БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване

• 24 795
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Мерси за отговора!
Stef,периода,за който говори Galina* се нарича бум на растежа,ако не се лъжа.Моето дете също премина през него.

# 661
Благодаря, момичета.
Знам за бума на растежа, предположих че може да е това, само малко ме притеснява, че е едричък и висок - вече е 8кг и отгоре (скоро не сме билина консултация) и 69см. Не знам докога да му увеличавам млякото, дали ако му давам вече "официално" по 180мл. дали ще му задоволя апетита, както вече казах, рано ми е още да захранвам...
 Hug

# 662
Stef,при 69см дължина,няма как да бъде 5 кг и нещо Winkестествено е да е повече.Килограмите са в зависимост от ръста.А твоето си върви точно както трябва.Ето погледни тук
А тази е за ръста  и килограмите по месеци.Тук отговаря за малко по-голямо детенце.Явно ти е по-едричко юначето Simple Smile

# 663
  • София
Момичета,знаете ли от кога може да се дава мед на дете?Имам предвид примерно филийка с мед и масло.
И трябва ли първо да се захранва?

Най-рано след навършване на 1 година.
С всяка нова храна се захранва внимателно-бавно и постепенно.

# 664
Боже, и тези таблици могат да разстроят крехката психика на майките. Според тях на пример моето дете изпада от всяка класация. Тя е под абсолютния минимум. Бебето яде, колкото яде. Това са средно аритметични таблици. Начесто при този ръст тежат толкова килограми, но има и абсолютно здрави деца със завиден апетит, които качват различно. Ако бебето не яде боклуци, което няма как да стане, особено на тази възраст няма защо да се тревожиш.

# 665
Понеже вече сме на почти 7 мес. смятам тези дни да захраня с глутен и имам няколко въпроса.
Реших да му взема глутенова инстантна каша и да прибавям към другата или към пюретата. Въпроса ми обаче е - по колко пъти на ден трябва да му давам храни с глутен и по какво количество? Ясно е че ще започна с малко, но как да увеличавам? Ако няма проблем мога ли след няколко дни да му дам примерно цяло пюре с глутен? Общо взето ме интересува горе-долу колко време трябва да продължа да чета етикетите и кога мога да си му давам спокойно глутенсъдържащи храни?  Embarassed

# 666
Боже, и тези таблици могат да разстроят крехката психика на майките. Според тях на пример моето дете изпада от всяка класация. Тя е под абсолютния минимум. ...

А пък Ник е с абсолютно наднормено тегло ooooh!....

# 667
  • Варна
Боже, и тези таблици могат да разстроят крехката психика на майките. Според тях на пример моето дете изпада от всяка класация. Тя е под абсолютния минимум. ...

А пък Ник е с абсолютно наднормено тегло ooooh!....
Моето клони към супер слабо.  Laughing Вчера на консултацията го измериха 74 см, 8740г

# 668
Stef, според мен трябва да започваш захранване, защото бебето ти изпива около литър мляко и не му стига и е гладен. Възрастта му вече е 4 месеца и половина, което е приемлива възраст за захранване.
Детето вероятно си е удвоило рожденното тегло (така ли е?) и както върви едър, със сигурност му е необходима повечко и по-засищаща храна. Той очевидно се развива с много бързи темпове и организмът си иска своето, за да поддържа тези темпове на растеж .
8 килограмово бебе няма как да се засища и да поддържа тонус само с мляко.  Laughing
Не е необходимо детето да показва всички признаци на готовност за захранване, достатъчно е да има повечето от тях. Кои признаци не показва той?

С моята дъщеря случаят беше същият, на същата възраст вече не й стигаше 900 мл мляко на ден и постоянно беше гладна, нервничеше ( а беше на смесено хранене). Захраних я на 4 месеца и 15 дни, макар че не си беше удвоила рожденното тегло ( на тази възраст е била 6,300 кг и 67 см, а се роди 4 кг и 56 см). Като я захраних, веднага се успокои.

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 10:39 от Little wingels

# 669
Понеже вече сме на почти 7 мес. смятам тези дни да захраня с глутен и имам няколко въпроса.
Реших да му взема глутенова инстантна каша и да прибавям към другата или към пюретата. Въпроса ми обаче е - по колко пъти на ден трябва да му давам храни с глутен и по какво количество? Ясно е че ще започна с малко, но как да увеличавам? Ако няма проблем мога ли след няколко дни да му дам примерно цяло пюре с глутен? Общо взето ме интересува горе-долу колко време трябва да продължа да чета етикетите и кога мога да си му давам спокойно глутенсъдържащи храни?  Embarassed

Захранването с глутен е на същия принцип като и с другите храни, бавно и постепенно. Веднъж въведен глутен трябва да се дава редовно, защото 1-2 пъти даден глутен не означава успешно въведен такъв.
Да даваш редовно глутен, означава всеки ден, а не няколко пъти на ден. Не е необходимо да променяш менюто на детето изцяло, просто давай глутенова каша вместо досегашната безглутенова, веднъж на ден я даваш, предполагам. Не е необходимо да увеличаваш количеството каша, детето да си яде колкото иска, както досега. Можеш след няколко дни да му даваш по цяло пюре с глутен или въобще количеството пюре, което той обичайно си яде.
Аз въведох глутен с овесени ядки сутрин на закуска и ги давах всяка сутрин в продължение на десетина дни. После вече спрях да чета етикетите.
Нали знаеш, че е препоръчително да се започне с храни с ниско съдържание на глутен и да се въвежда в този ред:
От ниско към високо съдържание на глутен: овес --> ръж --> ечемик --> пшеница
Аз лично започнах с овес и после минах на пшеница, не съм давала ръж и ечемик.

# 670
Захранването с глутен е на същия принцип като и с другите храни, бавно и постепенно. Веднъж въведен глутен трябва да се дава редовно, защото 1-2 пъти даден глутен не означава успешно въведен такъв.
Да даваш редовно глутен, означава всеки ден, а не няколко пъти на ден. Не е необходимо да променяш менюто на детето изцяло, просто давай глутенова каша вместо досегашната безглутенова, веднъж на ден я даваш, предполагам. Не е необходимо да увеличаваш количеството каша, детето да си яде колкото иска, както досега. Можеш след няколко дни да му даваш по цяло пюре с глутен или въобще количеството пюре, което той обичайно си яде.
Аз въведох глутен с овесени ядки сутрин на закуска и ги давах всяка сутрин в продължение на десетина дни. После вече спрях да чета етикетите.
Нали знаеш, че е препоръчително да се започне с храни с ниско съдържание на глутен и да се въвежда в този ред:
От ниско към високо съдържание на глутен: овес --> ръж --> ечемик --> пшеница
Аз лично започнах с овес и после минах на пшеница, не съм давала ръж и ечемик.

Благодаря ти за изчерпателният отговор.  Hug
Само не разбрах - мога ли от първото даване на глутен да дам цяла порция или да смеся кашата с глутен с такава без?  Embarassed
Взех му тази каша на Милупа:

Надявам се да е добър избор.  Rolling Eyes

# 671
v d, little wingels вече ти е отговорила. Глутен, въобще всяка нова храна се въвежда постепенно.
Поли, аз за това казвам, че от тези таблици може да психясаш. Нито моето дете изглежда като да носи душа под наем, нито твоето прилича на пухкаво. Напротив, поне на снимките изглежда точно както трябва да изглежда бебе на тази възраст. А и педиатрите не знаят какво искат. Маги на 6 месеца беше 6230 и  им се виждаше дебела. Понеже била 230 гр повече, а на годинка мрънкаха, че е едвам 8 кг. ooooh! Вече хич не обръщам внимание. Щом детето е здраво и се храни добре, значи теглото не е от съществено значение. Поне за мен.

# 672
Той Ивайло явно е чакал да пусна питане относно храненето му, та днес спря да яде съвсем, цял ден плаче и бута всичко в устата си, сигурно не е изял повече от 300мл. млекце, и то трудно.
Удвоил е теглото си, роди се 4.010гр, сега е малко над 8, но не знам точно колко малко. от признаците - все още избутва с езиче, не седи стабилно дори и облегнат на възглавница, но се напъва да става; има дни в които яде по много мляко, в други - едвам по 150мл, на хранене - ту реша, че млякото не му стига и той намалпва дажбите; не проявява интерес към храната ни, но ако му дам парче плод, да оближе, почва да смуче. Друго май не се сещам...

Иначе за таблиците - преди два месеца, когато Ивайло беше 7.300, един педиатър ми изкара акъла, че е дебел и поради тази причина няма да може да се обръща, да пълзи, трудно и късно ще проходи, а рахитът му е в кърпа вързан ooooh! Е, обръща се безпроблемно от вече 2 седмици, вдига дупето - но, видиш ли, не се вписвал в таблиците на човека, значи не е наред. Аман от лекари, дето гледат децата по таблици ooooh!

# 673
И като  е изказал хиляда безумни мнения този лекар, защо не ти е дал съвет как да вържеш на диета 4 месечно бебе и защо. Освен това  12  килограмовото бебе на площадката до нас проходи на почти 10 месечна възраст, а моето едва 7 килограмово дете тогава проходи месец по-късно. Луда работа. Май само знаят да плашат хората лекарите.

# 674
Да не го мъчи зъбче?
Ако е това, периода на "неядене" ще отмине веднага щом избие зъбчето.

Ако не е зъбче, ти остават 2 варианта:
а) да увеличиш количеството мляко - колко на ден изпива сега? Ако му даваш по 180 мл на хранене, колко ще стане общото количество за деня?
б) да опиташ да го захраниш, за да разбереш как ще приеме храна различна от мляко; ако е неуспешно, преустановяваш захранването и го подновяваш след 2-3 седмици примерно в зависимост от това как се храни детето през това време.

За признаците за захранване - всъщност той показва повечето. Явно му е интересно и вкусно да смуче плод.  LaughingТова, че не седи стабилно, малко деца го могат на тази възраст, моята дъщеря седна сама стабилно чак в 7-ия месец.
Запознат ли е с лъжичката?

За теглото му не се притеснявай. Като стане по-активен физически - въртене, после пълзене, после прохождане - ще се втали.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт