Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 74 868
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Кезая,ето това най-би ме зарадвало конкретно за Бубка
Аз предложих за невербалните деца и варинат, в  който да се лицензират дневни центрове и получат лиценз на училище, в които да получават обучение и терапия децата по индивидуални схеми и в групи, както и родителите им.
Бубка има нужда от контакт със здрави деца ,в същото време от индивидуална терапия.В центърът,който посещава сега,това се съчетава идеално,но пък той няма лиценз на училище.Ако някой ми беше казал,че детето ми ще стои без проблем от 10 до 17часа някъде всеки ден,просто нямаше да повярвам.Но вече е факт.
Съботата и неделята не я водя по терапии.Всъщност преди ходехме в събота на логопед,лятото прекъснахме,но може би пак ще възобновим занятията.Ходим по паркове,извън София така.
Кезая,браво на вас,че си имате баба под ръка.Аз точно това имам предвид-един човек трябва да е изцяло свободен,за да развежда детето насам натам.Аз това правя,но имам и още едно дете и просто времето ми е заето изцяло през седмицата.Съпругът ми само работи,и то държавна работа,в която няма просто начин да му се отпускат средства отделно за терапии на детето.На пръсти според мен се броят работодатели като твоите,за което шапка им свалям.И то не е защото проблема на детето си го крием,напротив,всички около нас знаят за това,просто такива са нещата.
Момичета,това не е лунен пясък Laughing,от него не могат да се правят никакви формички,защото си е просто пясък като от морето.Ех как не мога да го обясня...ще потърся из нета.

# 271
Валенце, провери в Джъмбо за цветния пясък. Имама някакъв смътен спомен, че някой ми каза преди време , че е купувал от там. Дали не беше paraplanercheto  ? newsm78

# 272
  • в моя свят
Момичета аз също се чувствам зле,че не водим детето си на достатъчно терапии.Но най-малко пък за това виня себе си.И на всички всъщност проблема ни е изцяло финансов,а желанието го имаме определено.Аз също не искам да звучи като оплакване,но от 1г. аз не съм водила детето си на нито една платена терапия и ми е много болно от това,но съм безсилна.Ние живеем на квартира и работи само таткото.Никой не ни помага за детето дори и за час.Майка ми живее в София,а родителите на съпруга ми живеят в другия край на града,ходят на работа и нямат възможност да ми помогнат.Докато детето ми беше на децка градина работехме и двамата,но дори и тогава можехме да си позволим само логопед на частно.От както детето тръгна на училище няма вече никаква възможност да работя.Времето през което съм свободна е само 4 часа през които той е на у-ще и това само през учебно време разбира се.Миналата година работих само нощни смени в един магазин,но накрая изнемогвах,ходех като сомнанбул да го заведа до у-ще,а докато се прибера с автобуса имах време само да си поотребя в къщата и отново да тръгна към у-щето,за да го прибера.Следобед бяхме на логопед 3 пъти седмично към държавния логопедичен център.В 1 клас детето беше към ресурсния център и там ползваше услугите и на логопед и на психолог.Посещавали сме и други центрове за деца с СОП където помоща е безплатна.Започнахме и 2-ри курс биофитбек,който тук също има безплатен.Днес бяхме на празник по случай закриването на сезона за водна терапия,която се организира от един децки център за деца с СОП.Ходим и на айкидо за което таксата не е въобще скъпа(30лв. на месец) в сравнение с часовете при логопед и психолог.И това е.Не е много,но искам да кажа,че последните години поне в големите градове се откриват много такива дневни центрове,където предлагат безплатна помощ за децата ни.Местата там са недостатъчни и се чака с месеци да приемат ново дете,но има шанс.Аз съм подала молби във всички такива центрове с надеждата да ни повикат,защото нямам финансова възможност да осигоря терапии за детето ми.Шефовете при които съм работила както и шефовете на съпруга ми знаят за проблемите на детето ни,но такъв жест за който пише Кезая тук в Бг са единици,а и не са български дружества,хората имат толкова различен манталитет и политика на работа.Български работодател никога не би направил такъв жест за съжаление.Относно кредитите ние имаме 2 такива и ни е много трудно да си покриваме разходите по вноските,наема,ток и т.н.Отново търся работа нощна смяна,защото нямам никакво време през деня и сама си гледам детето.Но пак няма да мога да си позволя терапии,защото дори не знам другия месец дали ще можем да си платим наема.Поради кризата доходите на съпруга ми значително намаляха.Имам голямо желание за музикотерапията и не знам дали си въобразявам,но вътрешно съм много сигурна,че този вид терапия ще ни помогне много.Почти съм се примирила,че в близко бъдеще няма да имаме никакъв шанс за това.В момента също сме без логопед от средата на лятото,но началото на учебната година ще се запишем отново в държавния логопедичен център.Дори и да са по-малко и непостоянни терапиите ни напредък в детето ми има.Трябва да се борим и да не се отказваме.

