106 в УСА

• 17 407
  • 302
  •   1
Отговори
# 165
Имам въпрос към майките на 4-5 годишни или минали оттам. Учителката на детето препоръча "team" спорт, а и всички други деца в квартала на тая възраст ходят на нещо такова. Сокър или баскетбол са типичните избори.  Какъв опит или какви впечатления имате? Има ли наистина дете на тая възраст "нужда" от това? Вашето дете научи ли "тийм спирит" и помогна ли с нещо това за социално израстване?  (Тя е достатъчно физически активна; става дума за организиран спорт...) Аз съм малко скептична, да си призная, но вече ме карат, не толкова индиректно, да се чуствам виновна за такъв важен пропуск.

Още, ако има мами с личен опит в Монтесори училище, споделете моля  Crazy

# 166
Минавам да се похваля, че мъж ми взе CFA II.  yes

# 167
Pixie, Калин ходи 2 години в Монтесори, какво те интересува? Обикновено от Монтесори до Монтесори има разлика...така че не знам дали нещата, които ще ти кажа ще ти помогнат особено, но все пак да придобиеш впечатление.
Аз съм за спорт, проблемът при нас е, че не можем да го вместим в програмата, понеже имаме и други допълнителни занимания, та се надявам като почне училище да го запиша там( имат и такива неща към училището организирани), поне разкарването да е по-малко.
Това, което ми е странно е защо ще те карат да го записваш детето, че чак и учителката да се ангажира с това?  Thinking Да не би да имат проблем с това, че примерно детето е твърде енергично ( един вид да намери къде да си изразходва енергията) или да имат оплаквания, че не е "team player"?  Thinking Аз по-скоро бих говорила за това с тях...не бих тръгнала да записвам детето си на нещо, само защото е модерно сред децата на тази възраст. Каквото и да е, на детето трябва да му харесва и да му е приятно да се занимава, а не да го има като задължение.  Peace

Хиър, честито!  bouquet

# 168
Хиър, браво на мъжа ти!

Пикси, аз нямам опит с четиригодишни, очевидно, но ми е интересно какви отговори ще получиш за Монтесори, че това ни е единственият вариант за preschool наблизо. Между другото, непременно ли трябва да има състезателен елемент отборното занимание за детето? Аз на тази възраст ходех на балет и имам прекрасни спомени от групичката си там.

# 169
  • САЩ
Пикси все още нямам опит с организираните спортове, но съм сигурна че и на мен ми предстои и ще ми е интересно да прочета мнения на минали по този път. Прави ми впечатление че тук масово децата ходят не само на един ами на по няколко спорта. Родителите ги разкарват по тренировки и състезания почти ежедневно и само като слушам и се изморявам. Моето дете в момента се прехласва по всичко което види, но ще изчакам със записването поне докато стане на 5 години. Тогава си мисля че може вече и той да има идея какво иска да спортува или поне да опита. Не ми харесва идеята да спортува де що има спорт.

Хиър поздравления на мъжа ти!

# 170
Тандури, не ме карат де факто. Учителката препоръча организиран, тийм спорт (не тенис!) на родителска среща, защото това била възрастта за такива мероприятия.  И, да, всички деца на тая възраст ходят. Аз казах, че моето още не ходи докато бяхме на един плейграунд и получих an earfull. Аз лично мисля, че има прекалено голям фокус на организирани спортове в тая култура, но се боя, че съм сама. 

Монтесори скул ме интересува за ниво К и елементъри училище. Бих искала детето да има достъп до по-големи деца и до по-високо ниво на дейности отколкото само на ниво К  (трудно за обяснение). Едно Монтесори училище обещава такова нещо и най-вече обещават малък клас с много внимание.  Те са от К до мидъл скул. Интересува ме дали възможността да са групирани с по-големи деца реално има предимства.  Имат и доста по-голяма свобода и не толкова структурирано време колкото в "нормално" училище с фокус на creative thinking. Реалност или реклама?? Посетих училището, но от 1-2 ходения ми е трудно да преценя.

# 171
Пикси, мъжа ми е много, много за такива тийм спортове. Той е тренирал цял живот сокър и ам. футбол и казва, 4е от тях се е нау4ил да бъде 4овек Laughing В смисъл , не само какво да си тийм плейър, но да знаеш как да губиш, това, 4е не винаги е феър както играта, така и в живота и отделно за енерги4но дете си е направо задължително. Аз все пак бих говорила с у4ителката, за да видя дали е ли4но нейно мнение или наистина е нещо, от което детето ми се нуждае то4но на тази възраст. Не се 4увствай виновна,тук е 4аст от културата. Аз имам 18 племенника и с изклю4ение на  2-3,  вси4ки тренират по един-два спорта, но не е задължително, ако детето не харесва или ти преценяваш, 4е не е подходящо за него.

За Монетсори съм 4увала, 4е децата се у4ат да са организирани, да подреждат след себе си и т.н, но не знам за програмата им.

МВК, да нагушкаш сладък Плами и да оздравявате Hug

Хиър, 4естито на мъжа ти!

Денива, 4естито беб4е!  bouquet 4акаме да се вклю4иш Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 18:23 от benson10

# 172
  • Boston, MA
Честит син на денива! Да й е жив и здрав, да расте весел и добричък!

Хиър, браво на мъжа ти.

# 173
  • САЩ
[ Учителката препоръча организиран, тийм спорт (не тенис!) на родителска среща

А ако детето предпочита тенис или гимнастика, или друг по индивидуален спорт? Ако не харесва сокър, баскетбол и другите тиим спортове? На сила ли да го караш да ходи на тях понеже това се смята за правилно? Спорта според мен е за отмора и трябва да се ходи с удоволствие. Не бих записала детето си на нещо което то не харесва.

# 174
Монтесори скул ме интересува за ниво К и елементъри училище. Бих искала детето да има достъп до по-големи деца и до по-високо ниво на дейности отколкото само на ниво К  (трудно за обяснение). Едно Монтесори училище обещава такова нещо и най-вече обещават малък клас с много внимание.  Те са от К до мидъл скул. Интересува ме дали възможността да са групирани с по-големи деца реално има предимства.  Имат и доста по-голяма свобода и не толкова структурирано време колкото в "нормално" училище с фокус на creative thinking. Реалност или реклама?? Посетих училището, но от 1-2 ходения ми е трудно да преценя.

Пикси, аз лично е бих обръщала внимание на подобни забележки тогава. Детето ще ходи на това, което му е интересно. Драганчо и Петканчо ако искат да ходят да учат бънджи скокове. НЕ Е задължително никъде това да се ходи на спорт допълнително, никога не ми е дори засягано като тема за Калин и не всичките му съученици ходят на спорт. Това си е лично по преценка на родителя, някои хора нямат свободно време, други нямат възможност финансово и т.н. Не си го слагай на сърце изобщо! Като ти кажат нещо такова просто отговаряш, че семейна политика е да с поощряват интересите на детето, а не да му се налагат такива и толкоа.

За Монтесори, много зависи точно как е разработена програмата. Аз от 3 Монтесори училища си избрах нашето, защото програмата и преподавателката много ми харесаха. Нито за секунда не съм съжалявала за избора си! Беше изключително полезно за Калин като опит. Имай предвид, че много " нехайни" преподаватели се прикриват зад думата Монтесори и просто оставят децата да си правят каквото си искат по цял ден и после децата изостават, съпоставено с връстниците им в нормално училище.

Преди да се решиш на такава стъпка за по-горен клас според мен трябва да си отговориш на няколко въпроса:
- какви са ти подбудите да го запишеш в тази програма
- програмата подходяща ли е за самия характер на детето
- Как става прехвърлянето от Монтесори в нормално училище във вашия район ( навсякъде е различно)

Какви са ти подбудите да го запишеш е много важно, защото трябва да имаш реалистични очаквания за това, което ще получиш. Монтесори системата не е по-добра или по-лоша, просто е различна. Ако очакваш, че детето ти ще започне университет на 12 защото ще общува с по-големи деца, определено очаканията ти няма да се оправдаят. Нещо, което мога да подчертая е, че резултатите при Монтесори се разкриват в по-дългосрочен план и не са видими веднага, както в нормалното училище. Това, ако не е очаквано от родителя може да бъде фрустриращо и да го отчетеш като" загуба на време".

