Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 24!

• 28 489
  • 797
  •   1
Отговори
# 585
saxophone и при мен ги има тези подмятания,особено от баба ми и от втория ми баща.А като чуят,че само така заспива и през нощта спим заедно и направо недоумяват.Не било правилно,детето ще се разглези,гладно било и да съм му давала вече пържоли да яде и щяло да спи по цяла нощ.Иначе майка ми и свекърва ми много ме подкрепят,понеже и те са кърмели повече и знаят какво е.Не се притеснявай,ти си майката на това дете и ти преценяваш най-добре,кое е добро за детето ти. Peace Ако ще те успокои и моето дете е като твоето:"с предпочитания" Mr. Green,няма такъв каприз.След като съм й направила 1-2-3-4 яденета за обяд и тя и 4-те ги побутва с език,накрая завършваме с млякото на мама,което изпива на един дъх.КОлкото яде-толкова,вече се примирих,ама понякога ми се иска като съм положила усилие да й направя нещо вкусничко и полезно да яде с апетит,та да ми напълни душата Laughing
А това за "ам",не зная какво да те посъветвам,но и моята се вре по чуждите пазви,ако някоя жена я гушне,но до сега не е имало негативни реакции. Hug

# 586
Момичета, а как се справяте с това, че детето се държи неприемливо за околните? Изобщо вашите деца държат ли се така?  Аз, понеже исках да кърмя повече, умишлено никога не съм й казвала, че това са гърди или цици. Просто не е чувала от мен или баща си думата. И тя реши да ги нарича "ам". Но кагато навън види жена с по-голям бюст или просто очертан зад прилепнала дреха, тя отива, започва да сочи, да вика "ам" и не знам дали, ако  й се даде би засукала.... но някой хора особено се дразнят и го намират за крайно неприлично.

Аз одавна не плащам данък "обществено мнени"; много малко ме интересува какво мисли някои за поведеието на моето дете. Единственият ми критерий е собствената ми преценка - щом за мен то се държи нормално и добре, хич не ме е еня. С роднините може да бъде по-трудно, известно ми; но моите вече толкова години са свикначи, че от чуждо мнение не се влияя, та дори не си правят устата, и демонстрации също няма...

# 587
Вчера, както си говорехме весело с майка ми по телефона, й казах, че яна преди малко е заспала. Тя попита "както си играеше ли" и като отговорих "не, както си сучеше"... разговорът стана труден, с възвишки и мълчания и бързо затворихме телефоните...  Tired
Подобна ситуация и при мен Sad Разликите - детето е по-голямо, а майка ми живее с нас. От поне година ми натяква, че трябва на всяка цена да спра кърменето, че всички минавали през периода на рев и нямало как иначе. Едва вчера обаче изплю камъчето - проблемът според нея е, че детето ме "дърпало", щяло да травмира гърдите, а това можело да доведе до рак на гърдата  Rolling Eyes Тя беше оперирана преди доста години от това и оттогава е наплашена. Не приема никакви аргументи, не желае да чете статии. Не знам как да я успокоя... Tired
Saxophone, не ми се е случвало Ралица да се насочва към гърдите на друга жена, явно добре знае къде е нейната територия  Grinning С разсейване, пренасочване на вниманието към друго интересно нещо няма ли да успееш да отклониш "набезите"?

# 588
  • Бургас
Саксофон, да ти кажа как се получи при нас. По принцип аз съм стеснителен човек и не съм я кърмила навън, освен в много редки извънредни ситуации. И веднъж когато беше вече навършила 2 год. си седим на заведение и тя идва да ме дърпа да суче. Обясних й, че циците са й само нейни и ако я видят другите хора сега да суче ще поискат и те и може освен това да й ги вземат. Оттогава суче само в къщи или любимото й в колата. Имаше още 1-2 опита за сучене на открито, но аз й разказах същата история и с това се приключи.
Освен това бих ти препоръчала, следващия път като те попита майка ти "както играеше ли е заспала" просто да й кажеш "не, гушнахме се " или нещо то този род, с което ти не я лъжеш, защото реално се гушкате, но и не и натрапваш факт, който тя реано не иска да чуе.
Може би на много от вас този метод ще прозвучи малко като "щрауса, който си заравя главата в земята, а дупето му е отвън"  Laughing , но аз успях по този начин да осигуря на двете ни вече 4,5 години спокойно кърмене.

Освен това моят принцип е да споря с хора, за които знам, че имам макар и минимилен шанс да бъда чута. Разбирането идва след това.  Simple Smile Simple Smile

Да ви развеселя малко с темата за чуждите цици. Когато се отбиваше братовчедчето, я накарахме да сукне малко от гърдите на майка му да не се налага да се изцежда, но тя категорично отказа с думите " А, не тези цици са на Ачо"  Laughing

# 589
  • София
Не знам какво да кажа - за мен е много странно да се водят такива спорове относно кърмене с близки и роднини. Може би защото съм много директен човек и доста войнствено заявявам - "аз съм майката, аз решавам". Едно време свекърва ми беше доста притеснена от кърменето след 1 г., неяденето на твърда храна и т.н. , след като детето мина 2 г.  /и взе, че си прояде нормално/ и дума не издумва вече, напротив - след 1-2 кампании за кърменето гордо разказва как гледала по телевизията и други майки с големи кърмачета. Мисля, че й отне толкова време, защото тя самата е кърмила децата си 3 месеца едното и 1 месец другото - т.е. - просто беше неинформирана. Бащата на Анна имаше период, в който питаше дали няма да отбивам, сега и той вече не пита Laughing, само отвреме навреме споменава, че непрекъснато съм вдигала летвата за отбиване - от 1 на 2 г., сега на 3, скоро ще съм вдигнела на 4 г., и май не е далече от истината. Wink

# 590
  • София
addi, за съжаление ние винаги сме навън при хубаво време и така съм свикнала да я кърмя, където и да е, че го правя в парка, в мола, пред каб.на личния лекар... в тоя ред на мисли няма как да й обясня, че някой ще ни види и ще й вземе гърдите  Laughing  дори не съм сигурна какво изобщо мога да обясня на дете на година и 3 месеца, дали ще ме разбере...
а това със соченето на чуждите гърди и крещенето "ам, ам, ам!" само настървява роднините и е още един техен довод към каузата, че "развалям" детето...
приемам съвети всякакви  Rolling Eyes

# 591
  • София
Не можеш да обясниш на дете на 1 г. и 3 м., че няма да я кърмиш навън, аз едва сега успявам да обясня на Анна, че няма да я кърмя навън, и то невинаги успявам, и в тези случаи кърмя. Ако теб обаче не те притеснява кърменето навън, какъв е проблема? Че някой ще се впечатли в негативен смисъл? И толкова ли ти е важен този абсолютно непознат човек, че да се съобразяваш с неговото мнение?
Обясни на роднините, че детето е бебе, не влага сексуален подтекст в думите "ам-ам", когато сочи гърди за него те са източник на храна, със същия успех може да сочи и хладилника по-късно, когато разбере, че оттам идва нещо вкусно. Кажи им, че това е период и ще отмине, и е по-нормално те да се съобразят с него, а не да очакваме от едно бебе да се държи "възпитано" като възрастен и да се съобразява с нас.
Май не ти е лесно?  Hug

# 592
Аз поне имам подкрепата на всички близки хора около мен. Подмятанията са само от страна на майките в градинката и съседите.
При нас притесненията са, че мен, ако ме няма, няма да могат да го преспат. За първи път миналия месец си позволихме да отидем с мъжа ми на ресторант. Излезнахме в 21ч. и се прибрах в 22ч. Ха познайте защо. Поне тати изпи една ракия с приятели.

saxophone, Георги като беше на 10-11 месеца активно търсеше да суче от надарени и не толкова надарени лелички. Беше много неприятно изненадан, че не може да суче от тати  Mr. Green.  Иначе и на него е налитал  Mr. Green Mr. Green Mr. Green.  С времето разбра, че само мама има мляко и загуби интерес към всички останали. Предполагам, че това е период, през който минават децата. И при вас ще отмине. Сега си показва гърдичките и тези на тати, както и пъпчето. Проявява любопитство, но нищо повече.
Иначе на роднините кажи директно да не си избиват комплеските с теб и преди да говорят да си седнат на някои части и да почетат  Twisted Evil. Буквите на хапят.

# 593
Саксофон, това с ам-ам и аз мисля, че сигурно ще отмине след някой друг месец, не че имам личен опит, понеже моето дете не е правило така, но така предполагам.
А за това, че мъжа ти се дразни, че детето се буди да суче през ноща, можеш да му кажеш, че ако не кърмиш, това не означава, че детето няма да се буди, само процедурата по приспиването може да стане по-дълга, не толкова лесно като с гърдата.

# 594
Саксофон, според мен кажи на тези, които ти държат сметка, че кърмиш, че си е лично твоя работа!!! Не може да искаш от дете на тази възраст да те разбере, пък и като ти искаш да кърмиш, какъв е проблема?

Кирил суче вече само веднъж към 4-5 сутринта, през деня се отказа сам още на 10 месеца, не знам защо го нервирам като го карам да суче  Crazy Аз пък искам да го кърмя, а той не иска  Crazy с роднини и противници на кърменето нямам проблеми. Мъжа ми нито ме подкрепя, нито ме упреква, знае си, че това са женски работи и ми се доверява напълно какво правя Wink

# 595
На всички съм казала, че смятам да кърмя до 3 години, за да ги подготвя и да не ме питат непрестанно дали кърмя. Първо ме питат дали се шегувам, след това разяснявам  Grinning. Майка ми коментира, че гърдите ми ще станат като на сомалийка и чат-пат ме убеждава да не му давам да суче нощем, но и тя и свекърва ми са в чужбина, така че не се и опитват да повлияят.Единствено една моя приятелка, която се занимава с психоанализа,  ме убеждава да го отбивам, другият вариант бил да се цедя и да давам с биберон (ей сега  Laughing) и ми разказва за "случаи" на деца, които са били "прекърмени" (каквото и да означава това).
Понеже хомеопатичката ни е в чужбина, за нощните събуждания се опитвам да действам по тази книга:
http://www.amazon.com/No-Cry-Sleep-Solution-Gentle-Through/dp/0071381392
Много е добра, написана е от майка на 4 деца, привърженичка на привързаното родителстване, дава много съвети за breastfeeding и co-sleeping babies. Като намеря време, ще резюмирам някои съвети, които жената дава.Има и сайт, но той е доста оскъден откъм съвети:
http://www.pantley.com/elizabeth/index.html
saxophone, ти си ми в квартала, може да се видим, като се оправи времето  Wink.

# 596
easy, кажи, моля те, какви доводи ти изтъква приятелката ти психоаналитичка за отбиване. Момченце ли е детенцето ти? И на мен една психотерапевтка ми обясняваше как ще си създам проблеми с мъжа ми, след като Никола спи при нас, как тя никога не би жертвала брака си заради детето си, как ще травмирам Никола, кърмейки го до късна възраст и пр. "умнотии". Освен това компетентно отбеляза как качествата на кърмата след 6ия месец рязко падат и тя вече не е нищо повече от гола вОда. Майко мила! И това ми било психотерапевт.  Tired ooooh!
Сакси, кураж! Ти си майката на детето, ти решаваш! Отстоявай си позицията смело!

# 597
  • София
А, по въпроса за психоаналитиците, ето позицията им по въпроса Grinning, тя май и друг път е обсъждана в тази тема:
http://www.kak-da.info/topic678.html
а те пък обсъждат статията на Хедра по въпроса за късното отбиване, на което в отговор тя е написала послепис на статията си:
http://xedra.wordpress.com/2009/03/25/credo/
Статията й между другото е много хубава, saxophone, ако не си я чела, може би ще те подкрепи емоционално и ще ти вдъхне кураж да отстояваш позицията си.

# 598
  • София
Момичета, а как се справяте с това, че детето се държи неприемливо за околните? Изобщо вашите деца държат ли се така?  Аз, понеже исках да кърмя повече, умишлено никога не съм й казвала, че това са гърди или цици. Просто не е чувала от мен или баща си думата. И тя реши да ги нарича "ам". Но кагато навън види жена с по-голям бюст или просто очертан зад прилепнала дреха, тя отива, започва да сочи, да вика "ам" и не знам дали, ако  й се даде би засукала.... но някой хора особено се дразнят и го намират за крайно неприлично.

Надживява се  Rolling Eyes . Поне така стана при нас. Аз през два дена задавах все един и същи въпрос тук, как да накарам Митко да не иска сега, а след малко ще му дам. И да не крещи теглейки блузата ми:"АМ-АМ". Не успях да го превъзпитам, а само се изчервявах като повдигах блузата на врещящо дете. Сега тихичко си му давам още преди да се е разсърдил и понеже съм претръпнала(надживяла съм проблемите с общественото мнение), даже не се изчервявам, представете си, а преди се изчервявах от "Добър ден!". И свикнах да не давам обяснения, да не обогатявам знанията на хората по отношение на кърменето, а просто да търся най-краткия път до края на разговора. Другите като казваха същото си мислех:"Е, вие сте такива, но аз не съм и не мога да постъпвам като вас". Обаче стана. Просто или прекратяваш кърменето, или се адаптираш към враждебната  среда.

# 599
На всички съм казала, че смятам да кърмя до 3 години...

Като родих мъжът ми каза, че иска да кърмя детето до 3г.  Казах му, че е луд и че ще е цяло геройство да стигнем до годинка. Сега, както вървят нещата, можем безпроблемно да откараме до първи клас  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт