Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 870
  • Sofia
Здравейте на всички! Предварително се извинявам, ако вече сте давали отговор на подобен въпрос, но тъй като аз не открих мищо, затова бих искала да помоля някой, който може да ми помогне, да ми отговори:
 При осигурителен доход 1700 лв., колко би било обезщетението ми за майчинство, ако 6 месеца от последните 12 преди излизане съм в болничен, и колко би било, ако работя през целия период? Чистото ми възнаграждение е 1331 лв.
Много ви благодаря предварително за помощта!

# 871
  • Майничка
Здравейте на всички! Предварително се извинявам, ако вече сте давали отговор на подобен въпрос, но тъй като аз не открих мищо, затова бих искала да помоля някой, който може да ми помогне, да ми отговори:
 При осигурителен доход 1700 лв., колко би било обезщетението ми за майчинство, ако 6 месеца от последните 12 преди излизане съм в болничен, и колко би било, ако работя през целия период? Чистото ми възнаграждение е 1331 лв.
Много ви благодаря предварително за помощта!

Ако от началото на 12-те месеца осигурителният Ви доход е един и същ, дали ще излезете в болнични последните 6м. или не, обезщетението Ви все ще е ок. 1331лв., с леки вариации според работните дни.

# 872
  • Sofia
Благодаря ти много за бързия отговор, gargamela! Но така излиза, че обезщетението ми ще е  на практика колкото нетната ми заплатата, а не 90%, така ли е? Или от тези 1330 ще се удържа 10% данък?

# 873
  • Майничка
Благодаря ти много за бързия отговор, gargamela! Но така излиза, че обезщетението ми ще е  на практика колкото нетната ми заплатата, а не 90%, така ли е? Или от тези 1330 ще се удържа 10% данък?

Обезщетението през 410-те дни е 90% от среднодневното брутно, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение.

# 874
  • София
Сега пък казус от друго естество - аз междувременно ще търся материали, но бихте ли ме насочили вие към някакъв линк, член или т.н.

Счетоводитлката на фирмата казва, че нямам право да се възползвам от болничен, след като съм в отпуск за гледане на дете, можело само ако съм тръгнала на работа, т.е. болничният ми е за да си оправдая отсъствието от работа, а докато така и така съм в майчинство, било все едно дали си го гледам или съм в болница.

Бихте ли ми помогнали бързичко?

Дано и те бързичко да ги намерят
писма на НОИ - 94-Л-157-1/29.08.2003, 94-В-466-1/29.09.2003 и 04-02-454/31.08.2006

Стики, аз все пак искам да ги прочета тези писма, но в сайта на НОИ в архива на писмата нещо не знам защо не ги намирам - търся на грешното място ли... Ще ми дадеш ли пътека до там?   bouquet

# 875
Здравейте, всички мами, успях да изчета всичките страници - къде разбрах, къде не разбрах неща, но доста ми се изясниха работите /предстои ми излизане в 45 дневен болничен/, за което сърдечно благодаря на хората, които със знанията си ни помагат да се ориентираме в мъглата на майчинството Grinning
Искам да задам и моя въпрос, ако можете да ми отговорите бързо, че сватбата наближава.. JoyСтава въпрос за смяната на фамилията - казаха ми, че е по-добре да прибавя с тире фамилията на мъжа ми към моята,отколкото да приема изцяло неговата,  за да се избегнат усложнения с документацията в НОИ и т.н . Има ли нещо вярно или все е същото? Благодаря Ви предварително!

Все си е същото. Пак е промяна. Не би имало никакви промени, ако своевременно уведомиш за промяната работодателя си и гинеколога си / като ти издава болничен лист /.

По този повод бих желала да попитам какъв е редът за уведомяване на работодателя, т.е. има ли някаква специална декларация или в свободен текст.

# 876
  • София-Младост
Здравейте, всички мами, успях да изчета всичките страници - къде разбрах, къде не разбрах неща, но доста ми се изясниха работите /предстои ми излизане в 45 дневен болничен/, за което сърдечно благодаря на хората, които със знанията си ни помагат да се ориентираме в мъглата на майчинството Grinning
Искам да задам и моя въпрос, ако можете да ми отговорите бързо, че сватбата наближава.. JoyСтава въпрос за смяната на фамилията - казаха ми, че е по-добре да прибавя с тире фамилията на мъжа ми към моята,отколкото да приема изцяло неговата,  за да се избегнат усложнения с документацията в НОИ и т.н . Има ли нещо вярно или все е същото? Благодаря Ви предварително!

Все си е същото. Пак е промяна. Не би имало никакви промени, ако своевременно уведомиш за промяната работодателя си и гинеколога си / като ти издава болничен лист /.

По този повод бих желала да попитам какъв е редът за уведомяване на работодателя, т.е. има ли някаква специална декларация или в свободен текст.
Няма декларация, снимай личната карта, от където е видна промяната, тези данни са нужни и в счетоводството във връзка с персоналния регистър.

# 877
Сега пък казус от друго естество - аз междувременно ще търся материали, но бихте ли ме насочили вие към някакъв линк, член или т.н.

Счетоводитлката на фирмата казва, че нямам право да се възползвам от болничен, след като съм в отпуск за гледане на дете, можело само ако съм тръгнала на работа, т.е. болничният ми е за да си оправдая отсъствието от работа, а докато така и така съм в майчинство, било все едно дали си го гледам или съм в болница.

Бихте ли ми помогнали бързичко?

Дано и те бързичко да ги намерят
писма на НОИ - 94-Л-157-1/29.08.2003, 94-В-466-1/29.09.2003 и 04-02-454/31.08.2006

Стики, аз все пак искам да ги прочета тези писма, но в сайта на НОИ в архива на писмата нещо не знам защо не ги намирам - търся на грешното място ли... Ще ми дадеш ли пътека до там?   bouquet

Има ги в Апис.
За съжаление не мога да ги препратя - те са специален формат.  Rolling Eyes

# 878
  • София
Нищо. Живи здрави. Дано подадат нещата както трябва, а за следващата стъпка пак да питам - значи, нося болничния, друго какво трябва да попълня (отново декларация 12, но имаше и разни други декларации..., някакви молби за да изляза пак в отпуск за гледане на дете...), ако може да е накуп, нищо че чак след септември ще ги носят в НОИ, за да отхвърля и тази задача.

# 879
Ох, мили дами, пак имам въпрос, свързан с болнични - в момента съм в болничен, издаден от ЛКК поради риск от аборт и трябва да се върна на работа на 19 септември, което е събота и се пада непосредствено преди почивни и празнични дни (за съединението)...Кога би трябвало да отида на ЛКК за удължаването му и ако те го издадат с дата 23ти септември след празниците, счита ли се за прекъсване или за първичен болничен- преполагам, че ако е същата диагноза като отпреди не би трябвало да има проблем с НОИ? Не знам дали обясних разбираемо, но не можах сама да си разтълкувам този член, който гласи : "Необходимо е да се има предвид, че разпоредбата на чл. 21 от НМЕР регламентира компетентността на здравните органи за издаването на болничните листове. Тя не се отнася до определянето на временната неработоспособност като настъпила, с оглед изплащането на възнаграждение от осигурителя за първия работен ден от нея (по чл. 40, ал. 4 от КСО) или за установяването на 6-месечния период, за който се отнася осигурителният доход за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност. Затова временната неработоспособност по последващ болничен лист, отпускът по който започва непосредствено след почивните или празничните дни или след другия законоустановен отпуск, се приема за новонастъпила, когато той е правомерно издаден като “първичен” и с друга причина или диагноза без връзка със заболяването по предходния болничен лист, отпускът по който изтича непосредствено преди почивните или празнични дни или другия законоустановен отпуск."

