За бързи въпроси и отговори, за тези, които нещо ги вълнува ... - XVIІ част

  • 24 756
  • 473
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 236
Купих си бурканче с каперси, ей тъй да ги пробвам, а сега не зная какво да ги правя.  newsm78 (И да питам, нормално ли е да са силно кисели?)

Да, нормално е, препоръчва се да се изплакнат с топла вода преди да се готвят - освен ако не ти харесват киселички.

Ето ти рецепти (две лесни и една сложна  Laughing )


Сос към печена скумрия или сьомга, с каперси (за 2 порции)

1 чл горчица
3 сл магданоз, нарязан на ситно
настърганата кора от 1 лимон
1 сл каперси
1 чл масло
1 малка глава лук, нарязан на ситно
сол и чер пипер на вкус
1 чч заквасена сметана
2-3 сл прясно мляко


Смесват се маслото и горчицата, добавя се прясното мляко, сметаната и останалите продукти. По желание може да се добави още прясно мляко, според това колко течен предпочитате соса.   
По желание може да добавите и 1 сл майонеза.

Рибата се пече отделно, може и заедно с картофи. Сосът се добавя преди сервиране. Може да гарнирате с пресен копър.



Спагети с риба, люти чушки и каперси (2 порции)

Сварете спагетите в подсолена вода. Докато се приготвят, направете соса.

Продукти:

 120г риба готвена или от консерва (може топло-пушена скумрия, скумрия консерва, риба тип  мерлуза, хек, сьомга приготвена на пара, задушена, печена и т.н.)   

1 люта чушка по желание (може и чорбаджийска, от зимнина, прясна и т.н)
2-3 скилидки лук, нарязани на ситно
1 сл каперси
3-4 домата, белени и нарязани на кубчета (пресни домати се белят лесно като се сложат в купичка и се залеят с гореща вода за 2-3 мин)
пресен босилек няколко листа, накъсани на едро - може да се замени с магданоз в количество на вкус
сол и чер пипер на вкус

Загрява се малко олио или зехтин в тиганче и се запържват чесънчето и чушката за няколко минути, да омекнат. Добавят се доматите, рибата и каперсите, като се намалява котлона и се бърка. Готви се около 2мин, 
Отцедете спагетите добре и ги овкусете със сол и пипер. Сега добавете спагетите към соса (или добавете соса към спагетите, ако тиганчето ви е твърде малко за целта). Докато ястието все още е на огъня, разбъркайте с помощта на две лъжици (или ако имате - с лъжицата за спагети), за около 30сек.


Рибена тарта (киш) с каперси - за кръгла тавичка 19см диаметър и около 2 см дълбочина

За масленото тесто:

25г пармезан, настърган
110г брашно
щипка сол
50г масло (може 25г мас плюс 25г масло)

Брашното се пресява в купа, добавя се щипка сол. Добавяте маслото с пръсти го втривате в брашното, да стане на трохи. Тогава добавяте пармезана, и 1сл ледено студена вода. Забъркайте топка тесто, като добавяте още мъничко вода, по половин лъжичка, да се получи гладко маслено тесто. Завийте в найлон и оставете за 30мин в хладилника.
После разточете тестото върху леко набрашнена повърхност, до кръг малко по-голям от тавата - целта е да покрие и стените. Сега го метнете върху точилката и така го пренесете до намаслената тава (или покрита с пекарска хартия). Трябвада покрие дъното и стените, като излиза 5мм над стените. Притиснете тестото да прилепне добре. Сложете във фурната и печете 20-25мин на 180С или до златисто. При печенето проверявайте да не се надигне посредата - ако се надига го боцнете с клечка за да спадне.

За плънката (приготвяте докато се пече формата):

225г риба (сурови хек, мерлуза, сьомга, може и топлопушена скумрия)
250г пушена сьомга - или същото количество сурова риба от горепосочените
55г мляко (ако ползвате двойното количество сурова риба, увеличете двойно млякото млякото)
1 дафинов лист
щипка настъргано индийско орехче
2 големи яйца плюс 2 жълтъка
200мл заквасена сметана (или ако имате, много гъста сметана)
2 сл каперси
2 корнишонки, нарязани на ситно
чер пипер на вкус

