Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 840
Много ти благодаря,ето от къде идва разминаването!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 841
Момичета - въпрос:
Мога ли да започна работа след отпуск за раждане, който ми изтича на 16.09, а след няколко месеца да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 г.? Прекъсването между двата отпуска проблем ли е?

Можете да ползвате отпуск без проблем

Hug дано да е така, че в тая криза няма сигурна работа  newsm78

# 842
Благодаря много Lady Brinne  Hug Hug Hug утре вече съм в нои с всички документи дано не измислят нещо

# 843
Моля ви, кажете каква декларация трябва да подам след изтичане  на 410 дни? Някаква декларация за гледане на дете до 2 г знам че е, но коя точно и откъде да я дръпна?
Благодаря предварително.  Hug

# 844
  • В полите на Пирин планина
Моля ви, кажете каква декларация трябва да подам след изтичане  на 410 дни? Някаква декларация за гледане на дете до 2 г знам че е, но коя точно и откъде да я дръпна?
Благодаря предварително.  Hug

Приложение 3  -  http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc

# 845
  • София
Пак съм аз. Един казус имам, питането ми е дали това е проблем за мен, някакъв си...

Напуснах работа през юни, имах 30 дни неползван отпуск, изплатиха ми ги по сметка, всичко е точно със сумата. Но една колежка ми ги преведе неофициално, т.е. тепърва ми предстоеше да се виждаме и да подписвам ведомостта за получаване в брой.

Обаче на ведомостта пише в пъти по-малка сума. Осигурявана съм на 1200 брутно, доста време преди да изляза в майчинство, това е и заплатата на последния месец с отработени поне 10 дни. Във ведомостта и в трудовата ми книжка, на страницата за изплатени обезщетения пише 300 и нещо лева. Счетоводната къща, която ни обслужва е нова и твърдят, че това било, понеже нямали данни назад за целия ми период и програмата "търсела" данни и вземала някаква осреднена стойност от не знам какво си.

Понеже тепърва ми предстои да ми се изплаща обезщетение за болничен от новата фирма, като дръпна 6 месеца назад, в базата попада и месецът, в който са ми изплатили онова обезщетение. Обезщетението за неползван отпуск влиза ли в тази база? Не се ли дължат допълнителни осигуровки и от мен и от фирмата за по-голяма сума, не съм ли ощетена нещо или ще бъда тепърва. Все пак за добро или зло в НОИ трябва да фигурира реалният ми доход. Дали ще се възползвам от тази информация някога (един ден при изчисляване на пенсия, най-вероятно също). Също така сега какво следва да се направи, предполагам, че докато го направят, мен ще ме огрее друго обезщетение за болничния... Дано ме разбрахте.

Благодаря ви за компетентното съдействие!

# 846
Lady Brinne, много ти благодаря за толкова бърз отговор. Hug  Hug  Hug

# 847
Пак съм аз. Един казус имам, питането ми е дали това е проблем за мен, някакъв си...

Напуснах работа през юни, имах 30 дни неползван отпуск, изплатиха ми ги по сметка, всичко е точно със сумата. Но една колежка ми ги преведе неофициално, т.е. тепърва ми предстоеше да се виждаме и да подписвам ведомостта за получаване в брой.

И на мен юни ми изплатиха от старата фирма неизползвания отпуск от 2008-ма  година и 8 дни от 2009-та. Видях, че са декларирали парите, защото ми ги бяха добавили към майската заплата в бележката, която ми дадоха за детските, така предполагам, че този доход ще ми бъде включен при изчисляването на майчинството.

# 848
Кажете ми какво да правя и на какво имам право! Без работа съм от 3 месеца, миналата седмица ми се обадиха от две фирми, че този месец ще ме ангажират, а тази седмица разбрах, че съм бременна. Няма да махна бебето, защото е дългоочаквано. Трябва да започна работа. Не зная трябва ли веднага да известя работодателя, че съм бременна или да си замълча. Зная, че е малко тъпичко, по принцип зная какви са възможностите ми, и те не са много. Надявам се да знаете нещо, което аз не зная и да ми помогнете със съвет. Благодаря ви предварително! Забравих да кажа, че в момента получавам обезщетение за безработица, ако въобще има значение. Ще го получавам още 5 месеца.

# 849
Sissi и аз бях като теб! Ама си замълчах, виж първо какъв договор ще подпишеш. Ако е безсрочен и нямаш фиксирано изпитание - примерно 3 или 6 месеца, ако искаш, кажи след месец-два.
Аз лично още не съм казала на новия ми работодател, че съм бременна, добре че е в отпуск и не ме забелязва, че вече ми личи отдалеч.  Mr. Green Ще го уведомя сега на 10-ти, вече ми мина тримесечното изпитание и договорът ми се счита за окончателно сключен, щом досега не е прекратен. Мисля да кажа, че съм разбрала 2 седмици след подписването на договора, не съм казала веднага, защото съм искала да е по-сигурно, което си е истина, защото януари имах неуспешна бременност, приключила с мисед аборт в 9-та седмица, така че според мен, имаш пълното основание да си мълчиш първите 3 месеца.  Peace
А когато договорът е безсрочен, може да те махнат само с разрешение от инспекцията по труда.  Peace

# 850
Благодаря ти, и аз ще направя така. Дано имам късмет. Желая ти успех!

# 851
Валентина върху обезщетението за неизползван отпуск се дължи само данък по ЗДДФЛ, а не и осигурвки. Това за разликата в сумите ми изглежда много странно, а обяснението - още повече  Mr. Green Сякаш стари ведомости няма ...
Сумата не влиза в базата за обезщетенията.

# 852
Кажете ми какво да правя и на какво имам право! Без работа съм от 3 месеца, миналата седмица ми се обадиха от две фирми, че този месец ще ме ангажират, а тази седмица разбрах, че съм бременна. Няма да махна бебето, защото е дългоочаквано. Трябва да започна работа. Не зная трябва ли веднага да известя работодателя, че съм бременна или да си замълча. Зная, че е малко тъпичко, по принцип зная какви са възможностите ми, и те не са много. Надявам се да знаете нещо, което аз не зная и да ми помогнете със съвет. Благодаря ви предварително! Забравих да кажа, че в момента получавам обезщетение за безработица, ако въобще има значение. Ще го получавам още 5 месеца.

Това е лична информация и определено никой не може да те накара да я споделиш веднага. Освен това може да поработиш и след това да излезеш в болничен. недей да пропускаш възможности за работа заради скруполи.  Peace

Little Rabit е дала добри съвети.

# 853
Здравейте мили дами!
Имам едно въпросче:
Когато детенцето ми беше на 10 месеца, напуснах старата работа, за да започна работа на ново място. При подписването на новия трудов договор попитах счетоводителката дали имам право на обезщетението от 50%, а тя само ми се изсмя (оказа се, че дори нямам право да питам  Crazy)
Реших сега да се поинтересувам от програмата „В подкрепа на майчинството”  и прочетох доста информация по темата Майчинство. Оставам с убеждението, че счетоводителката не е била напълно права, но понеже не съм на 100% сигурна реших да питам и тук:

При смяна на работа може ли да се поднови отпуска по майчинство/гледане на дете? И имам ли пак право на обезщетение(което евентуално да съм пропуснала „благодарение” на счетоводителката)?
Извинявам се, ако вече е обсъждано, но нямам достатъчно време, за да изчета всичко  Blush

# 854
  • Майничка
Здравейте мили дами!
Имам едно въпросче:
Когато детенцето ми беше на 10 месеца, напуснах старата работа, за да започна работа на ново място. При подписването на новия трудов договор попитах счетоводителката дали имам право на обезщетението от 50%, а тя само ми се изсмя (оказа се, че дори нямам право да питам  Crazy)
Реших сега да се поинтересувам от програмата „В подкрепа на майчинството”  и прочетох доста информация по темата Майчинство. Оставам с убеждението, че счетоводителката не е била напълно права, но понеже не съм на 100% сигурна реших да питам и тук:

При смяна на работа може ли да се поднови отпуска по майчинство/гледане на дете? И имам ли пак право на обезщетение(което евентуално да съм пропуснала „благодарение” на счетоводителката)?
Извинявам се, ако вече е обсъждано, но нямам достатъчно време, за да изчета всичко  Blush

Към онзи момент действително не сте имала право на това обезщетение, получили сте го след изтичане на 410-ия ден. Сега имате право или да подадете заявление-декларация да получаване на 1/2 от обезщетението за отглеждане на дете до 2г. ако продължавате да работите (при това можете да го направите със задна дата от август, ако данните за септември още не са подадени в НОИ), или направо да поискате отпуск за отглеждане на дете до 2г., какъвто работодателят няма право да Ви откаже.

Общи условия

Активация на акаунт