Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 75 380
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
Mamma Bionda- Hug
погледни Signs Of Proprioceptive Dysfunction,в сайта на Sensory Processing Disorder;
http://www.sensory-processing-disorder.com/sensory-processing-di … er-checklist.html
ожесточеното скърцане със зъби е един от признаците на Proprioceptive Dysfunction.
При мен 2 от децата са с хипотонична дъвкателна мускулатура и ниска сетивност в устната кухина(не могат хубаво да сдъвкат храната и трябва да напълнят цялата уста,за да усетят вкуса и обема и,което води до задавяне,необратотена маса и разбира се -отстрани изглежда,че са злояди и капризни).
А в 2. Hyposensitivity To Oral Input (Under-Registers) пък разграничават лизането,поставянето в устата на предмети,на които мястото им не е там.Явно,че се самостимулират децата с тях.
Ако имате желание можем да преведем целия списък и да го запазим в библиотеката на форума.В сайта има много полезна детайлна информация и виждам,че тук успехите идват,когато терапевтите обръщат внимание точно на тях.
Ако има в превод тази книга я препоръчвам:

http://www.amazon.com/Out-Sync-Child-Recognizing-Processing/dp/0 … 920667&sr=8-1
Какво правите,когато децата ви хапят?

# 61
За всички новодошли ще си позволя да напомня за диетата без казеин и глутен, за карбохидратната диета, както и за хранителните добавки. Проблемите на нашите деца имат биохимично обяснение. Проблемите със стомаха, включително гъбични инфекции, недостатъчната секреция на стомашни сокове и ензими, дори рани по лигавицата на стомаха и хранопровода, които са съпътствани с нервни кризи, самонараняване и проблеми със съня, водят до сериозни дефицити в следствие на нарушеното усвояване на полезните вещества от храната. Нашите деца имат проблем с детоксикацията, а е хубаво да се направят и генетични и хормонални изследвания. Работата на логопед и психолог е задължителна, но без коригиране на биохимичното равновесие в организма резултатите са далеч по-малко. Желая успех на всички!

# 62
днес следобед излизах навън с Владко имам предвид само аз и Владко .... това не ми се беше случвало почти месец че и повече винаги сме повече хора с нас обикновенно е и Киара 1г и Владислав 11г ... та днес открих за себе си че когато съм сама с Владко тоест няма я Киара съм много по спокойна .... пускам го да си тича да се отдалечава до 20 метра от мен вървя и не го водя за ръка той си ходи насам натам но върви с мен абе като всички деца на тази възраст и като му казах на излизане от вкъщи че ще ходим до магазина да купим сок и право там отиде детето а магазина кварталния е на 10 тина минути път пеша след това той беше затворен / аз знаех това но го пробвам дали ме разбира и дали знае пътя / му казвам сега магазина не работи ще отидем да проверим другия магазин .... детето ме заведе до другия магазин / по рядко посещаван от нас пак в квартала/ и той затворен и отидохме на най далечен .... както и да е слуша ме много съвсем спокойно го оставям да тича да се отдалечава .... когато съм с Киара не смея защото в Габрово са едни баири или поне ние живеем в такава местност и трудно се зарязва количка по нанадолнище и се хуква след бягащо надолу дете а отпред идва кола примерно .... затова когато съм с двамата съм на тръни постоянно да не би Владко да хукне и аз да не успея да реагирам.... когато съм сама съм спокойна защото съм доста добра бегачка и ми трябва малко време за да го стигна ...
та искам да кажа че смятам че спрямо миналата година по това време действително разликата е планина ..... в положителна посока ....
а и нещо друго минаваме покрай детската градина на прибиране вече и му казвам " Искаш ли да се полюлееш " той ме поглежда и казва "Не Не" и се забързва нагоре ....
той ужасно мрази градината
не знам как ще ходи от септември октомври месец когато реша да го пратя пак ....
още нещо вървим по време на разходката и в далечината дърво кестен със поизсъхнали кафяви листа и аз му казвам ела да видиш как шумолят листата на това дърво , виж колко са сухи , ще шумулкат много хубаво ... и му соча дървото .... беше на около 10-15 метра от нас
той се отправи към дървото пред мен тичайки и започна да пипа клоните със сухите листа и да си шумули с тях .......
когато му кажа пак в квартала съвсем като на голям когато отива да гледа и пипа на съседите цветята "Внимавай розата има бодли" той не пипа там а цветята които ходи да къса и рони обичайно са в съседство и се преплитат с розовия храст ....
разбира ме с две думи но се прави на рендосано .........
в същото време днес съм повторила около 100 пъти да не тряска вратите и да не тряска стъкления шкаф на телевизора и да не отваря и затваря ДВД-то
освен това често много често слушаме дискове с детски песни и аз им пея няколко пъти откривам че Владко знае песните защото когато аз ги пея обичайно отвън като вървим им пея и нарочно спирам и Владко продължава следващите дума две .... не съвсем гладко както трябва но ясно се разбира че това е от песента защото го докарва и на мелодия .... но само толкова като разбере че не пея и като се чуе че е той и само две три думи и млъква не запява примерно " Синеока теменужке нататък .... обикновенно на теменужката спирам преди да кажа "мъничка си и не знаеш колко хубаво ухаеш " и той това го изпява малко заваляно но се разбира....
и още доста за Зеленчуците .... казва "морковчето вика ела тук"
на "мила моя мамо" винаги казва "сладка и добричка"
..............хайде прекъснете ме че се разсипах да го хваля тази вечер

