Машина за хляб - 18 част

  • 55 707
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Уфф, до тук май се справих  Whistling-печенето ми е час, реших,че за 50 минути ще му е достатъчно да втаса,на 1:50 го извадих,махнах бъркалките,оплетох,метнах го обратно. по едно време чух,че бъркалката превърта и ми призля-точно беше стигнало до средата на формата,ако мислеше пак да се меси,нямаше да му се удаде тази възможност  Thinking Добре,че с това спря. В момента се пече до ръба на формата,мирише на козунак,на външен вид е като козунак, надигнал се е като козунак,на вкус и конци не знам дали е козунак, но и това е победа за мен  smile3501
petia_tag, май съм махнала бъркалките преди последните секунди,като чета  newsm78,но сега се извадихме и със сигурност на височина е докаран  Laughing
Благодаря за помощта  Hug

А снимка?

# 451
  • София
  • Мнения: 6 232

 Embarassed Embarassed Embarassed-още не съм се научила да ги качвам,но,обещавам, и това ще стане-ще пусна една фотосесия.За сега само документирам. Иначе се отчитам,че козунакът и на вкус беше козунак, на конци,вътре-душичка  newsm10 В рецептата не пишеше,но аз разбих яйцата със захарта,ванилията и лимоновата кора преди това, отделно с миксер до побеляване.... не знам дали това е помогнало,но резултатът беше УБИЕЦ! Вече с радост мога да заявя,че има шанс и в нашата къща на Великден да замирише на домашен козунак,което винаги съм си мечтала  smile3521 Благодаря за всички съвети  newsm51

# 452
  • София
  • Мнения: 435
Момичета, днес направих френски хлябпо рецептата на Ердинч, на програмата за френски хляб, а тя при мен 3часа и 40 мин, като вместо вода сложих разреден айрян и стана перфектен, надусе почти до горе,а беше за 750гр., сложих и сусам отгоре.
Наистина за разлика от селския,а може би и заради айряна, коричката стана по-тънка и по-мека.Доволна съм!
Обаче онзи ден с пробвах на бързата програма със смесен хляб от типово и бяло брашно, сложих и чубрица,обаче стана наполовина,въпреки че се наду отгоре, но накрая се оказа,че е малко сбит и глетав!Е изяде се,ама не съм доволна от бързата програма.

# 453
  • София
  • Мнения: 6 232
аз на бързата установих,че добре стават само белите,другите не ми се надуват,въпреки,че я спирам няколко пъти и, като е с вода,слагам лъжичката лимонов сок newsm78

# 454
  • Мнения: 5 001
Иначе се отчитам,че козунакът и на вкус беше козунак, на конци,вътре-душичка  newsm10 В рецептата не пишеше,но аз разбих яйцата със захарта,ванилията и лимоновата кора преди това, отделно с миксер до побеляване.... не знам дали това е помогнало,но резултатът беше УБИЕЦ! Вече с радост мога да заявя,че има шанс и в нашата къща на Великден да замирише на домашен козунак,което винаги съм си мечтала  smile3521 Благодаря за всички съвети  newsm51
Хриси...,а по коя рецепта прави козунака?  Praynig

# 455
  • Мнения: 305
Привет!
Правя през ден хляб, но никога не ми се надува. Глетяв е, но вкусен. Вчера правих тесто за пица. Само месене, но спрях програма след 30 мин и я пуснах отново. Дали, защото обърках рецептата и после видях, че иска и яйце, та го пльоснах най-отгоре и добавих и мляко но се наду - душичка. Защо хляба не ми се надува, не е мек. Прая го на късата програма, като спирам машинката 2-3 пъти и я пускам отново. Смених брашното. Взеха на София мел и пак същата работа. Правих и с типово+бяло, бяло +царевечно. По рецепти от тук и не става и не става. Ще пробвам да правя хляб на 1 програма, дано се получи.
Простете, но не намирам рецептата на Ердинч. Може ли помощ?
Благодаря!

# 456
  • Мнения: 2 752
Въпреки, че ми се получи хляба и на кратката програма, предпочитам тези над 3 часа. Става много по-мек и "бухнал". Предполагам, че е заради времето на втасване. Снощи сложих много малко типово брашно в бялото, а го правих на програмата за бяло, ръжено и др. брашно - само с 20-тина минути е по-дълга от основната, но пък хляба изпълни контейнерчето догоре. А беше само килограм Simple Smile

# 457
  • София
  • Мнения: 6 232
TheNMaster, по тази- козунак на Pina-в страницата с рецепти има и страхотна снимка
"150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разстопено)
150гр захар
11-12гр жива мая
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

по желание може да се добавят стафиди при звуковия сигнал (аз не добавих,защото нямах) и бадеми за отгоре
Пуснах на програма за 3.13h.Като извадих бъркалките след последното премесване,извадих тестото и го оплетох,после върнах в машината да втасва и пече!Докато плетох,капака на машината беше затворен- да не изстива.Наду се страшно много,а дозата е малка,както виждате,но се напълни машината.Стана просто идеален!


