Генеалогично дърво - проучване?

• 17 413
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
 Ние имаме книга за рода на баща ми-много ми беше интересно да я разглеждам като малка-потомци сме пето или шесто/не помня/ поколение на Вълчан войвода, даже можем и да претендираме за съкровището му  Mr. Green, стига да се намери. Mr. Green
А иначе беше направена по време на комунизма.Но идея нямам как, май от писател.

# 16
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Нашите най-далечни корени са от 1710 година, но доста информация липсва. Иначе и от двете роди имаме доста големи родословни дървета, за съжаление чужбинските ни корени се губят.
Интересно е човек да проследи корените си.

# 17
  • Boston, MA
Започнала съм го този проект, за детето (децата). Записала съм, каквото знам и съм чувала, майка ми сега попълва дупки. Явно ще трябва да се поровя и в регистри един ден.

# 18
  • София
Ние имаме ,плюс цяла книга за рода...
Магарановия род?
Това е рода на мъжа ми. И в нас има книгата и на срещата в Трънско е ходил. Ще ми е интересно да разбера имате ли роднинска връзка. Пиши ми на ЛС, ако решиш.

# 19
Баща ми като млад е правил на нашия род, т.е. на двата рода, стигнал е
до някакви преселения и от двете страни, отвъд които вече е трудно да
се открие информация. Разказвал ми е историята, за да я помня, ама чак
документирано дърво, книга и пр. нямаме.

Избързах да се изхваля, а не отговорих по темата. Всъщност, неговото
проучване е било на базата на разкази на неговите баби, а те пък са
казали каквото помнят от своите баби. Имахме един роднина вехтошар
и любител на старината, той му е помогнал с разни спорадично открити
документи и това е било.

# 20
Това е рода на мъжа ми. И в нас има книгата и на срещата в Трънско е ходил. Ще ми е интересно да разбера имате ли роднинска връзка. Пиши ми на ЛС, ако решиш.
Явно имаме   Grinning

# 21
  • Пловдив
До тук става ясно, че за да се намери информация трябва да се ходи в конкретното село и да се пита на място. Ще отнеме години..... Sad

# 22
  • с/у ОколоМръсТното
акт за раждане в регистър от 1897 година Simple Smile

мдам. И аз имам такъв от 1870г.... на пра-баба ми е, но няма кой да го преведе от латински, пък и част от думите вече не се четат...
Мога само до нея да стигна от едната ми рода и съответно до пра-дядо ми. После - нищоооо... Те са преселници от Европа-та.
От другата също до някой пра роднина да стигна, но само като име. Аааааааааа, сетих се за мой пра-пра дядо - Сандо-Американеца.
Имал честта да емигрира за 4г. в хамериката и глупостта да се върне отново тук. През 20-те г. на миналия век.

Но е хубаво поне имената да им се знаят... нали сме техни издънки.  Flutter

П.П: актовата книга (вписване на акт за раждане) задължително се пази по 100г. Може да се пробвате...

# 23
Имал честта да емигрира за 4г. в хамериката и глупостта да се върне отново тук. През 20-те г. на миналия век.
е , това си е глупост наистина , казват  , че първите две поколения емигранти се жертват ( т.е. живеят по-мизерно ) за следващите ...трябвало е да стисне зъби

родова книга имаме и ние - трудно се пише , човекът , който събираше данни доста се ровеше - бе описал цялото разклоняване на фамилията , аз не знам къде е книгата , не ме и интересува , честно казано

# 24
Ние се бяхме събрали около десетина човека от нашия род ,за да правим родословно дърво.Разпитвахме баби ,лели,стринки,прабаби,братовчеди...кой каквото знае.Стигтахме до нашия пра- пра-пра-пра-прадядо,който е починал през 1822год.И него сложихме,като номер едно.Само,че не разбрахме точно как се е казвала жена му и в момента на родословното дърво има празно поле на мястото на името на жена му.Знаем само,че е бил чирак в града ,спестявал е ,купил си е добитък и след време синът му и следващите поколения до моя прадядо включително са били едни от най-видните богаташи в селото....Много е интересно....аз май се отплеснах.Та мисълта ми е да търсите по-старите-баби ,дядовци...Иначе едва ли ще се пазят някакви архиви от преди близо два века... Wink

# 25
Аз се занимавам в момента с писане на книга за моя род по бащина линия, че миналата година събрах доста информация за него и по спомени на възрастни роднини, които са се интересували от историята на рода съм стигнала до 1803 година като година на раждане на най-възрастния от рода. Освен разговори с възрастни роднини, ходих и до кметства на села, намерих информация и там, сега ще пробвам и с църковен архив (но са ми доста надалеч като местоположение селата, та бавно ще стане работата). Дано има запазени неща. разбрах и за едни села в Дряновския балкан от които идва рода ми, сега смятам да ходя до там и да видя дали може там нещо да се намери. Дано! Страшно интересно е като се научат историите на хората от рода, имам и интересни истории от турското робство... Знам че хората от католически родове могат доста назад да стигнат в проучването на родословието ако използват църковни архиви. Иначе да отговоря на предишен въпрос, няма сайтове (български) за проучване на родословието на българи, но въпреки това с търсене в интернет може да се намери информация (ако се знаят имена все пак или род). В интернет съм намирала и големи родословни дървета (български), сложени там от хора, които са ги правили. Въпрос на късмет е да попадне човек на нещо от неговия род....
А, ако се знае от кои села са прадедите, хубаво е да се провери дали има в библиотеките книги за тези села (аз съм намерила вече 2 за села, от които са мои прадеди и там имаше информация и за мои роднини!) Също ако се знае в кое гробище има фамилни гробове (от рода), и там може да се намери информация-години на раждане, смърт, съпрузи/ги, деца (това от семейните гробове). Стига само да са направени от стабилен материал надгробните плочи обаче. на мен ми беше много мъчно като намерих гробове на мои далечни прадеди в едно забутано селце и не се четяха надписите.... А по спомени на сестрата на баба ми точно там са тези гробове...

# 26
Янтра,
Моят баща имаше книги за бежанци от две села в Беломорска Тракия - Еникьой и Габрово. Ще го питам дали ги пази. Може да изскочи нещо за баба ти Wink

# 27
Мъжът ми е казвал, че те имат книга на техния род, но лично по отношение на моя знам само от къде е баба ми по майчина линия.За бащата на майка ми знам, че е от Драмско.Все пак е хубаво човек да знае откъде е рода му.

# 28
  • густо майна Филибето
И баща ми се опита да направи такова, стигна до прадядовците си. Голям род, с много деца, преселници от Беломорска Тракия и Турция.... Не става Sad

# 29
Янтра,
Моят баща имаше книги за бежанци от две села в Беломорска Тракия - Еникьой и Габрово. Ще го питам дали ги пази. Може да изскочи нещо за баба ти Wink

И аз съм заинтересувана. Какви са тези книги? Имам пра баба, за която искам да разбера повече, но баща ми почина и инфото ми е много оскъдно. Казвала се е Елена, била много красива и турчин е искал да я потурчи за да я вкара в харема си. Избягала е сама, с едно магаре през Балкана. Имам и нейна снимка, но вече като баба. Не знам точно от кое село или град е избягала.

Общи условия

Активация на акаунт