Майчинството - счетоводно - 21

• 63 789
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да попитам пише че на 42 ден от раждането на бебето педиатърката трябва да издаде болничен и да се предостави на работодателя-може ли да се издаде болничен с задна дата, ние питахме работодателя дали има проблем и той каза че за него няма проблем защото ги осчетоводяват на края на месеца, но не можахме да се свържем с педиатърката да я питаме може ли да издаде с задна дата!Възможно ли е това и ще има ли проблем с изплащането на майчинството?

може да се издаде болничен със задна дата

ще имаш проблем с изплащането на обезщетението,ако не представиш болничен.трябва да имаш общо три болнични листа,ако не си преносила-45 дневния,от болницата за 42 дни и от педиатър /изравнява до 135 дни,защото повечето раждат по-рано и не употребяват реалон целия 45 дневен/.Общо дните на тези три болничин трябва да са 135

# 241
  • Пловдив
          Здравейте отново любезни и знаещи майчета,
Имам два въпроса, надявам се твърде глупави...
* Дали се изплаща обезщетение в периода на 45 дневния болничен преди термин?
* Има ли вероятност или възможност счетоводителката на фирмата ни да обърка документите, които се внасят в НОИ относно излизането в майчинство и това да се отрази на бъдещето ми обезщетение?

Предварителни благодарности на Всички.

# 242
Здравейте , Мами !   
Обещетенията за бременност и раждане за 410 календарни дни ли се ползват или за 410 работни такива  newsm78 , защото разликата е фрапираща.  Cry
Ще помоля тази от Вас , която даде отговора да се подкрепи с КСО.  Rolling Eyes
Благодаря !   bouquet

# 243
  • Пловдив
* Има ли вероятност или възможност счетоводителката на фирмата ни да обърка документите, които се внасят в НОИ относно излизането в майчинство и това да се отрази на бъдещето ми обезщетение?

за 45 дневния болничен се плаща обезщетение разбира се.Ако е издаден на 15 август например,ще получиш пари около 25 септември за периода от 15 до 30 август.Малко неясно си задала въпроса и незнам дали ти отговарям.

Може да се объркат документите,да.Може да пропусне сроковете.И като резултат да ти плащат по-малко от колкото трябва или изобщо да не ти плащат.Но нещата се коригират и ще ти изплатят забавените пари на куп след като всичко е ОК.

# 244
  • Пловдив
Здравейте , Мами !   
Обещетенията за бременност и раждане за 410 календарни дни ли се ползват или за 410 работни такива  newsm78 , защото разликата е фрапираща.  Cry
Ще помоля тази от Вас , която даде отговора да се подкрепи с КСО.  Rolling Eyes
Благодаря !   bouquet

КСО

Срокове за изплащане на паричното обезщетение при бременност и раждане

Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

# 245

КСО

Срокове за изплащане на паричното обезщетение при бременност и раждане

Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
[/quote]

Благодаря за бързия отговор .    bouquet

# 246
  • Пловдив
Здравейте!
Въпросът ми сигурно се повтаря за стотен път,за което много се извинявам,но темичките са толкова огромни,че е трудно човек всичко да прочете Blush

Първото ми  детенце е на 1.6г и от понеделник(17.08) започва да ми тече болничния 45 дни преди термин за второто детенце.Не съм се върщала на работа,а съм си била в майчинство т.е. искам да се възползвам от базата на обезщетението отпреди първата бременност.

-Само че,момичета,не ми е ясно къде точно трябва да декларирам,че това е моя избор(чл.49 според КСО),за да взимам по-високото обезщетение?
-Какво точно трябва да запиша в това прил.12?-относно промяната.

Извинете за тъпите въпроси Embarassed,но искам всичко да ми е изрядно,защото в нашето счетоводство са много зле и с предните промени по закона ме мотаха 6 месеца без парички,та просто сега не искам пак да се пържа на този бавен огън Sad

Благодаря Ви предварително Hug

# 247
  • Пловдив

за 45 дневния болничен се плаща обезщетение разбира се.Ако е издаден на 15 август например,ще получиш пари около 25 септември за периода от 15 до 30 август.Малко неясно си задала въпроса и незнам дали ти отговарям.

Може да се объркат документите,да.Може да пропусне сроковете.И като резултат да ти плащат по-малко от колкото трябва или изобщо да не ти плащат.Но нещата се коригират и ще ти изплатят забавените пари на куп след като всичко е ОК.

Elfita благодаря ти и се извинявам за некоректната формулировка.
Болничният ми за 45 дни трябва да е с дата 8 октомври.

# 248
  • Пловдив
тогава първите пари по този болничен очаквай около 25 ноември

# 249
Здравейте на всички,прочетох доста от предоставената от вас информация,но не можах да открия отговор на моя въпрос EmbarassedВ момента съм в болничен 45 дни преди раждане от 06.08.09г.,имам трудов стаж повече от 3 години,но имам прекъсване декември 2008 г., януари 2009 г.,и 10 дни от февруари!Тези месеци влизат в 12те за изчисляване на майчинството и болничния преди раждане,какво ще е СДБ и СДН възнаграждение за тези месеци?Опитвам се просто да изчисля каква ще бъде сумата,която ще ми се изплаща!От 07.2008г-до 11.2008г. съм осигурявана на 400 лв,а от 02.2009-07.2009г. на 1200,като не съм имала болничен през периода!Благодаря ви предварително за отговора! Hug

за месеците,които не си работила,но ти влизат в базата ще се вземе мин раб заплата за странат за съответната година

Много благодаря за отговора,това означава  11,4 - СДН,така ли?

# 250
  • София; Дружбето
МОмичета, отпускът от 15 дни, който се полага на бащата като какъв се изплаща - като платен отпуск или като болниче? Мерси предварително

# 251
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
МОмичета, отпускът от 15 дни, който се полага на бащата като какъв се изплаща - като платен отпуск или като болниче? Мерси предварително

Като болничен от НОИ. За да се ползва се изисква 6 месеца осигуритлене стаж и бащата да е на трудов договор към момента на изписването на детето

# 252
Здравейте,

Имам такъв въпрос - неплатения отпуск за гледане на дете до 8 години с каква продължителност е? От 2 до 8 години или за някакъв период разрешен между втората и осмата година на детето? Може ли да се взима на части и може ли да се поиска такъв отпуск, след като майката се е върнала на работа?

Благодаря ви предварително!

# 253
  • Пловдив

И отново питанка  Embarassed
До колкото разбирам, от 25 ноември започва да ми се изплаща обезщетение изчислено на база 12 календарни месеца назад (т.нар. майчинство), а не сума за обикновен болничен (% от заплатата на която се осигурявам към момента)?
Ако е така, предполагам че от започването тези 45 дни работодателят ми вече няма да внася досегашните осигуровки (питам защото аз си ги плащам).

Надявам се съм задала въпроса си правилно.

# 254
  • София-България, Израел - където си поискам

И отново питанка  Embarassed
До колкото разбирам, от 25 ноември започва да ми се изплаща обезщетение изчислено на база 12 календарни месеца назад (т.нар. майчинство), а не сума за обикновен болничен (% от заплатата на която се осигурявам към момента)?
Ако е така, предполагам че от започването тези 45 дни работодателят ми вече няма да внася досегашните осигуровки (питам защото аз си ги плащам).

Надявам се съм задала въпроса си правилно.
само здравни:peace:

Последна редакция: нд, 16 авг 2009, 08:07 от jakinik

Общи условия

Активация на акаунт