Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 880
  • 598
  •   1
Отговори
# 285
А моята лекарка не се изсмя на наредбата.

# 286
.... аз днес реших да си сверя часовника и питах една лекарка- GP....- тя самата не се лишава от вафли и айрян със сол....
Моята пуши и аз ли да го правя, щото тя е лекар и й се доверявам?

# 287
... дори и диетичните ...

Никой не говори за диетичните. Да, те са вредни. Толкова, колкото и другите боклуци. Плодовете и млякото не са диетични храни, те са най-обикновени.

По въпроса за лекарите, както вече казаха - повечето пушат като комини и пият като смокове, но чак пък да взимаме пример - не мисля ...

# 288
Не разчитам с наредбата да се реши цялостно проблема. Освен постигане на забраната, се иска и много работа на домашния фронт.
Здравословна храна в лавките е хубава идея, но трудно осъществима, като се имат предвид, с колко пари разполагат дечица на ден (средностатистически). 

Голямата битка е към каузата да бъде приобщен именно онзи родител с малко време и много проблеми на главата, който дава пари на детето си, просто защото не стига до там да му направи свястна закуска/обяд. Защото този родител просто ще си купува улесненията от другаде…
И пак стигаме до това, че не всеки полага усилието, макар сигурно всеки да иска детето му да се храни добре. А много хора се страхуват и да казват НЕ, когато „всички им дават/купуват”…
В крайна сметка, най-много зависи от самите нас.

# 289
Да де, ама кои са контролните органи конкретно, аз искам да пусна жалба, въпреки че според мен си е точно задължение на училищната управа?

Aко си от София, това е телефона. Иначе за другите градове най-добре се обади на справки и го искай. Няма нужда да пишеш жалби, достатъчно е да се обадиш по телефона.

81 30 443

Дежурен здравен инспектор, стол, бюфет...РИОКОЗ, София

# 290
Доколкото разбрах от една майка, която днес се е обаждала, днес са изпратили от МЗ на РИОКОЗ допълнителни разяснителни текстове към наредбата. Във връзка с питанията и неразбралите за какво точно става дума.

# 291
Да де, ама кои са контролните органи конкретно, аз искам да пусна жалба, въпреки че според мен си е точно задължение на училищната управа?

Aко си от София, това е телефона. Иначе за другите градове най-добре се обади на справки и го искай. Няма нужда да пишеш жалби, достатъчно е да се обадиш по телефона.

81 30 443

Дежурен здравен инспектор, стол, бюфет...РИОКОЗ, София

Не съм, от Горна Оряховица съм, тук имаме две основни училища, и седем средни, така че материал има доста. Днес има родителска среща, ще изчакам да видя как ще мине, и ако няма никакви действия от страна на училищната управа-ще действам.

# 292
  • София
Включвам се в темата, само за да ви кажа какви бяха моите впечатления от двора на едно видно столично училище: на входа му има едно мърляво павилионче, в което се продават пици и безалкохолни, та отпред беше пълно с деца и майки , които дружно лапаха мазни пици; в двора чух едно момченце да обяснява откъде точно през оградата може да се мине, за да се отиде до близко магазинче, откъдето си е купило колата, която пиеше; две ближеха ледени сокчета; няколко други носеха бейк ролс, разни шок.десерти и подобни. В стола като цяло нещата изглеждаха добре, нямаше енергийни напитки и боклуци, но не забелязах плодове. За сметка на това до тезгяха имаше шишета с майонеза и кетчуп, които обилно се поливаха върху сандвичите. На първокласниците менюто беше пилешка супа, леща и много апетитни червени ябълки, които обаче едва ли някое дете успя да изяде, при положение, че половината са без зъби, а другата - с клатещи се такива.
Та с това дълго писание искам да кажа, че доста работа има в много направления - родители, учители, лавкаджии, та и цялото ни общество.
А в наредбата наистина има някои недомислия, които трябва да се махнат - напр. отхвърлянето на обезмаслено мляко.

# 293
... дори и диетичните ...

Никой не говори за диетичните. Да, те са вредни. Толкова, колкото и другите боклуци. Плодовете и млякото не са диетични храни, те са най-обикновени.

По въпроса за лекарите, както вече казаха - повечето пушат като комини и пият като смокове, но чак пък да взимаме пример - не мисля ...

Диетичните НЕ СА естествени.Това би трябвало да е достатъчно.
Лекарите....уф.Мога да взимам пример само от здрав,прав и щастлив лекар.Не познавам много такива Sad
В 31во лавката е затворена Grinning

# 294
5.не мислите ли,че е добре да се направи кръгла маса и на нея да седнат-родителите,МЗ,производителите,директорите и наемателите на обекти ?
Очаквам вашите коментари и мнения,пощата ми е  lilitisf@abv.bg

С това съм напълно съгласна, трябва да има широк и голям диалог, аз също съм го предлагала неведнъж. Проблем има, решения също има много, но се постигат именно с нормален диалог м/у всички заинтересовани и засегнати. За конкретните предложения ще пиша допълнително като имам време.

По повод следните „аргументи”, които видях назад в темата:
„В наредбата в чл. 6 пишело, че се забраняват пържените картофи, пък по-надолу се разрешавали.” Това не е вярно.

В чл.6 пише:

„Чл. 6. В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат:
1. пържени картофени и зърнени изделия;
2. екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;

3. пържени ядки;
4. пържени тестени изделия;
5. захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
6. сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
7. сухи супи и сухи бульони.”

В точки 1 и 2 се визират чипсове, зрънчовци и всякакви тем подобни. В 5 точка се визират всякакви „китайски” (някой ги спомена) бонбони, и всякакви други боклучави бонбони оцветени във всички цветове на дъгата, разтегливи и неразтегливи, гърмящи и негърмящи, всякакви. Не вярвам някой сериозно да очаква в официален държавен документ МЗ да употребят фразата „китайски боклуци”, а за това, че някои няма да схванат, също са се погрижили:

„Чл. 8. При приготвянето на храна, предназначена за училищните столове и бюфети, участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене.”
Това изискване е повече от задължително според мен. Аз просто не мога да си представя как може да се приготвя храна за организирано хранене на ученици и деца изобщо, без да има човек със съответното образование:

По-надолу пише следното:

Чл. 16. Консумацията на мазнини се намалява чрез:
1. ограничаване влагането на мазнини при приготвяне на ястията;
2. предлагане на птиче месо без кожа и телешко, свинско, агнешко месо без видими мазнини;
3. изключване на колбасите, предлагани като основни ястия;
4. предлагане на месни продукти и колбаси с намалено съдържание на мазнини, включени в подкрепителни закуски;
5. предлагане на сирена и други млечни продукти с по-ниско съдържание на мазнини спрямо продукти от същата категория (например извара, сирене и кашкавал от краве мляко вместо от овче мляко);
6. прилагане на кулинарни технологии (варене, задушаване, печене), ограничаващи вноса на мазнини;
7. предлагане на пържени храни до два пъти седмично в училищните столове, осигуряващи целодневно хранене, при спазване на изискванията, посочени в приложение № 4.

Точка 7 е именно с цел наредбата да не е прекалено забранителна и крайна, затова се оставя възможност все пак да се приготвят един, два пъти седмично пържени картофи или кюфтета примерно, но като се спазват определени изисквания. Целта е както вкъщи няма да изпържиш на децата си в гранясало олио картофите например, а да е прясна мазнината и да не плува в олио храната.
Т.е. в чл.6 се забраняват чипсове, зрънчовци, снаксове и т.н...пържени изделия, а по-надолу става дума за пържени храни.

