По колко плащате за ток

• 36 631
  • 368
  •   1
Отговори
# 15
... Уредите са : микровълнова, готварска печка , хладилник + фризер , тостер, комбайн , пасатор, кафемашина, фритюрник , съдомиялна , пералня , гофретник , хлебопекарна , яйцеварка , скара. ...

С изключение на яйцеварката и включвайки абсорбатор, в моята кухня ползвам същите уреди почти ежедневно. Писах, обаче, само кои са на ток /т.е. хладилник, фризер и печка/ - другото също е "на слънце". Peace
Предпочитам парите за ток да ги дам за екскурзии и почивки.

# 16
  • близо до Кресненското дефиле
azaf, пропуснах абсорбатора BlushМоже ле да те помоля да обясниш по-подробно за соларната система , тъй като и ние мислим да сложим такава. И каква е първоначалната инвестиция? Благодаря!

# 17
  • София
Аз се притеснявам,че плащаме малко. Сметката ни е 40лв - всеки ден пералня,понякога две, гладене,всеки ден готвене и съдомиялна.Мислех си,че изравнителната сметка ще е по-голяма, но последният път беше едва 20лв, което наистина ме учудва, при положение,че не пестя. newsm78

# 18
Ние сме с мини панели - едните са закрепени на прозорците на терасата пред кухнята /тип несгъваема щора по самия прозорец/, другите 2 са закрепени на прозорците на детската и са по-малки и подвижни /размер А4/. Връзват се с акумулатори, които зареждат, а акумулаторите захранват електроуредите. Важно е да имате прекъсвачи при намаляване на тока, за да не гръмне някой уред. Честно казано, аз много не съм в час с подробностите, нищо, че работя с енергетици и половинката ми е строителен инженер. Мъжът ми се грижи за системата. За цената не знам нищо - мъжът ми ги поръчва, той ги плаща - знам само, че изчисляваше как последния малък панел ще си избие цената за около 1/2 година. Сега е на работа и няма как да го разпитам подробности. Пиши в Гугъл "фотоволтаични системи" - излизат доста фирми, които предлагат добри оферти.
Тези на къщите са от двата типа по покривите за вода и отделно съоръжение в двора за ток.
Толкова с моите познания за въпросните системи. Blush

# 19
Момичета, ние също плащаме високи сметки за ток-нямаме изравнителна под 120!  newsm78 Мисля, че не надписват сметките, по-скоро, проблемът е в това че към сметката включват електроразпределителна мрежа, която оскъпява цялата услуга, а и да не се лъжем- живеем в изостанала държава, в която монополът си прави каквото иска и никой за нищо не го санкционира. Sad

# 20
Момичета, ние също плащаме високи сметки за ток-нямаме изравнителна под 120!  newsm78 Мисля, че не надписват сметките, по-скоро, проблемът е в това че към сметката включват електроразпределителна мрежа, която оскъпява цялата услуга, а и да не се лъжем- живеем в изостанала държава, в която монополът си прави каквото иска и никой за нищо не го санкционира. Sad

Монополът няма нищо общо - монопол има само в производството, а определянето на общата продажна цена се прави по система, приета в ЕС. Поддръжката на електроразпределителната мрежа е едно от най-скъпите и рискови "занимания" в цял свят...
Проблемът е в електроразпределителните дружества, които определят допълнителни такси, опитват се да лавират в политиката си при отчитане на сметките и т.н.

# 21
Какви са тези сметки за ток Shocked
Ние плащаме 30 лева, много рядко 40.
На ТЕЦ сме, но всичко в къщи постоянно е включено.
4 компютъра, 3 телевизора, пералня, миялна - всеки ден, плюс цялата кухня.
Всички крушки са енергоспестяващи и почти не ги гасим, но вашите сметки направо ме стряскат.

Майка ми са изцяло на ток, бойлер, отопление на 2 климатика, плюс камара електроуреди и зимата рядко надвишаваха 160 лева, за огромен апартамент без никаква изолация.

# 22
azaf, има и още как! Можеш ли да смениш доставчика си за ток? Това, че още не са отнели лиценза на ЧЕЗ е само и единствено, защото няма кой друг да доставя ток за Западна България! И все пак, всеки има право на мнение! Peace

# 23
KIARA, всъщност, има много варианти. Да, можеш да си смениш доставчика. Можеш и да не ползваш изобщо ток /писах какви са начините - все повече хора минават на "собствен" ток/.
Разбира се, че всеки има право на мнение, но много хора бъркат и слагат под общ знаменател производството на електроенергия, преносната мрежа, регулаторните органи, диспечерирането, търговския оператор и електроразпределението - всичко това са отделни и самостоятелни органи, като голяма част от тях са собственост на частни фирми или самостоятелни дружества, а последните са част от енергийната мрежа на Европа и зависят от международни регулаторни органи. Това имах предвид. Peace

# 24
Сега лятото, 2месеца по 67лв, изравнителната сметка беше 92лв. Всичко е на ток в къщи.
Зимата на месец се падат по около 180-220лв.

# 25
  • близо до Кресненското дефиле
azaf ,  bouquet

# 26
Последните 2 месеца е 80-90 лв., което ми се вижда доста при положение, че бойлер не работи-топлата вода ни е от газовия котел. Ползвам си фурната за готвене3-4 пъти седмично, аспиратора, осветление, телевизор и компютър. Е вярно покрай малката пера доста, но и аз я пускам предимно вечерта. Чак пък толкова от една пералня. Знам ли много ми се вижда 90 лв и миналия месец не си бяхме у нас 10 дни, ама пак толкова newsm78
И моите уреди са клас А, но ефект  Thinking

# 27
Имаше такава тема. Миналото тримесечие - 2х120+220лв изравнителна. Сега - 2х75, предстои да излезе изравнителната.
Къщата е с изолация (дори не се отопляваме на ток), готвя на газ, включени са компютър, телевизор, бойлер, хладилник, перална машина. Шантава работа  ooooh!

# 28
 Embarassed момичета имам един ултра-мега тъп въпрос - ЕОН имат ли изравнителни сметки?  Rolling Eyes

# 29
  • БУРГАС
Ние сега лятото плащаме около 40 лв.ток,даже си мисля ,че е малко.Климатика често го пускаме,бойлера се пуска всеки ден,но общо за около 2 часа на ден работи.Не готвим много-много,но ползваме печката и микровълновата все пак,пералнята и нея всеки ден я пускаме.През зимата не помня да сме плащали повече от 100 лв. сметка,и при положение,че климатика почти не го спираме,явно е много икономичен.Изобщо малко ток плащаме според мен;иначе имаме заведение,в което сметките за ток са огромни,но там е друга работа все пак.

Общи условия

Активация на акаунт