Хитринки за адаптация в яслата

• 28 458
  • 113
  •   1
Отговори
# 15
Записвам се и аз да следя темата. Септември, живот и здраве и ние сме на ясла. Дано се адаптира лесно и бързо. С баткото не съм имала проблеми, не е изпадал в истерии, слава богу.
Но и аз мисля че бързата адаптация зависи както от спокойствието на майката, така и от отношението на персонала.

# 16
Благодаря за темата момичета, от утре Дари е на детска градина.
Ще ви пиша после как е минало.

# 17
на нас също ни предстои тръгване на ясла,но проблема е че лелите са с бели престилки а моята хубавица изпитва панически страх от хора с бели престилки!?не знам какво да направя,а иначе е контактна с деца и въэрасни,но....като видя лелите като я записвахме и писта веднага  Cry

# 18
Здравейте и от мен. Имам близнаци – момченце и момиченце. От два дни ходим на ясла по за два часа. Раздялата е много мъчителна и за мен и за децата, но се старая да им показвам, че всичко е наред и така е правилно. Изпращам ги с усмивка. Още щом влезем при шкафчетата започват да плачат, но лелите ги вземат бързо бързо. Казват, че така е по-лесно. И по-бързо се успокояват после.
Първия ден като отидохме да ги вземем, Дени беше заспал в ръцете на една леля. Соня дойде да ме гушне, а после се върна да си доиграе с едно камионче. На втория ден като ме видяха и двамата се разплакаха. Днес – ще видим.

# 19
До преди няколко месеца Соня също се страхуваше от белите престилки. Изплаши я една „мила” лекарка от неотложния кабинет.  Twisted Evil По време на прегледа Соня два пъти повърна. С месеци пищеше и ме стискаше за врата като види жена в бяло или дори като влизаме в административна сграда. Постарах се да не я водя на места, които я стресират. Мисля, че с времето отшумя. 

# 20
Някои "хитринки", които споделям тук:
1. Не говорете на детето за служителките в яслата като за "лелките". За детето "лелка" е синоним на чужда човек, човек който не би трябвало да приема и да му се доверява.
2. Служителките от яслата ще се грижат с цялата си добросъвестност, но няма да влагат чувствата, които вие изпитвате към детето си. То трябва да знае за това, да е подготвено.
3. Ако вие се интересувате само какво е яло и колко детето, дали е слушало и дали е спало, то то ще гледа с досада на яслата. И ако то има предпочитания към дадена храна и отказва друга, медицинските сестри трябва да знаят това и да не го карат да яде на всяка цена.
4. Бели престилки не е синоним на "неприятни преживявания"! Впрочем при това голямо разнообразие от работно облекло на пазара има ли още някой, който да работи с класическата бяла престилка?
 В нашата ясла например има медицински сестри, които държат децата да им казват "госпожо...фамилия" и други, на които децата казват по име. На детегледачките казват по име. Ефекта е, че децата чувстват по-близки тези, към които им е позволено да се обръщат по име. Но онези, които държат да чуват фамилията си и "госпожо" за доста по "необезпокоявани" от децата. Въпрос на личностни изисквания, които няма как да промениш с длъжностна характеристика newsm12 .
Педагога в яслата работи с цветни, неуниформенни дрехи. Рискувам да получа наказание за това, но пък децата се радват много да разглеждат заедно тениските и с картинки и така неусетно, улисани в "общи теми"  създават близки контакти.

# 21
Изчетох ви и се записвам,днес беше първия ни ден в яслата за 1 час.Остана там с умивка,играла е 30мин,после започнала да ме търси и плачка.Намерих я в сълзи и ми стана много тежко.Как се справяте незнам .Дано бързо мине тази адаптация ooooh!

# 22
  • София
И аз се записвам - днес ни беше първия ден в яслата. Марти седя около 3 часа , преди това ходихме за по час - два заедно, без да го оставям.

И аз го намерих плачещ, защото много му се спеше. Досега беше свикналда спи и сутрин, и явно много се беше преуморил.

Иначе аз влизам заедно с него и като се заиграе се измъквам. Не знам дали това е правилно, но поне няма големи ревове при раздялата. Иначе и вкъщи да сме, като ме види, че излизам без него и настават едни истерии.

# 23
Vania_84, дано по-бързо и лесно се адаптира малката.  Praynig И нашето предстои след 3 седмици.  Rolling Eyes

Иначе по темата, мисля че не е добра идея да влизаш вътре в групата с детенце и после да се измъкваш, така ще се чувства излъгано, най-малкото после ще свикне и все така ще иска..  Tired

# 24
Здравейте, момичета! Искам да ви попитам на каква възраст тръгнаха децата ви на ясла? Чудя се какво да правя- дали да я пускам септември или да отложа за април 2010. В момента ми се отваря добра възможност за работа, а няма кой да гледа малката. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!

# 25
Здрвейте мами,
Нека и аз споделя нашият 10дневен вече опит с яслата.
Хитринки не използваме, винаги говорим положително за яслата и госпожите, как ще пеят песнички, танцуват, какво ще имат за закуска., обяд.... обаче всичко действа до входа на яслата, тогава моето обикновено общително и усмихнато дете започва да плаче, но спира почти веднага след като влезе в стаята. Тя е на годинка и почти 1 месец и се храни добре, пие много вода, но миналата седмица отказа да всичко докато не я взема, абсолютен протест, но мина, надявам се и безпроблемно да спи там. уверявам се, че персонала в яслата е много важен, заради спокойствието на майките, аз съм възхитена от доброто отношение. Аз винаги съм искала детето ми да е на място с други деца, да расте като общува със себеподобни и дори и да имах избор да я гледам дълго време, пак бих избрала ранната ясла. Успех на всички мами и дечица за бърза адаптация.

# 26
Записвам се да следя темата, че ни предстои започване на ясла от първи септември.Тогава ще пиша пак.Кураж на всички майки! Hug

# 27
Запис и от нас с Ивет.От септември сме на ясла и ние. В 13 ОДЗ"Калинка",Дружба1

Според мен персонала трябва да използва хитринки,а родителите да говориме положителни неща за мястото на което детето ще прекара целия ден.

От утре смятам всеки ден преди разходка,пазар или каквото и да е за деня,да я воодя до оградата на градината и да й казвам,че там,ще играе,че е много хубаво......да свикне,че ще ходиме там редоввно.
Да събудя някакъв интерес у нея,за да влезе успешно и вътре.
В момента няма никакви деца ,защото цялата градина е в годишен отпуск ,а и ремонт правят.

Притеснява ме ,че не иска да яде у нас,та там........не ми се мисли.Иначе като й се доспи,може да заспи навсякъде.

# 28
Притеснява ме ,че не иска да яде у нас,та там........не ми се мисли.Иначе като й се доспи,може да заспи навсякъде.
Не съм сигурна дали цитата излезе, но искам да споделя с вас, че моето момиченце свикна с храната на втората седмица, въобще се адаптира, защото готвят добре и обръщат индивидуално внимание на децата, но спането е огромен проблем, не от обстановката, а от друго дете, което не спира да плаче, по думите на госпожите втори месец....дано при вас няма такива неща, защото липсата на съм е болезнен проблем.

# 29
То когато човек смята че нещо няма да е наред,а за друго си мисли,че ще е ОК,може дастане накрая наопаки.
Да дойде време и ще видиме

Общи условия

Активация на акаунт