преди печенето се ръси обилно със захар
 
« Последна редакция: Четвъртък, 07 Февруари 2008, 08:43 от pina »  "
 
VK , аз досега, а съм абсолютен новак, нямам грешка в хляба-винаги се надува и е супер пухкав,особено този,с млякото,става като козунак. Взимам брашното с картинката за кексове и козунаци на София Мел-светло-синьото, когато го правя с вода,слагам и една лъжичка пресен лимонов сок,както пишеше някъде из рецептите,за да се надуе по-добре. Продуктите са ми със стайна температура.На кратка програма спирам два пъти машината, иначе другите хлябове ги правя на тази,за бял хляб,дори, ако имам ръжено и пълнозърнесто брашно, защото другата ми е прекалено безкрайна.

# 458
  • Мнения: 2 802
 Здравейте, отскоро имам машинка и аз и имам въпрос, надявам се да ми помогнете.  Simple Smile
 Интересува ме как се ползва живата мая- с водата ли се размива, натрошава се върху брашното ли  Thinking и колко грама да сложа за хляб 750 гр?

 Благодаря   bouquet

# 459
  • Мнения: 111
Здравейте,
Най-късата програма ми е 1:20 ч. и на нея не става хляба. От два дни правя на 5. Тя е за "експресен хляб" и е 2:30 ч. Като стигне до последното втасване, което е 34:50 мин., изваждам бъркалката и изключвам машината за 10 мин. като я включа тя си продължава програмата. Хлябът се надува до капака и се изпича много добре. Дори от горе се зачервява. Слагам за 1000 гр., степен на изпичане 3. Става страхотен хляб. Прилича на ръчния дето го продават. Според мен е важно да втасва по-дълго време. На тази програма си правя царевичен, пълнозърнест и бял.
Поздрави

# 460
  • Мнения: 305
Такова нещо като надут до капака хляб от моята машина не е излезнало, да не говорим пък за зачервена коричка. Винаги допичам. Ще сменя програмата и ако пак не стане минаваме пак на онзи нарязания в торбичките...Рецептата по която правя опити, като поредността е тази:
3 с.л. олио
250 гр вода
500 гр бяло брашно
7гр суха мая
2 ч.л сол
2ч.л захар
Понякога за разнообразие на вкуса, че вида е все един и същ слагам розмарин, слънчогледово, лелено семе и сусам
Програма 1:40 ч.
Като спирам както вече казах 2-3 пъти програмата
Хляба ми излиза висок 1 педя

# 461
  • София
  • Мнения: 6 232
 VK , моите, мисля,бяха с по-малко олио,обаче трябва да се разровя за рецептата, ще разгледам по-късничко кои съм правила и,ако искаш,ще ти ги пусна. А слагаш ли лимонов сок,когато си с вода-пишеше,че помага за по-добро втасване на маята и бухването после?

# 462
  • Мнения: 2 752
VK, една педя хляб не ми изглежда малко, все пак зависи от контейнерчето. А каква ти е машината, нямаш ли книжка с рецепти?
Пробвай една от дългите програми и сподели резултата Wink

# 463
  • Мнения: 111
Моята рецепта е:
1 с.л. олио върху бъркалката
300 мл. силно разреден айрян /2 с.л. кисело мляко, разбито с топла вода до 300 мл./
1 ч.л. сол и 1 с.л. захар сложени в два противоположни края.
550 гр. брашно /слагам 500, а другите ги добавям постепенно като следя тестото да стане топка и да не маже под бъркалките/
1,5 ч.л. суха мая.
Програмата за "експресен хляб" има 5 мин. затопляне на машината и защото слагам топла вода го пуснах на друга програма, която е с 5 мин. по-кратка, защото го няма това затопляне.
Хлябът стана много хубав.

# 464
  • Мнения: 310
Здравейте, майсторки!
Моля за помощ. Проблемът е следния: машината ми е Мулинекс багети. Два пъти правя в нея кекс по рецепти от книжката и двата пъти при вадене от ваничката кекса се разпада, при положение че е идеално изпечен / и много вкусен/.
Първият път го оставих да изстине в машината, после опитах да го извадя топъл още - еднакъв резултат.
Дайте съвет.
 Мисля преди да сложа продуктите дали да не намажа цялата ваничка и бъркалките с олио. . . . Thinking

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 15:04 от Shapokliak

Общи условия

Активация на акаунт