НЕОНАТАЛНА ЦЕРЕБРАЛНА ИСХЕМИЯ

• 2 970
  • 6
  •   1
Отговори
Здравете всички,  
обръщам се към вас с апел някай да ме просвети какво точно означава поставената диагноза "Неонатална церебрална исхемия у новороденото"какви са обичайните симптоми, лечимо ли е и какво трябва да се очаква като промяна в бебе с такава диагноза?

Последна редакция: сб, 15 авг 2009, 19:52 от snl1

# 1
Здравей,
не съм особено запозната с въпроса, но само така дадена диагнозата е твърде обща: от голямо значение е дали детето е родено преждевременно или когато е бил терминът, точно кога се е получила тази исхемия и коя част от мозъка е засегнала, съответно доколко я е засегнала...В 90% от случаите се предизвиква от перинатална асфиксия, така пише. И още много неща, но това са много специфични случаи. Тук имаше едно момиче, което замина с детето си с исхемия за Щатите, за да го лекуват, защото случаят беше много специфичен. По принцип препоръчвам неврохирурзите от Иван Рилски, но знам, че от Пирогов има сложни случаи, които ги пращат към Германия за лечение. Какви са перспективите съответно зависи от състоянието на детето: дай повече информация.

# 2
Бебето е родено със секцио в 37 седмица, с тегло 3500/50см и 34.5см обиколка на главата. Апгар на 1,3,5 мин. съответно- 6,7,7.

# 3
Здравей отново,
значи принципът е, че колкото повече информация дадеш, толкова повече хора тук биха могли да се включат с идеи. Къде лежи детето? В кой град, в коя болница? Какви изследвания са му правени, за да се постави тази диагноза, и от кого са правени? Сега на каква възраст е и в какво състояние?....
Пишещите тук не сме лекари, най-добре е лекар да ви обясни всичко това, разбира се ако е ясно това, което питаш. Но диагнозата сама по себе си, както си я написала, няма да ти обясни състоянието на детето, твърде е обща. Ние тук можем да дадем съвети къде бихте могли да лекувате детето, да ти препоръчаме лекари, болници, врачки и баячки, ако е нужно Wink (това в сферата на шегата, разбира се)...

# 4
Бебето е родено в гр.Добрич на 22.01.2009г. в 10.40. В 10.50 го показват на баща му и му казват, че всичко е нормално. В19. 00ч. ми съобщават, че бебето си е родило изключително трудно и не е  дишало, като са го обдишвали. Слагат го в кувиоз където престоя 18 дни. По време на престоя ми казаха че са му правили ломбална пункция и всичко е нормално но в главичката е имал малко повече течност която са я изтеглили. Диагнозата ни я постави д-р. Александрова. В момента синът ни е на 6.5 месеца, хипотоничен и силно изразен нестагъм, който отшумява бавно т.е. все още не фиксира добре. От консултации с доц. Контрова се установи, че няма поражение на очите. Невролозите (д-р. Ралчева) все още не могат да кажат нищо. Д-р. Александрова твърди, че в главата няма нищо видимо на  фонтанелната ехография. Не е правил гърчове и т.н. Парадокса е че според епикризата е роден в много тежко състояние а на баща му е показан 10мин. след раждането и го е снимал 10 мин. с камерата, като по нищо не личи да има проблем.

# 5
  • варна
 Тази диагноза фактически означава мозъчна травма от липса на кислород. Може да има и лоши последици като забавяне в развитието, а може и да го преодолее детето.
 Много е съществено да правите непрекъснато рехабилитация, за да напредва детето!
 Мисля че трябва да се консултирате и с друг невролог.

# 6
Напълно подкрепям написаното в по-горния пост.И ние бяхме с хипотония ,ходихме на рехабилитации до прохождането на детето,което беше родено с асфикция ,вследствие на която имахме и мозъчни кръвоизливи. За съжаление все още борбата при нас продължава .

Общи условия

Активация на акаунт