По повод аргументът, че наредбата застрашавала безопасността на децата. Първо трябва да е ясно, че единствено на по-големите ученици им е разрешено излизането извън училището. За малките от началните класове това е абсолютно забранено, те могат да излизат само и единствено с придружител. Т.е. за какво говорим изобщо? Малките деца, които са най-уязвими нямат право да излизат навън, изобщо не мога да си представя кой е този директор, който ще ги пусне свободно да напускат територията на училището, изтръпвам само при мисълта. А големите за съжаление учителите се налага да ги събират от квартала за часовете, т.е. това си е стар проблем с дисциплината в училище. Иначе не вярвам някой сериозно да смята, че следва да предложим наркотици, цигари, алкохол и всичко каквото се произвежда вредно на учениците в училище, за да им осигурим безопасността и да не мърдат от двора. Фандъкова от тази година е разпоредила да се вземат много строги мерки относно осигуряване безопасността на учениците, това не специално във връзка с наредбата, а принципно, защото си е стар и голям проблем.

Да, столове трябва да има, особено за по-малките, които седят в у-ще по цял ден. Обедното хранене е най-важно и за мен задължително трябва да има прилична топла храна, специално за малките деца. По-големите вече не седят на занималня,  и не искат да ядат в стола, като им свършат часовете си се прибират, могат да ядат вкъщи.

Не помня вече какво друго бяхте писали, но основното е това, че хилядите видове чипсове, зрънчовци, снаксове, бонбони, кока-коли, редбули и всякакви тем подобни са основната цел на наредбата, защото в тях няма абсолютно нищо хранително и полезно за децата, напротив само крайно вредни съставки. Те не могат да служат като каквато и да било подкрепителна закуска и не трябва изобщо да бъдат предоставяни като избор за децата ни в училище. При досегашното предлагане в лавките изобщо не можеше да се говори за какъвто и да било избор, защото масово се предлагаха предимно тези боклуци. Абсурдно е да поставиш едно дете сам само пред цялата тая шарения, дори и в най-добрия случай от другата страна да си му сложил все пак нещо смислено за ядене и да заявяваш, че то трябвало да знае и може да направи самостоятелно отговорен избор, и че изобщо си му предоставил избор.  Абсурдно е възрастни хора и родители да говорят подобни неща. До 18-тата годишнина на детето, т.е. навършване на пълнолетие за него сме отговорни ние възрастните, включително и за това какъв избор поставяме пред него. Детето се възпитава не само с приказване, възпитава се и дори чрез сетивата си, т.е. като влезе в училищната лавка какво ще види. Цялата окичена като коледна елха с лъскави и шарени чипсове, снаксове, кока-коли и фанти, или ще види красиво подредени сандвичи с месо, сирена, кашкавал и краставица примерно, най- различни закуски, млека, сок, ябълки, портокали, банани, ядки, бисквити....Съвсем простичко, няма родител, семейство, къща, която да е затрупана с чипсове, снаксове и бонбони, за да си изхранва децата, т.е. тези неща не изчерпват пазара на храните, това изобщо не са храни, камо ли пък да се говори, че с тях трябвало да изхранваме децата си, защото иначе щяли да седят гладни. То по-добре гладни да седят, отколкото да ядат това.

# 295
Имам въпрос и не се заяждам,а питам. Споменахте за обучение на родителите. И как мислите да го проведете?

# 296
Ако забраната е само за "Боклуците",защо се премахват вафлите и изобщо захарта,всеки уважаващ себе си диетолог знае,че захарта е много необходима за подрастващите,особен но за определени възрастови групи,децата са много активни и имат нужда от калории,от подкрепителна закуска на добра цена,ако се  забранят консетвантите и подсладителите в захарните изделия те няма да са по-малко полезни от шоколада,да не забравяме,че дори "чистия" шоколад е напълнени със всякакви подсладители и консерванти.
Те по полезни ли са в момента ? - НЕ , здравословни ли са - НЕ,имам определена сдържаност относно твърдението,че плодовете са по-полезни от един шоколад-именно,защото в тях се съдържат много  нитрати,тежки метали и дори хим.елементи от "чернобилската авария с живот на полуразпад 500 год" , другите плодове се пръскат с пестициди,бананите се третират с химикали за да узреят,защото са зелени.
Много може да се поспори за това кое е здравословно или не , мисля,че ние родителите трябва да сме първите,който да кажат и да определят с какво да се хранят децата ни,след като токова много родители мислят,че една пица,която не е забранена от наредбата е здравословна за децата им,мисля,че трябва да уважаваме тяхното мнение,а не да скачаме и да казваме гледай ги тези идиоти.
Мисля ,че до тук на всички им са ясни две неща:
1.В училищата се премахнаха много от излишните неща-което е много добре.
2.масово децата излезнаха от училище,в България няма закон който да забрани на директорите да заключват училищата,ще ви кажа какво правят в момента,на мен ми бе връчена декларация,че училището не може да спре децата да излизат навън и ние родителите трябва да им забраним да го правят.
Накрая пише:"Училището не носи отговорност за деца напуснали по свое желание училищния двор !!!"
Тези декларации ги има в цяла България.
И ние се борим за здравословно хранене, а ни саботират директорите на училищата дори.
Сега да се обадя ли РИОКОЗ и да кажа,че децата излизат навън или ще ми дадете някой друг телефон,защото проблема е много по-сериозен от това имали ябълка или не,според мен.
Както казах в училището на малката няма стол от 15 септември и няма да има до края на годината със сигурност.
И всички деца излизат навън да търсят храна,някой родители пращат храна,но това не е решение.
Преди стола много добре работеше и с другите родители много бяхме доволни от човека,но сега и това нямаме.

Тео 77 ,прочетох някой стари твой публикации и искам да те поздравя за твоята гражданска позиция и активност.

Между редовете видях,че си директорка на софийско училище,ако е така,надявам се да не караш родителите да подписват подобни декларации.

# 297
Имам въпрос и не се заяждам,а питам. Споменахте за обучение на родителите. И как мислите да го проведете?
Ами предполагам има кой да мисли за това. След като има начини и причини да привикват родителите за родителски срещи по какви ли не поводи- събиране на пари за ремонти, дарения и прочее, дисциплина, оценки-отделно, то ще се намери време и място и за друг тип разговори. Могат да се организират всякакъв вид мероприятия, които да са приятни и за родители, и за учители , и за ученици по повод здравето и храненето на децата.
 Понеже други родители са питали нашата директорка защо в лавката нищо не е както трябва, и тя е отговорила ,че е пуснала съответната жалба /но тя винаги отговаря така/, мислите ли ,че е удачно да поискам да видя копие от жалбата или входящия и номер например? Питам, защото си подготвям някаква стратегия за довечера.
 Лили, сега видях. Ама и мен това ме дразни-държава и училище прехвърлят някак  всичко на родителите и останалите от "веригата"-лавкаджийте да спрат с вредните храни, ама общината не помага с нищо -за столове пари няма.Сега пък тези декларации...

# 298
TIHA VODA,разбрах  Peace. Лично мое мнение и не го приемай като нападка. От сега мога да ти кажа да отпишеш родителите като мен-т.е.ако не всички родители,то 90% от тези които разрешаваме на децата си да консумират всичко. Защото не съм само тази която казва ''абе този/тази ли ще ми казва какво да ядем и пием и какво не''.Ако съм единствен случай,ще изляза на площада и ще кажа 100 пъти ''аз съм луда''. Но не съм само аз и това се вижда от самолет. И стига с това (тук цитирам другите съфорумки) ''всички,които не искат да хранят децата си здравословно са с ниска култура или неграмотни"-е,много по-грамотни са от някои здравословномислещи дами в този форум. Да не казвам,че няма,но почти няма човек,който да не се е информирал кое е полезно и кое не,но е направил своя избор кой път да хване.Ето един такъв пример на грамотен и добре разсъждаващ родител:

имам определена сдържаност относно твърдението,че плодовете са по-полезни от един шоколад-именно,защото в тях се съдържат много  нитрати,тежки метали и дори хим.елементи от "чернобилската авария с живот на полуразпад 500 год" , другите плодове се пръскат с пестициди,бананите се третират с химикали за да узреят,защото са зелени.

Тео 77 ,прочетох някой стари твой публикации и искам да те поздравя за твоята гражданска позиция и активност.

Между редовете видях,че си директорка на софийско училище,ако е така,надявам се да не караш родителите да подписват подобни декларации.

smile3501 newsm62

# 299

Общи условия

Активация на акаунт