Отговори
# 255
wiwi аз давах по 1 к-ка, но педиатъра каза, че има признаци на недостиг на вит.Д след като я опипа по главичката и гръдния кош, че е по-едричка и вече ще давам по 2 к-ки, затова е най-добре лекар да прецени по колко капки да даваш, а не на своя глава да решаваме, че да не сгрешим. Hug
Гъди, Snowwhite добре ти е написала за кърменето, махай шишето и с повече упорство ще се справиш, аз махнах  напълно добавката/хем почти никаква кърма нямах тогава/ още на следващия ден като се прибрахме от б-цата, само първата нощ я дохранвахме. Как така си мислиш, че с кърмата не го храниш качествено, нали точно тя е най-полезното нещо за него, колкото и малко да е количеството, ти си преценяваш, но ако имаш възможност не го лишавай още от нея, че  Боянчо още си е много мъничък, въпреки че ни е едричък. Hug
Корички и ние имаме малко, още не сме ги махали.
Ето един линк за захранването, който ми хареса, понеже гледам, че някои мами вече са на тази вълна, пък и скоро ще си имаме 4месечни бебчета - специалистите препоръчват захранването да става след 16-ата седмица и не бива да се забавя след 24-ата седмица:
http://zdrave.rozali.com/konsultaci-zdrave/p11024.html

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 23:11 от vanny_76

# 256
Вани, радвам се, че писа! Винаги намирам по нещо полезно в постовете ти!
Wiwi, не знам какво да ти отговоря за фонтанелата. Аз се доверявам на педиатърката и дори не знам как да различа дали е малка или голяма фонтанелата му и как се затваря (просто нямам база за сравнение) - тя ми каза по 2 капки Вигантол и по толкова се ОПИТВАМ да давам, ама честно казано не винаги са точно 2 капки - къде капнало повече, къде му изтекло от устичката ...
Райче, весело изкарване на Еленския балкан! Да се върнете здрави и отпочинали!
Полито, от сърце ти пожелавам пълна и весела къща!
Бунгичка, тази вечер мислех да пробвам да намажа главата му с кърма, ама позъкасняхме и го отложих за утре. Ще ми пишеш ли как точно си го правила? Като го изкъпете, и му мажеш кърма по главата и я оставяш да изсъхне, така ли?  Разресваш ли с гребенчето? После измиваш ли пак? На другия ден не му ли стои като мръсна косата? Предварително ти благодаря!

# 257
Привет и от нас!

И аз не пиша често, защото по цял ден сме навън. Ако си останем вкъщи, малкият се скъсва да мрънка. Вчера и днес беше много кисел, често се разреваваше, често искаше да суче и всеки път като го отделя от гърдата писваше... Мисля си, че тази нервност може да се дължи отчасти на една тайландска манджа с много подправки дето баща му я забърка вчера  newsm78. Много ми се услади, но...

За крустичките - Бобо има и аз никакви мерки не съм взимала - все си мислех, че е нормално и ще си паднат от само себе си. Но може би ще започна и аз да мажа с олио.

Бобо също е доста дълъг и му омаляват бодитата, но не наддава никак бързо... Около 4500 е сега, роди се 3030. А на ръст е качил 10 см от раждането и е 60 см... Гледам да не се вглеждам и си казвам, че различно наддават децата. Все пак се тревожа понякога като чета колко наддават някои от дечицата тук.

