Генетични изследвания при сколиоза

• 1 426
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, казвам се Светла Николова и съм генетик в Национална генетична лаборатория.

От 2010 г. стартира проект за изследване връзката между най-често срещаното гръбначно изкривяване - идиопатична сколиоза и генетични варианти в 10 гена, съвместно със специализираната болница по ортопедия в Г. Баня. Научно-изследователската дейност е единственият начин да разкриваме причините за заболяванията и да подобряваме методите за профилактика и терапия, а за това е нужно съдействието на повече хора.

Вашето участие в този проект може да доведе до значими научни резултати и разработване на нови методи на терапия в бъдеще. Моля, всеки, който има интерес, да ми пише на e-mail nuci1@abv.bg.

Нека заедно направим нещо добро! Желая ви здраве и късмет.

# 1
 Може ли да опишете в какво по точно би се изразявало нашето участие и какво представлява проекта ? Аз проявявам интерес - сина ми има генет. аномалия , част от които липсващо ребро и сколиоза но от постинга ви не става ясно изобщо какво изследване или друго съдействие е необходимо ?

# 2
Става дума за вземане на кръв. От кръв може да бъде изолирана ДНК и да бъде изследвана в лаборатория. Това представлява генетичното изследване при всяко едно заболяване, в случая става дума за идиопатична сколиоза. Ако повече деца с тази диагноза дадат кръв за изследване, можем да работим в посока - причини за възникване и развитие на заболяването. За да подобрим диагностиката и терапията на всяко едно заболяване, първо трябва да познаваме причините. Пак казвам, че съдействието на пациентите е решаващо за развитието на медицинската наука. Това не е отговорност само на лекаря, но и на всеки гражданин.

Ако Вие имате поставена диагноза сколиоза, може да ми пишете на посочения мейл nuci1@abv.bg, за да ви изпратя информираното съгласие, което трябва да подпишете и при желание от ваша страна да се уточним кога да дойдете в лабораторията.  Simple Smile

При поискване, изпращам и кратка информация за проекта на бланка с емблемата на лабораторията, само оставете мейл тук или на лично.

# 3
Здравейте, аз също съм заинтересувана от изследването, но първо искам да попитам къде в България се правят най-добри изследвания и диагностика на сколиоза, включително и типа - дали е идиопатична, дали е лумбарна и т.н. Аз все още незнам каква е, въпреки, че имам диагноза сколиоза. Къде в БГ има специалисти, които могат да ми кажат тези неща ? Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт