Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 855
gargamela   bouquet благодаря за бързия отговор!

Значи все пак имам шанс за програмата "В подкрепа на майчинството"  Party

# 856
  • София
Валентина върху обезщетението за неизползван отпуск се дължи само данък по ЗДДФЛ, а не и осигурвки. Това за разликата в сумите ми изглежда много странно, а обяснението - още повече  Mr. Green Сякаш стари ведомости няма ...
Сумата не влиза в базата за обезщетенията.

И все пак, да искам да ми го оправят в трудовата книжка, в УП2-то евентуално, предполагам, че и тям трябваше да го впишат като доход, ама не са. За пенсия ще ми трябва ли... Просто според вас така ли да го оставя или...

# 857
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Валентина върху обезщетението за неизползван отпуск се дължи само данък по ЗДДФЛ, а не и осигурвки. Това за разликата в сумите ми изглежда много странно, а обяснението - още повече  Mr. Green Сякаш стари ведомости няма ...
Сумата не влиза в базата за обезщетенията.

И все пак, да искам да ми го оправят в трудовата книжка, в УП2-то евентуално, предполагам, че и тям трябваше да го впишат като доход, ама не са. За пенсия ще ми трябва ли... Просто според вас така ли да го оставя или...

В УП-2 се вписват само сумите върху които са внесени осигуротелни вноски за пенсия

# 858
Мами не ми стана ясно само като родя трябва ли да занеса в работата си акта за раждане на бебчо и какви документи трябва да попълня там Благодаря предварително   bouquet

# 859
  • Пловдив
Мами не ми стана ясно само като родя трябва ли да занеса в работата си акта за раждане на бебчо и какви документи трябва да попълня там Благодаря предварително   bouquet

с втория болничен от болницата не носиш нищо,освен самия болничен

Трети болничен лист: . Към него се прикрепя “Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане” -Приложение 1-изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6+копие от акта за раждане

Преди да изтече третият болничен се попълват следните документи

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

# 860
Здравейте,
бременна съм в 6 месец, осигурена съм и имам нужният трудов стаж. Въпросът ми е.
Има вероятност да закрият фирмата в която работя или да сменят управителя. Интересува ме какво трябва да направя аз в двата случея. Ако закрият фирмата какво следва за мен от тук нататък? А ако управителят се смени може ли да ме съкратят или по-някакъв начин да ме накарат да напусна по свое желание.  Моля дайте ми съвет, ако ми се прекрати трудовият договор какво следва да направя, преди да съм излязла в болничен 45 дни преди раждане, а след това по-време на болничният 410 дни кой ще ми плаща здравните осигуровки?
Дано е станало ясно, какво искам да ме посъветвате. Предварително благодаря на всички включили се Hug

първо като бременна се ползваш от закрила при уволнение,ако си уведомила по надлежния ред-с бележка от гинеколога.
Ако закрият фирмата и си започнала да ползавш 45 дневния болничен,ще си получаваш обезщетение от НОИ до края на 410 те дни.След това обаче няма да получаваш майчинство.За да получаваш-започни работа фиктивно във фирма след като ти изтекат 410 те дни.
Ако закрият фирмата преди да започнеш да ползваш 45 дневния,оставаш без обезщетение и майчинство.За да ги получаваш започни фиктивно работа във фирма малко преди издаването на 45 дневния.Или веднага след съкращаването и излез в болничен

Благодаря ти Elfita!
Искам да попитам ако сега сключа втори трудов договор дали ще е решение за мен. В смисъл ако съм излязла вече в болничен и закрият фирмата в която работя сега, ще имам ли право на майчинство ако имам и втори трудов договор?

# 861
  • София
Благодаря на Елфита и Дейзи, които ми помогнаха с нужното инфо  bouquet
Супер е, че ви има, момичета!

# 862
  • София
Сега пък казус от друго естество - аз междувременно ще търся материали, но бихте ли ме насочили вие към някакъв линк, член или т.н.

Счетоводитлката на фирмата казва, че нямам право да се възползвам от болничен, след като съм в отпуск за гледане на дете, можело само ако съм тръгнала на работа, т.е. болничният ми е за да си оправдая отсъствието от работа, а докато така и така съм в майчинство, било все едно дали си го гледам или съм в болница.

Бихте ли ми помогнали бързичко?

# 863
  • София-Младост
Сега пък казус от друго естество - аз междувременно ще търся материали, но бихте ли ме насочили вие към някакъв линк, член или т.н.

Счетоводитлката на фирмата казва, че нямам право да се възползвам от болничен, след като съм в отпуск за гледане на дете, можело само ако съм тръгнала на работа, т.е. болничният ми е за да си оправдая отсъствието от работа, а докато така и така съм в майчинство, било все едно дали си го гледам или съм в болница.

Болничният ти, ако решиш да го ползваш прекъсваш отпуска за отглеждане на малко дете.

# 864
  • София
знам го това, знам и каквидокументи кога трябва да подавам - въпросът е дайте линк, където това може да прочете и счетоводството

# 865
  • Leeds, UK
Здравейте, всички мами, успях да изчета всичките страници - къде разбрах, къде не разбрах неща, но доста ми се изясниха работите /предстои ми излизане в 45 дневен болничен/, за което сърдечно благодаря на хората, които със знанията си ни помагат да се ориентираме в мъглата на майчинството Grinning
Искам да задам и моя въпрос, ако можете да ми отговорите бързо, че сватбата наближава.. JoyСтава въпрос за смяната на фамилията - казаха ми, че е по-добре да прибавя с тире фамилията на мъжа ми към моята,отколкото да приема изцяло неговата,  за да се избегнат усложнения с документацията в НОИ и т.н . Има ли нещо вярно или все е същото? Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 13:09 от EmsSs

# 866
  • В полите на Пирин планина
знам го това, знам и каквидокументи кога трябва да подавам - въпросът е дайте линк, където това може да прочете и счетоводството

За съжаление някъде черно на бяло го няма написано. Аз не виждам какъв им е проблемът, като с Приложение 12 ти прекратяваш отпускът за гледане на дете и вече не ползваш такъв. Ето тук е тънката линия. Като не го ползваш имаш право на друг вид отпуск за гледане на детето - в случая за гледане на болен член от семейството / детето ти /.

# 867
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, всички мами, успях да изчета всичките страници - къде разбрах, къде не разбрах неща, но доста ми се изясниха работите /предстои ми излизане в 45 дневен болничен/, за което сърдечно благодаря на хората, които със знанията си ни помагат да се ориентираме в мъглата на майчинството Grinning
Искам да задам и моя въпрос, ако можете да ми отговорите бързо, че сватбата наближава.. JoyСтава въпрос за смяната на фамилията - казаха ми, че е по-добре да прибавя с тире фамилията на мъжа ми към моята,отколкото да приема изцяло неговата,  за да се избегнат усложнения с документацията в НОИ и т.н . Има ли нещо вярно или все е същото? Благодаря Ви предварително!

Все си е същото. Пак е промяна. Не би имало никакви промени, ако своевременно уведомиш за промяната работодателя си и гинеколога си / като ти издава болничен лист /.

# 868
  • София
Лейди, благодаря за включването. Някак си междувременно се разбрахме, вече толкова разговори проведох от болницата, толкова хора ангажирах, че се чудя струва ли си наистина, но струва си - ще утъпча пътеката, пък ще е лесно за някой познат или за човек от тук следващия път, дано не се налага де.

# 869

Дано и те бързичко да ги намерят
писма на НОИ - 94-Л-157-1/29.08.2003, 94-В-466-1/29.09.2003 и 04-02-454/31.08.2006

Общи условия

Активация на акаунт