Математически турнири 2

• 60 778
  • 762
  •   1
Отговори
# 315
Най-учтиво моля, спорът да се пренесе на ЛС.
Тук сме се събрали потребители, осъзнали полезността на математическото мислене и логика. Споделяме задачи, вълнения от състезания, резултати и проблеми. Всеки има достъп до класиранията и може да направи своите изводи, ако желае. Не желая да чета дебат по темата за и против ДУ и ЧУ и кой е по- и най- от тях по математиката.  

Цитат
[/quote                                                                                                                                                   Абсолютно си права Мързеланка!

# 316
ето нещо и от мен                                     

http://www.pmg.dobrich.net/index.php?option=com_content&task … d=92&Itemid=9                                                                                       

# 317
# 318
Някой знае ли,дали Салабашев се организира в Пловдив?

# 319
А възможно ли е,да ми изпратите задачите от СМТ за 4 клас на лични!Много ще ви бъда благодарна.
mariaantscheva@abv.bg.

# 320
  • Пловдив
Да споделя тук една задача от миналогодишния турнир "Димо Малешков" /той е регионален и се организира от ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив/, по решението на която имаме спор с преподавателката на сина ми в курса по математика. Задачата е за 4-ти клас и искам да помоля, ако някое дете или родител прояви интерес и я реши - да постне отговора тук, или на Л.С.

Задачата е следната:
Правоъгълна плоча с дължина 1 м и 70 см и ширина 65 см е нарязана с робот за лазерно рязане на няколко квадратни плочки /като може не всички да са с еднакви размери/. Най-малко колко квадратни плочки могат да се получат, ако при рязането не се получава загуба на материал и няма отпадък?

Детето я реши, аз също /за да проверя неговото решение/, но според преподавателката решението му /а значи и моето/ не е вярно, въпреки схемата, която го накарах да начертае, за да се обоснове.

П.С. По-късно ще пусна решението и отговорът на детето /за да не подвеждам никого/.

# 321
  • В офиса
Буболечо, 8 квадрата са:

65х65, 65х65, 40х40, 25х25, 15х15, 10х10, 5х5, 5х5

# 322
Аз получих 8.

# 323
  • В офиса
И аз, ама грешно ги преброих отначало. Добре че седнах да ги напиша като размери, че да ги преброя вярно. Редактирах се.

# 324
65х65, 65х65, 40х40, 25х25, 15х15, 10х10, 5х5, 5х5
Точно! Peace

# 325
И моите са 8 най- малко.

# 326
Ще ни кажеш после, Буболечо, нали- и твоите разсъждения и тези, на учителката.

# 327
Абе, ненормална работа. Joy
Това, математиката ще ме довърши.

# 328
И аз не можах да изкарам по-малко от 8.  Освен да има някаква хитра клопка?? Защото 8 се получават по стандартното намаляванена всеки следващ до получаване на парче с размери кратени на точен квадрат. Я дай това на сина ти и на учителката.                                          

# 329
  • Пловдив
Всички сте прави -  Embarassed грешката е наша - не знам по какъв начин вместо 170 см детето е написало 175 см - и оттук ги изкара 9 квадрата - 2 бр. 65х65, 1 бр. 45х45, 2 бр. 20х20 и 4 бр. 5х5 ... А и аз два пъти го чертах правоъгълника - и двата пъти не гледам текста, а тетрадката на детето ...  Embarassed Та така - ако са 170 см на 65 см - квадратите са 8. Добре, че ми отворихте очите   bouquet Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт