До мами юристи-Правен проблем

• 1 298
  • 8
  •   1
Отговори
Момичета, проблема е следният: Купихме апартамент от една госпожа, която имаше Нотариален акт на нейно име. Апартамента е наследствен и тя е платила половината на брат си. На акта пише-НА на недвижимо имущество придобито след съдебна делба или нещо подобно/ нямам го в момента пред себе си/. Сега обаче братът подава иск срещу нас за половината от апартамента, за който аз си имам Нотариален акт. Та въпросът ми е трябва ли да се притеснявам от нещо? Адвокатът който ни водеше сделката не е в града и ще се побъркам докато се върне.
Моля, мамите юристи за съвет.

# 1
Момичета, проблема е следният: Купихме апартамент от една госпожа, която имаше Нотариален акт на нейно име. Апартамента е наследствен и тя е платила половината на брат си. На акта пише-НА на недвижимо имущество придобито след съдебна делба или нещо подобно/ нямам го в момента пред себе си/. Сега обаче братът подава иск срещу нас за половината от апартамента, за който аз си имам Нотариален акт. Та въпросът ми е трябва ли да се притеснявам от нещо? Адвокатът който ни водеше сделката не е в града и ще се побъркам докато се върне.
Тук има нещо неясно. Сигурно ли е, че сестрата е изплатила на брат си 1/2 от наследствения апартамент? Имаш ли документи за това. Когато изповядвахте сделката проверихте ли имота за тежести преди това? Щом брата е подал иск, възможно е апартамента да е продаден с измама. Нотариуса при когото изповядахте сделката би трябвало да иска удостоверение за тежести върху недвижимия имот, а много често те самите правят тази справка. Вие адвокат имате ли и кой ви води сделката?
Виж си хубаво документите. И пиши пак. 

# 2
Ох,не съм юрист но ние купихме нашият по подобен начин. Искаха от страна на продавача,да представи подписан
документ с,който роднината заявява че е получил полагащата му се сума и няма да има повече никакви претенции към имота Peace
Нотариуса тогава каза "Да донесете документа,а най-добре е ако и третото лице присъства, ако има някакви претенции да ги каже на място"

# 3
  • Луната
Най-добре е да попиташ във форума на ЛЕКС http://www.lex.bg/forum/
Посещават го доста юристи.

# 4
За да ти се отговори, трябва да опишеш много точно ситуацията, включително какво пише в нот. акт на жената, от която сте купили жилището. Щом братът е предявил иск и сте получили молбата, за вас тече едномесечен срок за отговор. Ако го изпуснеш, може да изгубиш делото, дори правото да е на твоя страна. Потърси спешно друг адвокат. В посочения форум най-много да те нападнат, че търсиш безплатна консултация, едва ли ще научиш нещо.  Впрочем, по такъв въпрос трудно се дава консултация отдалеч, всеки колега би поискал да види документите.

# 5
Без да съм компетентна по правните въпроси, предполагам, че би трябвало в нотариалния акт да е упоменато за тази сума. Или пък жената, от която сте го купили трябва да има документ за съответната дялба, след което тя се води собственик изцяло и затова в нотариалния акт е упоменато само нейното име.  Thinking Търси бързо адвокат или опиши в някой правен форум подробно и буквално ситуацията, за да ти подскажат евентуални решения.

Успех!  Hug

# 6
Ами след като НА е на нейно име според мен следва те да са си оправили отношенията. Но много странно как и на какво основание той пуска иск срещу нас? Може ли всеки един да пуска иск без да показва документи или нещо такова? Не би ли следвало пускайки иска да покаже документ за собственост? Адвоката уж провери имота преди сделката. За какво е нотариуса тогава?

# 7
Всеки може да предяви иск - основанието го пише в исковата молба, която си получила. Част от нотариалните актове могат да бъдат отменени от съда, независимо на чие име са, дори нотариусът да си е свършил перфектно работата. А относно документа за собственост - той може да е едно удостоверение за наследници и нотариалният акт на родителите на ищеца - и би трябвало да си го получила заедно с иска, ако описанието на ситуацията от първия пост е вярно.

# 8
Моля за съвет
През май 2007 г съпруга ми  взема кредитна карта  и тегли 400 лв за телефон.Поради различни причини спира изплащането на сметката и през 03.11.2008 се опитва да изплати цялата сума дължима до момента и закрие картата.
От банка ОББ му съобщават че тъй като се е забавил въпроса е прехвърлан към Лев Инс и ни свързват със техния адвокат-някой си г-н Чаталбашев.Въпросният г-н ни казва че дължимата сума е вече 915 лв явно с неговия хонорар.Преглъщаме ситуацията –ние сме си виновни и привеждаме през въпросната банка 915 лв на негово име. От банка ОББ ни успокояват че вече всичко е уредено и картата е закрита.Да ама не .След 1 месец-03.12.2008 пристига изпълнително дело от  СИ като сумата вече е около 1600лв /540-главница, 300-адвокатски, 476-съдебни разноски, 173+30 още не знам какви си/  Отново звъним и изпращаме копие от плащането до Чаталбашев – оказа се че СИ по делото  го познава. Усно казва че нещата са уредени. Е да ама….Преди седмица-август 2009 си вадя дебитна карта през ОББ и се оказва че имам запорирана сума 1609 лв.Как да постъпя ? Явно само с разговори нещата няма да се уредят? Адвокат ли да търся и бихте ли ме посъветвали в Шумен към кой адвокат да се обърна?С какво право трябва да се занимава?

Общи условия

Активация на акаунт