Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 75 377
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
po evtino imam predvid ot 30 do maksimum 70 leva\zavisi kolko po rano go zakupish

# 46
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421583.0;topicseen Това детенце май е от наще, в смисъл, братле по съдба.

# 47
  • в моя свят
Аз тази година звънях в Св.Никола,за да се запишем за обследване,но наистина за неживеещите там е малко сложно.Първо записват час за първоначален преглед,който не можеш да избереш сам според това кога имаш възможност да отидеш.След този преглед ти записват дата за начало на обследването,което е месеци след първия преглед.Казаха ми да си усигурим престой 10 дни.Аз имам къде да остана там,но не мисля,че парите за транспорт и нощувки са проблема,а възможноста да се отсъства от работа или други ангажименти.Разбира се,който има възможност ще отиде,но аз пък си мисля и,че тези средства бих могла да ги дам и за терапия,която независимо от диагнозата е ясна-логопед,психолог и алтернативните терапии за които всички знаем.

# 48
пътуването до софия няма да е проблем,заащото Ренката много обича да пътува даже колкото по дълго толкова по добре.не ме кефи престоя между 5и10 дена както пише мечта 22 но ако във варна не правят обследване няма как

# 49
какво между другото правят на това обследване,мечта 22 пише независимо каква е диагнозата.че ние имаме диагноза от ТЕЛК или там поставят някаква друга.

Последна редакция: чт, 20 авг 2009, 23:45 от krasimir mechkov

# 50
Мечта 22 и аз по тази причина не направих обследване на Владко в Св.Никола тъй като 10 дни в Сф за мен се равняваха на месеци терапии със специалисти ..... още повече че в нашия случай има доста неща за учене така че... но вече измина година от както съм така да се каже наясно със факта че Владко не е като другите деца през нея той интензивно работи със специалисти ходи в детска градина аз също не млъквам в къщи да обяснявам всичко / Киара на 1г научи животните плодовете само като разгърна книжка и тя първа застава и показва с пръстче /
но ето напредъка който показва Владко е минимален и е породен по скоро от самото му израстване ....не толкова да забелязвам че нещо е научил от терапиите .... но не бих го спряла.....
ходихме на 15-ти в Делфинариума във Варна .... "казвате делфините помагат" .... трябва да пробвам..../имам някои забележки но на желаещите от спектъра ще ги напиша на лични / та изгледахме представлението ... към края доста оттегчено .....
беше много интересно за мен .... накрая отидох при треньорката / тази която говори / защот Владко когато е във басейн във вода или когато се радва примерно на Киара прави едни гърлени писъци точно като делфините .... нещо като пиииииииииииееееееее но много особен много силен и пронзителен звук .... не бях посещавала делфини и открих че той пищи като делфин .... та в края на представлението отидох при треньорката да попитам кога и защо пищят така делфините тъй като и синът ни прави така ..... но като се разциврих там не успях да обясня нищо освен че синът ми наближава 4 г. пищи като делфините а не говори добре бих казала дори не говори .... треньорката ми каза доветете го пак делфините пищели така като се радват .... поплаках си още малко купих си делфинче и си тръгнахме ....
ще се поуча от обяснението на Кезая да се разяснява на детето как се чувства защото днес Владко следобед направо беше на крачка да ме изкара извън нерви ... абе спи му се че две не вижда но не ляга ходи тропа хвърля играчки аз търпеливо го довеждам обратно в леглото продължавам да чета да пея да .... той пак става и то с циврене отива дрънка капачето на видеото кара една боклуджийска кола от "лего" която вдига много неприятен за мен шум....завира си в устата всичките играчки и ме наблюдава много внимателно как ще реагирам и като види че се ядосвам се разревава ейййййййй както казва една приятелка за нейното "идеше ми да помета с него "
и въпреки че нервите ми явно са като корабни въжета в най скоро време ще ви попитам какво пиете за успокоение ..... защото когато съм притеснена и напрегната започвам да бъркам приказките .... днес едно приятелско момиченце ми даде гривната си .... и на тръгване аз казах "ето връщам ти лигавника " вместо гривната ..... веднъж пак наскоро гледам голяма сграда училище и искам да кажа ей какво голямо хубаво училище ... а казвам ей какъв голям телевизор ..........
ще кажете " то за тези грешки има хапчета" ...

