Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 795
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте отново! Вторият ми болничен за раждане издаден от болницата е от 1 септ, а още не съм го представила във фирмата, тъй като счетоводството ни е в друго населено място. Има ли някакъв срок за този болничен?
заплатите за септември се изплащат през октомври, така че има време да го предадеш на счетоводителката.Не е лошо да и се обадиш и тя ще ти каже до кога най-късно  да и го предствавиш Peace

Срока за уведомяване на работодателя е 2 дни. Най-добре е да се обадите да им продуктувате данните и след това да им го изпратите.

# 796
Момичета искам да ви помоля за една справка-ситуацията ми е следната:
прекъснах първото си майчинство, когато малкият беше на 1г. и нещо. Все още не е навършил две годинки, а сега трябва да си подам 45-дневния болничен за второто раждане. Освен болничния  трябва ли да подавам (т.е. работодателят ми) и други документи за първото детенце. Знам, че продължавам да получавам 50% от майчинството за него, но необходимо ли е да подавам нещо все пак?
Мерси предварително Grinning

Подава се Приложение 12 за промяна на обстоятелствата - прекъсване на отпускът за гледане на първото дете и Приложение 4, за да получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на 1-вото дете.

Lady Brinne отпускът за гледане на първото дете ми е прекъснат още януари, когато се върнах на работа и оттогава получавам 50% от майчинството за него. Въпросът ми беше в този случай сега дали е необходимо да подавам някакви документи или само 45-дневния болничен.

# 797
Здравейте отново!
Ако детето е родено на 17 август,майката до кога е в платен отпуск за гледане на дете?Т. е. трябва да се яви на работа на 18 август или на 17?
И шест месечния неплатен до кога е ,кога трябва да се яви на работа ?

# 798
  • В полите на Пирин планина
прекъснах първото си майчинство, когато малкият беше на 1г. и нещо. Все още не е навършил две годинки, а сега трябва да си подам 45-дневния болничен за второто раждане. Освен болничния  трябва ли да подавам (т.е. работодателят ми) и други документи за първото детенце. Знам, че продължавам да получавам 50% от майчинството за него, но необходимо ли е да подавам нещо все пак?

Подава се Приложение 12 за промяна на обстоятелствата - прекъсване на отпускът за гледане на първото дете и Приложение 4, за да получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на 1-вото дете.

Lady Brinne отпускът за гледане на първото дете ми е прекъснат още януари, когато се върнах на работа и оттогава получавам 50% от майчинството за него. Въпросът ми беше в този случай сега дали е необходимо да подавам някакви документи или само 45-дневния болничен.

Извинявай  Whistling Нещо не съм чела добре  Blush

Няма какво да подаваш сега  Peace

# 799
Здравейте отново!
Ако детето е родено на 17 август,майката до кога е в платен отпуск за гледане на дете?Т. е. трябва да се яви на работа на 18 август или на 17?
И шест месечния неплатен до кога е ,кога трябва да се яви на работа ?

На 18.08. трябва да се яви на работа. За неплатения - зависи от кога се ползва  Thinking

# 800
Ами ако се ползва от 18,08 и е за 6 месеца?

# 801
Здравейте отново! Вторият ми болничен за раждане издаден от болницата е от 1 септ, а още не съм го представила във фирмата, тъй като счетоводството ни е в друго населено място. Има ли някакъв срок за този болничен?
заплатите за септември се изплащат през октомври, така че има време да го предадеш на счетоводителката.Не е лошо да и се обадиш и тя ще ти каже до кога най-късно  да и го предствавиш Peace

Срока за уведомяване на работодателя е 2 дни. Най-добре е да се обадите да им продуктувате данните и след това да им го изпратите.
Благодаря за отговорите. Питам, защото в болницата ми казаха, че това е болничен за раждане и имам право, ако искам и след два месеца да го представя... newsm78 Освен това, болничният ми е изведен на 1 септември, когато ни изписаха, но датата на болничният е от 27 август, когато родих.

# 802
  • София-България, Израел - където си поискам
от своевременното предаване на болничните зависи и тяхното изплащане после ,така че нещата са свързани.Защо не го изпратиш по някакъв начин на счетоводителката Peace.

# 803
Ами ако се ползва от 18,08 и е за 6 месеца?

Трябва да се явиш на работа на 18.02.2010 година.

# 804
Здравейте  Hug
Искам и аз да попитам нещо. Не съм бременна, но правим опити. Евентуално скоро ще ме съкратят. Работодателят ми се е изхитрил и не съкращава, а дава да се подписват молби за напускане по взаимно съгласие. Мисля, че това е за да не плаща обезщетение. Интересува ме дали има разлика в обезщетенията от бюрото по труда при съкращение и при напускане при взаимно съгласие. Разлика и в срока и в сумата. Също така ако ме съкратят, фирмата какво обезщетение ми дължи?
И ако забременея докато съм в бюрото по труда, какво майчинство ще получавам след това?

Никой не може да те принуди да подпишеш молба за напускане по взаимно съгласие. За да те съкрати трябва да ти пусне предизвестие, което е минимум 30 календарни дни. Освен това ти дължи обезщетение по чл. 222 от КТ, което за минимум един месец, ако през този месец не започнеш работа на друго място. При напускане по взаимно съгласие ще получаваш минимално обезщетение на Борсата / по 6 лева на ден / за 4 месеца, а ако те съкрати - 60 % от БТВ, но не повече от 12 лева на ден за срок, който зависи от трудовия ти стаж до момента.
Да речем, че откажа да подпиша молба за напускане по взаимно съгласие....тогава могат ли да ме уволнят по някакъв начин. И ако могат, тогава при уволнение какво следва да получавам от бюрото по труда и за колко време?
Също така...не са ми плащани осигуровките от януари месец. От фирмата ми казват, че това мен не ме касае, защото те били подали образец 1 и се водят длъжници, но ако ме уволнят как стоят нещата?

# 805
Извинявай  Whistling Нещо не съм чела добре  Blush
Няма какво да подаваш сега  Peace
мерси много Hug

# 806
Страхотни сте,изключително много ви благодаря!!!

# 807
Здравейте искам само ако може да ми кажете освен Приложение №12  и 4, и  болничният лист трябва ли да подавам други документи за второто ми майчинство след като първото все още не е изтекло. Благодаря и много

# 808
  • София
Здравейте, скъпи мами! Толкова пъти съм чела темите от край до край, толкова пъти сте ми помагали с информация, че ме е срам, че в последните 2 месеца не ви държах под око. Трябва ми вашият бърз съвет, защото съм на зор.

Ето накратко "анамнезата": Напуснах старата си работа при изтичане на 410-те дни, с предизвестие от моя страна. Изплатиха ми неползван отпуск накуп за миналата и тази година. Започнахнова работа, но след седмица си пуснах малбата за ползване на останалия отпуск за гледане на детето до 2 г. Дотук, нищо неясно, но го давам като инфо.

От снощи сме в болница с малката ми дъщеря, тази, с която съм по майчинство. Ще постоим няколко дни тук, предишния път ме питаха за болничен, не знам какво стана, но не си взех. Сега имам ли някакъв шанс да се възползвам от това - вероятно няма да ми откажат, въобще въпросът ми е после да го предам в счетоводството на фирмата, това ми прекратява временно и за времето ан болничния отпуска а гледане ан дете ли, после или предварително някакви молби трябва ли да попълвам с фирмата. Ако ни изпишат в болничния брой дни с болнично лечение и с домашно, това брои ли се за нетрудоспособност? Предполагам, че ще ми сметнат обезщетението 6 месеца назад, което значи, че ще влязат месеци, в които съм получавала обезщетение в размер на % от заплатата си...

Въбще, много въпроси станаха, но главно е само един - за болничен да говоря ли с лекарите или това само ще утежни ситуацията с бумаги и разкарване на хора.

Благодаря ви!

# 809
Здравейте  Hug
Искам и аз да попитам нещо. Не съм бременна, но правим опити. Евентуално скоро ще ме съкратят. Работодателят ми се е изхитрил и не съкращава, а дава да се подписват молби за напускане по взаимно съгласие. Мисля, че това е за да не плаща обезщетение. Интересува ме дали има разлика в обезщетенията от бюрото по труда при съкращение и при напускане при взаимно съгласие. Разлика и в срока и в сумата. Също така ако ме съкратят, фирмата какво обезщетение ми дължи?
И ако забременея докато съм в бюрото по труда, какво майчинство ще получавам след това?

Никой не може да те принуди да подпишеш молба за напускане по взаимно съгласие. За да те съкрати трябва да ти пусне предизвестие, което е минимум 30 календарни дни. Освен това ти дължи обезщетение по чл. 222 от КТ, което за минимум един месец, ако през този месец не започнеш работа на друго място. При напускане по взаимно съгласие ще получаваш минимално обезщетение на Борсата / по 6 лева на ден / за 4 месеца, а ако те съкрати - 60 % от БТВ, но не повече от 12 лева на ден за срок, който зависи от трудовия ти стаж до момента.
Да речем, че откажа да подпиша молба за напускане по взаимно съгласие....тогава могат ли да ме уволнят по някакъв начин. И ако могат, тогава при уволнение какво следва да получавам от бюрото по труда и за колко време?
Също така...не са ми плащани осигуровките от януари месец. От фирмата ми казват, че това мен не ме касае, защото те били подали образец 1 и се водят длъжници, но ако ме уволнят как стоят нещата?

Могат да прекратят трудовия договор с предизвестие на база чл .328 от КТ. Тогава в зависимост от осиг. стаж ще вземаш обезщетение от Бюро по труда за определен срок 4-6-8 ... и т.н. месеца и обезщетение в размер на 60 % от БТВ, но не повече  от 12 лева на ден.

Общи условия

Активация на акаунт