Чаирски езера

• 4 927
  • 8
  •   1
Отговори
  • Стара Загора
Не знам дали заради ужасната жега навън или защото по принцип Четвъртъците не ме предразполагат към работа, но... реших да организирам следващата ни планинска екскурзия.

Разбира се, пърата дестинация, която ми хрумна е Родопите и по-точно една част от тях за която все още само съм чувала и много искам да обходя - Чирските езера и местността около тях.

Много ще съм признателна на тези, които са ходили и решат да споделят опита си.
Разгледах сайта на туристическата база и разбира се още повече се размечтах.
Но не мога да преценя дали е добра идея да отидем с децата. Трудни ли са пешеходните маршрути или с повечко почивки ще можем да се замъкнем до различните места и с 2 деца, на възраст под 7 години?

Последна редакция: чт, 30 юли 2009, 15:44 от Jade

# 1
  • Стара Загора
НИкой ли не е ходил там? Rolling Eyes

# 2
В  1 форум бяха качени и снимки ама са махнати, иначеето какво е написало момичето дето са ходили  там(копнат е текста):
Пускам малко снимки от Триград, Чаирските езера (до които извървяхме 2х15км. по джапанки и без вода...и се оказа, че са станали на блата и хижарят ни се подсмиваше доста не на място Crying or Very sad ), Ягодинската пещера и Орфическите мистерии.

Наистина от снимките не можеше да се нарекат езера .....

# 3
  • Пловдив
Ходили сме на Чаирските езера преди 2г.
Много е красиво, според мен.
Преходът не е толкова труден: бяхме с дъщеря ни на 7г. и се справи отлично.  Peace

Заслужава си да се види.  Peace

Ако намеря снимки, че съм ги свалила вече на диск и не са на компа, ще пусна малко... Wink

# 4
  • Стара Загора
Благодаря и на двете ви  bouquet
Бенджи, ще се радвам, ако намериш и пуснеш снимките си Grinning

# 5
Ходих преди 7 години там.
Отседнахме в Триград и от там ходихме до Чаирските езера. Имам страхотни спомени от там, от Родопите.
Спомням си, че отидохме с кола до някъде и тъй като пътя си е за високо проходима кола или мотори /там се движат така/ продължихме пеша. Не е толкова тежък пътя.
Беше страхотно. Отседнахме в една къща по нагоре от туристическата база до едното от езерата.

# 6
  • София
Дет` се вика, сега се прибираме от там. Ходихме откъм Триградското ждрело - началото е от Османова чешма, намира се на разклон наляво близо преди "Дяволското гърло". Пътят  е много чакълест  и прашен, определено не  е подходящ за по джапанки, токчета и гуменки  Laughing. Има камиони, багери и развалини от стари рибарници, както и други строежи, което допълнително разваля удовоствието. Ако ходите преди обед носете шапки, защото  се върви по слънчев склон. Чешми има, но нарядко, носете повече вода. Възможни места за объркване - на около девет километра от началото има голям обратен десен завой с беседка, от него започва път за с. Гела, по който не тръгвате. Два завоя по-нагоре има разклон към х. Триградски скали и гр. Доспат в едната посока и с. Мугла в другата. Продължавате по пътя за Мугла /можете да следвате червените стрелкички оставени от Байкерия, които имат велопреходи по този маршрут/. По-натакък следва голям каменен мост под който минавате, пътят продължава до една беседка от която пътят се разклонява надолу и наляво към Мугла и направо /т.нар стар път за Драма/. Тръгвате наляво  истигате до река, има каменен брод и минавате по него и след изкачване през една голяма ливада навлизате в Чаирите. Гледката е прекрасна, мястото е наистина много красиво. Има и туристическа база. Пътят надясно ще ви отведе до една много стара дървена табела, с едвам разчитащ се надпис "Защитена местност Пияната гора" и пътче през гората.
От Османова чешма до Чаирите е 12 - 13 км. Ждрелото, през което се минава е много красиво и изкачването към Чаиритеразкрива чудесни гледки, но не съветваме да правите нашата грешка и да го минавате пеша, защото чакълът и прахолякът, камионите и т.н са доста неприятни и особено на връщане е доста уморително, сякаш броите всяко камъче с уморените си крачета. Ако ходите с кола, най-добре джип, разбира се, оставете го на изоставените рибарници, защото след това има свличания на пътя и би било опасничко.

За пътя откъм Мугла нищо не мога да кажа, защото не сме минавали от там  и не познаваме други ходили по него. Знам, че разстоянието откъм Триград и Мугла е приблизително еднакво.

# 7
  • Стара Загора
Имелда, много ти благодаря за подробното описание и препоръките.
Засега пътуването се отлага, че ми се струпаха много служебни задачи, но веднага щом успея ще се възползвам от съветите ти  Hug
Иначе идеята ми е да отидем с децата, за да усетят и те магията и красотата на Родопите, затова съм далеч от мисълта за изминаване на маршрута пеша.

# 8
  • София
Ние бяхме с деца  - на 5 и 8 години. 24 км са си доста, но ги минаха без проблем, пътят не е тежък за ходене, но си е изпитание за издръжливост.

Общи условия

Активация на акаунт