Майчинството - счетоводно - 21

• 63 790
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 90
здравейте момичета,моят въпрос е
счетоводителката на фирмата в която съм назначена иска аз да подавам декларацията за отглеждане на малко дете,но аз мисля че тя трябва да си я подаде с останалите документи.Вие как мислите?Питам първо Вас да не да ходя да се излагам,защото досега всички съвети който съм получила от Вас  ми спестиха куп главоболия,Благодаря Ви предварителноо  bouquet

# 91
  • Майничка
счетоводителката на фирмата в която съм назначена иска аз да подавам декларацията за отглеждане на малко дете,но аз мисля че тя трябва да си я подаде с останалите документи.Вие как мислите?Питам първо Вас да не да ходя да се излагам,защото досега всички съвети който съм получила от Вас  ми спестиха куп главоболия,Благодаря Ви предварителноо  bouquet

Вие я подавате пред работодателя, той я подава в НОИ.

# 92
  • В полите на Пирин планина
Момичета, имам ПИК обаче нищичко не разбирам. Така и не ми стана ясно общо от двамата работодатели какви болнични ми се падат на месец. Имам чувството че ги изплащат на парче и абсолютно хаотично през месеците и никаква сметка не успяваме да си направим у дома.
Последния ми болничен анпример пише че е от 04.6.2009 г. до
16.7.2009 г
 Излиза им ето това Извършени плащания до момента (общо 255,66 лв.):
за м.6/2009г.: 0,00 лв. ; за м.7/2009г.: 255,66 лв.
Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист:
за м.6/2009г.: 0,00 лв. проп. коеф. 0,6667; за м.7/2009г.: 324,93 лв. проп. коеф. 0,6667
 Като от другия линк ми става ясно че тези 255,66 лв. са за 10 дни за месец юли. Останалите пари до края на месеца къде се губят. И какви са тия 324,93? Чувствам се меко казано тъпа ooooh!
 Ако някой ми разясни ще съм безкрайно благодарна.

Виж колко ти е средно дневното обезщетение от тук : https://benefits.nssi.bg/EGN/

Според мен изплатената сума е за м. 06.2009, щом б. лист започва от тогава, просто плащането е станало през м. 07.2009. Това най-вероятно е за този работодател, при който си на 8 часа.

# 93
Здравейте момичета, не съм сигурна дали въпросите ми са точно за тук, но ще съм ви много благодарна, ако можете да ми отговорите.
Термина ми е на 24.12, но ако всичко върви нормално ще съм планово секцио на 15.12.
Кога трябва да ми бъде издаден болничния преди раждане? 45дни преди плановото секцио(15.12) или 45 дни преди официалния термин(24.12)?
И кой трябва да ми издаде болничния? АГто или болницата в която ще раждам?
Благодаря предварително.  Hug

# 94

Вие я подавате пред работодателя, той я подава в НОИ.

счетоводителката иска аз да я подавам в НОИ което ме очуди

# 95

Виж колко ти е средно дневното обезщетение от тук : https://benefits.nssi.bg/EGN/

Според мен изплатената сума е за м. 06.2009, щом б. лист започва от тогава, просто плащането е станало през м. 07.2009. Това най-вероятно е за този работодател, при който си на 8 часа.
Да , тази сума е от работодателя ми при който съм на 8 часа. При другия случая е идентичен. Все по 10 дни са изплатени, а насреднодневното има вписани само нули. Между другото този превод ми е направен на 4 август. Ако е наистина самзо за 10 дни от 4 юни нататък, защо не изплащат накуп за целия юни.
Цял ден им звъня на телефоните и никой не вдига.
Много ти благодаря че обърна внимание на въпроса ми.

# 96
Здравейте момичета, моля за отговор на въпроса: В отпуск за отглеждане на дете до 2 год. съм и работя по 2-ри труд.д-р при друг работодател на 4 часа без да съм си прекъсвала майчинството. Предстои ми операция  и сега незнам болничният лист, които ще взема на коя от двете фирми да представя при основния ми работодател където съм по майчинство или при вторият работодател,където работя на 4 часа? Благодаря на всички предварително Simple Smile и още нещо да попитам при тази ситуация на каква база ще ми се изчисли болничния, на база майчинството или на база заплатата по 4 часовия труд.д-р?

Вземеш ли болничен той трябва да е в два екземпляра - и за двамата работодатели. Този, при който си в майчинство трябва да ти прекрати ползването на отпускът за гледане на дете, с Приложение 12, а когато ти изтече б. лист отново да ти подаде документи за обезщетение за гледане на дете. При този работодате, при който си на 4 часа просто представяш болничен лист. Ще ти се изчисли обезщетение на база майчинството + осиг. доход при втория работодател.

# 97

Да , тази сума е от работодателя ми при който съм на 8 часа. При другия случая е идентичен. Все по 10 дни са изплатени, а насреднодневното има вписани само нули. Между другото този превод ми е направен на 4 август. Ако е наистина самзо за 10 дни от 4 юни нататък, защо не изплащат накуп за целия юни.
Цял ден им звъня на телефоните и никой не вдига.
Много ти благодаря че обърна внимание на въпроса ми.

Много странно, че е за 10 дни - би трябвало да е цяло плащане за м. 06, т.е. от датата на б. лист до 30.06.2009.

# 98
  • Майничка
Здравейте момичета, не съм сигурна дали въпросите ми са точно за тук, но ще съм ви много благодарна, ако можете да ми отговорите.
Термина ми е на 24.12, но ако всичко върви нормално ще съм планово секцио на 15.12.
Кога трябва да ми бъде издаден болничния преди раждане? 45дни преди плановото секцио(15.12) или 45 дни преди официалния термин(24.12)?

45 дни преди официалния термин, издава го наблюдаващият гинеколог. Разликата м/у датата на раждане и официалния термен ще изравни личният лекар на бебето с третия болничен.

# 99

Първоият болничен лист за бременност и раждане е за 45 дни преди термин и се издава от наблюдаващия те гинеколог.

# 100
gargamela, Lady Incandescent, много ви благодаря   bouquet

# 101

Много странно, че е за 10 дни - би трябвало да е цяло плащане за м. 06, т.е. от датата на б. лист до 30.06.2009.
Свързах се. Такава каша. За месец юни ми било изплатено всичко с предходни болнични Rolling Eyes Това били 10 дни от юли.
 В шок съм от друго. Обясниха ми че среднодневното ми обезщетение от втория работодател при който получавах 1000 лв от октомври до раждането ми е 12.78ст. Това как е възможно при положение че само осигуровките бяха над 400 лв?

# 102

Свързах се. Такава каша. За месец юни ми било изплатено всичко с предходни болнични Rolling Eyes Това били 10 дни от юли.
 В шок съм от друго. Обясниха ми че среднодневното ми обезщетение от втория работодател при който получавах 1000 лв от октомври до раждането ми е 12.78ст. Това как е възможно при положение че само осигуровките бяха над 400 лв?

За колко месеца си внасяла осигуровки на 1000 лева - мисля, че за 6  newsm78
Имай предвид, че за определяне на обезщетението се изчислява една обща сума от всички осиг. доходи за 12 месеца, която се дели на броя на раб. дни за 12-месечния период. След това обезщетението се дели с коефициент 66.66/33.33 съответно основен / втори работодател. И така се превежда.

# 103
  • София
Здравейте момичета, моля за отговор на въпроса: В отпуск за отглеждане на дете до 2 год. съм и работя по 2-ри труд.д-р при друг работодател на 4 часа без да съм си прекъсвала майчинството. Предстои ми операция  и сега незнам болничният лист, които ще взема на коя от двете фирми да представя при основния ми работодател където съм по майчинство или при вторият работодател,където работя на 4 часа? Благодаря на всички предварително Simple Smile и още нещо да попитам при тази ситуация на каква база ще ми се изчисли болничния, на база майчинството или на база заплатата по 4 часовия труд.д-р?

Вземеш ли болничен той трябва да е в два екземпляра - и за двамата работодатели. Този, при който си в майчинство трябва да ти прекрати ползването на отпускът за гледане на дете, с Приложение 12, а когато ти изтече б. лист отново да ти подаде документи за обезщетение за гледане на дете. При този работодате, при който си на 4 часа просто представяш болничен лист. Ще ти се изчисли обезщетение на база майчинството + осиг. доход при втория работодател.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lady Incandescent Благодаря ти  bouquet
Бих искала да помоля за разяснение за болничния как да си пресметна СДБ възнаграждение за 6м назад в моя случай: Болничният ще го взема края на м.Август което означава че периода е м.Февруари-м.Юли 2009 обаче аз от м.Февруари до 23.04.09 г. съм взимала обезщетение за 410 дни като в зависимост от дните сумата е била различна / за Февруари-549.57,Март-577,05, Април-577,05 а за м.Май съм с обезщетение 240лв до сега + осиг.д-од по 4 часовия д-р ....стана много объркано дано си ме разбрала Embarassed

# 104
kiky за месеците, в които още си била в отпуск до 410 дни за раждане ще се вземе не самото обезщетение, а доходът, от който е изчислено - сумата я има в сайта на НОИ и е посочена като осиг. доход за тези месеци. Затези ,в които вземаш 240лева то тази сума влиза и в брутото и в нетото. Подробно е обяснено ка се изчислява обезщетението на първа стр. на темата.

Общи условия

Активация на акаунт