Млякото се слага в тенджерка, загрява се, добавят се рибата, дафиновия лист и индийското орехче,  и се оставя да къкри с похлупак на много слаб огън около 2мин.
С решетъчна лъжица извадете рибата от млякото. Запазете 55г от млякото (ако сте готвили с двойната доза, значи наполовина).
Разбийте яйцата и жълтъците, добавете чер пипер и индийско орехче. Смесете млякото и сметаната и добавете тази смес към яйцата като бъркате добре.
Накъсайте рибата на парчета като хапки и разпределете в готовата опечена тестяна форма, както си е в тавичката. Разхвърляйте също каперсите и корнишонките. Полейте отгоре млечно-яйчената смес, така че да се запълни формата до горе.
Запечете на фурна докато се стегне плънката, около 30мин.
Извадете от фурната и оставете да почине 10мин преди да нарежете.

# 61
  • Мнения: 9 444

Купих си бурканче с каперси, ей тъй да ги пробвам, а сега не зная какво да ги правя.  newsm78 (И да питам, нормално ли е да са силно кисели?)


аз пък си ги слагам във всякакви салати, по 1 лъжица, достатъчно е.

# 62
  • Мнения: 311
Здравейте! Да попитам и в тази тема - имате ли рецепта за мариновани чорбаджийски чушки - цели и непукани?
 

Баба ги правеше с магданоз, копър, целина, чесън, олио, оцет. Залива с вода и стерилизира 5-10 минути.

Благодаря ти! Сол със сигурност се слага, а захар?

# 63
  • София
  • Мнения: 12 577
Здравейте! Да попитам и в тази тема - имате ли рецепта за мариновани чорбаджийски чушки - цели и непукани?
 

Баба ги правеше с магданоз, копър, целина, чесън, олио, оцет. Залива с вода и стерилизира 5-10 минути.

Благодаря ти! Сол със сигурност се слага, а захар?

Ами баба не слагаше. Но ако решиш може и да сложиш една чаена лъжичка. Ще убие киселото.

# 64
  • Мнения: 311

Ами баба не слагаше. Но ако решиш може и да сложиш една чаена лъжичка. Ще убие киселото.

Благодаря ти!   bouquet

# 65
  • София
  • Мнения: 210
Кремче Ванилия, благодаря ти много!  Hug Мъжът ми обожава риба, тъй че ще е доволен. Мисля да пробвам 1 и 2-та рецепти, а третата малко повечко време изисква, но и тя звучи добре.
Пеп-4о,   bouquet

# 66
  • Мнения: 2 411
Какво слагате на каймата за принцеси, за да не се свива  newsm78

# 67
  • Мнения: 5 001
Какво слагате на каймата за принцеси, за да не се свива  newsm78
Вода и не се слага яйце  Hug

# 68
  • тук
  • Мнения: 510
Момичета, искам да сложа бамя в постен гювеч - ако всички други продукти са сурови и нея ли така да я сложа или е задължителна предварителната обработка ? мерси много   bouquet

# 69
  • София
  • Мнения: 12 577
Момичета, искам да сложа бамя в постен гювеч - ако всички други продукти са сурови и нея ли така да я сложа или е задължителна предварителната обработка ? мерси много   bouquet

И нея можеш да я сложиш сурова.

# 70
  • Мнения: 5 001
Момичета, искам да сложа бамя в постен гювеч - ако всички други продукти са сурови и нея ли така да я сложа или е задължителна предварителната обработка ? мерси много   bouquet

И нея можеш да я сложиш сурова.


Само не изрязвай до дъно дръжките,за да не си пуска лигавото бамята...

# 71
  • тук
  • Мнения: 510
ей, колко сте бързи  Hug много ви благодаря

# 72
  • Мнения: 2 411
Какво слагате на каймата за принцеси, за да не се свива  newsm78
Вода и не се слага яйце  Hug


  bouquet Мерси! А може ли кисело мляко вместо вода? Пробвали ли сте?

# 73
  • област Софийска
  • Мнения: 1 720
Какво слагате на каймата за принцеси, за да не се свива  newsm78
Вода и не се слага яйце  Hug
Аз вода не слагам, слагам си и яйце и не ми се свива. Може би зависи и от каймата, знам ли.

# 74
  • Мнения: 5 001
Какво слагате на каймата за принцеси, за да не се свива  newsm78
Вода и не се слага яйце  Hug


  bouquet Мерси! А може ли кисело мляко вместо вода? Пробвали ли сте?
Не е толкова вкусно....Лично за мен де...

Общи условия

Активация на акаунт