# 273
Пясък за Арт (sand art)го наричат при нас.
Ето линк.
http://www.orientaltrading.com/craft-and-hobby-supplies/craft-ki … amp;rd=sand%20art
  bouquet

# 274
Валенце,сега говорих с една приятелка която работи в Джьмбо и ми обеща да погледне утре какво имат и да ми каже .Ще ти пиша по някое време като ми се обади ,защото се сеща, че са имали лунен пяськ ,но за този трябва да провери.

# 275
Бихте ли ми казали дали продават в Джъмбо от желатиновия пластелин.
Може и по-течен и по-плътен да бъде като консистенция.На пипане е като мокър.
Казват му Slime тук или Silly putty.
http://www.orientaltrading.com/ui/browse/processRequest.do?deman … inbow+Putty+Balls
Забравих да кажа,че издава невероятен звук при наск с пръстите. Laughing

Последна редакция: сб, 12 сеп 2009, 18:54 от veselcheto

# 276
  • София
Много ви благодаря. Hug
Ето това е пясъка:
http://valenceto.snimka.bg/daily/otnovo-v-sofiya.341018.14794590

# 277
Лунният пясък също би бил много добра терапия, за сензорна стимулация, фината моторика също. Ето го:
http://felyx-toys.com/store/index.php?main_page=index&cPath=175_194

Ето го и в Хиполенд:
http://www.hippoland.net/display.php?page=news&open_news=178

комплекти за моделиране Moon Sand – невероятния разноцветен ЛУНЕН ПЯСЪК, който никога не изсъхва.
Новаторският продукт, който се появява за пръв път на българския пазар, е съвършено нова смес, произведена по оригинална шведска технология.
Moon Sand е продукт за моделиране, различен от глината и пластилина, еластичен, и НИКОГА НЕ ИЗСЪХВА, за разлика от истинския пясък. С него децата могат да си играят дълго време, да моделират различни предмети, използвайки формичките в комплектите,да развихрят фантазията си и да създадат свой приказен цветен свят. И така много и много пъти, защото пясъкът не изсъхва и може да се използва многократно. Освен това, лунният пясък не залепва, не цапа и много лесно се почиства.
ЛУННИЯТ ПЯСЪК се предлага в оригинални тематични опаковки, като всяка от тях включва различни формички, с които детето може да си направи пясъчен сладолед, животни, колички, сгради, замъци и какво ли още не.

Печели престижната американска награди за играчки TOTY за 2007 и 2008 г.

# 278
  • в моя свят
И аз мисля да вземем лунен пясък.Тук ги има във всички по-големи децки маркети.Дори днес го гледахме с детето в магазин за децки играчки.Най-малката опаковка е около 20лв.,но количеството ми се струва недостатъчно за много или по-големи фигурки.Големите опаковки са по-подходящи и във всички има и комплект пластмасови фигурки според темата.А този желатинов пластелин за който говори veselcheto също ми се струва чудесен за сензорна стимулация.

# 279
Вижте това незнам дали е същото, което е показала веселче но мисля че също би свършило работа

http://www.toytownbg.com/?toy=10.4.2988

# 280
  • густо майна Филибето
Вашите деца не посягат ли да си хапнат нещо такова? Rolling Eyes Просто си представих моето как се нахвърля да го яде Confused Тя на морския не прости, а за този не ми се мисли Simple Smile

# 281
  • София
Валенцето, за това зеленото на мен ми бяха казали, че го взимат от цветарски магазини, там където правят декорации. Аз си мисля, че може и в магазини за арт материали. Питай ги пак и те ще ти кажат най-добре. Много ми хареса идеята с парфюма. Simple Smile

За лунният пясък - купихме през лятото и съм доволна. Ние взехме опаковка от 2 цвята, но тя играе само с единя. Ето как - слагам го на балкона в една тава и тя започва да си пълни чашки, ползвахме форми от други играчки за пясък, играчки от детски кухни. Най-нормални играчки, които можеш да видиш в пясъчника. Аз съм много доволна, защото си упражни  да разпознава кога е напълнено догоре, научи се да стиска и да изкарва формата /ако си представяте този ефект може само с мокър пясък/, правеше торта и я режеше с детски нож. За тези  затруднения беше много добър. Само една опаковка и с играчки, каквито имате, не беше малко, защото изглежда тавата и определя пространството. Иначе цапа, разпръсва се. Първо играехме двете, защото на нея все и идваше да го подхвърли или само да рови пръсти в него, а аз мисля, че сензорните стимулации трябва да се насочват към някакво действие.

Ljuboznatelna, знаеш ли мисля си дали ако седнеш зад нея и и кажеш, не сега не лапай и  с ръчички и покажеш да го слага във формичка, може да не е от първият път, но след няколко пъти може би ще започне да изгражда представа, че това освен да се лапа, може и да се сложи някъде. Логиката е някаква такава, че с много търпение, упоритост и насочване в насока, каквато искаш дори и след години да е успяват. Ето това дъщеря ми да напълни дори и малка формичка сме го борили 3 години. Друга идея е да и дадеш дъвка или да я храниш през това време, слагаш и в устата нещо, което обича и докато го дъвче, слагаш ръката с пясък във формата.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 09:24 от TanyaMG

# 282
Любознателна,моето дете веднага ще изяде целия пяськ или пластелина ,затова ще ми е много трудно да му предложа такова нещо.Пробвала сьм няколко пьти с подобни неща и става страшно.Той яде всичко друго ,но не и храна.Камьни,пяськ,кал,трева,обувки,дрехи,мокета,тапети,желязо,чорапи и акето си дори.

# 283
Минахме през етапа на облизването и яденете на всичко, което му попадне, след отключването на проблема. При нас това стана на 4 и от 4 до около 5 и половина, дори и повече, всичко се слагаше в устата, когато липсваше нещо под ръка, вършеха работа и дрехите. Имаше едно любимо за ядене кожено яке, чиято яка ядеше непрекъснато и умирах от страх, заради отравяне с химикалите,с  които е боядисано. Тогава работехме само с психолог и логопед и поради многото дефицити, които имаше, не се сещах да им кажа, че на този етап, държа да работят изключително върху дефицита с яденето на всичко. Сега бих го сторила, затова , съвета ми е, да го споделите като важна част от терапията, и приоритетна, върху която трябва да се работи.
Преди години, при слагането на всичко в устата, ние вкъщи, единстеното, което се сещахме да правим , беше да крещим и да обясняваме, от което нямаше ефект. Това нещо, спря при нас постепенно, с израстването в развитието и започването да фукнционира на по- високо ниво, като беше заместено от друго- събиране на всякакви клечки от земята. Всякакви ис всякакви мръсотии върху тях, което продължи също повече от година и ме изкарваше от равновесие. Имахме миналото лято един такъв екшън- излизаме от Ермитажа, където ме беше докарал до ръба на нервите, защото пипаше всички картини и ценни предмети, гонеха малчика от всякъде и когато вече излязохме, незнайно от къде, въпреки чистотата,  намери една клечка с кучешко върху нея и целия се омаза, бяха свършили всичките ми салфетки и мокри кърпички, аз го държа за рамото и крещя, търсим заведение, заради тоалетната, намираме, влизаме в някакво супер луксозно, каквито са в района на Ермитажа и влизаме вътре, целите омазани в кучешки, защото неминуемо се бях поомазала и аз.....

Така че, Срефче и Любознателна, не знам дали абсолютно всички деца от спектъра минават през периода на яденето на абсолютно всичко, но със заместването на друго, нещо по- приемливо и по- малко безопасно, се преодолява, трябва обаче, задължително да намерите нещо , скоето да го заместите, аз не го знаех това и стана така, че той от само себе си намери заместител, който беше дори по- опасен...

Яденето на всичко, каквото им попадне на децата, е начина им да опознават света и това, че продължават да го правят на тази възраст, говори за задръжка или блокаж в развитието им на определен етап, като по отношение на опознаването на света, са останали на това ниво на развитие. Това правят бебетата, опознават света, опитвайки и ядейки всичко, защото това е начина им. Постепенно с израстването им и от само себе си, спират да го правят и започват да опознават света с въпроси, разглеждане и учейки се от другите. Това при нашите деца се случва трудно и затова за всяко нещо, ние трябва да ги направляваме. Децата трябва да преминат и през този етап на развитието си обаче, за да стигнат след това, до по- горен.

Това е съвета ми, не да им се обяснява защо да не ядат всичко, а да се поиска помощта на всичко терапевти, които работят с тях- колкото и да са 1, 2 , 3 и всеки по различен начин, ще работи върху този дефицит и насочването му към нещо по- приемливо- от опита си съм установила, че най- бърз и качествен ефект се постига, когато няколко терапевта работят върху един проблем, по едно и също време, но всеки по своя си начин, което и обогатява детето, задоволява нуждата му от повече социални контакти и му дава повече гледни точки, с една дума- "отваря" го към света- тове е, от което имат нужда нашите деца.

Съответно и вие, всеки път, когато това се случи, задължително насочвате вниманието им към нещо друго, първоначално само към неща, които са в приоритета на интересите им, постепенно ги разширявате. Затова обаче и трябва да им се предлагат изключително много занимания за стимулиране на тактилната чувствителност- пластелин, пясък, игра във всякакви консистенции- боб, леща, нега и да разсипват, да събират, пак да разсипват, после да се структурира това нещо постепенно.

И съответно с постепенното трансформиране на яденето на всякакви предмети в нещо по- приемливо, се получава и израстване на по горен етап в развитието.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 10:10 от Kezaja

# 284
Влади,кажи ми моля те как да се справя с това.Щом му дам да играе с такива неща като боб ,леща и други такива започва едно тьпкане в устата с цели шепи.Не ги дьвче ,а направо ги гьлта и нали се сещаш какво ще му се случи ако изяде целия пакет.Щом му направя забележка се смее или пьк започва да реве ужасно.Разстрои ли се целия ден после ще мрьнка и чесно казано не ми останаха нерви да го слушам.

Общи условия

Активация на акаунт