За кърменето, Гъди, съчувствам ти... Наистина, и при мен имаше много трудно моменти. Първо ми трябваха 2 седмици на намаляване малко по малко на добавката от АМ докато мина само на кърма. После още толкова време поне намалявах постепенно кърмата, която добавях от шише, за да стигна най-сетне до ситуация, в която го храня само от гърда. Сега пие от шише само като го оставяме за няколко часа на някоя баба - около веднъж седмично... Дори и сега има моменти, когато с часове иска да виси на гърдата, продължава да си се храни бавно и аз се чувствам като някой инструмент така, вързана за стола и за него. Добре че вече не става през нощта, щото първия месец като ставаше, сучеше по 2 часа, буквално... Аз не знам какво да ти препоръчам. С кърменето се получава малко като поговорката "сит на гладен не вярва," т.е. като му се получава на човек и просто не може да си представи колко е зле като не се получава. Опитай със сурови ядки, с чай от анасон, с възможно повече сукане... Аз докато му додавах и изцедена кърма, цедях от едната гърда, докато детето сучеше от другата. Това при почти всяко кърмене - беше изтощително. Иначе нищо не можех да изцедя. Като правех така при почти всяко сукане в продължение на около 2 седмици успях доста сериозно да стимулирам лактацията, даже се притесних по едно време да не съм си докарала хиперлактация, но и това беше за кратко. Сега мисля, че имам горе-долу колкото той изяжда кърма, но просто той е много привързан към висенето на гърда и иска непрекъснато да суче, особено ако не се чувства съвсем добре или му е скучно. Дано все повече неща го разсейват за в бъдеще. Но, най-важното, не се тормози, в крайна сметка не кърменето е мерило за добрата майчинска грижа...

Витамин Д на нас са ни предписали 1 капка дневно, но аз все забравям и буквално няколко пъти съм дала досега. От друга страна, Богдан е все навън, даже тен има вече  Embarassed. Ще питам педиатъра за фонтанелката другата седмица, защото нямам понятие как се затваря.

Накой ще ходи ли на 29-ти на концерта на Мадона? Ние имаме билети и мислим да ходим! Май и Катеринка беше писала навремето, че ще ходят.Малко ще е трудно, че с обичайните закъснения, много се проточват тези концерти, но доколкото знам Мадона прави страхотни спектакли и много ми се ходи.

# 258
Добро утро и една вкусна вкусна закусчица от мен

Ние днес сме на кионсултация. Ще питам дали трябва да му бият някакви ваксини, при положение, че се връщаме в БГ за 1 месец. Дано да не трябва  Praynig, че като чета страничните ефекти! Поливалентната ваксина тук се бие в третия месец, та се надявам дотогава да е пораснал мъничко и по-леко да я понесе!

Аз вчера бях на лекар - лекарката ме похвали, че съм била свалила всичките кг, което не е вярно  Embarassed, но пак ми се стана мило на душата...Иначе раната е заздравяла, трябва да с епазим поне 1 година преди следваща бременност, и ми изписа  Mini-Pill - противозачатъчни, които стават и по време на кърмене. Но т.к. хормоните са по-малко, рискът от забременяване е по-висок, отколкото с обикновените хапчета...И сега се чудя дали да ги почвам, или някакви други средства да ползваме. Вие какви предпазни мерки ползвате?

Айде пожелавам ви приятен ден, ще се отчета по-късно колко е пораснал малкият юнак

# 259
Добро утро и от нас...
ние днес сме на консултация да видим колко е пораснал мъника и ще му слагат ваксина т.е незнам още дали ще я слага защото вчера имаше температура 37.3 и следобеда растройство, но днес е добре.
За захранването ние вече пием сокчета всеки ден му правя и много ги харесва, но общо взето нищо не отказва дори тази смекта която е за запичане е отвратителна а той и се облизва   hahaha
Юмручетата и ние си ги лапаме Simple Smile
ВИВИ вит.Д давам по една капка като понякога забравям  Embarassed знам че като цяло фонтанелата се затваря около година година и нещо...

# 260
    И аз споделям мнението на Somebody...много сме пасивни напоследък.Като си помисля как споделяхме най-съкровенните си притеснения,тревоги и радости  lalalala...дори като прясно родили бяхме по-активни  newsm78
  Аз да ви се оплача Tired : вчера споделих с една приятелка,че днес ни предстои ваксина и съм обиколила града да търся пентаксим...само дето не дойде у дома да ме набие  newsm29.Нападна ме с думите "как може..знаеш ли какви странични ефекти има" и в този дух  SadНе стига че съм достатъчно притеснена,а тя налива допълнително масло в огъня  af Понеже тя има две деца и се смята за експертка в оглеждането,а нали на мен ми е за първи път съм едва ли не невежа #Cussing out.Не за първи път ме напада така за глупости,явно ми е писнало,защото ми звъни от вчера,но не и вдигам  Crossing Arms
  Оплаках се ...
  Успех на всички,на които им предстоят ваксини като на нас   Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

