Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 750
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  Hug
Искам и аз да попитам нещо. Не съм бременна, но правим опити. Евентуално скоро ще ме съкратят. Работодателят ми се е изхитрил и не съкращава, а дава да се подписват молби за напускане по взаимно съгласие. Мисля, че това е за да не плаща обезщетение. Интересува ме дали има разлика в обезщетенията от бюрото по труда при съкращение и при напускане при взаимно съгласие. Разлика и в срока и в сумата. Също така ако ме съкратят, фирмата какво обезщетение ми дължи?
И ако забременея докато съм в бюрото по труда, какво майчинство ще получавам след това?

Никой не може да те принуди да подпишеш молба за напускане по взаимно съгласие. За да те съкрати трябва да ти пусне предизвестие, което е минимум 30 календарни дни. Освен това ти дължи обезщетение по чл. 222 от КТ, което за минимум един месец, ако през този месец не започнеш работа на друго място. При напускане по взаимно съгласие ще получаваш минимално обезщетение на Борсата / по 6 лева на ден / за 4 месеца, а ако те съкрати - 60 % от БТВ, но не повече от 12 лева на ден за срок, който зависи от трудовия ти стаж до момента.

# 751
Здравейте момичета, отново имам нужда от вашата помощ Praynig
В момента съм в болничен след операция на крака, с този болничен си прекъснах отпуска за гледане на дете до 2 год. при основния работодатели и при втория работодател при който работя на 4 часа. Проблема ми е че при основния работодател искат от мен след изтичането на болничния на 24.09.09 да не си възобновявам отпуска за гледане на дете до 2 год.и да напусна въпросите ми са:
1. Имам неизползван платен год.отпуск за 2007,2008,2009 г. и как мога да накарам работодателя си да ми го плати при напускането - в тази фирма имат "практика" да не изплащат отпуските...има ли как да си взема парите за отпуска защото няма да мога да го използвам?
2.Майчинството ще го прехвърля - може ли да е на човек по ДУК?
3.Веднага след изтичане на болничният ли трябва да прехвърля майчинството в моя случай на 25.09.09 трябва да се явя на работа или да изляза пак по майчинство,което не може да стане, значи ли това че трябва пак да подам приложение 12 в нои на 25.09?

Благодаря ви за помоща  bouquet

Първо - не могат да те принудят да напуснеш и не могат да не ти разрешат отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст. Ако не получаваш съдействие от работодателя - сезирай Инспекция по труда с жалба.
Ако не си на трудов договор не можеш да прехвърлиш майчинството си. Иначе няма проблем човекът да е на ДУК. Прехвърлянето предполага ти да се върнеш на работа.
Неизползван платен отпуск се обезщетява при прекратяване на трудовия договор, но на практика няма как да принудиш работодателя да ти го плати. Пусни си писмена молба, ако договорът ти се прекрати все пак и изискай входящ номер за нея, за да си сигурна, че ще бъде отразена във фирмата. Не подписвай заповед за прекратяване на договора си, ако в нея не е упоменат размерът на обезщетението за неизползван отпуск. Не подписвай ведомост за заплати, ако не ти изплатят въпросните суми. И отново - и за това може да сезираш Инспекцията, но те не могат да принудят работодателя да ти плати - само ще му пуснат предписание. Единствения начин е да го съдиш за незплатените суми.
Имай предвид, че ако решат да те съкратят по чл. 328 от КТ трябва да стане с изрично писмено разрешение от ИТ, защото си майка на дете до 3 год. възраст. Успех  Peace

# 752
Здравейте!  Simple Smile Поздравления за темата.
Аз бих искала да попитам в крайна сметка може или не може да е прекъсван трудовия стаж преди раждане. Бременна съм в 8 седмица. Имам около 5г трудов стаж, но последните два месеца ни разпуснаха неплатена отпуска. Днес се обадих да ги помоля да ме върнат на работа поне за известно време. Имам дете на 6г с което не можах да ползвам майчинство , защото тъкмо се дипломирах в ТУ  (такива бяха правилата) не ми се иска и сега да остана без доходи. Как мислите как да постъпя за да "спася" положението? Embarassed