# 63
..............хайде прекъснете ме че се разсипах да го хваля тази вечер
Тъй като сега те прочетох, сега ще ти кажа: Никога не бих те прекъснала, когато си хвалиш детето  Hug. Та какво по-хубаво от това. Този твой пост ми напомни времето и темите, в които си пишехме и обсъждахме, и правехме сравнения на дечицата ни. Напоследък това нещо го няма  Confused
Знаеш ли какво съм забелязала и аз при Мири. Най- е послушен когато е само с един човек. Станем ли възрастните повече от един - край, разглезва се /особено при мен най-минават номерата му/, става непослушен. Но ако само един възрастен е с него е най-послушното и изпълнително детенце.

Продължавай да го хвалиш  Hug, хубаво е да се четат такива постинги  Peace

# 64
Колажът от първа страница май е нов (поне за мен) - много е хубав! Поздравления  bouquet

# 65
Може да изпратиш снимка на детенцето си на Кифла и тя като се поосвободи ще го включи в колажа  Peace. А на мен може да изпратиш рожденната му дата и името  Peace

# 66
  • София

Знаеш ли какво съм забелязала и аз при Мири. Най- е послушен когато е само с един човек. Станем ли възрастните повече от един - край, разглезва се /особено при мен най-минават номерата му/, става непослушен. Но ако само един възрастен е с него е най-послушното и изпълнително детенце.

Продължавай да го хвалиш  Hug, хубаво е да се четат такива постинги  Peace[/i][/color]

Мисля, че това е, защото когато възрастния е един и обръща внимание само на детето, като се съобразява какво говори така, че детето да го разбере.Когато възрастните са повече от един си говорят помежду си на език, който детето не разбира и това го изнервя.Все едно аз да изляза на разходка с двама англичани говорещи на техен диалект.Ако съм само с единия ще разбера някак си какво ми говори от малкото английски думи, които знам.А и той ще използва литературен английски език за да завържем някакъв разговор.Ако английските селяни са двама ще си говорят на техния си диалект и съвсем нищичко няма да разбера.Естествено, че ще опитам да направя магарий за да престанат да бръщолевят на непознатия ми език.
Как само го обясних образно, а   Mr. Green

Децата ни не разбират нашия език - за тях той е чужд и затова и не слушат, и не разбират.Така мисля  Thinking

# 67
Здравейте момичета  Simple SmileПърво да се похваля , че станах майка на още една щерка  Heart EyesИмах огромни притеснения , как ще реагира Анджи , като я види , защото първия път , като стана кака беше на 2 години и го прие зле , сега е голяяяяма на 4  GrinningПървата им среща мина много добре , гледа я много и я наобикаля , често , често  Simple SmileВсе пак , ако имате някакви съвети, как да подходя и да ги запозная (или да я включвам по някакъв начин ) да не се чувства изолирана , ще ви бъда признателна . По ред причини , гледам децата абсолютно сама , няма никой освен мен  и притесненията ми са огромни да не се почувства Анджи изоставена и да се затвори .Ако има някой съвети и предложения , приемам на драго сърце   bouquet

# 68
Ауууууу честито   bouquet. Даже не знаех, че чакаш трета рожба. Да ти е жива и здрава.
Вярвам, че каките добре ще приемат новия член на Вашето семейство.

/Ще ми заемеш ли таткото - явно е спец в правенето на моми  Blush   Rolling Eyes/

# 69
Ауууууу честито   bouquet. Даже не знаех, че чакаш трета рожба. Да ти е жива и здрава.
Вярвам, че каките добре ще приемат новия член на Вашето семейство.

/Ще ми заемеш ли таткото - явно е спец в правенето на моми  Blush   Rolling Eyes/

JoyНямаш никакъв проблем  Hug

# 70
аз постоянно правя паралел между Владко и децата без проблеми на неговата възраст и не смятам че това е грешно тъй като нали на там се стремим...
но във връзка с постингите в които се говореше че децата ни обичат да са само с един възрастен който да отделя цялото внимание на тях ... да абсолютно съм съгласна това е точно така ...
но ... и децата без проблеми са същите ...
имам приятелка с момиченце супер адекватно дете с много добри разбирания за всичко за възрастта си дори доста напредничаво .... ами то като вземем да си говорим и започва мамо мамо мамо , хленчи , прави бели е бели силно казано дребни пакости , за да привлече вниманието .... и още нещо иска този който е с майка му в случая аз да не говори с майката ами да говори с детето тоест то отново да е център на вниманието не само на майка си ами и на другия възрастен.... то и при нашите е така
ако аз спра да говоря с някой Владко веднага сигнализира че му крадат вниманието ..... Laughingсигнала е с мощен вик на недоволство .... което обикновенно кара хората да си тръгнат веднага ....
но ако възрастния с който се срещам примерно поздрави първо Владко каже му няколко думи обърне му първо на него внимание и той не реагира отрицателно приема го съвсем добре дори започва да се закача обикаля наоколо скопосва се това онова пак да му обърнат внимание .... започва да си показва примерно блузата , пъчи се винаги казва бати тати .... незнам хвали се на хората че има бати и тати ли , след малко добавя "и Киари"....
но абсолютно ми е невъзможно да разбера дали и колко е схванал ако примерно му обясня от днес че утре сутринта примерно ще ходим у баба .... или както обичайно майките се уговарят с децата си преди да излязат че децата им ще слушат и като започнат да не слушат настава полемика нали ми обеща да слушаш и децата знаят казват ами да обещах ти ... и схващат когато майките им казват ако примерно се биеш с брат си като се приберем няма да гледаш филмче / като вид наказание / а нашите / ва частност моето / неможе да разбере нещата че ако не тряска примерно вратите утре ще му пусна любимата му касетка с Гарфийлд ... и да изпълни ..... аммме абсурд .....

# 71
Веселче тук съм но напоследък нямам много време само чета бързо и толкоз.
Ние минахме първото ниво на музикотерапията. Диди преди почивката направо беше на пружинка. Явно сме прекалили със стимулациите. Сега е при баба и е малко по - спокоен. Появи ни се едно пърхане с ръцете, допълнено с подскачане но се надявам скоро да изчезне. Оля каза, че стереотипите могат да се засилят от слушането и после трайно да изчезнат. Затова чакам с нетърпене да спрат.
Да отговоря на мама Бионада за проблемите с устната кухина. Ние сме същите постоянно слага какво ли не в устата. Аз постоянно го наблюдавам.  Ходихме в София при Светлана Картунова логопед, която е доста наясно нещата относно дисфункцията касаеща областта около устата.  Направи ни програма, която съм наясно че е индивидуална за всяко дете но ето някои неща, които препоръча правят се масажи   Движения:
1.   от средата на челото, през скулите - до брадата;
2.   от средата на носа, през бузите – до брадата;
3.   масаж на брадичката с кръгови движения;
4.   масаж под брадичката – на пода на устата – само с възглавничките на пръстите;
5.   от върха на брадата до ъгъла на челюстта с повишен натиск – последователни натискания с пръстите с едновременно придвижване (без опъване на кожата);
6.   от зоната на кътниците до ъгъла на устата(с натиск);
7.   от върха на брадичката – до долната устна (с натиск);
8.   събиране и поглаждане на горна устна (на 2-3 събирания – 1 поглаждане в противоположна посока);
9.   събиране и поглаждане на долна устна (на 2-3 събирания – 1 поглаждане в противоположна посока);
10.   противоположно и едновременно приплъзване на устните встрани и една върху друга;
 Също  и    Сензо-моторен масаж, на вътрешната страна на бузите,  устните и латералните зони на езика;
-   масажът се прави с пръст или масажор с гладка и обла повърхност;
-   поставя се в устата, в зоната на лигавицата на бузката и се движи леко нагоре-надолу и в кръг;
-   Прави се периодична кратка пауза за преглъщане на слюнката, да се преглъща със затворена уста.
-   По същия начин се поглаждат вътрешните части на долната и горната устна;
-   Същото може да се прави и с гладката страна на електрическата четка за зъби (детска), но е препоръчително да се ползва орален масажор с гладка повърхност;
-   „дъвкане” на специален масажор за странично поставяне и мачкане със страничните венци;
-   Масажорът може да се потапя в храната и да се поглаждат венците и езичето – спомага въвеждането на нови вкусове;
-   Времетраенето не трябва да превишава 3-5 мин
Пак казвам, това е индивидуално за всяко дете, така че сами преценявайте. Ако някой иска координати може да пише на лични.

# 72
  • Анкх-Морпорк
А ние ходихме с Наско на Рила.
Направихме сериозен поход около Седемте езера за един ден.
Малко го беше страх, когато лифта спря, защото седалките се клатят, но в тази ситуация и големите ги хваща шубето. Направи една мрънкация по едно време, но явно беше гладен и после се успокои и целия ден беше слънце. На слизане на моменти искаше татко му да го носи, но не се е тръшкал. В автобуса са вози хубаво и седя спокоен.
Ето го тук с тати - разминаваме се с едни кончета и той им се радва.
http://picasaweb.google.com/firebird18/Rila7TeEzera#5372884208273246914

# 73
И ние се завърнахме от Родопите. Бяхме там на едноседмична почивка при полеви условия. Малко се притеснявах как Мими ще приеме ситуацията, но за моя радост, отрази и се перфектно. А спането в палатката за нея беше истинско щастие. В един от дните слязохме до Батак, където се разходихме, пихме кафе и Мими се влюби в градчето.
Тази вечер беше нарисувала много сложна рисунка. Помолих я да ми я обясни. Било кафене с маси, хора, които седят на столовете, единият ядеше сладолед, друг пиеше сок, а най-отгоре на рисунката се мъдреше надмис "ЗАНИ". Помолих за 'превод' естествено. И щях да умра от смях като каза, че е написала заведение.  hahaha Най-редовно така с по една буква си спестява цели срички от ндумите. Което не е много хубаво, но за сега се случва само при по-дългите думички.
На последък е влюбена в професията на сервитьорите. И разиграва цели сцени. Слага една готварска пристилка, взима таблата, размъква чаши... Голяма атракция е, когато нареди куклите на градинските мебели (силно казано, всъщност са пластмасови столове и маса) и започва да им приема поръчките и сервира.
А вчера си седим семейно на едно кафене. Мими с нескрито любопитство наблюдава сервитьорката и след малко констатира: "Мамо, аз не съм сервитьорка". Отговарям: "Не си, защото още си малка, като пораснеш, ще станеш." А тя продължава:"И ще имам цици и портомоне!" hahaha
Подготвяме се усилено за училище. Днес купихме и тетрадки. Мисля, че и тя се вълнува. Е, не точно като нас, но пак го изживява. Обяснява, че ще си купува разни неща от павилиона в училище, показва къде ще си слага водичката в раницата.

notes, честито, сладурка! да ви е жива и здрава момата! Тези дни и моя близка се сдоби с трето момиченце, ако пишеш в отчетните теми, вероятно ще се знаете. Ех, как искам и аз! Grinning

# 74
veselcheto и sisi_2205,  благодаря ви за ценната информация!   bouquet По-подробно ще пиша  в темата
СИД - Сензорно интегративна дисфункция. Сензорна интеграция.
Майчета, искам да ви питам още нещо. Детето ми (9г. 9м.) е невербално, с ГРР и СИД. Специалисти, с които съм се консултирала, са ми казвали, че няма смисъл от работа с логопед, докато детето не говори. Според тях първо трябвало да се преодолее СИД -а.  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт