Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 74 912
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Нова книга за аутизма http://www.integracia.org/?q=node/1414
Не знам как да го направя връзка ако някой може, моля да го поправи

# 526
здр, тъй като предполагам доста от вас са минали през Св.Никола, искам да ми пишете какво става с епикризата издадена от там, регистрирали се някъде, къде?Писах в др.тема,но не ми отговориха.

# 527
На този етап,  Епикризата от Св. Никола, служи на родителя за 2 неща:
1.   За насока - на какво да обърне внимание, какви специалисти да търси за детето си, терапии, на какво да залага, като му се казва, да промени очакванията си за детето и да остави настрана надеждите и плановете, които е имал за него, след раждането и до регистриране на проблема в развитието.
2. За издаване на ТЕЛК и за получаване а една малка сума, която подпомага месечните терапии на детето.

Понеже, децата които се диагностицират в Св. Никола, обикновено нямат други увреждания, освен проблем или изоставане в развитието, родителите са удовлетворени от това, че няма никакъв регистър за децата им и където преценят, могат да спестят или скрият диагнозата, или пък когато детето израстне проблема достатъчно, за да изглежда само малко по- странно, диагнозата също остава регистрирана само в клиниката и никъде другаде. Но така или иначе, факта, че имат диагноза, на база на която, в случай, че родителят прецени, може да извади ТЕЛК, ги прави деца с увреждания. А родителите на деца с физически и ментални увреждания, настояват да има единен регистър в България, където да са регистрирани всички деца с увреждания, което прави за тях по- лесен и регулирем достъпа до операции, лекарства, помощни средства, но пък единния регистър би могъл да направи в някои случаи проблем на деца, които не се нуждаят от животоспасяващи лекарства, операции и помощни средства.
Въпросът ме подсеща, че е деликатно, как така хем, да се направи единен регистър за децата с увреждания, на които това би улеснило и облекчило проблемите им, а в същото време, децата, диагностицирани в Св. Никола, да не фигурират в него, защото те, на практика, не биха имали никаква полза, а в някои случаи- вреда.

Но на този етап, диагнозата е само за консумация от родителя.

# 528
от миналата седмица имаме ресурсна учителка която даже не отишла да потърси детето в групата.чудясе как тогава човек да се мъчи да постига някъкви резултати

# 529
Краси,

Първо се обаджаш, а след това веднага пишеш писмо, с настояване за спешен отговор- Кога ще започне работата на ресурсния учител с детето, поради спешната нужда на детето ти от терапия, нетърпяща отлагане и адресираш до Директора на Ресурсния център- Бургас, Копие до Началника на РИО- Бургас, още едно копие до Директора на дирекция "Образователна среда и интеграция" към Министерството на образованието, младежта и науката- София. До Ресурсния център- Бургас и РИО- Бургас ги отнасяш лично и си получаваш входящ номер, до МОН го изпращаш с обратна разписка и ако максимум до седмица, назначената ресурсна учителка, не започне ежедневна работа с детето, по един учебен час, сканираш писмата, с входящите номера и ни ги изпращаш на мейла на Алианса: na_usmihnisesmen@abv.bg

До седмица след това, ще започне работата с детето, която трябва да е Пълноценна.

Все още сме в първобитния строй в сверата на интеграцията и затова се налагат такива действия.

# 530
  • в моя свят
Тъй като много родители от темата обвиняват ваксините за състоянието на детето си си позволявам да пусна линк тук към Петиция за промяна на имунизационните практики в България Линк към сайта на петицията има и в подписа ми.Нека който желае да я подкрепи.  bouquet

# 531
  • София
от миналата седмица имаме ресурсна учителка която даже не отишла да потърси детето в групата.чудясе как тогава човек да се мъчи да постига някъкви резултати

Предлагам ти, да я потърсиш ти първа - С УСМИВКА  Wink
Добър ден, казвам се .........и съм майка на ...............Детето ми има тази и тази диагноза.Вие вероятно сте запозната по добре от мен с диагнозите, но аз съм му майка и се надявам да ви запозная с особеностите на моето дете.За всеки случай съм ви принтирала тези материали с особености за диагнозата му.Той е дете което не таи злоба, и няма никакви лоши намерения.Много е старателен и т.н. и т.н. бля бля бля
Искам да помоля да ми помогнете с насоки как да ви помогна във вашата работа.
Ако това нещо казано с усмивка - без подмазване не помогне.......чак тогава давай без усмивка, и при по висши инстанции.
Ако нямаш идея какви материали са подходящи да ги покажеш на ресурсната - свиркай - ще помагаме  Grinning

Мечта, отивам при петицията  Flutter

# 532
Подкрепям КатинаPeace
И също,ако може на този ресурсен учител да се даде възможност да се срещне и пообщува с детето преди самото влизане в клас или час.За да набележи той стратегия за възможните бъдещи "случки".Да бъде окуражен от родителя,че връзката му с детенце ще се формира по-бавно и е важно да не се отказва да пробва различни хитрини и да слуша наставленията на родителя,с когото са от един тим.Да не забравя чувството си за хумор.
Дано Мариянка се включи и ни разкаже впечатленията си от Мимето.
Мечта Hug
Напоследък съм изумена от алпинистките умения на едното детенце.От градските пейки се катурва,а за секунди катери най-високите катерушки и се изправя гордо-гордо.Аз все още съм момиченцето -влакче Дейзи от любимото филмче,но напоследък чувам едно успокоително за мен :"Дейзи,няма да те захапя!",което не е в сценария и ме радва. Laughing

# 533
  • София
Децата ви оригват ли се?Моя нито се оригва, нито се прозява.Честно казано толкова много прозяване му удрям около него - белким го прихване, ама не.Категорично не може да се прозява  Confused

# 534
Децата ви оригват ли се?Моя нито се оригва, нито се прозява.
И двете  Mr. Green, не че е възпитано, но това е друга тема  Wink

# 535
Кати,мойто се оригва,прозява и пьрди като за световно.Цар е на тези неща още от бебе .Направо ме е срам навьн някой пьт толкова дьлги ги пуска по 5 мин.и хората ни гледат . Mr. Green

# 536
  • София
Като спомена пърденето  Mr. Green
Сега се сещам, че една от нашите съфорумки с голям ученик беше споменала проблеми по тази част и постоянни подигравки в училище от съученици  ThinkingДоста изследвания му прави - дано намине тук да поразкаже  Thinking
В нашия случай също пърди доста.Когато беше на диета пръцкаше, без диета пак пръкца.Ама то и другата част от населението в къщи пръцка, ама ние по терлици - а той не пропуска да ни съобщи, сакън да не пропуснем  Mr. Green

Интересно - шефа се прозява  Thinking.Деси, прецакахме им май изследванията на учените с едно шефче  Joy

# 537
Кати ,много се прозява мойто дете.Има изследвания ,че аутистите не се прозяват ли ?

# 538
  • София
Децата ви оригват ли се?Моя нито се оригва, нито се прозява.
И двете  Mr. Green, не че е възпитано, но това е друга тема  Wink
LaughingПу към отбора на прозяващите се,оригващите се и пръдливите.Първото и последното може да ги прави и в комбинация.Получава се твърде интересно.
Ако трябва да съм сериозна Бубка много се прозява в два случая-като започне да вдига температура,ама висока,над 38,5.Тогава се прозява пред около 30 секунди.Лекар ми е обяснявал,че е от недостатъчно количество кислород в мозъка,защото в момента на вдигане на темп кислородът отивал някъде си...не разбрах къде.Вторият случай е когато помещението,в което се намира и непроветрено.Но това мисля е нормално.Когато и се спи не се прозява. Grinning
И третия случай всъщносте,когато го прави насила.Тоест играе си като се прозява.и го прави много умело,даже звучно,изкарва го на песен.

# 539
  • София
При теста с приспиване на бебе.Хванаха с кака си по една плюшена играчка.Мишо и позиционира дирекцион главата на играчката на дясната си ръка - десняк е.Моника и аз на лявата - деснячки сме.Деси поясни какво смятат умните глави.
Второ приспиване на кукла - пак на дясната ръка.Третото на лявата.Май няма никакво значение за него лява, дясна ръка - доста кукли приспахме.Няма предпочитана страна.Аз определено предпочитам на лявата ръка  Rolling Eyes

Теста с куклите също направихме.Едната рита кутията, втората поглежда в кутията.Естествено според него и двете кукли знаят впоследствие какво има вътре.Правим опити да обясним, че това което той знае, не значи, че и аз го зная или баща му.

Общи условия

Активация на акаунт