Изключително е важно самото дете да е с подходящ температмент за подобно обучение! Аз с ръка на сърцето си казвам, че това за Калин във възрастта, в която беше беше перфектно. От момента, в който завърши Киндергартън обаче, самият той се промени и просто вече не му помагаше в развитието, а го задържаше. Затова те им правят тестове, интервюта, преди да ги приемат в определен клас, защото е важно и как ще си пасва с останалите деца в групата. В този смисъл на думата, за мен Монтесори си изпълни предназначението в обучението на Калин и смятам, че ако беше останал там, нямаше да е по-добре от нормалното училище.
Елена, абсолютно не бих я пуснала, просто като нужди и характер нямаше да и пасне това обучение.

Много е важно как става прехвърлянето от Монтесори в нормално училище! На родителите в нашия дистрикт им създаваха всевъзможни проблеми при прехвърлянето, мотаеха ги, дори не пуснаха 2 деца да минат в първи клас. Аз лично нямах проблеми, но винаги ме гледаха накриво, като кажех, че е ходил в Монтесори, а не в нормалния Киндергартън.
Хубаво е да си наясно с процедурата.

Имай предвид, че при Монтесори( поне видовете, които аз познавам- наблюдения имам от 3 училища, Калин е бил в 1-то) участието на родителите не се търси твърде много. В смисъл насърчава се самостоятелност както у дома, така и на училище. Това не е лошо, зависи детето как е свикнало обаче. Аз затоа смятам, че преместването на Калин беше добър ход, защото от един момент нататък липсата на структурирана среда започна да не оказва добро влияние и ми е трудно в момента да му изградя навици за прехвърлянето в нормалното училище.

Най-вече бих се ръководила от детето обаче. Ако смятам, че то ще получи повече като развитие от структурираната среда в нормалното училище, бих го записала на мига. Имай предвид, че то няма обаче да се ползва непрекъснато от позицията на " най-малко", което по-големите учат. Ще дойде момент, когато то ще е най-голямо и то ще помага на малките. Това не е непременно лошо! В социално отношение това е перфектна среда! И до този момент тези 12 деца, които караха 2 години заедно там, като ги събереш някъде, просто са като смазан механизъм и никога няма да видиш проблеми с тях. Връзката и приятелствата, които се развиват м/у големи и малки, самочувствието, което имат тези деца ги правят по-отворени към света, повече " не в калъп" сравнено с другите.
Аз обаче съм на принципа, че от време на време малко здрава ръка и гърч не е излишен, що се отнася до моите си деца.

Пак казвам- хвалила съм и винаги ще хваля Монтесори, в което беше Калин. Просто за мен обаче беше полезно на определен етап от развитието му.  Може ли в един момент пак да почувствам нуждата от този вид обучение- абсолютно. Само заради това обаче не бих се ангажирала да запиша детето за начално образование там.

Питай ако има нещо друго.  Peace

# 175
Hear, поздравления!

# 176
Тандури, сърдечни благодарности за този изчерпателен и безкрайно полезен отговор  Hug   Не бих се сетила да помисля за прехвърлянето в друго училище, наистина, както и за други детайли.   Не мисля, че е идеално за нашия случай, но е алтернатива засега.

Благодаря и на всички други за мненията!  Приготвям се психически за титлата  сокър мом  Simple Smile   Иска ми се, обаче,  да изчакам поне докато тръгне на училище или поне сама да си поиска.

# 177
  • У дома
За Tandoori http://www.shaklee.com/index.shtml
Продуктите, за които говорехме са тук. Реших, че може и някой друг да му е полезно. Както казах на Ани, ползвам ги от години и съм много доволна.

Аз като мама на 5-годишно да кажа, че винаги съм се водила от желанията на децата и не съм се съобразявала с чуждо мнение. Моите са инатливи и насила нищо не става при тях. Малката ходи само на гимнастика, това я влече, пък и е с по-тежки кости и за танци не сме. При нея беше полезно, защото намери много нови приятели и ходеше с желание.

# 178
Аз също се ръководя от желанието на детето, но повярвайте ми като пораснат  желанията стават малко множко и се сменяват всеки ден понякога. Дъщеря ми ходеше на художествена гимнастика в БГ, а тук на спортна и танци. Нито за едното, нито за другото имаме шампионски амбиции. Искала е да спира, мрънкала е, но винаги съм и давала примери и време да помисли, което е довеждало до съгласие.

Хиър поздравления на съпружето!!!

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 01:22 от Vanhorne ๏̯͡๏)

# 179
Момичета, за Канада трябва ли ми виза, или мога да си отида директно със зелената карта? Всъщност аз дори не знам за българи трябва ли виза...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт