2 761
Добре,ама аз не мога да разбера едно време като е нямало фризери да си замразяват храната,пък според теб са се хранели със сурово месо,не са ли прихващали паразити?
Билка е цялото растение,а семе е само това,от което в последствие израства растението.За 3 седмици киснене семето няма ли да прихване някакви гадинки с тази вода?А билка накисната със студена вода за няколко часа ме съмнява,че може да извлече всичко докрай.
И не разбрах европeeца и ескимоса какво общо имат със скорбута.Това е било болест на моряците.Едно време е имало дълги експедиции,свършвала е храната,свършвала е водата,няма суша на близо,не се вижда хоризонт в продължение на месеци.Освен това с малки корабчета клатушкането е огромно.Та вследствие на това изтощение,изобщо не е чудно,че са страдали от скорбут-прочети само за признаците му.Така че вит.Ц е помагало на изтощената имунна система,а в днешно време моряците не заболяват от това,защото вече всички земи са открити и знаят предварително накъде карат,а храна и вода бол.Корабите пък са големи и борбата с вълните не ги изтощава и т.н.По пристанищата ги чакат развлечения и т.н.,откъдето най-много да си докарат др. болести. Laughing

# 251
  • Мнения: 1 273
Добре,ама аз не мога да разбера едно време като е нямало фризери да си замразяват храната,пък според теб са се хранели със сурово месо,не са ли прихващали паразити?
Билка е цялото растение,а семе е само това,от което в последствие израства растението.За 3 седмици киснене семето няма ли да прихване някакви гадинки с тази вода?А билка накисната със студена вода за няколко часа ме съмнява,че може да извлече всичко докрай.
И не разбрах европeeца и ескимоса какво общо имат със скорбута.Това е било болест на моряците.Едно време е имало дълги експедиции,свършвала е храната,свършвала е водата,няма суша на близо,не се вижда хоризонт в продължение на месеци.Освен това с малки корабчета клатушкането е огромно.Та вследствие на това изтощение,изобщо не е чудно,че са страдали от скорбут-прочети само за признаците му.Така че вит.Ц е помагало на изтощената имунна система,а в днешно време моряците не заболяват от това,защото вече всички земи са открити и знаят предварително накъде карат,а храна и вода бол.Корабите пък са големи и борбата с вълните не ги изтощава и т.н.По пристанищата ги чакат развлечения и т.н.,откъдето най-много да си докарат др. болести. Laughing
Като е нямало фризери е имало студени зимни дни. Освен това си има технология на сушене, притискане в сол дълго време, за извличане на всички течности и сушене минимум 9 месеца за прошчуто и хамон серано. При сирената от сурово мляко също има изискване за срок на втасване, необходим за да измрат микроорганизмите. Но примерно прясно сурово месо не може да се яде, ако не се замрази за около месец и половина, същото важи за студено пушените меса и риби и маринованите риби.
Семето от копър се използва за определени неща. Не го кисна във вода, а в зехтин.  #Crazy Когато човек ползва билки, в рецептата се конкретизира за какво става дума: семе, корен, цвят, стрък, листа. Май си доста боса и с билките и със суровоядството. Кисна от предходната вечер билки които пия през даден ден.
Моряците са носели консерви, сухари, ром, нищо сурово и прясно. Отивали са на арктически експедиции, където няма откъде да си набавят плодове и зеленчуци или други сурови растителни храни. При тези условия ескимосите оставали здрави и въобще си живеели така по принцип. Днешните ескимоси едва ли се хранят като някогашните, но тогава било така.
Месото съвсем не е само мастни киселини, съдържа и редица витамини, както и ензими. Това за днешните моряци е така  Simple Smile
Моят роднина имунолог с неговите мании си е докарал подагра... Но е на 84.
Аз не искам да те карам да ставаш суровоядка, мисля че всеки сам си избира.  smile3525

# 252
  • Мнения: 2 761
Мда.Щом казваш,няма как да не е така.
И аз не искам да те отказвам от суровоядството,след като ти си го избрала.Интересно ми е да чета такива шарени постинги по суровоядни въпроси.За копъра и зехтина съм недовидяла,ама ми стана интересно за какво го киснеш-за мазане ли?Извинявам се,че съм така боса по темата,но се надявам обутите да ме осветлят. Grinning

П.С.Разбрах за какво ти е-ще си уголемяваш бюста. Успех!Има и специални билки за пиене,ама те не са за теб,че се пият с топло мляко или гореща вода.И не подхождат за суровоядци. Grinning

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 16:20 от ОМ

# 253
  • Мнения: 1 273
Аз не съм 100% суровоядка. Макар че имам и такива периоди.
Повечето суровоядци са вегани. Така че дискусията за месото и рибата съвсем ще ги шашне.
По принцип пия различни билки, предимно за отслабване, черен дроб и прочистване на организма от паразити, но не ми харесаха варени, въпреки че не съм 100% суровоядка. Инстинктът ми подсказа да си направя воден извлек. С тях имам много добри резултати, сега през постите отслабнах 7 кг, например.
Бюстът ми е огромен, но тъй като съм в режим на отслабване се грижа да не загуби форма.
Можеш да пишеш тук, мисля че хората в тази тема не са агресивни!  newsm51
По отношение на зеленчуците с хормони, най-добре са био продуктите. Старая се да купувам такива, както и въобще да пазя околната среда.

# 254
  • Мнения: 56
Здравейте момичета! Голям дебат стана!  Grinning А къде е истината във всичко дискутирано всъщност няма значение. Традициите не са това което бяха, храната е изключително променена от преди години и затова трябва да се търсят сигурни източници, но всеки сам се спасява. Едно е сигурно! Науката винаги се променя като се базира на нови доказателства! Това се отнася и за науката за храненето. Затова е добре човек непрекъснато да се информира и да чете и то различни източници, защото истината не винаги е от един източник като например Аюрведа. Всеки трябва да си намери неговата истина и да се храни така както се чувства най-добре, защото сме уникални. Няма смисъл да се убеждаваме и разубеждаваме, личния пример е най-показателен.
Само във връзка с 30-те%сурова храна ще отбележа, че от повече от 12 години не съм консумирала по-малко от 50%сурова храна на ден, като през последните 3 години този процент е увеличен на 90-100% и се чувствам прекрасно, имам само положителни ефекти и излекувах сама дългогодишния си хорм.дисбаланс.
И в подкрепа на прекрасната темичка бих искала да напиша някои от ползите на суровата храна.
Защо е по-добре да се консумира повече сурова храна?  „Ние сме това което ядем“ е космически закон! Суровият растителен материал е единственото нещо, което нашите тела разпознават като храна и хранейки се по този начин можем да постигнем оптимално здраве и виталност.
   Много години са ни залъгвали, че имаме нужда от много протеин и калций и че месото и животинските продукти са единствените източници. В действителност те са трудни за храносмилане от човешкото тяло и резултата от прекомерните количества е влошаване на здравето. И това е така не само защото са сготвени, а и защото ние физически не сме пригодени да консумираме месо.
  Диета състояща се от предимно сурова растителна храна като плодове, зеленчуци, ядки и семена ни дава всички необходими хранителни вещества от които се нуждаем. А предимствата са:
1.Суровата храна е пълна с ензими;
2.Суровата храна ни помага да постигнем киселинно-алкален баланс ;
3.Суровата храна е с по-високо качество и задоволяваме нуждите си с по-малки порции;
4.Суровата храна е по-ароматна от сготвената и не се нуждае от допълнително подправяне;
5.Суровата храна отнема много малко подготовка и ние прекарваме по-малко време в кухнята;
6.Предпочитайки сурова храна изключва възможността да си изгорим езика или пръста;
7.Почистването след сурово ястие е изключително лесно. Няма загорели с гранясало олио тави и тенджери;
8.Диета, състояща се от сурова храна може да излекува или спре развитието на много хронични болести, включително и рак;
9.Суровата храна може да ни предпази от настинка и грип;
10. Хранейки се със сурова храна можем да спестим пари от излишна храна, витамини, тигани, лекарски сметки, лекарства и здравни застраховки.

Общи условия

Активация на акаунт