# 753
Здравейте!  Simple Smile Поздравления за темата.
Аз бих искала да попитам в крайна сметка може или не може да е прекъсван трудовия стаж преди раждане. Бременна съм в 8 седмица. Имам около 5г трудов стаж, но последните два месеца ни разпуснаха неплатена отпуска. Днес се обадих да ги помоля да ме върнат на работа поне за известно време. Имам дете на 6г с което не можах да ползвам майчинство , защото тъкмо се дипломирах в ТУ  (такива бяха правилата) не ми се иска и сега да остана без доходи. Как мислите как да постъпя за да "спася" положението? Embarassed

Може да има прекъсвания. Условието е към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин да си осигурено лице и да имаш поне 12 месеца стаж изобщо, а не непосредствено преди това. Идеята ми е да помолиш гинеколога си за болничен, поне докато си в неплатен, за да не ти пада базата за бъдещия болничен за раждане  Peace

# 754
Благодаря за бързия отговор   bouquet
Аз и споменах на гинеколожката, но тя като че ли не ме разбра. А на мен наистина не ми е добре  (всички радости на бременноста)

# 755
  • на последния етаж
Здравейте момичета!

Може ли да попитам каква е практиката на НОИ - излязох в 45 дневен болничен преди раждане на 28.07, на 13.08. получих по сметката си сума (която по мои изчисления се равнява на дължимото за периода 28.07 - 31.07). Кога трябва да получа остатъка от парите (за периода 01.08 - 11.09)? Благодаря ви предварително!

# 756
Благодаря за бързия отговор   bouquet
Аз и споменах на гинеколожката, но тя като че ли не ме разбра. А на мен наистина не ми е добре  (всички радости на бременноста)

Принципно може и цялата бременност да премине в болничен - с ЛКК - имаш право на 180 календарни дни за година. Ако се наложи може да ползваш и платен отпуск. Най-добре ходи при гинеколога си, кажи, че не ти е добре и поискай болничен. Едва ли ще ти откаже. Обясни му каква е ситуацията във фирмата и евентуално ще искаш по-продължителен болничен. Друг вариант е да кажеш, че работата ти е неподходяща за бременна жена и пак да търсиш болничен.  Grinning

# 757
Здравейте момичета!

Може ли да попитам каква е практиката на НОИ - излязох в 45 дневен болничен преди раждане на 28.07, на 13.08. получих по сметката си сума (която по мои изчисления се равнява на дължимото за периода 28.07 - 31.07). Кога трябва да получа остатъка от парите (за периода 01.08 - 11.09)? Благодаря ви предварително!

Обезщетенията се изплащат месец за месец. Това означава, че следващия ти превод ще е за 01.08.2009 - 31.08.2009 - в началото на м. 09.2009.

# 758
  • на последния етаж

Обезщетенията се изплащат месец за месец. Това означава, че следващия ти превод ще е за 01.08.2009 - 31.08.2009 - в началото на м. 09.2009.

И аз така си мислех, та реших да поизчакам, но понеже до днес нищо.... Благодаря много за бързия отговор, както винаги!

# 759
  • София
Здравейте момичета, отново имам нужда от вашата помощ Praynig
В момента съм в болничен след операция на крака, с този болничен си прекъснах отпуска за гледане на дете до 2 год. при основния работодатели и при втория работодател при който работя на 4 часа. Проблема ми е че при основния работодател искат от мен след изтичането на болничния на 24.09.09 да не си възобновявам отпуска за гледане на дете до 2 год.и да напусна въпросите ми са:
1. Имам неизползван платен год.отпуск за 2007,2008,2009 г. и как мога да накарам работодателя си да ми го плати при напускането - в тази фирма имат "практика" да не изплащат отпуските...има ли как да си взема парите за отпуска защото няма да мога да го използвам?
2.Майчинството ще го прехвърля - може ли да е на човек по ДУК?
3.Веднага след изтичане на болничният ли трябва да прехвърля майчинството в моя случай на 25.09.09 трябва да се явя на работа или да изляза пак по майчинство,което не може да стане, значи ли това че трябва пак да подам приложение 12 в нои на 25.09?

Благодаря ви за помоща  bouquet

Първо - не могат да те принудят да напуснеш и не могат да не ти разрешат отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст. Ако не получаваш съдействие от работодателя - сезирай Инспекция по труда с жалба.
Ако не си на трудов договор не можеш да прехвърлиш майчинството си. Иначе няма проблем човекът да е на ДУК. Прехвърлянето предполага ти да се върнеш на работа.
Неизползван платен отпуск се обезщетява при прекратяване на трудовия договор, но на практика няма как да принудиш работодателя да ти го плати. Пусни си писмена молба, ако договорът ти се прекрати все пак и изискай входящ номер за нея, за да си сигурна, че ще бъде отразена във фирмата. Не подписвай заповед за прекратяване на договора си, ако в нея не е упоменат размерът на обезщетението за неизползван отпуск. Не подписвай ведомост за заплати, ако не ти изплатят въпросните суми. И отново - и за това може да сезираш Инспекцията, но те не могат да принудят работодателя да ти плати - само ще му пуснат предписание. Единствения начин е да го съдиш за незплатените суми.
Имай предвид, че ако решат да те съкратят по чл. 328 от КТ трябва да стане с изрично писмено разрешение от ИТ, защото си майка на дете до 3 год. възраст. Успех  Peace
Благодаря ти Lady Brinne  bouquet

# 760
Здравейте,
бременна съм в 6 месец, осигурена съм и имам нужният трудов стаж. Въпросът ми е.
Има вероятност да закрият фирмата в която работя или да сменят управителя. Интересува ме какво трябва да направя аз в двата случея. Ако закрият фирмата какво следва за мен от тук нататък? А ако управителят се смени може ли да ме съкратят или по-някакъв начин да ме накарат да напусна по свое желание.  Моля дайте ми съвет, ако ми се прекрати трудовият договор какво следва да направя, преди да съм излязла в болничен 45 дни преди раждане, а след това по-време на болничният 410 дни кой ще ми плаща здравните осигуровки?
Дано е станало ясно, какво искам да ме посъветвате. Предварително благодаря на всички включили се Hug

# 761
  • Пловдив
Здравейте,
бременна съм в 6 месец, осигурена съм и имам нужният трудов стаж. Въпросът ми е.
Има вероятност да закрият фирмата в която работя или да сменят управителя. Интересува ме какво трябва да направя аз в двата случея. Ако закрият фирмата какво следва за мен от тук нататък? А ако управителят се смени може ли да ме съкратят или по-някакъв начин да ме накарат да напусна по свое желание.  Моля дайте ми съвет, ако ми се прекрати трудовият договор какво следва да направя, преди да съм излязла в болничен 45 дни преди раждане, а след това по-време на болничният 410 дни кой ще ми плаща здравните осигуровки?
Дано е станало ясно, какво искам да ме посъветвате. Предварително благодаря на всички включили се Hug

първо като бременна се ползваш от закрила при уволнение,ако си уведомила по надлежния ред-с бележка от гинеколога.
Ако закрият фирмата и си започнала да ползавш 45 дневния болничен,ще си получаваш обезщетение от НОИ до края на 410 те дни.След това обаче няма да получаваш майчинство.За да получаваш-започни работа фиктивно във фирма след като ти изтекат 410 те дни.
Ако закрият фирмата преди да започнеш да ползваш 45 дневния,оставаш без обезщетение и майчинство.За да ги получаваш започни фиктивно работа във фирма малко преди издаването на 45 дневния.Или веднага след съкращаването и излез в болничен

# 762
Здравейте момичета с,трахотна тема
И аз както всички останали  имам една питанка, днес ми се обади шефа да ми каже че ми свършва майчинството за гледане на дете до 2г  и че трябва да отида в понеделник да си пусна молба за неплатен отпуск от 6мес, но тъй като смятам да гледам Мити до 3г , др 6мес които се полагат на бащата ,може ли да се прихвърлят на мен. Искам да съм потготвена като отида да знам какви са ми правата. Благодаря предварително.

# 763
  • Пловдив
Здравейте момичета с,трахотна тема
И аз както всички останали  имам една питанка, днес ми се обади шефа да ми каже че ми свършва майчинството за гледане на дете до 2г  и че трябва да отида в понеделник да си пусна молба за неплатен отпуск от 6мес, но тъй като смятам да гледам Мити до 3г , др 6мес които се полагат на бащата ,може ли да се прихвърлят на мен. Искам да съм потготвена като отида да знам какви са ми правата. Благодаря предварително.

не,може бащата да ти прехвърли неговите 6 м.използвай си и натрупания платен годишен отпуск,но пак трудно ще го докараш до 3 годинки

# 764
Благодаря много за бързия отговор Elfita

Общи условия

Активация на акаунт