За бързи въпроси и отговори, за тези, които нещо ги вълнува ... - XVIІ част

  • 24 749
  • 473
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
  • Мнения: 2 104
Здравейте! Моля за изпитана рецепта с пресни миди.  Praynig И евентуално някакви тънкости при приготвянето им.
Никога не съм правила, има много из нета, но разчитам на вас, защото каквото сте ми препоръчали - винаги се получава прекрасно.  Hug

Черноморски миди на барбекю
   Миди с ориз


П.П.  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug
ХИ-ХИ-ХИ....

Мастерчеее, благодаря!   Heart Eyes
Очаквах с нетърпение включването ти.  Hug
На барбекю отпадат, защото нямаме условия в момента, но някой друг път.
Сега се чудя дали да ги приготвя аз довечера като се прибера или да изпратя рецептата на половинката.  Той е малко скаран с готвенето, но пък хване ли се му се получават нещата. Аз се притеснявам, че няма да ми стигне времето. Колко приблизително отнема приготвянето им?  Rolling Eyes

# 376
  • Варна
  • Мнения: 522
Мастерче, и аз искам да правя пресни миди изчетох рецептата, но не разбрах дали трябва да се свърят предварително мидите и колко време. newsm78
 А може и направо да си ги пльоскам в ориза сурови заедно с черупките smile3511

# 377
  • Мнения: 5 001
Иве....Ако имаш сурови с черупките сложи около 15-ина бройки,те са само колкото за цвят и оригиналност....Повечето гледай а са ядки...Можеш да ги кипнеш за малко за да се отворят и да извадиш ядките....
Съжалявам,че нямам фотоапарат да снимам готовото ястие....
Като се отворят в яденето суровите миди се напълват с ориз и даже за оригиналност може човек да си гребва с черупката ориз.....


Марчелка,ястието е много бързо.Не отнема време да се приготви,особено ако имаш готови изчистени ядки....

Например ако вечерта сме яли миди на фурна..Ядем,каквото ядем,другото го изчиствам и пъхам в хладилника.На другия ден - готвя миди с ориз   Mr. Green Мързелива работа hahaha

# 378
  • Варна
  • Мнения: 2 104
Иве....Ако имаш сурови с черупките сложи около 15-ина бройки,те са само колкото за цвят и оригиналност....Повечето гледай а са ядки...Можеш да ги кипнеш за малко за да се отворят и да извадиш ядките....
Съжалявам,че нямам фотоапарат да снимам готовото ястие....
Като се отворят в яденето суровите миди се напълват с ориз и даже за оригиналност може човек да си гребва с черупката ориз.....


Марчелка,ястието е много бързо.Не отнема време да се приготви,особено ако имаш готови изчистени ядки....

Например ако вечерта сме яли миди на фурна..Ядем,каквото ядем,другото го изчиствам и пъхам в хладилника.На другия ден - готвя миди с ориз   Mr. Green Мързелива работа hahaha
Не са изчистени, с черупките са. 2 килограма. Искам и аз на фурна. Как ги правиш?  Hug

# 379
  • Мнения: 5 001
Нареждаш в тава най-много 2 реда миди.Пъхаш във фурната и следиш да стоят само колкото да се отворят.Вадиш и ядете  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
При печенето те си пускат вода.Целта е да не се препичат,за да са сочни и крехки.Иначе ,ако се препекат са сухи и жилави.

# 380
  • Варна
  • Мнения: 2 104
Благодаря!
Мастерче, а ако само ги сваря с черупките(като им викат в заведенията - натюр) и ги ползваме за мезе само лющян и сол ли се слага? И как да разбера кога са готови? Като се разтворят ли?  Rolling Eyes

# 381
  • Мнения: 5 001
Аз варя миди само с вода,за да не им се променя вкуса.За мен това са натюр...
Като заврят и следиш да се отворят само.Щом се отворят са готови.
После ядките си ги правиш каквото искаш....
Например - салата
Ядките,лук на полумесеци,сол,черен пипер(млян),лимонив сок,олио(зехтин)....

Или освен салата може да се панират.....

На мен лично не ми харесват,когато са варени с разни подправки.

# 382
  • Варна
  • Мнения: 522
Мастерче, благодаря за изчерпателния отговор. newsm51
Мятам се да правя миди с ориз, че да зарадвам дъщерята.

# 383
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Мидите не се варят във  вода. Измитите миди се слагат  в тенджера , посоляват се,  сипва се 100 мл течност, не повече, (може бира , може и вода) и се слагат на котлона. Подправката, може да сложиш и докато се  задушават мидите . От парата те се отварят и са готови щом се отворят. Лично аз ги предпочитам с копър и черен пипер подправени , а не с лющян(девисил) , но е въпрос на вкус. Peace
Любимата ми рецепта с миди е: изчистват се мидите и се овалват само в брашно . Изпържват се до порозовяване/покафеняване  на мидите(правя ги дори хрупкави). Подправям ги с  лимонов сок, обикновен оцет и балсамов оцет, пресен копър , счукан чесън и сол и черен пипер. Стават невероятно вкусни и подходящо мезе за всякакви питиета.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 14:32 от E=mc²

# 384
  • Мнения: 5 001
Мдаа...важно уточнение беше това....Исках да кажа,че течността е вода...Че не слагам подправки....

E=mc²    bouquet

# 385
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Не се сипва вода , защото те си имат достатъчно и като се отворят си пускат соса , така да се каже. Като се варят във вода се премиват и им се отмива морския вкус.
Лично впечатление ми прави, че мидите от мидарниците са с по-малко изразен морски вкус . Не знам защо е така .

# 386
  • Мнения: 5 001
Мдам,така е...Ама понеже съм си морско чедо,та не съобразих да обясня по-горе,че не се сипва вода....Аз съм варненка  Flutter Flutter Flutter Но от доста години живея в София....Като дойда във Варна и се гмуркам за миди,защото иначе нямам доверие нито на магазини,нито на ферми за миди....
Миди признавам,само ако аз съм си ги извадила от морето....Иначе - цък! Laughing

# 387
  • Варна
  • Мнения: 1 553
И много правилно. Тези от мидарниците не струват. Няма го онзи вкус на другите миди. Да не говорим , че онзи ден в едно изискано заведение във Варна ми сервираха миди от мидарник с перли в тях. Управителката дойде да ни се извинява (явно сервитьора ги е видял перлите на масата ни).

# 388
  • Варна
  • Мнения: 522
Мастерче ,малко извън темата, но къде във Варна се намират миди. Та те почти изчезнаха от морето. Peace
Аз си ги копувам от Метро или Пикадили.

# 389
  • Мнения: 5 001
Мастерче ,малко извън темата, но къде във Варна се намират миди. Та те почти изчезнаха от морето. Peace
Аз си ги копувам от Метро или Пикадили.
Ами вадя от Фичоза,Траката или около хижа Ветеран....Миналото лято обаче около Траката нямаше...Бяха ги опапали рапаните... Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green....
Гледам да е по-далече от хора и вилни зони....

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 15:20 от TheNMaster

Общи условия

Активация на акаунт