Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 780
  • В полите на Пирин планина
Да де, ама чух, че може да ме съкратят, да ми предложат друга позиция... А ако ме уволнят все пак, какво става?

Да, могат да те съкратят / уволнят / , но само с разрешение от Инспекция по труда - писмено, както е написала по-горе jakinik . Това означава, че трябва да има основателна причина за съкращаването. Това става с предизвестие от страна на работодателя. Тогава губиш правото на отпуск за гледане на детето ти и дори на 1/2 от обезщетението за гледането му.
Може да ти предложат друга позиция - КТ го разрешава. Но това става с допълнително споразумение по трудовия договор.

Една приятелка ми каза, че може просто да премахнат моята позиция, да прекръстят всички мои колеги и да кажат, че съкращават щата. Питам, защото искам да знам, колко сигурно ми е положението и да си търся ли нова работа.

Единствената закрила, която имаш е формалността, че за закриване на щата ти и твоето уволнение /съкращаване / се изисква писмено разрешение на ИТ. Само това. Не съм сигурна, че ИТ ще му даде такова разрешение - не ми се е случвало на практика да търся. 

# 781
  • София
Ето един пример: http://www.odit.info/?s=6&i=172110&f=668

# 782

Ами естествено  Peace Това е неправомерно искане за уволнение на майка с дете до 3 год. възраст.  Според КТ този работодател не може да откаже на майката ползване на неплатен отпуск за гледан ен адетето й. В общия случай си мисля, че едва ли Инспекцията ще разреши на работодателя ти да те съкрати, освен, ако не "закрие цялото предпиятие"  Crossing Arms

# 783
Здравейте,
моят въпрос е следният. Осигурявам се за майчинство във фирма на приятели. След изтичане на 2 години майчинство ще ми се полага платен годишен отпуск за това време. Интерисува ме през времето на такъв отпуск какви здравни и социални осигуровки ще се дължат(работник + работодател)? След изтичане на отпуска ще ме освободят. Благодаря предварително за отговора!

Зависи какъв е осигурителният ти доход. Дължат се същите осигуровки, както, ако си на работа. На първа страница на темата има калкулатор и може да си изчислиш дължимите суми.

А вариант да ме съкратят веднага след приключване на 2 години майчинство и отпуска да се води като обезщетение за неползван платен отпуск. Пак ли ще се дължат същите осигуровки за тази сума, или да ме преназначат по рано на по- ниска заплата. Целта ми е да не плащам след това осигуровки или сумата да е по- малка. Понеже сега се осигурявам на 700лв.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2009, 13:16 от AnMary

# 784
Здравей! Аз исках да ползвам този отпуск, но се оказа че има ограничение Simple Smile
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

да и аз го четох това.Написано е доста двусмислено.И в крайна сметка ти ползва ли отпуската или не?

# 785
Здравейте момичета! Питала съм и преди, но така и никой не ми отговори, срещала съм подобни въпроси, но може ли да ми отговорите конкретно на моя въпрос: Възможно ли е да се сключи граждански договор по време на 410 дни на майчинството, т.е. не заварено положение, без това да се отрази на изплащане на обезщетението от НОИ? Благодаря предварително.

Ммммда, и аз мисля да мина по тази точка Wink
Виж како изрови нашата счетоводителката:

Ето това, имаше и едно по-подробно, с изходящ номер и т.н, ама не мога да го намеря нещо. Това е отговор от НОИ на въпроса може ли по време на майчинство да се работи по ГД

"Във връзка с отправеното от Вас запитване Ви уведомяваме следното:

Обезщетението за бременност и раждане до 315 календарни дни се изплаща на
осигурените лица вместо трудово възнаграждение, което през периода на
отпуска по чл. 163, ал. 1 от КТ те не получават. В този смисъл през това
време лицето не може да работи по трудово правоотношение или като
самоосигуряващо се лице, осигурено за риска общо заболяване и майчинство.

Доходите от положен труд без трудово правоотношение (граждански договор)
обаче, не са с характер на трудово възнаграждение, тъй като върху тях се
внасят осигурителни вноски само за инвалидност поради общи заболяване, за
старост и за смърт (фонд “Пенсии”) и не се дължат вноски за общо заболяване
и майчинство.

Предвид гореизложеното, няма пречка Вие да упражнявате дейност без трудово
правоотношение, получавайки парично обезщетение до 315 календарни дни."

# 786
Здравейте момичета,
търсих с търсачката но не намерих. Въпросът ми е какви документи са ми необходими за представяне в НОИ при  излизане в неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст ?

И още, дали въобще имам право на неплатен отпуск  при положение ,че съм записала детето на ясла.Ще тръгва от 05.10.2009

Подава се молба до работодателя, като в нея се посочва за кое дете е отпускът, който ще се ползва. Това трябва да стане поне 10 дни по-рано от излизане в отпуск. Работодателят не може да ти го откаже. Може да го ползваш на цяло или на части. Зачита се за осигурителен стаж. Няма проблем да го ползваш и детето да е на ясла.