# 51
  • в моя свят
krasimir mechkov там ви правят пълно обследване и поставят оценка както и препоръки за работа с детето според дефицитите му.Не сме ходили за това не мога да кажа повече.Прочети в старите теми Кезая много пъти е описвала подробно за обследването в Св.Никола.
Това за диагнозата го написах във връзка със средствата не само финансови,но най-вече,че независимо дали детето ще го диагностицират от аутистичния спектър или само с ХАДВ или някакво друго разстройство терапиите за тях са едни и същи,работата с логопед и психолог задължителна.Реално парите за два пъти до София и престой от 10 дни са логопед за няколко месеца.Както казва и Райка .
Не искам да разубеждавам никого и не съм против обследването дори много исках да го направим преди месец като пътувах до София,но ми записаха час за ден в който не мога да отида.След това размислих и реших да не се ядосвам и че не сега се сблъсквам с проблема и там не биха ми казали нищо ново.Може би за по малките дечица точната диагноза и оценка е по-наложаща.Всеки си преценява.
А за Варна да не правят такова обследване,но биха ви наблюдавали няколко дни,ще ви направят психологическо изследване и ще ви кажат диагноза според тях,но също така ще ви дадът и съвети и насоки за работа с детето.

# 52
нашето Рени също не говори,че даже мисля че и не ни разбира.иначе ходи на градина,но не си играе с децата но пък госпожите я траят.всички си стоят на столчетата а тя лежи на едно легло и ръба една филия.знам защото ние я взимаме на обяд защото тя не спи и съм я виждал.по тази причина казвам че я траят.много ни е трудно и с терапиите.мисля че както казва раика има някакво напредване но то маи е със израстването.

# 53
Райка,

Нормално е, че се чувстваш побъркана на моменти. Някои мои глезени и вечно хленчещи познати от женски пол, са ми казвали, че ако им се беше паднало такова дете, никога и по никаъв начин не биха издържали, идея нямат какво щяха да направят, но не биха издържали и знам, че е така.
В "Св. Никола", след първото обследване и връчването на епикризата, ми казаха, че такова дете се гледа нормално от няколко човека- на почивки, като всеки от тях го гледа за по 2, максимум 3 часа, дава го на другия, а той отива да релаксира и се пречисти от стреса- взема си вана, отива на психоаналитик, после на фризьор...Simple Smile, за да е зареден, на следващия ден, като му дойде смяната, да е готов, за да приема всичките чудеса, кооито ще направи детето през следващите 2- 3 часа, докато го гледа, за да е пълноценен и не спира да РАЗГОВАРЯ с детето, да му ОБЯСНЯВА всяко нещо, което правят СЪВМЕСТНО, къде отиват, да СПОДЕЛЯ пълноценно дейности с детето, с една дума да е максимално ползотворен в терапевтичното си поведение спрямо детето, като не спира да е позитивен нито за секунда, защото детето усеща ( част от проблема е свързан с високата им сензитивност- така, както те усещат кой е добронамерен, кой не...усещат въздуха и ги напряга- имам чувство, че в периода, в който са най- далече от нас, ако можеха да се изразяват и говорят добре, криминалистите тях щяха да изполват за разплитане на случаи- и всеки полъх на лош човек- от километър дори ги натоварва, а ние идея нямаме за какво така изведнъж детето стана чудо, както си беше до преди малко кротко) и да има сили да хвали детето за най- малкия успех, който постигне. Тези няколко човека могат да са членове на семейството ( ако семейството е на Перла и Ахмед, ще могат да се съберат свободни няколко човека, ама при нашите условия Simple Smile ), могат да са доброволци ( в Италия има цяло село, в което живеят доброволци, които се занимават точно с такива неща), а могат и да са на заплата.
И понеже , Райка, ти си само един човек, както и останалите пишещи тук, сама си с детето по  цял ден, общо взето, може да ти помагат баби, но грижата, мисля е основно твоя и изпушваш- нормално, човешко. Моят съвет е да не прекрачваш границите на комбинацията от мента, глог и валериана, защото за много дълго време още трябва да си във форма и смятам за грешно от сега да започнеш да се поддържаш с успокоителни. Аз все още не съм минала границата на ментата, глога и валериана. Имай пред вид, че маймуните и тинейджъри ще стават и е възможно тогава, да не можем да минем без дрогиращи успокоителни.
Моят съвет е да намериш нещо, което те зарежда и през няколко дена, да намираш човек, който да се грижи за детето, докато го правиш- може да е курс, може да са класически, латино танци, фитнес може да ти доставя удоволствие. Мене лично, нищо не ме зарежда така, както пътуването, да видя различна култура, да говоря с хора от нея..да ги разпитвам разни неща, специфични за тях, за традиции....преди 2 години го направих сама и ми стигна въздух за поне 6 месеца напред. Ако успея да го направя и догодина, ще имам още въздух Simple Smile
И другото, вярата трябва да живее по- дълго, дори от нас, самите. Не спирай, всяка вечер, след като легнеш, да си представяш Владко така, както искаш да изглежда и се държи след, 2 години , да речем...и по- бързо се движим така към напредъка...

Последна редакция: пт, 21 авг 2009, 01:06 от Kezaja

# 54
  • София
Преди време се оплаках, че Мишо все се усмихва и все се хили.И според поговорката "Внимавай какво си пожелаваш" - вече не е така.
Снощи се сби с един петокласник.Свали го на земята - момчето беше с ролери, затова го гътна  Mr. Green.Та баткото се прибра, свали си ролерите, обу си обувки за бой, дойде, подаде на майка си очилата и се приготви за битка.Моят петел беше готов и той  Crazy.Естествено боя се спря но и двамата се чувстват прави.По скоро големия се чувства прав, а моя се ежи и той не знае защо.
Ревнах си едно хубаво, защото тези емоции на лошотия и инат и не искам, и няма ги чакам 7 год.Сега изригват като тапа от шампанско и са неконтролируеми.Всичко, което е таил 7 год. в себе си изригва като вулкан.Не мога да го контролирам.Хем е добре да излязат, хем не е добре по този агресивен начин.В къщи се крещи вече постоянно.Бият се със сестра си, реват, идват един след друг да се оплакват от другия, правят си мръсни номера нарочно, на вън също със децата е една агресия, тръшкане, налагане.Все той ще е пръв, все той ще прави каквото иска.Налага се да се играе по неговите правила - тоест тези които ги разбира, защото сложните са му трудни, и затова измисля нови правила за игрите.Например все той ще е консул на народна топка и никой друг, защото не може да схване, че когато го целят с топка трябва да се пази, и като го уцели топката да излезе.По лесно е да мята топката - без даже да цели някого  ooooh!.Когато се опита друго дете да е консул, защото той не го прави както трябва са истерии, тръшкане и посягане.Ако рита топка(футбол) той застава където иска и рита, а наляво, а надясно и се кефи, че все пак я е уцелил топката, независимо, че другото дете прави тегели по игрището да му гони топката.Естествено детето отказва да играе повече по този начин, а Мишо изпада в истерия, че му отказват, а играят футбол с правилата на играта.Вече откачам и не мога да го контролирам.Трябва време да излезе от този период.7 год. го чакам да влезе в него, и може би години ще минат преди да излезе от там, а не както децата в норма за няколко месеца  Sad
Реве ми се, оплаках се - благодаря, че ме изчетохте.Имах нужда да го излея някъде  Cry

# 55
Оправих колажа от първия пост  Hug. Поздравите за колажа ги изпращайте на Кифла  Heart Eyes, не на мен - аз само го публикувам  Peace.
Влизам, за да пусна снимки от нашата почивка на морето. На който му се гледа:
http://pepir.snimka.bg/children/more-2009.412798
Парапланерче  Hug
Мартинче, това пък е специално за теб  Heart Eyes

Много съм щастлива от познанството ми с теб и твоето семейство  Hug

# 56
Пепи, благодаря ти и за темата, която грижливо оформяш за нас и за приятната изненада, със снимката ми с Мири  Hug
Тези двамата разбойници си изкараха незабравимо, както и ние  Wink, толкова тъгуваха, че трябваше да се разделят, макар и без думи... Имах си моите подозрения, по нещата които сме писали за децата си, но определено на живо ми се потвърдиха,  че толкова много сходни неща има при двамата  Heart Eyes , нещата които могат и не могат да правят. Децата се чувстваха в свои води, защото не се притеснаваха, че няма да бъдат неразбрани.
На Кифла   bouquet за колажа!

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 13:49 от martin4e

# 57
каква е тази комбинация от мента глог и валериана ....
чай нещо или какво бих пийвала веднъж седмично ...
значи общо взето с мъжа ми си поделяма така да се каже бавенето на Владко но най общо казано той е по често с него отвън защото аз по това време съм и аз отвън но и Киара е с мен и ако съм с Владко и Киара става много трудно .... но вкъщи са с мен основно ... да не забравяме че имаме и голям син на 11г той бих казала не е дете и се оправя за всичко сам но и на него му трябва внимание ....
не се оплаквам ...
да постоянно си представям тоест не си представям ами направо виждам Владко сякаш разглеждам снимки от бъдещето .... виждам го с раница на училище , как стои на чина, как го пращам до магазина, виждам се с него как си говорим съвсем разумно и обичайно .....
а като се спомена за Перла ... Владко го гледа и му харесва и като започнат новините и започва Енджи Енджи ..... знае че ще започне филма
също сутрин се събужда около 6,40 и оглежда се и казва "телете? дитонте? Енджи? " знае че като пусна телевизора и ще има Инджи...
също особено съсредоточено гледа прогнозата за времето... днес пуснаха след нея една реклама за катастрофите Владко толкова съсредоточено и тъжно я гледаше знаеше че катастрофират после секунди стоя съвсем сериозен и тъжен загледан в Тв-то и като започна друго се отпусна и така .... виждам как определени неща ги разбира и съзнава перфектно
съвет за тези чиито деца не са свикнали още добре с терапиите ....
при Владко много добре действа тази подкана или напомняне, обяснение "Сега ще ходим на училище" казвам му го от няколко дни и той вече не плаче при логопедката оставям го сам ... с тези думи Хайде Владко отиваме на училище и така ..... сега като му помагах да се обуе му казах пак хайде Владко татко те чака долу отивате на училище и той повтори "учище"

# 58
Райка, мента, глог и валериана е билков разтвор. Много добре успокоява и не се пристрастяваш, защото е растителен продукт, а не химически. Аз по едно време го пиех като се усетя напрегната - сипвам си една супена лъжица, обикновено един път на ден ми стигаше. Иначе на самото шишенце си пише дозировка, струва ок. 2 лв и е без рецепта. Като свърши предишното шишенце и съм забравила да купя, значи в момента не ми трябва Wink

# 59
Майчета, има ли някоя от вас опит с нарушена сензорика в устната кухина?
Дъщеря ми (9 г. 8 м. с ГРР) има навика да слага всякакви предмети в устата, дори и боклуци от улицата.  Sick Определено не знам как да се справя с този проблем - тя винаги успява ловко да ме издебне.   Embarassed
Освен това ожесточено скърца със зъби, а в същото време отказва да дъвче храната.  newsm78
Специалистите, които са ни обследвали, определят скърцането със зъби като стереотип, но дали не е някакъв вид самостимулация?  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт