Математически турнири 2

• 60 774
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
Можете ли да ми кажете в кои у-ща в София ще се проведе мат. състезание "Иван Салабашев"? Интересуваме конкретно за  125-то? И евентуално за СМГ или 119-то?

В СМГ на 5-ти декември. Такса 6 лв.

Благодаря! А в 125-то дали ще се провежда?

# 376
  • Варна
Може ли още въпросчета за явяващите се за първи път първолаци на Коледното състезание в София? От 119 у-ще не можаха да ми отговорят.
1. Децата с индивидуална скорост ли решават всички задачи или прочитат първата задача, дават нужното време за решаване и приключват, после прочитат втората, дават време и т.н.
2. В първи клас още не могат да четат. Как действат с недочулите, недоразбралите условието?
3. До 12.12.2009г. ще са взели числата до 10 мисля. До това ниво ли е състезанието, или се очаква децата, които се явяват на него да са по-напред от общата "маса" - в най-добрия смисъл на думата, разбира се.
Аз днес решавах задачи с първолаци. Взех ги от линкове дадени тук, за 2006 и 2007 година бяха, от КМС. И в двете години задачите бяха до 8, без условия за четене. Децата трябва да се ориентират. Ако са решавали задачки във формата на състезанието ще се справят сравнително лесно. Имаше на практика само 2 задачи, които ги позатрудниха.
Синът ми / сега 2 клас / пропусна Коледното миналата година, но се явява на Великденското и там част от задачите си бяха вече с условия. Четат, кой разбрал - разбрал и пишат каквото намерят за добре Simple Smile Имаше изненади... Но е важно да опитват и да знаят, че за да успееш се иска много труд и постоянство.

# 377
Можете ли да ми кажете в кои у-ща в София ще се проведе мат. състезание "Иван Салабашев"? Интересуваме конкретно за  125-то? И евентуално за СМГ или 119-то?
Със сигурност и в 107-мо, намира се в  Лозенец Peace

# 378
Задачи от още едно - състезание Математически турнир в гр. Кърджали 2009 година 3-12 клас: http://smb-kj.hit.bg/test2009.htm

# 379
online, каъв е принципът на решаване на последната задача за 3-ти клас. Останалите ги реших за около 5-6 минути, но се чудя дали за последната има някакъв метод. С "проба-грешка" ми изглежда трудоемко.

# 380
online, каъв е принципът на решаване на последната задача за 3-ти клас. Останалите ги реших за около 5-6 минути, но се чудя дали за последната има някакъв метод. С "проба-грешка" ми изглежда трудоемко.

Доколкото си спомням при малките деца най-трудната задача по принцип изисква анализ и разсъждение, а не някакъв метод.
Общо взето това е нещо като "равновесна" задача - сборът на лявата колонка трябва да е равен на сбора на дясната колонка, а по средата да има неутрално число.  Неутралното число е 4.  Освент ова при с малко проверки се търси сборът на кои три числа е равен на сбора на други три числа. И решението идва така: 7+2+3 = 3 + 4 +5 = 5 + 6 +1;  7 и 2, както и 6 и 1 могат да си сменят местата.  Този анализ отнема десетина минути. По-трудно ми е да докажа, че това е единствено решение. Т.е. че винаги 4 трябва да е в средата, но съм почти убеден, че е така. Анализът е малко длъжък за описване.

# 381
Всъщност в математическите читанки за малките ученици задачите са разделени по типове и има много хубави обяснения за методите на решения. Това, което решаваме по интуиция се оказа много забавно обяснен метод, който помага ступка по стъпка да се решат и по-заплетени задачки.
Подобна на задачка 2 с кошницата и плодовете, беше задачата за бонбоните и кутийте на Софийския математически турнир тази година.
Някойси, благодаря ти много за решението. Довечера ще се позабавляваме с детето.

# 382
Здравейте,
Аз съм седмокласничка, но се опитах да реша въпросната последна задача за 3 клас Mr. Green и не мисля, че даденото от Някойси  решение е числото 4 в средното кръгче.Ще се опитам да обясня логиката си.Имаме две колонки, чиито сбор трябва да е равен.Т.е  ако започнем да проверяваме сбора от числата на всички събираеми от 1 до 7, като всеки път изключваме по едно от тях, ще стигнем до извода, че въпросните сборове са четни ,т.е делими на 2 само в два случая  - с числата 4 и 6. В единият случай сборовете по трите линии ще са равни на 12, а в другия случай  - на 11.Всички останали сборове отпадат, тъй като при махането на едно от събираемите 1,2,3,5 и 7 се получава нечетно число, което няма как да разделим на 2.

# 383
Извинете ме, имах предвид , че числото 4 не е единственото решение..Шестицата също е такова.

# 384
По същата логика, която дадох по-горе, излиза, че и двойката е решение.Тогава сборът трябва да е  13. Peace Т.е решенията са 3 - трите четни числа.

# 385
Извинете ме, имах предвид , че числото 4 не е единственото решение..Шестицата също е такова.

newsm10

Браво, перфектен подход. Личи си кой е по-близко до материала.

# 386
Браво Гост, дори и аз разбрах каква е логиката!

# 387
# 388
  • Варна
Здравейте искам да попитам за Варна математическото състезание Иван Салабашев на 5.12 къде и от колко ще се провежда и къде да я запиша моята дъщера че сега ми звънна от училище

# 389
Аз днес попитах учителката на синът ми/1клас/ за коледното състезания и тя не знаеше нищо. Sad Каза да проверя в интернет.
Бихте ли ми казали как и къде мога да запиша Самуил за тазгодишното състезание?От София сме.

Общи условия

Активация на акаунт