Гърция- 22

• 47 998
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Здравйте,имам въпрос,ако може някой да ми отговори,ще бъда благодарна.Мой познат,който в момента е в Гърция си е загубил книжката,може ли да си извади нова от посолството в Атина?

# 661
здравейте мами. може ли някоя от вас да ми разкаже за град-бер-вирея,
на колко километра е от солун.

# 662
здравейте мами. може ли някоя от вас да ми разкаже за град-бер-вирея,
на колко километра е от солун.

Ами близо е. На около 80 км. Βέροια.

# 663
при една покана без да е налице работа,има ли възможност скоро да се намери такава. този град подходящ ли е за намиране на работа.прочетох че е хубав,но не е как да кажа-туристически. питането е от жена на 50 год,пенсионерка.

# 664
само да вмъкна още нещо за образованието. Вярно е, че гърците са националисти и имат ограничен кръгозор, но поне собствената си култура научават. Давам един по-фрапиращ пример за българското образование. Миналата година на кафе си говоря с приятелки на щерката. 16-тина годишни тийнове, много умни деца и всичките от семейства на интелигенти хора, на добри позиции, които се предполага, че не са изоставили децата си. та стана нещо дума за история и в един момент чувем - абе, кой беше основал България, хан Крум ли беше, хан Кубрат ли, бе един хан беше. Настъпи масово чудене, аз само дето не паднах от стола.
а ако мислите, че в Гърция се учи много, то да знаете как беше в Москва по комунизма. Денонощно и трепериш. Учила съм до сутринта от ужас, всеки ден изпити, изпити. Като се върнах в БГ, ми се стори рай.
Колкото до работата ми се струва, че става все по-трудно да се намери тук. Гърция в момента е в страшна криза. Само не мога да разбера как въпреки това непрекъснато се обаждат на мъж ми да му дават кредитни карти, доколкото знам, сега в БГ е доста трудно да вземеш.

# 665
  • Гърция
elpidagreece, всичко, което си писала е вярно, но тези "деца" са плод на "демократичното" начало на България. Не мога да се изненадам от нищо, след като виждам как разсъждават родителите им. Влезте в форума "Нашите деца" и прехвърлете темите за детските градини и училищата Crazy. Вижте начина, по който пишат част от потребителите. Направо са умопомрачени на тема "свободите на децата", "индивидуалност", "привилегии" и т.н.
Съгласна съм и че много неща са се променили в отрицателна насока в образователната система на Българи, но истината е, че все още общата култура (при желание от страна на учениците да бъдат такива), която се получава у нас е по-висока от тази тук.

# 666
epidagreece, напълно съм съгласна с теб, невероятна е деградацията в българското образование през последните години. Изумително е това, което се случи в годините на прехода (и продължава до днес). Прилича ми на умишлен заговор (а аз не вярвам в конспирации) за създаване на прост народ, без никакви интереси, никаква култура и ценностна система (която се формира и в училище, освен в семейството).
Докато частните училища тук са някакъв залог за по-добро бъдеще на децата (поне така твърдят родителите), то у нас частните училища са гаранция за две неща: че детето ще получи диплома, пълна с шестици отгоре до долу (нали са платили родителите) и че детето няма да знае нищо. Можем да смятаме, че имаме късмет да сме завършили преди години и имаме изобщо някакви знания и култура. За висшето образование не ми се говори, имам колега, който сигурно завърши с успех равен на моя, но не знаеше простия закон на Хук. А между другото сега се сещам как Коко Каменаров се изложи в предаването на Азис като каза, че Съпроматът бил безумна дисциплина, която се учела задължително в университетите по времето на комунизма. Mr. Green Явно не е учил в технически ВУЗ.

neky, преди няколко дни двама колеги обсъждаха часовете по религия в училище. Синът на единия (някъде 3-ти клас димотико) не учел достатъчно религия в училище, защото директорката била комунистка („ККЕ до мозъка на костите”). Не знам каква беше точно представата на бащата за „достатъчно добро” образование по религия, но и според мен една светска образователна система не би трябвало да прекалява с него. Ако според родителите то не е достатъчно, то има други форми за дообразоване (неделни училища, възпитание в семейството), но религията не би трябвало да се натрапва. Сливането на религията с обществото е характерно за едни други култури.

За правописните грешки: повсеместно е. Ето например новинарският сайт grreporter, който се списва от известна журналистка от най-гледаната телевизия в БГ. Прелива от правописни грешки. Този форум също, е, да приемем, че интелектуалното ниво на толкова много и различни потребители варира, но какво да кажем за бутончето „ проверка правопис”, което ме съветва да коригирам „дообразовам” с „до образовам”?
 Laughing

# 667
Отивам по работа в Атина за ден утре вечер. Да питам:

- Как е времето?  (Ако съм по сако студено ли ще ми е или трябва да си нося и яке?)

- Да знаете случайно някой хубав български магазин, в който да продават кисело мляко, боза и т.н. Какво му е работното време ? Работи ли в неделя?

- Да знаете хубави магазини в центъра за бебета и големи хора  Simple Smile?

- Ходихте ли в новия музей и дали си заслужава? http://www.newacropolismuseum.gr

# 668
В Атина цял ден вали,якето е задължително,поне на мен винаги ми е студено. За български магазин има няколко на пл.Ватис,работят и неделя,мисля че до 8ч. А за детски магазин за неделя не се сещам кой може да работи. Иначе в Сфера имаше много хубави детски дрешки,сега се прибрах от там. За музея мога да ти кажа че ако обичаш да ходиш на такива места ще ти хареса. Това е от мен, лек път ти пожелавам.

# 669
Здравейте  Hug
Днес по телевизията споменаха пак за безредици в Атина и Солун по повод убийството на онова хлапе.
В крайна сметка какво стана с полицая - нарочно ли го е убил, неволно ли, вадил ли е хлапака нож, не е ли, изгубих дирите на случая  newsm78

# 670
Здравейте, солунски мами! Имам един въпрос към вас. От къде тръгват в Солун автобусите за София? И как да се предвижи човек от летището до автобуса, освен с такси? Също и ако знаете колко струва билета за автобуса Солун София? Евхаристо! Grinning

# 671
  • Гърция
maryloo, автобусите тръгват от жп гарата. Летището е в единия край на града, а гарата в другия, така че таксито ми се струва "най-здравословния" начин да се придвижиш Wink. Цената на билета не знам каква е, защото в последните 2-3години пътувам с влак. Цената на билета за влака е около 20 евро (първа класа), има всеки ден сутрин и след обед, мотрисите са гръцки (сименс), сравнително чисто е, обикновено са два вагона ( един 1 и един 2 класа) и се стига за по-малко от 6 часа. Аз предпочитам влака, защото по границата няма бавене, докато с автобуса винаги е възможно да изникне нещо ( задръствания, стачки по пътя в този сезон и т..н), може да се раздвижиш и никога не е пълно с народ.

# 672
  • под жаркото слънце
stroumfaki, разкажи повече за семинарите, на които ходиш - моля те  Hug

# 673
Само да допълня Тео, че, ако пък си вземеш и спален вагон, пътуването става супер.
Блакът тръгва 23.40 (май). обикновено спалните купета са празни и де факто си сама в купето. Заключваш се отвътре и си спиш.
(последните пъти с малката така пътувах)
Пристигаш в София около 6,30...

# 674
от летището до града има и автобус и цената беше 50цт; спира и на гарата, от където тръгват автобусите и за БГ. А цената на билета за автобуса до БГ беше 25?; та май с влак е по-изгодно, че и по-комфортно.

Общи условия

Активация на акаунт