# 880
Мили мами,имам въпрос,тъй като всеки път получавам обезщетението си за майчинство с голямо закъснение отидох до НОИ да проверя какъв е проблема.От там ми казаха,че счетоводителя ни  подава Декларация обр.1 със закъснение и от там закъснява и изплащането на паричките.Та въпроса ми е каква е причината документите да се вназят със закъснение постоянно (не 1,2 или 3 пъти а постоянно!),съмняваме да е пропуск. Има ли някакви облаги за счетоводителя??? Осигоровките на персонала се внасят редовно,знам го защото фирмата е на баща ми.Та чудя се дали счетоводителя не върти някакви далавери,иначе не мога да си го обясня...  newsm78

# 881
  • София
Деница, за далавери не може да става дума, най-вероятно не може да си организира нещата счетоводителя, но ако фирмата е на баща ти, имай предвид, че има срокове, в които трябва да се подаде тази декларация и особено ако системно се нарушават, може ми ще има санкции.

# 882
Здравейте, момичета!
Искам и аз да попитам нещо. Бременна съм в 5 месец, термина ми е на 08.02.2010год. Работя на 4 часов трудов договор от 3 месеца, преди това имам прекъсване от около 2 години (с прилежно платени здравни осигуровки), но никакви социални. От 2004/5/6 имам достатъчен стаж за майчинство, но проблема към момента е, че настоящата ми работа е доста тежка и с работодателите ми решихме да си взема болничен до края на бременността. Аз съм в чуденка за следното:
1. Полага ли ми се някакво обезщетения за болничен въобще?
2. Кога би трябвало да изляза в 45 дневен болничен преди термин?

Предварително ви благодаря за отзивчивостта и помощта bouquet

# 883
  • В полите на Пирин планина
Ох, мили дами, пак имам въпрос, свързан с болнични - в момента съм в болничен, издаден от ЛКК поради риск от аборт и трябва да се върна на работа на 19 септември, което е събота и се пада непосредствено преди почивни и празнични дни (за съединението)...Кога би трябвало да отида на ЛКК за удължаването му и ако те го издадат с дата 23ти септември след празниците, счита ли се за прекъсване или за първичен болничен- преполагам, че ако е същата диагноза като отпреди не би трябвало да има проблем с НОИ? Не знам дали обясних разбираемо, но не можах сама да си разтълкувам този член, който гласи : "Необходимо е да се има предвид, че разпоредбата на чл. 21 от НМЕР регламентира компетентността на здравните органи за издаването на болничните листове. Тя не се отнася до определянето на временната неработоспособност като настъпила, с оглед изплащането на възнаграждение от осигурителя за първия работен ден от нея (по чл. 40, ал. 4 от КСО) или за установяването на 6-месечния период, за който се отнася осигурителният доход за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност. Затова временната неработоспособност по последващ болничен лист, отпускът по който започва непосредствено след почивните или празничните дни или след другия законоустановен отпуск, се приема за новонастъпила, когато той е правомерно издаден като “първичен” и с друга причина или диагноза без връзка със заболяването по предходния болничен лист, отпускът по който изтича непосредствено преди почивните или празнични дни или другия законоустановен отпуск."

Отиди на 18.09.2009 - болничният лист може да се издаде и с един ден по-рано - няма проблем, а неработоспособността да настъпи / а в твоя случай да продължи / от 19.09. 2009. При теб няма да има нова диагноза и издаването на първичен болничен лист и изчисляване на нова база няма да е правомерно. Б. лист следва да е с продължение, т.е. да включва и тези почивни и празнични дни.

# 884
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета!
Искам и аз да попитам нещо. Бременна съм в 5 месец, термина ми е на 08.02.2010год. Работя на 4 часов трудов договор от 3 месеца, преди това имам прекъсване от около 2 години (с прилежно платени здравни осигуровки), но никакви социални. От 2004/5/6 имам достатъчен стаж за майчинство, но проблема към момента е, че настоящата ми работа е доста тежка и с работодателите ми решихме да си взема болничен до края на бременността. Аз съм в чуденка за следното:
1. Полага ли ми се някакво обезщетения за болничен въобще?
2. Кога би трябвало да изляза в 45 дневен болничен преди термин?

Предварително ви благодаря за отзивчивостта и помощта bouquet

Да, полага ти се, като за месеците без осигуряване се взема МРЗ за база за изчисляване на обезщетението.
Броиш 45 дни / календарни / преди 08.02.2010 г. - тогава излизаш в болничен за бременност и раждане.

Общи условия

Активация на акаунт