Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 1 005
Много се извинявам,ако има отговор на въпроса ми,но....С термин 31.10 на коя дата точно трябва да си взема болничния?31-ви влиза ли в броенето? newsm78 Много благодаря предварително!!!!  bouquet  bouquet  bouquet
И аз питах същото преди няколко дена и ми отговориха, че терминът не влиза в 45-те дена, т.е. излизаш в болничен на 16.09.  Wink

# 1 006
  • София-България, Израел - където си поискам
здр-те !
бебчето ми е почти на 2 месеца и скоро искам да се върна наработа мога ли да прехвърля обещетението за бременост и раждане (410 дни ) на таткото и какъв е редът?
ако той в този момен не е на работа не в бюрото по труда нито е осигурен какво може да се направи?
благодаря предварително!
има две условия за да се прехвърли обезщетението за бременност и раждане на таткото .
Едното условие  е той също да е осигурен в момента за ОЗМ и да има осигурителен стаж с вноски за ОЗМ 12 месеца, аналогично на майката – независимо кога и къде е придобит.
и второто детето да е навършило 6 месеца.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 13:54 от jakinik

# 1 007
Много се извинявам,ако има отговор на въпроса ми,но....С термин 31.10 на коя дата точно трябва да си взема болничния?31-ви влиза ли в броенето? newsm78 Много благодаря предварително!!!!  bouquet  bouquet  bouquet
И аз питах същото преди няколко дена и ми отговориха, че терминът не влиза в 45-те дена, т.е. излизаш в болничен на 16.09.  Wink
Много благодаря  bouquet

# 1 008
а ако се върна на работа преди да е навършила 6 месеца ?
РЕДАКТИРАМ СЕ  а като стане на 6 месеца мога ли тогава да го прехвърля на таткото и какв оозначава ОЗМ?
или като почна веднъж работа край ! като стане на една година ще почна ли да получавам 50% от майчинските ?

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 12:21 от mi6e66

# 1 009
  • Майничка
Получавате само заплата.

# 1 010
  • В полите на Пирин планина
РЕДАКТИРАМ СЕ  а като стане на 6 месеца мога ли тогава да го прехвърля на таткото и какв оозначава ОЗМ?
или като почна веднъж работа край ! като стане на една година ще почна ли да получавам 50% от майчинските ?

Може да го прехвърлиш след като детето стане на 6 месеца. ОЗМ - фонд общо заболяване и майчинство. След като изтекат 410 дни, ще придобиеш право на 1/2 от обезщетението за гледане на дете, ако не го ползваш или не го прехвърлиш на бащата, някоя баба или дядо.

# 1 011
Здравейте, рових се доста в темите за майчинството, но чета все различни мнения, за изчисляване на майчинството, тъй че ще съм много благодарна ако някой може да ми помогне. Значи от януари тази година се осигурявам на 770 брутна заплата. Преди това съм на минимална. Краят на другия месец (на 25.10) излизам в 45 дневен болничен преди раждане. Ако сега изляза в нормален болничен до 45 дневния болничен ще ми повлияе ли на базата от 12 месеца и как? И колко всъщност ще взимам? А и още един въпрос, ще дължа ли осигуровка за този месец???

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 13:18 от Lecce

# 1 012
  • Майничка
Здравейте, рових се доста в темите за майчинството, но чета все различни мнения, за изчисляване на майчинството, тъй че ще съм много благодарна ако някой може да ми помогне. Значи от януари тази година се осигурявам на 770 брутна заплата. Преди това съм на минимална. Краят на другия месец (на 25.10) излизам в 45 дневен болничен преди раждане. Ако сега изляза в нормален болничен до 45 дневния болничен ще ми повлияе ли на базата от 12 месеца и как? И колко всъщност ще взимам? А и още един въпрос, ще дължа ли осигуровка за този месец???

1. Няма да повлияе на базата за 410-те дни.
2. Около 500лв., в зависимост от работните дни в месеца.
3. Дължите осигуровки пропорционално на отработените дни, за дните в болничен - само здравни такива.

# 1 013

1. Няма да повлияе на базата за 410-те дни.
2. Около 500лв., в зависимост от работните дни в месеца.
3. Дължите осигуровки пропорционално на отработените дни, за дните в болничен - само здравни такива.

gargamela, много Ви благодаря за отговора   bouquet

# 1 014
здравейте, имам и аз едно питане:

В момента имам дете не година и половина и съм бременна. Първото ми дете ще стане на 2 години на 22 март 2010. Терминът ми е на 1 май 2010. Следователно болничен 45 дни преди раждане - от 15 март 2010. Получава се 7 дни застъпване на болничния и майчинството до 2 години. Това брои ли се за застъпване на майчинствата? И изобщо след като не съм се връщала на работа ще имам ли такъв болничен? И също каква сума ще взимам - 240 лева за целия период или 360 до 1 година и после 240, както съм взимала за 1 -вото дете?
Благодаря ви предварително   bouquet

# 1 015
  • Пловдив
здравейте, имам и аз едно питане:

В момента имам дете не година и половина и съм бременна. Първото ми дете ще стане на 2 години на 22 март 2010. Терминът ми е на 1 май 2010. Следователно болничен 45 дни преди раждане - от 15 март 2010. Получава се 7 дни застъпване на болничния и майчинството до 2 години. Това брои ли се за застъпване на майчинствата? И изобщо след като не съм се връщала на работа ще имам ли такъв болничен? И също каква сума ще взимам - 240 лева за целия период или 360 до 1 година и после 240, както съм взимала за 1 -вото дете?
Благодаря ви предварително   bouquet

да,получава се застъпване.задължително трябва да ти издадат 45 дневен болничен.през 410 те дни ще взимаш толкова,колкото за първото дете-360 лв явно си взимала.После до 2 години-240 лв за 2009 г

# 1 016
  • София
Моят термин е 30.10 и датата на болничния ми ще бъде 15.09. Следователно, твоята трябва да е 16.09  Thinking

# 1 017
  • Пловдив
  45 днешни болничен ти започва на 16 септемри

# 1 018
  А после дълго ли се чака превода на парите?

# 1 019
  • В полите на Пирин планина
  А после дълго ли се чака превода на парите?

Срокът на изплащането от НОИ е 15 работни дни от подаване на документите. А те се подават след изплащане на заплатите за съответния месец, в твоя случай след изплащане на септемврийските заплати.

Общи условия

Активация на акаунт