Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 75 387
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
mama B, според мен детето ти се нуждае от работа с логопед въпреки всичко.
Идея нямам защо специалистите са на това мнение, но на мен ми звучи абсурдно.

# 76
  • София

Майчета, искам да ви питам още нещо. Детето ми (9г. 9м.) е невербално, с ГРР и СИД. Специалисти, с които съм се консултирала, са ми казвали, че няма смисъл от работа с логопед, докато детето не говори. Според тях първо трябвало да се преодолее СИД -а.  #Crazy

Скъпа, би ли написала името на този дето ти е казал това нещо.Да знам просто  Mr. Green
Детето е невербално, защото не разбира нашата реч, тя му е чужда и затова не говори.Работата на специалиста е да го накара да започне да разбира и от там да говори.Речта му е чужд език.Учи я като се използва визуален превод.По скоро имаш нужда повече от психолог, отколкото от логопед, но не и това, което са ти казали.Според моите разбирания се работи хем за СИД, хем с психолог, хем и с препоръки от логопед.ПАРАЛЕЛНО  Rolling Eyes

notes, честита ти мома.Да ти е жива и здрава  Hug

# 77
И аз не мога да се въздържа да не кажа на мама Бионда, че детето има нужда определено от работа с логопед, със сигурност не от този, който е направил изказването  ooooh! Логопеда не е само за да кара детето да повтаря букви, думички и срички. А в София има добри логопеди, майчетата ще ти кажат личните си впечатления, моите са само виртуални.
Катина, това обяснение ми хареса, и най-вече съвпада и с моето:
Мисля, че това е, защото когато възрастния е един и обръща внимание само на детето, като се съобразява какво говори така, че детето да го разбере...
sisi_2205 , дано скоро да изчезнат за винаги стериотипите, които са се появили на Дидко. При нас забелязах, че звукостимулацията в рамките на два до три часа "изтри" новопоявили се подобия на стериотипи, като скубане на кожичките около пръстите, гримаса с носа. Остана един, който по-скоро вече се е превърнал в навик, отколкото да е стериотип, и това е мирисането. Със сигурност обонянието му е много силно, естествено за сметка на друго, но след контрол от наша страна се справя  добре, не се сърди, срещу заплаха, че ще му отнема примерно играчката, спира. Давайте акъли какво да му давам да мирише  Crazy
И да не пропусна, notes , да ти е жива и здрава малката принцеса, каките много да помагат и ти да си най-щастливата мама! Hug

# 78
Не мога да се въздържа - страхотни снимки, страхотна природа, Красива България. Браво на малкия мъж за прехода. И във връзка с красивите места в България, ето тук мисля да отида някой почивен ден в най-скоро време:
http://www.maarata.com/

# 79
Notes,да ти е живо и здраво момиченцето!И каките да помагат! Hug
Martin4e,a момченцето ти едно и също нещо ли мирише?Само миризмата ли му "трябва" или и докосването до нослето на предмет? newsm78

# 80
Notes честито рожбичка! Да сте живи и здрави всичките.   bouquet
Наскоро и друга съфорумка стана мама на трета дъщеря. Mr. Green

# 81

Майчета, искам да ви питам още нещо. Детето ми (9г. 9м.) е невербално, с ГРР и СИД. Специалисти, с които съм се консултирала, са ми казвали, че няма смисъл от работа с логопед, докато детето не говори. Според тях първо трябвало да се преодолее СИД -а. 

Аз не мога да се причисля към майките определено,но такъв вид изказване на специалист ме изумява.Явно е на педагог от масово училище където и хабер си нямат от СИ и СИД.

А с детето наистина трябва да продължи да работи логопед както и психолог,но не всички логопеди са подготвени добре за работа със СИД.От мои лични впечатления мога да ти препоръчам два логопедични центъра,ако не си ги посещавала все още,"Пумпелина" и "Логос АБВ".В "Пумпелина" ходих миналия месец на обучение по СИ и СИД и доста от нещата,които видях там мога да си ги изработя и в къщи като материали за игра и работа в домашни условия.

Notes,да ти е жива и здрава дъщеричката,много радост и щастие да ви носи.  bouquet

# 82
 HugБлагодаря на всички за благопожеланията   bouquet

# 83
Calathea, Катина, martin4e , rainov , благодаря ви за споделеното мнение!  Hug
И аз имам тягостното чувство, че пропускаме важна част от терапията. Благодарение на този "професионален" съвет вече втора година не работим с логопед.  Embarassed
Като си помисля колко време сме загубили, започвам да губя надежда.  Sad Sad
Миналата седмица започнахме да ходим в "Пумпелина".  Peace Много ми се искаше да отида на семинара им за СИД в началото на юли, но не успях да се освободя.
Сега се моля само дано не сме изпуснали и последния влак.  Praynig

Поздравления за щастливата мама!  baby_neutral Нека радостите и успехите ви бъдат тройни!!!  bouquet

Последна редакция: вт, 25 авг 2009, 23:34 от mamma B i o n d a

# 84
Здравейте!
Включвам се да следя темата, защото и мойто момченце - на 6г. е - е със съмнение за синдром на Аспергер. Казвам със съмнение, защото в момента ходим на обследване в "Св. Никола". На първата среща ми споменаха, че евентуално може да е това. Когато всичко приключи ще пиша какво са ми казали.

# 85
  • густо майна Филибето
.... Според тях първо трябвало да се преодолее СИД -а.  #Crazy

Интересно според този, който го е казал, как ще стане това newsm78
Notes, честито, да ти носи само радост  bouquet
firebird , невероятни снимки! (както винаги Wink)
Ние пък ходихме до морето за три дни, и от тогава Наталия всеки ден като излизаме ми казва - "на плаж" Laughing Държа се малко по-добре от обичайно, не че си нямаше по някоя истерийка Wink
А морето беше плитко доста навътре, така че спокойно я оставях да си прави това:

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 14:56 от Ljuboznatelna

# 86
А морето беше плитко доста навътре, така че спокойно я оставях да си прави това:

Само аз ли не виждам снимката  newsm78

# 87
  • Анкх-Морпорк
notes, Да ти е жива и здрава щерката!

mama Bionda, моето дете също не говори, но на логопед ходим. Има и логопедични неща, има и неща, с които по чужбините се занимават психолозите или окюпейшънъл терапевтите. Като цяло всичко е като игра и на него много му харесва да ходи. За устата - той не слага всичко в уста, но пък си хапе дрехите, когато е нещо притеснен, лошото е, че едва отскоро позволява да му се прави нещо като масаж за намаляване на тези сетивности.

Любознателна, Наталия е много пораснала! И явно й харесва водата.
Нашият малък мъж умира от страх от вода и не сме го водили на море, защото ще се побърка от страх сигурно.

П.П. аз виждам снимката даже и в цитата

# 88
 Здравейте момичета! Първо да се извиня ,че влизам тук само като КОНСУМАТОР с поредното си въпросче. Embarassed
Дори и след като се разбра,че моето 3г. дете не е от спектъра,проблемите си остават и аз пак тук си влизам и чета. Много полезни неща научавам всеки ден от вас.
За тези 2м. от както разбрахме,че с детето има проблем забелязваме прогрес ,макар и малък. Все още не сме ходили на терапий ,защото сега тук в Чехия ни диагностицират,не признаха диагнозата ГРР от БГ.
Започна да изпълнява команди, все повече думи научава, но все още не ги свързва в изречение и все още няма комуникация. Като иска нещо ме дърпа и го показва.
Преди време ви бях споменала, че ни предстои детска градина от 01.09. Така и неможахме да махнем памперса ,но поне се научихме да сядаме на гърне и да пишаме. Но ако не го заведа ще си свърши работата в гащите. Та, този напредък няма да ни послужи в детската. Ще го върнат докато не се научи да го прави. Учителката в часната ясла в която ходи каза,че няма да го искат и ни препоръча ДГ за деца със специални нужди. Та въпроса ми към вас е дали е добре детето да посещава такава градина. Психоложката в БГ ни каза,че е хубаво да е в обща,защото децата подражават едно на друго.
Незная какви деца са там и се страхувам да не сатанат нещата по-зле,да се учи от тях и да върви в неправилната посока. От друга страна ако има специалисти,които да се грижат за него и да му помагат да се справя,защото в общата учителките не са специализирани и незнаят как се работи с проблемни деца.
Другия ми въпрос е как да се справя с агресията ,която се появи. По принцип е добро дете, търси контакт с деца и обича да играе с тях. Обаче вземе ли някоя играчка независимо дали е негова или не и някое дете понечи да му я вземе става страшно. Налита на бой и хапе до кръв. Тук вече в квартала ни знаят и ме е срам от родителите ,незная къде да го водя вече. Децата го познават и като го видят започват да пищят, сякаш е изрод. Родителите шушукат и си пазят децата. Имали ли сте такъв проблем?
Обяснявам му,но неразбира и нищо не се променя. Вече все по-често ми се отпуска ръката и изяжда по някой шамар. Вече и моите нерви не издържат. Sad

# 89
Шадее в групата в детската градина сина ми има едно дете което си говори и всичко но децата ги разсипа с хапане .... ама хапане ти казвам остава следа кръгла синя кръв и синина.... и където свари ..... по лице по ръце .... и нищо не казва обръща се и ухапва... учителките в чудо се бяха видяли но какво направиха мислиш....
както е обичайно оставиха го да си хапе ... и така децата се научиха да се пазят от него .... дори учителката съм я чувала да подвиква на евентуално потърпевшото дете да се пази .... същото дете като седнат на масата то изяждаше и порциите на още няколко деца ....
дебело подчертавам че това дете е съвсем в час и си знае че като ухапе другото ще се разкара съзнава че ги боли и така се е научило да се оправя с хапане .... а майка му и баба му гледат го сами жените никога тон не му повишават камо ли да го тупнат по дупето ....
така че съветвам те разбира се да говориш с детето си не да му се караш ами да опиташ да му обясниш че не се прави така пробвай леко ухапи ръката му и стискай леко и му кажи виж боли те нали не бива така .... и в този дух
но си го води където ти е кеф в крайна сметка който не му харесва да се спасява ....
а и ако подозираш примерно че ще ухапе дадено дете защото то си е поискало играчката опитай ти да му я вземаш и да я даваш на детето така поне агресията ще е насочена към теб като те притеснява да не нарани в случая ухапе чуждо дете...

Общи условия

Активация на акаунт