# 261
wiwi, според мен не спирай да даваш витамин Д на своя глава. Явно е много важен, защото нашата лекарка всеки път ме пита дали го давам. Ортопедката също ми каза, че трябва да му капвам по 2 капки. Друг е въпросът дали и аз като Amorevole успявам да капна точно по 2 капки  smile3502

На Боян утре ще му бият Пентаксима и на мен ми е притеснено, дано я понесе добре  newsm12 newsm17

Забелязвам, че почти всички тук, включително и аз понякога, когато разказваме какво се е случило на бебето ни, казваме "на нас се случи еди какво си", "ние направихме еди-що си", все едно сме в едно тяло с детето. Аз гледам да го избягвам това нещо, но не винаги се получава smile3521

# 262
Ехо, здравейте!
Виви, неколкократно сме обсъждали даването на Вигантол и затова може би не ти е било отговорено Hug
Гъди, и на мен ми прави впечатление,2 че много често се използва "ние" за това какво е направило бебето. Аз определено се мъча да избягам от този изказ, защото бебчо си е отделна личност и не акаме заедно, нито повръщаме заедно и т.н, а го прави той. Но определено и при мен не винаги се получава. Пък и в крайна сметка всеки си решава за себе си как да говори за детето си.
Уф, сумати време го пиша тоя пост. Но Ицко докато ядеше се изака и то доста обилно, та сменях памперса, а сега нещо му писна и на гимнастиката.
Някой питаше за концерта на Мадона- аз също ще ходя имам билети още от преди да се роди Ицко. Добре, че имам и доста замразена кърма, защото ще се наложи майка няколко пъти да го нахрани на 29-ти, все пак от Пловдив ще идваме.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 09:59 от nana7504

# 263
Гъди, страхотни филмчета във VBOX, много ми бяха полезни (1-ва и 2-ра част)

Вани, благодаря за линка, също полезно инфо!

Аморе, все едно за мен говориш като описваше ежедневието с Алекс. Вече не ми остава време да гладя, а сакът ми от П-в още стои неразопакован Simple Smile

Св, ДААА, на концерт сме и нямам търпение вече!!! newsm44

За неписането - ами аз се каня от три дни да честитя годишнината на snowwhite и да коментирам по темите, но все има будно бебе, което да иска внимание Simple Smile А и преди малко, когато най-сетне спяха, форумът беше изчезнал за 15 мин... Точно толкова, че Ники да се събуди гладна Simple Smile сега пиша с една ръка, с другата я гушкам и храня. Предполагам, че като се захлади, ще сме по-редовни тук и пак ще сме както преди

Крустички няма засега - УРА!

И за моята педиатърка Вигантолът е супер важен. Дори не ме пита по колко стоим навън, просто е важен и това е! Давам по 2 капки
Май не съм ви се хвалила, че моите моми вече спят доста през нощта и сами си изградиха страхотен режим - хранене към 23:30, заспиване към 00, после хапване набързо в 4:30 и ставане към 7 (Ники де, Сави спа до 8:40 днес). За мен това е дар Божи, защото с такъв режим мога абсолютно сама да си ги гледам, не е нужно Мишо да стои до 4 сутринта, за да ги храни по нощите.

Скоро ще се нуждая от основен ремонт - тялото ми тотално се скапа от бременността - болят ме стъпалата, имам силна болка в колената, опашната кост ме наболява чат-пат, гърбът също... онази проклетия хемороидът също напомня за себе си всеки ден... Никога не съм била толкова зле физически. Знам, че кръстът и опашката скоро сами ще  минат, но се чудя какво да правя с колената и дупето - те са най-зле. Май ще трябва да мина през лазер ... Но събирам кураж, а и престоят в болница е 24 часа, кой ще гледа малките през това време  newsm78

Пишете ли дневничета на бебоците? Аз им водя още от 5-тия месец бременност. Сега ми остава време да пиша по веднъж месечно, обикновено след консултация. Аз много се радвах на моя бебепки дневник като бях малка и се чувствах много специална, че са писали за мен толкова сладки неща Simple Smile

За ваксините - говорих за тях с много добър приятел-педиатър и той каза, че има странични ефекти, но те се получавали веднъж на 80 хиляди случаи. А това значи - 80 000 вероятно спасени деца от тежките болести и един случай със странични ефекти, който е трагедия за родителите и близките на детето. Но все пак... статистиката е категорично в полза на ваксините, според него. Господ да пази децата ни, защото аз не мога да поема отговорността да НЕ ваксинирам бебетата!

# 264
И аз съм на концерта на Мадона на 29ти, вече нямам търпение Laughing

Ваксините и мен ме е шубе, затова и нечета нищо.

# 265
И аз като Алиен не чета нищо за да се стресирам....така или иначе ще се слага а аз каквато съм паника незнам...
На нас днес ни я отложиха имунизацията заради вчерашното му неразположение в петък ще ходим та за другите неща вече е 5400г и 59 см (пораснал е 3 см и е наддал 1.100г ) каза също така да продължавам да давам вит.Д защото фонтанелата му била голяма и даже есента ще увеличим на 2 капки та това от нас Simple Smile
За режима вечер сам си го изгради къпане между 20-21 след това ядене и веднага сам си заспива после яде в 3:30 и след това 6:30 понякога заспива до към 7-7:30 друг път не но това ме устройва и то доста Simple Smile а понякога дори храненето през ноща е чак в 4-4:30
приятен ден на всички и целувки на бебоците

# 266
Здравейте и от мен

мина и нашата консултациа, този път в Токуда - и занапред там ще ходим, биха ни Пентаксима. сега съм с андреа на ръце и зорко я следя и затова се извинявам за грешките. Андреа е качила 1080гр и е порастнала с 4 см  и съответно е 4880гр и 59 см, докторката каза, че е стройна мадама Mr. Green

За вигантола, категорично ми каза да не давам, не че и давах редовно де-каза, че имаме много малка дупчица на фонтанелата т.е почти се е затворила , а това се дължало, на  многото  консумирано мляко по време на бременността, а аз пиех наистина по много- каза евенуално в зимните месеци ако се наложи ще взимаме и то по една капка. Peace- мисля, че отговорих и на питането на wiwi с този абзац

Андреа ми е голяма глезла и лекарката го констатира така смешно се глези, че не е истина, дори, като и удариха ваксината го изкара глезански рев за секунди и в момента в който я вдигнахме млъкна- засега е спокойна да чукам на дърво, докторката каза 24 ч е срока за евентуални странични ефекти и сега съм на тръни   Praynig Praynig и също така каза, че наистина страшните ваксини са след първата година, пентаксима бил доста изчистен Rolling EyesКаза, днес да не я извеждаме навън преди 8 вечерта т.е когато няма слънце, иначе можело да се къпе.

....само ще ви чета, че повече немога да пиша, малката иска да я разнасям, не реве, ама днес и е позволено много да се глези Heart Eyes Praynig Praynig

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 13:53 от somebody

# 267
Здравейте! Аз имам няколко свободни минути и първо тук реших да се отчета! Вчера на Алекс му се размина ваксината, но въпреки това днес е изключително крив! Въпреки това или утре или във вторник все пак ще му я сложим!
Предния път ви питах нещо, но никои не ми отговори та да си попитам пак!
До кога смятате да къпете бебетата всяка вечер?
До кога се стерилизират шишетата и бибероните?
До кога смятатате да гладите всички дрешки? Разбира се имам предвид от хигиенична гледна точка!
Иначе Алекс се развива добре, като всяко средно статистическо бебе! Вече сме 5275 гр (за един месец е качил 1 кг и е пораснал с цели 4 см) и цели 60 см! А утре става на два месеца! Ако обаче ме питате дали бързо са минали.... Направо не е за вярване... ooooh! Времето направо си лети... Мога да се обзаложа, че преди два дена излязахме от болницата... Както и да е, сигурно и при всички вас е така.
При нас най-сериозния проблем за сега са коликите и искренно се надявам зъбите поне да го пощадят! Милото като започне да се гърчи и да пищи ми къса сърцето! Давам капки, правя масажчета и гимнастика, но понякога нищо не помага!
За Вит. Д: нашата педиатърка каза да не му давам, защото е лято и ще си го набави по естествен път! Само че Алекс май е алергичен към слънцето! Като го понапече и се изрива! И аз получавам обриви, но се надявам при него да е само временно, че иначе тази алергия е ужасна и прогресира...
Да ви питам и още нещо: Кога се променя цвета на бебешкото ако? Днес за втори път на Алекс му е кафяво и също миризмата не е от най-приятните! Дали да кажа на педиатърката?
А има и още нещо което не мога все още да разбера: когато Алекс суче в началото е спокоен и доста лакомо засуква чак понякога ме заболява! И така около минута две и после започва да ме блъска с ръка и след още минута две започва да си блъска главата и да се сърди? Някое друго бебе да прави така? Според мен го мързи да положи усилие и да суче дълго време! И мисля, че мързела е причината така и да не минем изцяло на кърма! Така или иначе се дохранваме с АМ, но пък си и търси гърдичката преди и след ядене и много често за заспиване Blush С две думи обърнах се на биберон залъгалка! Ама ми е приятно Crazy
Иначе вече контактува доста активно, постоянно ми "приказва", от няколко дена го уча да се плези и май имам напредък! вече удря с ръка играчките в активната гимнастика! Като спи се върти и вече пет пъти го намираме по очи #Crazy Един ден пък в количката се беше смъкал чак долу, а краката му вдигнати и ги изкарал отвън Joy а бе забавлява ни определено! Иначе първата седмица беше голям рев като го къпем, а последно време откри колко приказна е водата и снощи ми оплиска цялата стена! Голямо ритане е! И другото му любимо нещо е да стои на краката си! Като го изправя и физиономията му веднага се променя, започва да се усмихва и да се опитва да скача! Странното е, че прави опит да върви! Верно са няколко крачки, но определено се справя доста добре! Главата я държим изправена още като направи един месец. Преди няколко дена имахме гости и единия е лекар и изпадна в замисъл как може дете което няма два месеца да стои на крака и да си държи глават изправена без да я пуска! Направо беше  #Crazy
Офф стига толкова, време е да се захващам с малко домакинска работа и после ако остане време да почета малко за някои друг изпит!

# 268
Здравейте, момичета!
Само на въпросчетата ще отговоря :
къпя всеки ден, редувайки къпане със сапунче и къпане без - и голямото и малкото /таткото е вещ в къпането/ , това е съвет от лекаря. А ние решихме всеки ден да си остане, защото много ги тонизира, а баткото все още умира от удоволствие. И Велинчо също не плаче, а мижи с очички. Съдейки и по себе си, че ми е приятно да си вземам душ, ще го правя и с тях.
Стерилизация - повечето казват до 6 месеца. Лично аз нищо не се налага да стерилизирам. Имам познати, които до 1г. го правеха. Ортопедите съветват от 6 мес. да се оставя на земята, оттогава и започват да лапат какво ли не, та ми се струва разумно.
Гладене - по принцип си гладя и не съм прекъсвала /просто обичам и не ми тежи, а и суша навън, обичам естетическия вид също/ - в кризисни моменти - недоспиване, зъбоникнене, съм пропускала. Тогава приоритетите ми са други Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 14:04 от ayas

# 269
Миг покой, за да отговоря на the1 :
1. Ако е възможно, ще къпя всяка вечер до 1-вата годинка. Но със студовете тази зима може и друг акъл да ми дойде.
2. Вече не стерилизирам, инцидентно само. Всичко се мие с гореща вода и Бочко
3. Ако остане време - гладя... Но от 1 седмица - не съм  Embarassed
4. Акото на Сави от 3 седмици е резидаво - доста по-тъмно от преди, ака 1-2 пъти дневно и обилно пълни памперса с него. От днес и на Ники е такова. И мирише по-силно - някаква смесена миризма на пуканки, оцет и ако Simple Smile Мисля, че е нормално да е такова

Не ми казахте за дневничетата Simple Smile Днес пак няма никой тук, явно всички се възползват от последните топли дни на лятото Simple Smile Дано да имаме циганско лято и тази година Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 14:47 от KaterinkaM

Общи условия

Активация на акаунт