Гърция- 22

• 48 030
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
*Toothfairy*  здравей!
Относно първият ти въпрос за българските приятелки, които от дъжд на вяртър така да се каже се сещат за теб - не се коси и не ги мисли толкова. В живота истинските приятели са много малко, та да не кажа, че почти липсват. В даден момент си мислим, че хората, с които прекарваме ежедневието си и с тези, с които се забавляваме и сме преживяли най-хубавите си години от живота (студентските, ученическите и др. подобни) наистина ще останат за дълго най-добрите ни приятели, но уви, в друг момент оставаш, както в твоя случай, разочарован и озадачен защо така се получава. Според мен,  както те мислят за теб - по същия начин и ти трябва да им отвръщаш, най - лошо е когато на близки "приятели" показваш своето безразличие. От опит ти казвам, че в България краткотрайното приятелство до голям степен се дължи на прекаленото стресовото ежедневие, което имаме ние българите. Понякога всичките проблеми и ужасната обкръжаваща среда тук - в България - до такава степен ни изнервят, че не ни се мисли за приятели. Но това е една друга отдлена тема, която много няма общо с приятелството, защото въпреки проблемите си, човек ако е искрен приятел е такъв до края на живота си. Съсредоточи се в работата си в Гърция, имаш прекрасна професия, която много може да ти даде за твоето бъдеще.
Бъди всикателна към професията си и не прави компромиси, защото това може да ти изиграе лоша шега. На мен опита ми показва, че когато имаш проблем в работата си най-добре го обсъди с шефа си без да се притесняваш, че ще злепоставиш някой от колегите си след като мислиш, че твоето поведение е правилно. Живота е много суров, както и хората, особено когато става въпрос за пари и работа. Представи проблема на шефа си с твоите притеснения и опасения и му кажи цялата истина, такава каквато е, защото в един момент ти ще си виновна за абсолютно всичко. Не оставяй нещата така и не се измъчвай с мисли относно какво трябва да направиш. А относно студентите си - казвай си още в началото какви изисквания имаш относно преподавания от теб предмет и компромиси не се правят. Знаеш ли и покажеш ли резултати - минаваш, не знаеш ли, нямаш ли резултати - повтаряш! Ясно, лесно разбираемо и точно.

Дано съм ти помогнала поне с малко и нещичко.

Успех и приятен ден!  Hug Sunglasses

# 586
мерси на всички за отговорите.
понеделник имам пак с тях детска.сте ходя както винаги а които не слуша сте излиза с отстуствие..
вторник имам еднодонтя пак с тях и мисля преди да започна да отива на шефката и да каза че оценките са тези но не са реални.
ако тя покажe интерес ,сте разказа ,ако не сте уточня само че \"просто да знаете че не съм съгласна\",за да не може после да ми каже някои \"нищо не сте казала\"

# 587
Момичета имам няколко спешни въпроса.  newsm78

Тази година до 11.08 бях по майчинство и не знам дали се слагат някакви енсими през това време,от тогава на сам се осигурявам и до сега имам 65 енсими.
Искам да знам още колко ще ми трябват за да мога да изляза на борсата?
Децата ми ги осигурява съпруга ми който е към ТЕВЕ,това има ли значение за сумата която ще получавам от ОАЕД?
Благодаря!  Hug

# 588
Beborina, по какво майчинство си била и по каква причина искаш да влезеш в ОАЕД?

Аз имам ИКА. За 56 дни преди и 63 дни след раждането, работодателят слага енсими за 1 месец. След това в ИКА ако искаш да влезеш в ОАЕД за 6те месеца отпуск по майчинство, си вземаш платената годишна отпуска, която ти е останала от работата - за времето за което работодателят пак ти внася енсими за съответния период и след това влизаш за  6те месеца ОАЕД, но не получаваш енсими.
Сумата към ОАЕД зависи от твоята застраховка, а не от тази на съпруга ти  (освен ако той не те осигурява).

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 11:32 от neky

# 589
  • Гърция
beborina, за борсата мисля, че са ти необходими над 100 енсима.

# 590
Благодаря на neky и на Тeopr    Hug
Имам ИКА и се водя на работа в една фирма,като аз си плащам енсимите,защото реално не работя там.Миналата година започнах да  се осигурявам ,след това излязох в отпуск за 56 (бременност ) и 63(след раждане) и след това 6 месеца по майчинство до 11.08 тази година.След като ми свърши отпуска по майчинство отново започнах да си плащам осигуровки като до сега имам 65 и затова питам колко точно са нужни за да ме уволнят и изпратят на борсата,защото парите който плащам за осигуровки в момента са доста солена сума.
За сумата от ОАЕД исках да съм сигурна,има ли значение кой родител осигурява децата.Съпругът ми не получава детски,тъй като сам се осигурява и затова исках да попитам как стоят нещата ,ако има значение да сменя ТЕВЕ с ИКА т.е. аз да ги  осигурявам.
Мисля че сега по точно обясних ситуацията.

# 591
Отиди в ИКА и ги накарай да ти изкарат една справка за тази година - отнема около минута, там ще видиш реално какви енсими имаш. И аз като Тeopr мисля, че са ти нужни поне 100 енсими, но може да е по-различно. Спомням си първата ми работа в Гърция беше в една малка туристическа фирма и въпреки, че имах 150 енсими ми казаха, че не мога да вляза в тамиото на ОАЕД за зимата, а трябвало да имам работени 2 сезона.  Мисля, че има значение вида договор, който си сключила и вида работа. Може и да е важно през целия си живот колко енсими си имала или последните две години, а не конкретно пред последната година. Можеш ако имаш време да минеш през ОАЕД и да ги попиташ конкретно в твоя случай.

С ТЕВЕ не съм запозната, но кой да ги осигурява е хубаво да решиш на база на здравните услуги, които можеш да ползваш от съответната застраховка. Детските ако не ги взема никой ги вземаш от ОАЕД, но сумата доколкото разбрах е символична. ТЕВЕ от 1 януари няма ли да мине към ИКА?

# 592
Здравейте на всички     Hug Flutter

Да ви попитам, ако знете - с  приятеля ми сме решили да се обвържем по-трайно  , т.е. да встъпим в брак .  Peace Та той е с гръцки произход, а аз с български . Сключването на брака ще е в България, но след това ще живеем в Гърция. За да е легален и валиден брака в Гърция, дали знаете какво трябва да направим след установяването ни там, къде трябва да го регистрираме и т.н. 

Поздрави,   : Wink 

# 593
elpidagreece още в Бг ако можеш преведи и завери с апостил свидетелството за граждански брак.Тук отиваш с него в общината по местоживеене и ти откриват οικογενιακη μεριδα Peace

# 594
  bouquet Здравейте,момичета,
да са ви живи и здрави дечицата.
Исках да попитам има ли мами тук от Атина?
Ще ми е приятно да се запознаем Simple Smile
Аз съм тук от 8 години и имам син на 5 месеца и половина Simple Smile

# 595
elpidagreece, аз бих те посъветвала да изкараш само апостил в България и да го преведеш в Гърция. Превежда министерството на външните работи и превода струва 12 евро. Покажи това на приятеля си:  http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Services/Citizens/Interpret_Service/ . Преводът е готов за около три дни, а в случай че не живееш в Атина като мен има услуга и по пощата. Обаждаш им се, казват ти цената - пощенски разходи и разходи за превод, купуваш от пощата пощенски чек за сумата и им го пращаш заедно с документите. След около седмица си получаваш документите преведени.

# 596
Нека се запознаем  Simple Smile

# 597
elpidagreece още в Бг ако можеш преведи и завери с апостил свидетелството за граждански брак.Тук отиваш с него в общината по местоживеене и ти откриват οικογενιακη μεριδα Peace

Момент, не трябва ли първо бракът да се признае един вид от Гр държава в Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών. Идва признаването на брака и вече с издаденото удостоверение  от Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, открива μερίδα в общината...
В общината по местоживеене, в отдел Δημοτολόγιο, ще ви обяснят най-добре какво трябва да се направи...

elpidagreece, грък ли е? След като дойде въпросното удостоверение, тогава вече той ще си направи своя собствена μερίδα,нещо от типа на 123456/01, а ти ще бъдеш 123456/02. Децата ще се вписват по ред на ражданията 123456/03 и т.н.

# 598
За девойкити от Солун - последно за Неделя в колко часа и къде ще е срещата?

# 599
Искам да споделя с вас радостта си! 
Моето малко момченце което другата седмица ще стане на 1 годинка,вече ходи сам!  Heart Eyes
За първи път в живота си меся питка,но повода и резултата си струваше!
Ето как се получи.

Общи условия

Активация на акаунт