Мерси ,дано да си права.Че не ми се занимава после с НОИ.
По принцип работодателя няма да ми откаже,защото ми е съпруг. Sunglasses

За молбата ясно,написала съм я.Но какви докуметни се носят после в НОИ.Аз сама си ги нося,,счетоводителката незнае и ми каза да питам там на място.Искаше ми се да не се разкарвам два пъти до там, че ми е далече.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2009, 13:24 от Тя

# 787
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте момичета,
търсих с търсачката но не намерих. Въпросът ми е какви документи са ми необходими за представяне в НОИ при  излизане в неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст ?

И още, дали въобще имам право на неплатен отпуск  при положение ,че съм записала детето на ясла.Ще тръгва от 05.10.2009

Подава се молба до работодателя, като в нея се посочва за кое дете е отпускът, който ще се ползва. Това трябва да стане поне 10 дни по-рано от излизане в отпуск. Работодателят не може да ти го откаже. Може да го ползваш на цяло или на части. Зачита се за осигурителен стаж. Няма проблем да го ползваш и детето да е на ясла.

За молбата ясно,написала съм я.Но какви докуметни се носят после в НОИ.Аз сама си ги нося,,счетоводителката незнае и ми каза да питам там на място.Искаше ми се да не се разкарвам два пъти до там, че ми е далече.
след като ти разрешат отпуската, счетоводителката ще поддаде декл.1 в нея ще е отразено ,че ти си в отпуск.Би трябвало на нея в програмата да излиза придружително писмо до НОИ и каквото друго трябва. Не съм имала такъм случай и затова не мога да ти помогна.Дано се включи друг с  повече  информация по твоя въпрос Peace.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2009, 13:54 от jakinik

# 788
Здравейте,
моят въпрос е следният. Осигурявам се за майчинство във фирма на приятели. След изтичане на 2 години майчинство ще ми се полага платен годишен отпуск за това време. Интерисува ме през времето на такъв отпуск какви здравни и социални осигуровки ще се дължат(работник + работодател)? След изтичане на отпуска ще ме освободят. Благодаря предварително за отговора!

Зависи какъв е осигурителният ти доход. Дължат се същите осигуровки, както, ако си на работа. На първа страница на темата има калкулатор и може да си изчислиш дължимите суми.

А вариант да ме съкратят веднага след приключване на 2 години майчинство и отпуска да се води като обезщетение за неползван платен отпуск. Пак ли ще се дължат същите осигуровки за тази сума, или да ме преназначат по рано на по- ниска заплата. Целта ми е да не плащам след това осигуровки или сумата да е по- малка. Понеже сега се осигурявам на 700лв.

За неизползвания платен отпуск се изплаща обезщетение при прекратяване на договор и върху него се дължи само данък по ЗДДФЛ.

# 789
Здравейте момичета,

след като ти разрешат отпуската, счетоводителката ще поддаде декл.1 в нея ще е отразено ,че ти си в отпуск.Би трябвало на нея в програмата да излиза придружително писмо до НОИ и каквото друго трябва. Не съм имала такъм случай и затова не мога да ти помогна.Дано се включи друг с пълно информация по твоя въпрос Peace.

През този отпуск НОИ не изплаща обезщетение на лицето и не се носят там никакви документи. За този период се дължи само здравна вноска от работодателя и само тя се отразява в обр. 1. Има си отделен ред в декл. обр. 1, където се вписва, че лицето ползва неплатен отпуск, който се зачита за осигурителен стаж. Не виждам какво ще се пита в НОИ. Работодателят издава само заповед за ползването на отпуск, за периода, за който желае лицето-ползвател на отпуска.

# 790
Здравей! Аз исках да ползвам този отпуск, но се оказа че има ограничение Simple Smile
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

да и аз го четох това.Написано е доста двусмислено.И в крайна сметка ти ползва ли отпуската или не?

Не е двусмислено. Заведение на пълна държавна издръжка не е = на детско заведение.

# 791
Lady Brinne -  bouquet

# 792
Lady Brinne благодаря за бързия отговор! newsm51

# 793
Здравейте отново! Вторият ми болничен за раждане издаден от болницата е от 1 септ, а още не съм го представила във фирмата, тъй като счетоводството ни е в друго населено място. Има ли някакъв срок за този болничен?

# 794
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте отново! Вторият ми болничен за раждане издаден от болницата е от 1 септ, а още не съм го представила във фирмата, тъй като счетоводството ни е в друго населено място. Има ли някакъв срок за този болничен?
заплатите за септември се изплащат през октомври, така че има време да го предадеш на счетоводителката.Не е лошо да и се обадиш и тя ще ти каже до кога най-късно  да и го предствавиш Peace

Общи условия

Активация на акаунт